Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, bodziocool napisał:

Fiio S15

Już to kiedyś mówiłem. Najbardziej podoba mi się to, że ma 43cm i może być srebrne 😉 Wymienię DMP-A6ME na srebrne Fiio S15 😉😉 

Lubię kiedy gra muzyka...

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Należy sobie tylko zadać pytanie czy to te w/w Dynaudio są takie złe czy może pomieszczenie w którym ich słuchałeś? Stawiam w ciemno na pomieszczenie, w/w ZG nie słuchałem, ale inne Dynaudio nie wywołały u mnie takiej drastycznej oceny.

Jakoś Wharfedale, DALI, Behringer, Opera, Focal, Xavian nie miały problemu z tym samym pomieszczeniem. Emit M20 są bardzo nieudane - jakość wykonania też kiepska.

17 minut temu, Gargan napisał:

Jakoś Wharfedale, DALI, Behringer, Opera, Focal, Xavian nie miały problemu z tym samym pomieszczeniem. Emit M20 są bardzo nieudane - jakość wykonania też kiepska.

Przetestuj te M20 jeszcze raz może to było coś związane z biologicznymi właściwościami Twojego organizmu danego dnia.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To raczej związane jest z księgowymi Dynaudio. Od bolącej głowy lakier na skrzynkach nie złazi 🤪

Miałem je przez przepisowe pół roku. Nie mogę być w złym nastroju przez tyle czasu. Co prawda mało wtedy muzyki słuchałem, bo za bardzo działały mi te kolumny na nerwy. Tak nieskładnej prezentacji nigdy nie słyszałem. Nawet w gównianych Audiovector QR1 były lepiej dobrane przetworniki. Chyba, że zwrotnica taka nędzna? Najzabawniejsze było brzmienie perkusji - jakby w zależności od wysokości dźwięku jeździła po scenie 😀 Pierwszy i ostatni raz takie coś słyszałem 😀

3 godziny temu, Gargan napisał:

To raczej związane jest z księgowymi Dynaudio

Chyba jedna z bardziej przewidywalnych firm. Właściwie każde ich kolumny były "takie same". Więc tym bardziej trudno uwierzyć, że coś mogło pójść nie tak. Tam nie wprowadza się produktów z przypadku. Zwrotnice w D są w miarę proste i nikt by dla oszczędności 50EC ich nie spier..... dla widzimisie księgowego. Mówię co prawda mając jedno doświadczenie z kolumnami Dynaudio. Ale to było doświadczenie z Audience 52SE. Wiem, że jak już nie będę wiedział co mam ze sobą zrobić, jak już mi zbrzydnie słuchanie muzyki to wtedy kupię znowu 52SE....

Szału nie ma, dupy nie urywa. Low-End pełną gębą. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

51 minut temu, Gargan napisał:

No właśnie. Nigdy nie było szału, nie było bi,tri-amplingu a grało i to jak.

9 godzin temu, bodziocool napisał:

Wracajac do tematu... DAC tak do 1.5-2k zł. Istnieje choćby porównywalny brzmieniowo do DAC z DMP-A6? Czy jest sens porównywać Eversolo do R2R? Czy ten streamer jest aż tak dobry, że wysuwacie do boju tutaj RME? 

Czy ADI-2 Pro z AKM bedzie lepszy niż DAC z Eversolo?😉 Używka za okolo 2800? 

8 godzin temu, treinerek napisał:

Az taki rewelacyjny ten Fiio nie jest. W swojej cenie jest bardzo dobry, ale na przykład ten nowy dać od Fosi to podobny poziom w podobnej cenie 169 euro. Fosi pod nie którymi względami jest lepszy a pod innymi gorszy od Fiio, to już zależy jaka preferujemy charakterystykę grania. 

Mówisz o Fosi na Sabre ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Mówisz o Fosi na Sabre ? 

Tak ten z Sabre 9039,iiWi je nawet porównuje w tym filmie.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

15 minut temu, piotralski napisał:

Wątek rośnie, a merytorycznie z tego wszystkiego dupa, ale co ja tam wiem.

No właśnie, tyle napisali a Ty dalej nie wiesz... Ja Ci to podsumuję. Jakie by co dobre a nawet i wspaniałe nie było to ..uj i tak lampa i r2r lepsze. Nie dziękuj 😉

15 minut temu, sk-victor napisał:

No właśnie, tyle napisali a Ty dalej nie wiesz... Ja Ci to podsumuję. Jakie by co dobre a nawet i wspaniałe nie było to ..uj i tak lampa i r2r lepsze. Nie dziękuj 😉

Nie dziękuję.

A temat zasrany od lewa do prawa.

Edytowane przez piotralski
15 godzin temu, sk-victor napisał:

Świetne podsumowanie 😉.

