Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie mam A6 z zasilaczem linowym, dla odmiany dokupiłem Chorda Qutesta jako DAC do Eversolo, różnica jest na korzyść Chorda i piszę to jako osoba która jakoś specjalnie nie jest zachwycona brzmieniem Qutesta, sprzęt oparty na Delta Sigma (dla mnie) nigdy nie będzie zachwycający, mam wrażenie że dźwięk  oparty na tych kościach zawsze ma w sobie jakąś nerwowość. W Chordzie dużym atutem jest równowaga tonalna, bardzo łatwo go dopasować do reszty toru, przerzuciłem sporo budżetowych DAC i stremerów i często miałem problem z dopasowaniem do toru, zawsze czegoś było za dużo albo czegoś za mało (ESS, AKM, BurrBrown, Cirrus Logistics). Chętnie posłuchałbym Denafripsa Pontonusa, wiem czego się spodziewać po R2R, po ponad roku użytkowania Evesolo uważam że to urządzenie brzmi przeciętnie, nie jest złe... ale sporo jeszcze można poprawić 

Czytuje ten wontecek redaktor Gałuszka! Serdecznie witamy! 🙂 
Zacytował nazwę wątku w teście Aurendera A1000. 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 2.05.2025 o 12:35, Piopio napisał:

Ja piszę tylko o DENAFRIPS i LAIV. Inne R2R są dużo gorsze.

Tu już trochę odleciałeś. 😉

Każdy wie że wszystkie dac'i grają tak samo wystarczy zastosować izolację galwaniczną. (Żart oczywiście) 

W dniu 3.05.2025 o 20:13, il Dottore napisał:

Czytuje ten wontecek redaktor Gałuszka! Serdecznie witamy! 🙂 
Zacytował nazwę wątku w teście Aurendera A1000. 🙂 

Bosze, czy to już kultowy cytat, mogę już jako autor wątku wyciągać rączki po pieniążki?

1 minutę temu, MarcK napisał:

Bosze, czy to już kultowy cytat, mogę już jako autor wątku wyciągać rączki po pieniążki?

Cytat kultowy niewątpliwie.  🙂  Pytanie o kasiorkę powinieneś zaś skierować do p. Gałuszki bo tu niewątpliwie jakieś copyrighty w grę wchodzą! 😄 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 minuty temu, MarcK napisał:

Raczej zagłosuj w najbliższych wyborach z użyciem rozumu - inaczej niż większość Polaków.

W dniu 2.05.2025 o 12:34, Lech36 napisał:

Pomiarów nie zmanipulujesz,

Pomiary nic nie wnoszą. Chiński DAC za 150$ mierzy się jak marzenie a gra jak gufno.

POMIARY NIE GRAJĄ!

W dniu 2.05.2025 o 12:24, TomaszWarecki napisał:

Przecież nie tylko od głównej architektury budowy daca zależy to, co da się usłyszeć.

Oczywiście. DAC to jest całość. Rzecz jednak leży głównie w zastosowanej technologii konwersji. Dlaczego? Bo dobrze zaprojektowane zasilanie i takiż układ wyjściowy mogą co najwyżej (w idealnym świecie) NIE POPSUĆ efektów konwersji. Ale niczego nie poprawią. Bo nie mogą. Bo się nie da. Mogą tylko popsuć.

W dniu 3.05.2025 o 08:54, Piopio napisał:

Znam brzmienie DS w wielu odsłuchów. R2R to naprawdę dużo lepsze granie za małe pieniądze. 

Tyle w temacie. Moja Havana zniszczyła w bezpośrednim porównaniu Meridiana Reference Signature za 12 tys. €. Nie było to trudne, bo Meridian był DS oczywiście. Dźwięk wyczynowy, ale muzyki nie chciał grać...

12 minut temu, MarcK napisał:

Panie i tu zawitała polityka, a kogo proponujesz? Brauna, czy Mateckiego?

Ja proponuję Brauna! 🙂 Ale po 1 turze wraca stary avatar czyli Zielona Morda. 🙂 Bo jakoś nie mam złudzeń że Braun wejdzie do drugiej. A może... 😉 Wtedy gaśnica zostaje do ostatecznego rozstrzygnięcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

38 minut temu, MarcK napisał:

Panie i tu zawitała polityka, a kogo proponujesz? Brauna, czy Mateckiego?

To nie polityka, to szczegół, czy wydasz swoje pieniądze na kolejny klocek audio, czy zmuszony na nachodźcę - uchodźcę 🙂 zdrowego chłopa, który nie ma zamiaru tu pracować.

Głosownie oczywiście na męża stanu , Słowianina Polaka, a nie UB-eckiego syna lub patriotę niemieckiego

Edytowane przez TomaszWarecki
Godzinę temu, il Dottore napisał:

Pomiary nic nie wnoszą. Chiński DAC za 150$ mierzy się jak marzenie a gra jak gufno.

Nie chiński DAC tylko Twój sprzęt gra jak "gufno", musisz coś z tym zrobić, najlepiej jest zacząć od myślenia, działaniami propagandowymi niewiele sobie pomożesz.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

46 minut temu, ProjectPi napisał:

Tanie politykowanie.

Oby koszty na Twoim wpisie się zakończyły. Więcej wskazuje jednak na to, że niestety ale....... tanie nie będzie, a wówczas i dac i streamer podrożeje 🙂

Czarnowidztwo to nowe hobby w naszym kraju.

Czego to już miało nie być, i ile razy z kolan wstawalismy🫡?

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 godzin temu, Lech36 napisał:

Nie chiński DAC tylko Twój sprzęt gra jak "gufno",

Doprawdy? 😄 Gdy podłączę porządny DAC (czytaj: R2R, a R2R jest tym lepsze im gorzej się mierzy 🙂 ) to gra nader przyzwoicie. 😄 

Ukryta Zawartość

Z delta-sigma za to gra jak gufno, bo przecież "shit in - shit out". 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

7 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

czy wydasz swoje pieniądze na kolejny klocek audio, czy zmuszony na nachodźcę - uchodźcę 🙂 zdrowego chłopa, który nie ma zamiaru tu pracować.

Jako stary i schorowany człowiek byłem dziś w aptece po prochy dla siebie i równie schorowanej żony.

I pod apteką chyba ze 20 Murzynów w doskonałych humorkach sobie pohukują. Aż mną zatrzęsło.

NIE CHCECIE TEGO W POLSCE!!!

6 godzin temu, Lech36 napisał:

musisz coś z tym zrobić

Właśnie robię. 🙂 

W ciągu tygodnia coś bardzo ciekawego pojawi się w wątku "wasze ustroje". Szczegółów nie zdradzam, bo transakcja jeszcze nie jest dopięta i nie chcę zapeszyć, ale będzie grubo! 😄 

Stay tuned!

Edytowane przez il Dottore

W dniu 2.05.2025 o 19:30, Piopio napisał:

U siebie SMSL VMV D1SE i Arcam SA30. 

Czyli skromniutko, może jakbym tylko takie miał to był też tak pisał o R2R😉 czyli z DS pokroju PS Audio, Audio Note, Teac, Audiobyte, Ferrum, Mytek, Nuprime, Bricasti u siebie nie słyszałeś, a jak słyszałeś to gdzie przelotem i na wszystko osąd wydany

W dniu 2.05.2025 o 19:30, Piopio napisał:

To nie ten poziom co seria 15th Denafeipsa. W dziedzinie R2R dokonuje się szybki postęp. 

Oczywiście można fantazjować, jak się ich nigdy nie słyszało. Co do postępu to bym się jedynie zgodził ze postępuje w zakresie taniości budowy takich DACów

W dniu 3.05.2025 o 09:54, Piopio napisał:

Znam brzmienie DS w wielu odsłuchów. R2R to naprawdę dużo lepsze granie za małe pieniądze. 

Też znam granie obu i się z tym nie zgadzam, o czym pisałem wcześniej. A różnice wcale nie są duże, na tle tego co można zrobić z dźwiękiem dzięki akustyce, kolumnom i wzmacniaczowi. Obecnie kupując DACa za 1-1,5k zł można mieć już naprawdę niezłe granie. W wyższe modele można iść jak już się ma dobre porządne kolumny i wzmacniacz, czyli zestaw który będzie nam w stanie przekazać te drobne zmiany. Czasem ktoś kupuje DAC czy streamer z wysokiej półki do przeciętnego zestawu i potem z dziwienie że nie słyszy zmian w stosunku do karty zintegrowanej w PC.

13 minut temu, Prewwit napisał:

Czyli skromniutko, może jakbym tylko takie miał to był też tak pisał o R2R😉 czyli z DS pokroju PS Audio, Audio Note, Teac, Audiobyte, Ferrum, Mytek, Nuprime, Bricasti u siebie nie słyszałeś, a jak słyszałeś to gdzie przelotem i na wszystko osąd wydany

Nie mam High-Endu w domu. Za to uczestniczyłem w wielu odsłuchach zestawów za kilkaset tysięcy złotych. Niestety z DAC z delta-sigma. Uważam, że dobre R2R brzmi lepiej. Audio Note to R2R 😉 Mytek to tragedia 😉 PS Audio działa w dziedzinie DSD. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, Piopio napisał:

Nie mam High-Endu w domu. Za to uczestniczyłem w wielu odsłuchach zestawów za kilkaset tysięcy złotych. Niestety z DAC z delta-sigma

i teraz gdzieś w innym systemie słyszałeś Denafripsa,  Laiv w ogóle,  to żadne mi porównanie.

19 minut temu, Piopio napisał:

Audio Note to R2R 😉 Mytek to tragedia 😉 PS Audio działa w dziedzinie DSD. 

Audio Note to R2R tak jak mój Exposure na starych układach, według Ciebie przestarzałych, ale co do dźwięku nie masz pojęcia..

Mytek Tobie tragedia, inni chwalą. Za to ty chwalisz Denafrips i Laiv, a posiadacz Myteka może powiedzieć tragedia

PS Audio obecnie ma np. Directstreama, PMG Signature 512 DAC na FPGA, a ma też całą seria Stellar jest na DS 

Ukryta Zawartość

a u siebie nic z tego nie miałeś, do porównania.

