Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Jasne. Chłopaki z Audio Note nie znają się. Nic a nic.

Jasne, chłopaki z Denona i paru innych firm a szczególnie chłopaki z ASR i podobnych portali nie znają się, nic a nic 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 minut temu, Lech36 napisał:

szczególnie chłopaki z ASR i podobnych portali nie znają się,

Tego akurat jestem 100% pewny. Nie raz przekonywałem się, że klocki gorzej się mierzące grają lepiej. 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Co to za pudełko dokładnie i ile kosztuje?

Nic innego jak zwykły „komputer” na którym jest zainstalowany „system” Daphile. Używki 500 zł na olx, szukajcie nazwy Daphile. Taki „bieda” streamer nas etc 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ghotti
17 minut temu, Lech36 napisał:

nie znają się, nic a nic

Peter Quortrup z Audio Note doskonale to podsumował:

"You can get two pieces of equipment that measure exactly the same, but sound completely different."

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 minut temu, Ghotti napisał:

Taki „bieda” streamer

Ja bym, tak nie określił komputera z zainstalowanym "Daphile". Fakt, że oprogramowanie jest darmowe i nie ma wysokich wymagań co do hardware. Z związku z tym wielu użytkowników instaluje na starych terminalach i stąd może ta łatka. Proponuje Tobie instalację na "współczesnym PC" i przetestowanie tego softu. Funkcjonalność na wyższym poziomie od wielu uznanych marek. 

12 minut temu, robo27 napisał:

Proponuje Tobie instalację na "współczesnym PC" i przetestowanie tego softu. Funkcjonalność na wyższym poziomie od wielu uznanych marek. 

Ja się nie znam na linuxach, ale powiedz mi, jaką to Daphile ma przewagę nad JRMC? Poza tą oczywiście, że jest darmowe?

Oficjalnie darmowe, bo nieoficjalnego JRMC za darmo też można mieć... 😉 

Bo komputer na Windows z zamontowanym JRMC można używać jeszcze do miliona innych rzeczy poza muzyką.

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Bo komputer na Windows z zamontowanym JRMC można używać jeszcze do miliona innych rzeczy poza muzyką.

Ja wyznaję inną szkołę. Komputer do muzyki jest tylko do muzyki :-).  Dla mnie przewaga Daphile nad JRMC to serwisy streamingowe i to tyle, dla mnie to ważne. Testuje od 3 tygodni Audiorivane i przewaga nad Daphile to Tidal w HiRes. 

38 minut temu, il Dottore napisał:

Tego akurat jestem 100% pewny. Nie raz przekonywałem się, że klocki gorzej się mierzące grają lepiej. 🙂

Nie mierzące się gorzej - tylko mierzące się lepiej w parametrach rzeczywiście wpływających na odczuwalną jakość dźwięku 🙂

29 minut temu, il Dottore napisał:

"You can get two pieces of equipment that measure exactly the same, but sound completely different."

Dokładnie tak samo uważam...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

54 minuty temu, il Dottore napisał:

Na wyższych poziomach Toslinka nie uświadczysz.

Bzdura.

33 minuty temu, il Dottore napisał:

To jest równie odkrywcze co stwierdzenie, że moze być dwoje ludzi o tym samym wzroście a zupełnie innej wadze.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Bzdura.

Taka prawda. Poziom Zero ma Toslink a poziom 2,3,4 nie ma.

30 minut temu, robo27 napisał:

Ja bym, tak nie określił komputera z zainstalowanym "Daphile". Fakt, że oprogramowanie jest darmowe i nie ma wysokich wymagań co do hardware. Z związku z tym wielu użytkowników instaluje na starych terminalach i stąd może ta łatka. Proponuje Tobie instalację na "współczesnym PC" i przetestowanie tego softu. Funkcjonalność na wyższym poziomie od wielu uznanych marek. 

Dlatego dałem cudzysłów 

59 minut temu, il Dottore napisał:

Chłopaki z Audio Note nie znają się.

Na tworzeniu wysokiej jakości sprzętu nie bardzo.

3 minuty temu, il Dottore napisał:

Co za "poziom"?