20 godzin temu, Gargan napisał:

To raczej związane jest z księgowymi Dynaudio. Od bolącej głowy lakier na skrzynkach nie złazi

Tak, ale ta głowa może boleć od złej jakości powietrza w pomieszczeniu na co wskazywać może ten złażący lakier 😉. Musisz to sprawdzić.

16 godzin temu, Gargan napisał:

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście widać silny wpływ księgowych w tym wyrobie, ale cóż sprzęt jest budżetowy. 

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

18 godzin temu, Gargan napisał:

ale się zmierzyły 3 parametry na krzyż poprawnie w miarę i niekórym to wystarczy... oczywiście nie słychać różnicy, a te co nam idiofilom się wydaje że grają lepiej to przez zniekształcenia 😛 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

47 minut temu, marcinmarcin napisał:

ale się zmierzyły 3 parametry na krzyż poprawnie w miarę

Trzeba szukać takich pomiarów które mierzą więcej niż "3 parametry na krzyż".

48 minut temu, marcinmarcin napisał:

a te co nam idiofilom się wydaje że grają lepiej to przez zniekształcenia

Znowu uproszczenie w iście audiofilskim stylu z tym że sami mówicie że np. wzmacniacze na lampach z transformatorami głośnikowymi na wyjściu mają dużą zawartość drugiej harmonicznej, która podobno jest przyjemna w odbiorze, czyli w tym przypadku zniekształcenia powodują że gra "lepiej", ale w innych przypadkach ma być ekstremalnie mało zniekształceń wtedy uzyskają te urządzenia pozytywną opinię z kół opiniotwórczych 😉. Jak dogodzić hobbystom nie wiadomo, raz dużo jest dobrze innym razem mało jest dobrze, to chyba jakiś audio paradoks.

42 minuty temu, Lech36 napisał:

Znowu uproszczenie w iście audiofilskim stylu z tym że sami mówicie że np. wzmacniacze na lampach z transformatorami głośnikowymi na wyjściu mają dużą zawartość drugiej harmonicznej, która podobno jest przyjemna w odbiorze, czyli w tym przypadku zniekształcenia powodują że gra "lepiej", ale w innych przypadkach ma być ekstremalnie mało zniekształceń wtedy uzyskają te urządzenia pozytywną opinię z kół opiniotwórczych

To się nazywa hipokryzja. Nie ważne, że sami sobie przeczą, nie ważne jak bardzo sprzeczne jest to z fizyką, matematyką, pomiarami i nie wiem czym jeszcze. Argument ostateczny jest ostateczny i nie ważne, że wygłaszany przez 70 letniego guru o "paśmie przenoszenia" 100Hz-8kHz oceniającego kabel USB i brzmi: ja słyszę różnicę w szczegółach, detalach, wybrzmieniach.... Ehhh

22 minuty temu, sk-victor napisał:

To się nazywa hipokryzja.

hipokryzja to wciskanie badziewia który prezentuje muzykę w sposób nie mający nic wspólnego z rzeczywistością (wokale, gitary, perkusja, dęciaki itp - które można w miarę łatwo porównać z rzeczywistym brzmieniem), ale za to się mierzy...

I tu pomiarowce leżą i kwiczą bo te "źle" grające lampowce i R2R dają namiastkę rzeczywistego grania i prawdziwego brzmienia, a chłam promowany na stronach pomiarowych, gra zwyczajnie w świecie mdło i podle.... i nikt mi nie wmówi że tak to ma grać 😄 

niektóre strony moim zdaniem powstały tylko po to żeby promować szajs którego na słuch nikt o zdrowych zmysłach (w tym słuchu) by nie kupił

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

I tu pomiarowce leżą i kwiczą bo te "źle" grające lampowce i R2R dają namiastkę rzeczywistego grania i prawdziwego brzmienia,

Ale Wy nie wiecie jakie jest rzeczywiste i prawdziwe granie!!! Bo na pewno wyznacznikiem nie jest to, że "mi się podoba". Ja wiem, że to co da się zmierzyć, opisać, porównać nie ma tego nieuchwytnego "pierwiastka" audiofilskości, jest takie bezduszne... cyfrowe. Wystarczy lampkę wstawić i przełącznik "Magic" przeskakuję na ON. Uwierz, że branża audio nie rządzi się innymi prawami niż cały ten matematycznie opisany świat. Rządzi się takimi samymi prawidłami do... końca kabla głośnikowego... Czary zaczynają się w naszych pokojach 😉Analogowo źle ustawione kolumny, analogowe kwiaty, analogowe dywany, analogowe żony, analogowy bałagan na biurku....

