Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale ja wyciągnę wnioski który system w danym pomieszczeniu mi się bardziej podoba.

A jak następnego dnia wybrany sprzęt przestanie się Tobie podobać bo np. masz zły nastrój albo zasłony na oknach zdjęto do prania?

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Myślę że każdy kto pisze na forum ma lekkiego bzika. Każdy z nas ma jakieś skrzywienie. Bardziej lub mniej pozytywne. Nie mnie decydować w którą stronę idzie tobie. To ludzie z twojego otoczenia to oceniają.

Ja słucham muzyki, więc trudno mnie podejrzewać o jakiekolwiek skrzywienie.  

10 minut temu, rafa napisał:

A jak u ciebie z formą?

Ćwiczę co dzień, ale to już nie to co dawniej 😉.

P.S. Tak się zastanawiam o czym jest ten wątek, muszę przeczytać tytuł 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, Lech36 napisał:

jak następnego dnia wybrany sprzęt przestanie się Tobie podobać bo np. masz zły nastrój albo zasłony na oknach zdjęto do prania?

No. A jak to ma się do sprzętu który wypada w pomiarach ok? W sensie on mi się jutro musi nadal podobać bo wiem że ma pomiary ok? W sensie ta informacja która posiadam ma mnie uspokoić? Nie no serio?

2 godziny temu, Lech36 napisał:

słucham muzyki, więc trudno mnie podejrzewać o jakiekolwiek skrzywienie.  

Pisząc na forum? 🙂

W dniu 31.05.2024 o 22:27, piotralski napisał:

Dłubiąc słucham, słuchając dłubię 🙂

Podłączyłem lepsze kolumny (tak mi się wydaje) i gdybym nie miał "Perełek" to w ciemno bym brał ten setup (w sensie F2 i lepsze kolumienki, koszt w zasadzie porównywalny), ale Cabassy maja korekcję pomieszczenia. I tu niestety cały misterny plan poszedł w p....u.

Na razie słucham jeden dzień (przede mną cały urlop 😄), wiec może być jakaś korekta 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Miałem już się tu nie udzielać, ale chciałbym tylko dokończyć temat swoich eksperymentów.

F2+Buchardt Audio S400 MKII zagrało bardzo fajnie.

Niestety jak dla mnie za ciemno, pozostaję wiec nadal przy Perełkach 😄

Ukryta Zawartość

Czytam dyskusję i raczej (?) wyciągam poprawny wniosek. Chodzi o to, by dobrany, zgromadzony i doposażony zestaw muzyczny, bez względu na to, co by mu przypisał w złej lub dobrej woli zewnętrzny recenzent, w subiektywnej ocenie posiadacza tego zestawu (ale najlepiej w uczciwej oceanie większości) okazał się spełnieniem realności instrumentalnej dla ucha każdego, który słucha i posiadał przewagę nad konkurencją (najlepiej za nieduże pieniądze). I tak: zasłony, adaptacja akustyczna pomieszczenia, grube (choć to techniczny nonsens) jak wąż ogrodowy kable, gliniane podwyżki pod przewody separujące je od dywanu dla polepszenia przepływu prądu czy innego sygnału i co tam jeszcze decydować ma o tej przewadze i jakości będzie argumentem ! A co z wagą i wzrostem słuchacza, melomana? Wszak jego wpisanie się w pomieszczenie odsłuchowe nie jest bez znaczenia. Coś tam z tej fali dźwiękowej odbija się od takiego jegomościa i guzików jego koszuli bądź paska w szlafroku, tak czy nie ? Im większy brzuch piwny, tym zmiany falowe większe, zakłócenia lub poprawa znaczące. Badał to ktoś kiedyś, ile ważyć należy np. proporcjonalnie do wielkości pomieszczenia, by bez "polepszaczy" sprzętowych skrzypce brzmiały jak na żywo?