21 minut temu, il Dottore napisał:

Chodzi Ci o to, że droższe sprzęty używają I²S? 

To jest NAGRA za £22000. 

Zobacz jakie tam jest gniazdo po środku obudowy? 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
2 minuty temu, Gargan napisał:

Zobacz jakie tam jest gniazdo po środku obudowy?

AES/EBU jedno z najlepszejszych 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Tak sobie czytam i jednocześnie, mając słuchawki na uszach za pomocą których kreuję sobie muzyczny spektakl, przełączam wyjścia z DDC na dac coax lub toslink i nie rozumiem w czym problem, z obu jest bdb.

Ukryta Zawartość

Budżetowy DAC z toslinkiem.

Ukryta Zawartość

49 minut temu, ProjectPi napisał:

Co za "poziom"?

Audio Note daje do DAC cyferki od 0 do 5. Im wyżej, tym lepiej ma to grać.

Wejście Toslink ma tylko poziom 0 i 1. To są sprzęty produkowane na Litwie.  Od poziomu 2 z wejść cyfrowych masz tylko coax i AES/EBU. Bo już od tego poziomu w Audio Note degradacja brzmienia powodowana przez Toslink jest słyszalna.

AN-2.1-SIG2-3000x2250.jpeg

Tu masz odpowiedni fragment instrukcji użytkownika.

Zrzut-ekranu-2025-01-26-185629.png

41 minut temu, Gargan napisał:

hodzi Ci o to, że droższe sprzęty używają I²S? 

To jest NAGRA za £22000. 

Zobacz jakie tam jest gniazdo po środku obudowy?

I2S to używają teraz i najtańsze Chińczyki. Żadne to mecyje.

Słuchaj, spróbuj się zapisać na jakieś kursy czytania ze zrozumieniem. Może przez internet coś takiego ktoś prowadzi?

Ja nie mówię, że drogi sprzęt nie ma Toslink (bo przecież ma), tylko mówię, że lepsze przetworniki AN go nie mają.

I nie mają go nie bez powodu. To jest forma podchodząca poważnie do jakości brzmienia, więc coś musi tu być na rzeczy. Mi po Toslinku Havana gra wyraźnie gorzej a to nie nie jest Audio Note. Noooo... może sonicznie odpowiednik poziomu 1.

6 godzin temu, s3etcher napisał:

Mam od przeszło tygodnia pasywny PC Dell’a z Daphile. Myślę że już nie ma odwrotu jak raz się to podepnie do dobrego Dac’a. Mam połączone byle jakim kablem USB a różnica na korzyść dźwięku w chyba wszystkich aspektach jest kolosalna. Prostota obsługi i cena jest dodatkowym atutem chociaż zawsze najważniejsza dla mnie jest jakość dźwięku. Z racji braku czasu skorzystałem z gotowego zestawu. 

Ukryta Zawartość

Gdzie to się kupuje?

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Na tworzeniu wysokiej jakości sprzętu nie bardzo.

Co tam Audio Note! Jakiś nabzdyczony polaczek wie lepiej!

Weź ty człowieku odpuść to publiczne pitolenie bzdur, bo wylądujesz na ignorach.

Naprawdę szkoda na ciebie czasu.

Ukryta Zawartość

11 minut temu, il Dottore napisał:

Od poziomu 2 z wejść cyfrowych masz tylko coax i AES/EBU. Bo już od tego poziomu w Audio Note degradacja brzmienia powodowana przez Toslink jest słyszalna.

To może niech zapytają kolegów z Litwy jak się robi toslinki i po kłopocie. No bo tych z dCS pytać chyba nie będą.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

ych z dCS pytać chyba nie będą

dCS to akurat ch*jnia. Dziesięciokrotnie przedrożona w stosunku do sonicznej wartości. Jedna z marek w audio, którą należy omijać. Obok Meridiana i jeszcze paru innych.

Słuchałem kiedyś ich pełnego zestawu - ponad 50 tys funtów. Nie było to obiektywnie złe. Ale muzyki to nie chciało grać. Totalnie bezduszne techniczne granie. Najtańszy Chińczyk na Sabre tak dzisiaj gra, może będzie odrobinę mniej szczegółowy ale to cała różnica.

14 minut temu, il Dottore napisał:

dCS to akurat ch*jnia. Dziesięciokrotnie przedrożona w stosunku do sonicznej wartości.

No to już mamy ustalone, że systemy wartości mamy trochę odmienne, bo dla mnie to całe Audio Note to kawał wycenionej w kosmos kupy 🙂

10 minut temu, ProjectPi napisał:

dla mnie to całe Audio Note to kawał wycenionej w kosmos kupy

Audio Note z cenami się nie obcyndala - to fakt. Ale gra to obiektywnie bardzo dobrze.

Komu się podoba i kogo stać - ten kupuje.

Ja nie jestem w sekcie AN. Nie podoba mi się filozofia kupowania wszystkiego - od źródła po kolumny łącznie z kabelkami u jednego producenta. W dodatku za ciężarówkę pieniędzy. Nie zmienia to jednak faktu, że ta ich filozofia działa w praktyce. 

Doceniam brzmienie AN, bo na tle wszechobecnego w audio syfu i bylejakości, jest ono wręcz wyrafinowane.

Edytowane przez il Dottore

7 minut temu, il Dottore napisał:

Ale gra to obiektywnie bardzo dobrze.

Obiektywnie to ma to fatalne parametry. A że komuś się to może subiektywnie podobać, bywa.

56 minut temu, il Dottore napisał:

Co tam Audio Note! Jakiś nabzdyczony polaczek wie lepiej!

Luzuj może poslady 😄

57 minut temu, il Dottore napisał:

Weź ty człowieku odpuść to publiczne pitolenie bzdur, bo wylądujesz na ignorach.

Naprawdę szkoda na ciebie czasu.

Ach ta słoma co wyłazi 🙂

24 minuty temu, ProjectPi napisał:

Obiektywnie to ma to fatalne parametry.

Bo to ma grać a nie się mierzyć! 😄 

Krótko mówiąc: ma zadowolić uszy a nie oscyloskop.

12 minut temu, il Dottore napisał:

Krótko mówiąc: ma zadowolić uszy a nie oscyloskop.

Moich nie zadowala coś, co koło wiernej reprodukcji dźwięku nawet nie stało.

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Moich nie zadowala coś, co koło wiernej reprodukcji dźwięku nawet nie stało.

Dla mnie nie musi grać wiernie, dobrze jakby gralo przyjemnie. Fotografia też nie musi być wierna, a nawet nie powinna. Ma się podobać.

5 minut temu, StachMuszel napisał:

Dla mnie nie musi grać wiernie, dobrze jakby gralo przyjemnie. Fotografia też nie musi być wierna, a nawet nie powinna. Ma się podobać.

Ale jak to wytłumaczyć człowiekowi, któremu pomiary zastępują obcowanie ze sztuką?

9 minut temu, StachMuszel napisał:

A dla mnie ma być wiernie i przyjemnie, bo słucham muzyki, która sprawia mi przyjemność, a sprzęt ma to wspierać, a nie zmieniać.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

A dla mnie ma być wiernie i przyjemnie, bo słucham muzyki, która sprawia mi przyjemność, a sprzęt ma to wspierać, a nie zmieniać.

Ty słuchasz muzyki??? Myślałem, że kupujesz sprzęt wyłącznie po to, by go sobie mierzyć do upojenia. 😉

A co znaczy "wiernie"? Jak na taśmie-matce? A skąd do jasnej ciasnej mam wiedzieć, jak brzmi taśma-matka? Nigdy jej nie słyszałem i nie usłyszę. Mam tylko cyfrową kopię tego zapisu. Więc kwestię "wierności" można sobie odpuścić od razu, bo nigdy nie dostanę materiału do porównań.

Edytowane przez il Dottore

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Audio Note z cenami się nie obcyndala - to fakt. Ale gra to obiektywnie bardzo dobrze.

Może i gra, ale zbudowane z byle czego i owiane legendą. Typowy marketing skierowany do naiwnych wierzących w hi-end, lampy, podstawki pod kable, kable -  czyli wprost audio-voodoo.

• Pokaż nowe odpowiedzi