Ukryta Zawartość

25 minut temu, Prewwit napisał:

a u siebie nic z tego nie miałeś, do porównania.

Ale słyszałem na różnych prezentacjach. Statystycznie DS nie ma realizmu R2R. Dla mnie koniec tematu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

25 minut temu, Piopio napisał:

Statystycznie DS nie ma realizmu R2R.

Statystycznie nie masz wiarygodności.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

28 minut temu, Piopio napisał:

Statystycznie DS nie ma realizmu R2R. Dla mnie koniec tematu.

Spoko, Ty masz swoje zdanie, a ja inne spojrzenie na temat, różne są drogi do osiągnięcia tego samego celu, aby muzyka przyjemnie grała dla ucha. Statystycznie to mam małe szanse na wygranie w totka😉

Kiedyś tego nie rozróżniałem, chip to był dla mnie chip, czy AKM czy TDA1541... ale dziwnym trafem się okazało że wszystko co mi sie historycznie podobało też było na R2R... coś w tym dla mnie jest 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Kiedyś tego nie rozróżniałem, chip to był dla mnie chip, czy AKM czy TDA1541... ale dziwnym trafem się okazało że wszystko co mi sie historycznie podobało też było na R2R... coś w tym dla mnie jest 

Dziwne, że przy takim renesansie R2R i przy takim spadku ceny drabinek ludzie wciąż sięgają po DS.

To tak, jakby w sklepie pełnym ekskluzywnej szynki parmeńskiej ktoś kupował śmierdzącą kaszankę W TEJ SAMEJ CENIE.

6 minut temu, NRK napisał:

Dac R2R maskuje niedoskonałości waszych systemów. Ot i cała filozofia.

Uwielbiam te niedoskonałości! 😄 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś to było prosto i wystarczyła karta muzyczna w PC czy byle jaki odtwarzacz kaset, pierwsze z brzegu kolumny,wzmacniacz, koniecznie regulatory barwy i heja🙂. Teraz nie dość że słyszę różnicę w źródłach, DACach, kablach sygnałowych to jeszcze i w kondensatorach🙃

18 minut temu, il Dottore napisał:

Dziwne, że przy takim renesansie R2R i przy takim spadku ceny drabinek ludzie wciąż sięgają po DS.

To tak, jakby w sklepie pełnym ekskluzywnej szynki parmeńskiej ktoś kupował śmierdzącą kaszankę W TEJ SAMEJ CENIE.

Kiedyś to było walcowanie, teraz wyzywanie od kaszanek, widzę trendy na forum się zmieniają 🤪 choć zamysł wypowiedzi zostaje ten sam.

19 minut temu, Prewwit napisał:

teraz wyzywanie od kaszanek

Serdecznie przepraszam! Faktycznie niesmaczne porównanie.
Chciałem być obrazowy ale wyszło obraźliwie, zamiast plastycznie.

23 minuty temu, Prewwit napisał:

Teraz nie dość że słyszę różnicę w źródłach, DACach, kablach sygnałowych to jeszcze i w kondensatorach

Różnica jest.

Źle mnie nie zrozum. Sam mam Ds, nawet 2 szt. - w donglu do słuchawek i stacjonarny DAC. Ale używam tylko awaryjnie.

Przyznaję bez bicia że w DS zaszedł wielki postęp. Dawniej było to granie suche, techniczne, cyfrowe i po prostu nieprzyjemne. Teraz nowe chipy nawet od  Sabre grają przyjemnie. Wszystko jest w takiej słodkiej różowej mgiełce. Słychać, że ktoś nad tym dźwiękiem pracował. Ciężko i z powodzeniem. Ale to jest dźwięk wykreowany, sztuczny i to się czuje od razu. Wciąż w DS nie ma tego, co dostajesz od ręki w R2R - naturalności, oczywistości, namacalności i obecności.

Ja tu nie prowadzę żadnej krucjaty - po prostu zachęcam do wypróbowania nowoczesnych R2R - to jest inny świat w stosunku nawet do najlepszych i najdroższych DS.

Ograniczając się DS nie macie pojęcia jak powinna brzmieć muzyka. A dlaczego? Bo R2R operuje na wartościach fizycznych, zmierzonych, rzeczywistych. Zaś DS je sobie wylicza z algorytmu. Czyli operuje na wartościach o których myśli, że są rzeczywiste.

W rezultacie mamy zniekształcenia w domenie czasu, nie do uniknięcia w tej technologii. Dodajmy brutalną obróbkę sygnału: oversampling, filtry... To nie może się dobrze skończyć! 🙂 

Ma być jak najprościej: R2R, tryb NOS i już... i to działa! 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Statystycznie nie masz wiarygodności.

Na pewno większą od Ciebie 😜

2 godziny temu, NRK napisał:

Dac R2R maskuje niedoskonałości waszych systemów. Ot i cała filozofia.

A to ciekawe 😀

A mnie się wydaje, że nie słuchałeś DAC R2R 🫢

Edytowane przez Piopio

• Pokaż nowe odpowiedzi