Edytowane przez TomaszWarecki
4 minuty temu, TomaszWarecki napisał:

Czytam dyskusję i raczej (?) wyciągam poprawny wniosek. Chodzi o to, by dobrany, zgromadzony i doposażony zestaw muzyczny, bez względu na to, co by mu przypisał w złej lub dobrej woli zewnętrzny recenzent, w subiektywnej ocenie posiadacza tego zestawu (ale najlepiej w uczciwej oceanie większości) okazał się spełnieniem realności instrumentalnej dla ucha każdego, który słucha i posiadał przewagę nad konkurencją (najlepiej za nieduże pieniądze). I tak: zasłony, adaptacja akustyczna pomieszczenia, grube (choć to techniczny nonsens) jak wąż ogrodowy kable, gliniane podwyżki pod przewody separujące je od dywanu dla polepszenia przepływu prądu czy innego sygnału i co tam jeszcze decydować ma o tej przewadze i jakości będzie argumentem ! A co z wagą i wzrostem słuchacza, melomana? Wszak jego wpisanie się w pomieszczenie odsłuchowe nie jest bez znaczenia. Coś tam z tej fali dźwiękowej odbija się od takiego jegomościa i guzików jego koszuli bądź paska w szlafroku, tak czy nie ? Im większy brzuch piwny, tym zmiany falowe większe, zakłócenia lub poprawa znaczące. Badał to ktoś kiedyś, ile ważyć należy np. proporcjonalnie do wielkości pomieszczenia, by bez "polepszaczy" sprzętowych skrzypce brzmiały jak na żywo?

Możesz powtórzyć?

.

17 godzin temu, Qaz12 napisał:

Co zrobić, gdy dźwięk bardzo dobry wg pomiarów mi się nie podoba?

Szukać przyczyny poza tym sprzętem który dobrze się mierzy, to chyba logiczne.

17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

W sensie on mi się jutro musi nadal podobać bo wiem że ma pomiary ok?

Też może się taki sprzęt podobać bardziej lub gorzej w zależności np. od stanu fizycznego Twojego organizmu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

18 godzin temu, Qaz12 napisał:

Co zrobić, gdy dźwięk bardzo dobry wg pomiarów mi się nie podoba?

Nic nie zrobisz.  Pomiary są niedoskonałe,  a i prawdopodobnie często mają służyć do wciskania sprzętu ludziom którzy dadzą się przekonać że pomiary gwarantują dobry dźwięk.

Nic nie gwarantują, są sprzęty co dobrze się mierzą i fatalnie grają. 

49 minut temu, Lech36 napisał:

Szukać przyczyny poza tym sprzętem który dobrze się mierzy, to chyba logiczne.

Logiczne byłoby sie zastanowić czemu mierzymy malo istotne parametry... a nie szukamy tych istotnych 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Logiczne byłoby sie zastanowić czemu mierzymy malo istotne parametry... a nie szukamy tych istotnych 

Mierzymy to co potrzeba a nie mało istotne parametry. Zastanawianie się nad w/w kwestią jest kompletnie nielogiczne.

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Pomiary są niedoskonałe,

Jasne, pomiary są niedoskonałe natomiast słuch niektórych hobbystów jest perfekcyjnie doskonały 😉.

45 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nic nie gwarantują, są sprzęty co dobrze się mierzą i fatalnie grają. 

Nie znam takich. Acz że mogą się nie podobać komus odsłuchowo, to i pewnie owszem.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Godzinę temu, TomaszWarecki napisał:

Czy są jakieś pomiary, które dotyczą rodzaju użytego materiału z którego wykonana jest membrana w przetworniku ?

Materiał z którego wykonana jest membrana daje odpowiedź na chyba wszystkich znanych pomiarach, czasem jest to odpowiedź bardzo wyraźna np. w przypadku membrany np. berylowej i szmacianej, wystarczy porównać pomiary podobnych głośników np. na portalu HiFiCompass. 

7 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Czym wyraża się wynik takiego pomiaru ( wykresem i skalą albo jej zasięgiem, jednostkami ) ?

Zajrzyj na ten portal to się dowiesz.

23 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Nic nie zrobisz.  Pomiary są niedoskonałe,  a i prawdopodobnie często mają służyć do wciskania sprzętu ludziom którzy dadzą się przekonać że pomiary gwarantują dobry dźwięk.