Edytowane przez sk-victor

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

ale się zmierzyły 3 parametry na krzyż poprawnie w miarę i niekórym to wystarczy... oczywiście nie słychać różnicy, a te co nam idiofilom się wydaje że grają lepiej to przez zniekształcenia 😛 

Dla wytrawnych audiofilów w Dynaudio liczy się tylko jeden parametr - dolna granica częstotliwości przenoszenia.

W dniu 22.06.2023 o 08:40, Piopio napisał:

duży wyświetlacz, natywna dobra apka, DAC na pokładzie,

A czy można z niego wypuścić sygnał po USB lub SPDIF do zewnętrznego przetwornika, żeby ten Sabre nie psuł dźwięku?

Ktoś sprawdzał czy Eversolo zapewnia bitperfect?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

I tu pomiarowce leżą i kwiczą bo te "źle" grające lampowce i R2R dają namiastkę rzeczywistego grania i prawdziwego brzmienia, a chłam promowany na stronach pomiarowych, gra zwyczajnie w świecie mdło i podle....

Amen, Bro!

Przy czym w R2R nie ma ŻADNEJ magii. Jest za to mniej zniekształceń w domenie czasowej, gdyż R2R po prostu odtwarza dźwięk taki, jaki jest. Dokładnie. Zaś delta/sigma rekonstruuje dźwięk nie do oryginału a do swojego pojęcia, jak oryginał ma wyglądać, tracąc przede wszystkim koherencję czasową. I tyle. Nie ma nic więcej. Opowieści o magii R2R to tylko opowieści. Jest to po prostu lepsza technologia. Żadnej magii.

Z lampami już większy problem, bo stereotypowa lampa nie gra lepiej. Gra przyjemniej. I na budżecie naprawdę bym polecał lampiaki. Może nie będzie to szczyt dynamiki ani przejrzystości ale za to dostaniemy miłe ciepełko i przytulnego misia zamiast nieprzyjemnego zimnego jazgotu taniego tranzystora. Idziemy w wyższe rejony cenowe i tu się dopiero robi ciekawie.

Bo lampa dobrej klasy gra... dobrze a nie lampowo. Podobnie tranzystor dobrej klasy nie gra tranzystorowo.  W rezultacie dobrą lampę trudno jest odróżnić od dobrego tranzystora. I tak naprawdę wszystko jedno, co kupicie. Decydować może i powinna tylko kompatybilność wzmacniacza i kolumn.

Po czym poznać że wzmacniacz jest dobry? Po tym, że nie interesuje Was jego brzmienie, tylko zachwycacie się muzyką z głośników.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

42 minuty temu, il Dottore napisał:

Przy czym w R2R nie ma ŻADNEJ magii. Jest za to mniej zniekształceń w domenie czasowej, gdyż R2R po prostu odtwarza dźwięk taki, jaki jest. Dokładnie. Zaś delta/sigma rekonstruuje dźwięk nie do oryginału a do swojego pojęcia, jak oryginał ma wyglądać, tracąc przede wszystkim koherencję czasową.

Gdzieś to wyczytał?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

19 minut temu, ProjectPi napisał:

Gdzieś to wyczytał?

A choćby tu:

Ukryta Zawartość

Ale gość oczywiście nie był pierwszy. Pierwsi swoje White Papers o przewadze R2R nad Delta-Sigma napisali Japończycy.

Ma być R2R, ma nie być oversamplingu i filtrów cyfrowych. I stopień wyjściowy z lampką. Wtedy jest dobrze.

Jedna rzecz jest warta podkreślenia - chipy delta/sigma zawojowały rynek ponieważ są TAŃSZE.

Ale tak naprawdę to nigdzie tego nie wyczytałem - jak to USŁYSZAŁEM.

I jak już usłyszałem to do delta/sigma nie ma powrotu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

1 minutę temu, Gargan napisał:

@il Dottore możesz napisać jaki masz zestaw poza tym magicznym R2R?

Wszystko jest w "o mnie" jak klikniesz mój awatar.

6 minut temu, Gargan napisał:

Sugden i jeszcze lampy? Chyba zbyt dużo słodyczy dla mnie 🤔

I polipropylen na midwooferze! 🙂 I co? Myślisz, że muli? O nieeeeeeeeeeee... Nic z tych rzeczy. To jest dźwięk czysty jak kryształ. Szybko i zwinnie. Otwarcie. Ale jednocześnie z nasyceniem i kulturą. Fizjologicznie. Czepiać się można pewnego poluzowania basu  ale P3ESR przecież nie ma basu. 😄 

Sugden to nie jest stereotypowy tranzystor, owszem. I nie gra jak tranzystor. Ale lampy w źródle nie służą do zamulania. 🙂 

@il Dottore no to mam to samo, ale z twardym basem trzymanym mocno za aluminiowe membrany 🙂

P3ESR faktycznie nie ma niskiego basu, za to ma dowalony średni bas 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi