Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, robo27 napisał:

Ja teraz testuję Audirvane Studio, postawioną na Debianie. Super sprawa, aplikacja stabilna itd… ale brakuje mi wyświetlacza, szczególnie jak słucham radia i wpadnie mi coś w ucho, muszę zaglądać do iPada. Wkurza mnie to.

MOżna na malinie wyświetlacz.
Są dedykowane,albo mozna kupić jakiś tani ekranik 19 cali za 50zł...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Co to jest DCC?

DDC. Digital to Digital Converter. Jak np. mój Singxer Su-6.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

7 godzin temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A czy przy zasilaczu liniowym, zasilającym Zen Streama, izolator ma sens?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Może być, że szczególnie wtedy ma sens, gdy dodanie takiego zasilania stworzy pętlę masy.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

5 godzin temu, StachMuszel napisał:

Minimalny sens 😉 Raczej stosujemy izolację by nie inwestować w 2x droższy zasilacz. 

iFi Zen Stream + zasilacz liniowy (byle nie na LT1082) to wystarczające źródło. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 godzin temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Ok Dzieki za podpowiedz, wgryzę się w temat, tam jest jeszcze potrzebne zasilanie dodatkowe ?

Ukryta Zawartość

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

6 godzin temu, Qaz12 napisał:

Co sądzicie o nowej końcówce mocy - Eversolo F10?

Ktoś słuchał?

To bardzo ważne pytanie.
Bardzo cieszę się,że padło,gdyż mam świadomość,że wielu z nas,wielu,którym bliski jest dźwięk,którym zależy na jego jakości-zadaje sobie to pytanie.

I niestety-nie dostają odpowiedzi.
A taka odpowiedź jak najbardziej im,przede wszystkim im-się należy.
Bardzo się cieszę,że takie pytanie wreszcie padło.
Cieszę się,że żyjemy w czasach,w których nie boimy się ważnych,istotnych pytań.

Natomiast co do meritum-to końcówce Eversolo F10 nie uważam nic.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

To bardzo ważne pytanie.
Bardzo cieszę się,że padło,gdyż mam świadomość,że wielu z nas,wielu,którym bliski jest dźwięk,którym zależy na jego jakości-zadaje sobie to pytanie.

I niestety-nie dostają odpowiedzi.
A taka odpowiedź jak najbardziej im,przede wszystkim im-się należy.
Bardzo się cieszę,że takie pytanie wreszcie padło.
Cieszę się,że żyjemy w czasach,w których nie boimy się ważnych,istotnych pytań.

Natomiast co do meritum-to końcówce Eversolo F10 nie uważam nic.

Hmm prawie jak ChatGPT...

Lubię kiedy gra muzyka...

W dniu 16.01.2025 o 09:48, robo27 napisał:

Fiio S15

Dramat, wypuścili wczesną betę, soft tragedia, niedopracowany.

Spodziewałem się pewnych błędów, ale nie tego….

Pomijając powyższe,S15 nie obronił się jakością dźwięku.

A8 jest to poziom, którego S15 nie osiągnie….

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tmnich
2 godziny temu, tmnich napisał:

Dramat, wypuścili wczesną betę, soft tragedia, niedopracowany.

Spodziewałem się pewnych błędów, ale nie tego….

Pomijając powyższe,S15 nie obronił się jakością dźwięku.

A8 jest to poziom, którego S15 nie osiągnie….

Ukryta Zawartość

To jeszcze porównaj z A6 ME, powiedz to samo i wszyscy będziemy szczęśliwi 😉

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

W dniu 18.01.2025 o 17:20, StachMuszel napisał:

robiłem próby na Zen Stream USB vs coax i lepiej wypadł coax. Dlatego zarzuciłem temat USB.

Niesłusznie.

Ja akurat nie mam wejścia USB do DAC, więc muszę używać coax. Ale wiele przetworników D/A ma po prostu słabe moduły wejściowe USB. Degradują one dźwięk i dlatego po coax gra Ci lepiej.

Jest rozwiązanie problemu. Na imię mu DDC. Temat poruszę za jakieś 2 tygodnie w obszerniejszym tekście. Nawet z najtańszym DDC używanym przeze mnie dotychczas (MF V-Link) dźwięk na coax po prostu zachwyca. Jest ogromny, ekspansywny, nasycony i słodki.

Ukryta Zawartość

Teraz V-Link zostanie zdetronizowany w moim systemie przez wypasionego Singxera SU-6. Zmiana nastąpiła na skutek postępu technicznego w digital audio. Singxer ma wyjście I2S po HDMI i dużo przetworników obecnie zaczyna używać tego połączenia. Grzech nie spróbować.

A Ty możesz wyjść po USB do DDC. DDC przekształci sygnał na format odpowiedni dla wyjścia coax i dalej łączysz się już coaxem normalnie, zachowując zalety wyjścia USB.

DDC oczyści sygnał z szumu poprzez izolację galwaniczną i radykalnie zmniejszy jitter dokonując reclockingu własnym precyzyjnym zegarem. Im lepszy ten zegar - tym niestety więcej kosztuje DDC.

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 minuty temu, il Dottore napisał:

Niesłusznie.

Ja akurat nie mam wejścia USB do DAC, więc muszę używać coax. Ale wiele przetworników D/A ma po prostu słabe moduły wejściowe USB. Degradują one dźwięk i dlatego po coax gra Ci lepiej.

Jest rozwiązanie problemu. Na imię mu DDC. Temat poruszę za jakieś 2 tygodnie w obszerniejszym tekście. Nawet z najtańszym DDC używanym przeze mnie dotychczas (MF V-Link) dźwięk na coax po prostu zachwyca. Jest ogromny, ekspansywny, nasycony i słodki.

Ukryta Zawartość

Teraz V-Link zostanie zdetronizowany w moim systemie przez wypasionego Singxera SU-6. Zmiana nastąpiła na skutek postępu technicznego w digital audio. Singxer ma wyjście I2S po HDMI i dużo przetworników obecnie zaczyna używać tego połączenia. Grzech nie spróbować.

Dziękuję kolego @il Dottore, czekam na "obszerniejszy tekst".

Swoją drogą zamówiłem DMP-A6 w Media Expert. Tylko trochę się martwię, bo była to ostatnia sztuka. Oby nie po kimś. Napiszę swoje refleksje, jak już się z nim obeznam.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel
7 minut temu, StachMuszel napisał:

Dziękuję kolego @il Dottore, czekam na "obszerniejszy tekst".

Zawsze do usług! 😄 Po lekturze tekstu przekonasz się że DDC to po prostu funkcjonalny zewnętrzny odpowiednik najwyższej klasy wejścia USB do DAC.

Jeśli Twój DAC ma takie wypasione wejście USB to nie potrzebujesz DDC. Ale jeśli gra gorzej po USB - to widać nie ma. 🙂

Tutaj na filmiku odwrotny przykład. Ale to już bardziej porównanie zegarów. Streamer Rose daje sygnał po USB do DAC Terminator. Przy takim połączeniu za reclocking odpowiada DAC. I IMO jest lepiej. A połączysz te urządzenia kablem I2S to za jakość sygnału odpowiada zegar Rose. I IMO jest gorzej. Choć są to 2 bardzo dobre zegary OXCO i w komentarzach przeczytasz, że komuś Rose bardziej pasuje. Na tym poziomie to jest już oczywiście wyłącznie kwestia indywidualnego gustu ale jakie pole do eksperymentów! 🙂 

16 minut temu, il Dottore napisał:

Jeśli Twój DAC ma takie wypasione wejście USB to nie potrzebujesz DDC.

Pelna zgoda, acz jakość zegara w DACu to szerszy kontekst niż samo wejście USB.

38 minut temu, StachMuszel napisał:

Swoją drogą zamówiłem DMP-A6

Chcesz tego używać jako transportu do DAC czy korzystać z wewnętrznego przetwornika Eversolo?

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Pelna zgoda, acz jakość zegara w DACu to szerszy kontekst niż samo wejście USB.

Święta prawda, ale akurat w tym temacie takie rozważania byłyby zbyt offtopowe.

7 minut temu, il Dottore napisał:

Chcesz tego używać jako transportu do DAC czy korzystać z wewnętrznego przetwornika Eversolo?

Tak naprawdę to nie wiem. W pierwszej kolejności jako transport, w drugiej jako kompletny streamer.  Mam dwa DACe, ale nie na ESS. Jeden na W8740, drugi na AK4191EQ/AK4499EX. Zakup z czystej ciekawości. W tej chwili transportem jest Ifi Zen Stream.

Edytowane przez StachMuszel
49 minut temu, il Dottore napisał:

dalej łączysz się już coaxem normalnie, zachowując zalety wyjścia USB

Nie do końca. Przykładowo, USB to natychmiastowy lock na częstotliwości, a coax nie. W skrajnym przypadku ktoś sobie zafunduje wielosekundowe przerwy, których nie miał.

52 minuty temu, il Dottore napisał:

Zmiana nastąpiła na skutek postępu technicznego w digital audio.

A niektórzy zachowują się, jakby on nie zaistniał.

14 minut temu, ProjectPi napisał:

A niektórzy zachowują się, jakby on nie zaistniał.

Przecież tak naprawdę jesteśmy w ostatnich latach świadkami rewolucji.

Co teraz odp***ją Azjaci, to jest sprzedaż urządzeń klasy dCS za ułamek ich ceny. W cyfrowym audio mamy do czynienia z detronizacją gigantów i pojawieniem się nowych liderów nie tylko sprzedaży ale i technologii.

17 minut temu, ProjectPi napisał:

W skrajnym przypadku ktoś sobie zafunduje wielosekundowe przerwy, których nie miał.

Nic takiego nie zaobserwowałem używając V-Linka. Nigdy.

4 minuty temu, il Dottore napisał:

Nic takiego nie zaobserwowałem używając V-Linka. Nigdy.

Ja zaobserwowałem w innym sprzęcie. Mój dowód na istnienie mocniejszy jest.

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

Mój dowód na istnienie mocniejszy jest.

f280a0ec-9a1b-4e60-90e5-2400d3376a6a_570

3 godziny temu, dedal75 napisał:

Czy dmp a6 , można użyć jako transport po ausb audio do zewnętrznego dac-a ?

Można, pod warunkiem, że uzywasz tylko 'Internal Player'. Nie ma bypassu syganłu cyfrowego ani z Bluetooth ani z innych wejść cyfrowych. 

Wiim Ultra 'puszcza' wszystko na zewnetrznego DACa

Witam,

posiadam od jakiegos czasu A6ME, przesiadlem sie z Bluesound Node 2, ogolnie jestem oczarowany nowym sprzetem. Jedna rzecz, ktorej nie moge rozszyfrowac, to mozliwosc uruchomienia z kompletnego uspienia, przy pomocy apki. Musze siegac po pilota, czy cos przeoczylem? Czy jest jakas inna mozliwosc, bez dotykania sprzetu?

Edytowane przez JB007
  • Pokaż nowe odpowiedzi