Dobre pomiary zawsze gwarantują dobry dźwięk, chyba że słaba jest pozostała część toru np. nie ma dobrych pomiarów 😉

19 minut temu, Lech36 napisał:

Dobre pomiary zawsze gwarantują dobry dźwięk

Niczego nie gwarantują. Kryteria są kiepskie i nie uwzględniają jakiś istotnych aspektów. Sprzęty których pomiary są bardzo zbliżone i nie powinno być między nimi słyszalnej różnicy, potrafią brzmieć całkowicie odmiennie.

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

A jakie pomiary określają przestrzenność grania w głąb, budowania planów , na boki, separację dźwięków, żywość grania. Co do pomiarów głośników, dwa tekstylne np. mam Vife BC25 i SB29RDC, pomimo bardzo podobnych parametrów i wykresów, , a gładkość grania, realność przestrzeni to półka wyżej. W przypadku tweeterów SB Acoustics na forach w PL i zagranicą powtarzają się opinie, że TW29RN gra najprecyzyjniej, ale może być odbierany jako ostrawy (w pomiarach w stosunku do SB29RDC tylko nieznacznie mniejsze zniekształcenia), potem spokojniejszy jest SB29RDC, a beryl TW29B-B precyzyjny, ale najspokojniejszy. Tutaj np. porównanie SB29RDC vs TW29R-B

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pomierzona i na pytanie: "Czy brzmią tak samo, a które brzmią najlepiej?" odpowiada: "Przepraszam, nie wiem! Nie sprawdziłem jeszcze tych tweeterów w projekcie głośników. Podejrzewam, że mają podobne właściwości dźwiękowe."

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Niczego nie gwarantują.

Zgadzam się w pełni, mój DAC Nostromowo Wolf 2  to pewnie w pomiarach byłby zjechany na ASR, a jego brzmienie uwielbiam😋. Wybór DACa i wzmacniacza po pomiarach u mnie nie wykonalne, a jak komuś wszystkie grają tak samo to ma ułatwiony wybór. Tak samo u mnie wejścia do DAC niby wszystkie cyfrowe powinny grać tak samo, a jest różnica. Nawet kiedyś czytałem jedną instrukcję producenta, nie pamiętam firmy i  rekomendował  wejście coaxial, jako nadrzędne nad optykiem i USB, ale znowu powtarzając jak komuś wszystkie grają tak samo to super🙂

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Niczego nie gwarantują. Kryteria są kiepskie i nie uwzględniają jakiś istotnych aspektów. Sprzęty których pomiary są bardzo zbliżone i nie powinno być między nimi słyszalnej różnicy, potrafią brzmieć całkowicie odmiennie.

A pomiary do Dirac cos gwarantują?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

32 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Sprzęty których pomiary są bardzo zbliżone i nie powinno być między nimi słyszalnej różnicy, potrafią brzmieć całkowicie odmiennie.

Przeważnie odpowiedzialny za to jest brak umiejętności wykonania testu porównawczego, jak to np. miało miejsce w słynnym teście w Wielkopolsce gdzie na początku biorący udział w teście słyszeli różnice a po wyrównaniu głośności przestali te różnice słyszeć. Cudów nie ma, jest tylko niewiedza wykonujących test porównawczy. 

33 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Niczego nie gwarantują.

Bzdura. Gwarantują np. w kwestii słyszalności choćby to, co zostało zmierzone.

36 minut temu, marcinmarcin napisał:

Kryteria są kiepskie i nie uwzględniają jakiś istotnych aspektów.

Mierzy się wiele aspektów "grania", że tak powiem, co nie oznacza, że wszyscy robią to tak samo i w tym samym zakresie. A owa "kiepskosc" to raczej pustosłowie, bo...

39 minut temu, marcinmarcin napisał:

Sprzęty których pomiary są bardzo zbliżone i nie powinno być między nimi słyszalnej różnicy, potrafią brzmieć całkowicie odmiennie.

...wpierw wypadałoby dowieść owej słyszalności, a nie jedynie stwierdzać, że brzmią "całkowicie odmiennie", cokolwiek to oznacza.

Twierdzisz, że rozróżnisz odsluchowo dwa różne DACe z dostatecznie dobrym Sinad, zmierzonym klasycznie z użyciem 1kHz sine, używając do odsłuchu owego tonu?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

44 minutes ago, Prewwit said:

A jakie pomiary określają przestrzenność grania w głąb, budowania planów , na boki, separację dźwięków, żywość grania.

Dosłownie interpretując to co napisałeś -żadne. Bo są to wrażenia, a nie rzeczywiste wielkości posiadające miarę.

Można jednak znaleźć korelację pomiędzy np. przebiegiem charakterystyki amplitudowo fazowej a spodziewanym charakterem brzmienia. Jeśli poszukasz w archiwum, to znajdziesz tam wpis Twonka, który z wykresu charakterystyki częstotliwościowej kolumny odgadł jej typ i opisał mniej więcej brzmienie. Wymaga to oczywiście sporego doświadczenia i to nie tylko odsłuchowego, z czym może być trudno.

Edytowane przez bum1234
56 minut temu, bum1234 napisał:

Dosłownie interpretując to co napisałeś -żadne. Bo są to wrażenia, a nie rzeczywiste wielkości posiadające miarę.

To że czegoś na ziemi nie można zmierzyć, nie świadczy o nie istnieniu tego, tak jak w przypadki człowieka np. różnych uczuć.

3 minuty temu, Prewwit napisał:

To że czegoś na ziemi nie można zmierzyć, nie świadczy o nie istnieniu tego, tak jak w przypadki człowieka np. różnych uczuć.

Chyba chodzi o to,że nie wystarczy "ja słyszę",aby coś uznać za "prawdę",
nawet wsród audiofili panują różne poglądy na taki sam temat (oczywiście,jeśli sa wyrażane oddzielnie-nie w grupie),więc...
Jest wielu ludzi,którzy np twierdzą,że są Napoleonem-ale niekoniecznie to prawda.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 minutes ago, Prewwit said:

Nie o to mi cedziło. To co napisałeś jest często pojawiającym się pytaniem w środowisku audiofilskim. Nie kwestionuję istnienia wrażeń. Chodzi tylko o to, że takie pytanie nie ma sensu. Nie może być argumentem podważającym sensowność pomiarów i wyciąganych na ich podstawie wniosków.. 

Wszyscy się zgadzają co do tego, że pomiary to prawda i wszyscy się zgadzają z tym, że urządzenia zaprojektowane tak aby celowo narzucić jakiś swój charakter dla tego co zapisane na płycie mogą nas swoim brzmieniem bardziej zauroczyć jak te stawiające na maksymalną neutralność - świetne wyniki w pomiarach. Do czego więc zmierza cała ta dyskusja? Każdy ma wybór, każdy znajdzie pomiary i każdy ma swój pomysł na brzmienie dla niego idealne. Czy jedna strona chce narzucić drugiej, jakim kryterium ma się kierować przy doborze sprzętu audio dla siebie? O to chodzi? 

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

4 minuty temu, Adam 38 napisał:

Czy jedna strona chce narzucić drugiej, jakim kryterium ma się kierować przy doborze sprzętu audio dla siebie? O to chodzi? 

Tak.

Ok. No to zdrowia życzę bo od dobrych 30 lat trwa ta krucjata jednych na drugich i końca nie widać. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

6 minutes ago, Adam 38 said:

Wszyscy się zgadzają co do tego, że pomiary to prawda i wszyscy się zgadzają z tym, że urządzenia zaprojektowane tak aby celowo narzucić jakiś swój charakter dla tego co zapisane na płycie mogą nas swoim brzmieniem bardziej zauroczyć jak te stawiające na maksymalną neutralność - świetne wyniki w pomiarach. Do czego więc zmierza cała ta dyskusja? Każdy ma wybór, każdy znajdzie pomiary i każdy ma swój pomysł na brzmienie dla niego idealne. Czy jedna strona chce narzucić drugiej, jakim kryterium ma się kierować przy doborze sprzętu audio dla siebie? O to chodzi? 

O prostą rzecz. O odrobinę myślenia. O to by nie opowiadać bajek. 

Wrażenia, gust to rzeczy subiektywne i nikt nie będzie o nich dyskutował,. nikt też nie broni nikomu dokonywać wyboru w sposób, który mu najbardziej odpowiada. 

Chodzi  o to by  nie dać się nabierać na stare jak świat sztuczki. Tylko tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi