Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, marcinmarcin napisał:

hipokryzja to wciskanie badziewia który prezentuje muzykę w sposób nie mający nic wspólnego z rzeczywistością (wokale, gitary, perkusja, dęciaki itp - które można w miarę łatwo porównać z rzeczywistym brzmieniem), ale za to się mierzy...

Za taką prezentację odpowiadają w 98% ZG, akustyka pomieszczenia w którym stoją i realizacja nagrania (mastering) a nie jakiś tam DAC u hobbysty. Przewody mogą być nawet węglowe, czyli takie nie najlepiej przewodzące. I tak ocena końcowa zależy od widzimisię i napompowania marketingiem hobbysty, zwłaszcza takiego z gatunku "ja słyszę" 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 godziny temu, max720 napisał:

Następny gabaryt ?:( 

No to graj z Maliny - rozmiar jak paczka papierosów. 🙂 

U mnie za źródło robi mini-PC i ma rozmiary książki (niezbyt grubej).

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

14 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Problem z pomiarami jest taki że nie wiemy co mierzyć skoro podobnie mierzące się klamoty potrafią grać zupełnie inaczej...

Tak wiemy już z opisów na tym forum że jedne głośniej inne ciszej, patrz wątek "Wielkopolski test ABX". To powyższe zdanie wskazuje tylko na to że nie rozpoznałeś jeszcze wszystkich warunków technicznych jakie dotyczą tych w/w "klamotów" 😉

10 minut temu, NRK napisał:

Co taka cisza na temat newsa DMP A6 v2?🤷‍♂️

A jest jakiś nowy? To kupujemy! 😉 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 minuty temu, Lech36 napisał:

A jest jakiś nowy?

A jak, biznes musi się kręcić.

Zmienili zasilacz, dorzucili WOL i będzie fresh🤣

Edytowane przez NRK
5 minut temu, piotralski napisał:

Gdzie

🎶 Eversolo DMP-A6 Gen 2: Second Wave of Highlights 🎶

In the pursuit of better Hi-Fi experiences, every upgrade matters. Today, we’re sharing more details about the DMP-A6 Gen 2. Wishing you all a Happy New Year—let’s enjoy the journey with music by our side!

WOL (Wake on LAN): Power up your device remotely and listen anytime
HDMI ARC: Effortlessly sync with your home theater system
Dual ES9038Q2M DACs: Delivering pure, high-fidelity sound
XMOS XU316 Interface: Supporting DSD512 Native and 768kHz@32Bit decoding
Eversolo EOS Audio Engine: Breaking through SRC limitations
Fully Balanced Circuit Design: Lower distortion, bigger dynamic range

📌 Don’t miss the third wave of highlights, coming soon!

#eversolodmpa6gen2 #EverSolo #musicstreamer #audiophile #hifi #hifiaudio

43 minuty temu, NRK napisał:

🎶 Eversolo DMP-A6 Gen 2: Second Wave of Highlights 🎶

In the pursuit of better Hi-Fi experiences, every upgrade matters. Today, we’re sharing more details about the DMP-A6 Gen 2. Wishing you all a Happy New Year—let’s enjoy the journey with music by our side!

WOL (Wake on LAN): Power up your device remotely and listen anytime
HDMI ARC: Effortlessly sync with your home theater system
Dual ES9038Q2M DACs: Delivering pure, high-fidelity sound
XMOS XU316 Interface: Supporting DSD512 Native and 768kHz@32Bit decoding
Eversolo EOS Audio Engine: Breaking through SRC limitations
Fully Balanced Circuit Design: Lower distortion, bigger dynamic range

📌 Don’t miss the third wave of highlights, coming soon!

#eversolodmpa6gen2 #EverSolo #musicstreamer #audiophile #hifi #hifiaudio

Dzięki! Na razie chyba się nie skuszę, wystarcza mi jego obecna funkcjonalność 🙂

26 minut temu, piotralski napisał:

Dzięki! Na razie chyba się nie skuszę, wystarcza mi jego obecna funkcjonalność 🙂

Ale nie będziesz na czasie a to budzi niepokój i już jest czynnik powodujący pogorszenie/degradację odbioru wrażeń dźwiękowych 😉

22 godziny temu, il Dottore napisał:

żeby ten Sabre nie psuł dźwięku?

"Sabre" "psuje" dźwięk tylko w umysłach najbardziej zacofanych hobbystów. Czyżby @il Dottorebył zacofany w audio poglądach 😉?  

56 minut temu, Lech36 napisał:

Ale nie będziesz na czasie a to budzi niepokój i już jest czynnik powodujący pogorszenie/degradację odbioru wrażeń dźwiękowych 😉

Za stary jestem żeby się podniecać tego typu nowymi ficzerami 😄

Myślałem przez moment (z pół roku temu) aby zamienić na wersję master, ale odpuściłem.

Nie patrzę nawet na 8kę bo do mojej dziupli za duża 🙂

2 minuty temu, piotralski napisał:

Myślałem przez moment (z pół roku temu) aby zamienić na wersję master, ale odpuściłem.

Ja myślałem o zakupie A8 do drugiego systemu, ale też porzuciłem taką koncepcję, wybrałem idealnie pasujący do tego systemu streamer (system pracuje w systemie połączeń typu RCA) z przedwzmacniaczem WiiM, na razie stoi na biurku i jest poddawany analizie jakościowej, ale myślę że wszystko będzie w porządku pomimo istnienia kilku zastrzeżeń natury obsługowej.

26 minut temu, Gargan napisał:

Wie czego chce

Myślisz że ci co używają Sabre nie wiedzą czego chcą, ciekawa koncepcja nie mająca podparcia w technice, ale cóż technika w audio nie jest ważna, liczy się tylko "ja słyszę" bez względu na to co dany delikwent słyszy, ale nad tym się oni rzadko zastanawiają, ci z grupy "ja słyszę" 😉.   

@Lech36 nadinterpretujesz moje słowa. 

Mam wszystkie DAC ESS Sabre, ale nie uważam ich za najlepsze. Po prostu inne nie lubię bardziej 😁

45 minut temu, Lech36 napisał:

Sabre" "psuje" dźwięk tylko w umysłach najbardziej zacofanych hobbystów.

Znowu bajki. Z w miare tanich dobrych implementacji Sabre to np Primo, a już w ogóle rewelacyjnie grał Cayin i6dac. Co nie zmienia faktu że spora część "świetnych pomiarowo" dac z tymi chipami gra tragicznie. Wystarczy cokolwiek słyszeć. Nie za dużo. Minimalnie.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

34 minuty temu, Lech36 napisał:

Myślisz że ci co używają Sabre nie wiedzą czego chcą, ciekawa koncepcja nie mająca podparcia w technice, ale cóż technika w audio nie jest ważna, liczy się tylko "ja słyszę" bez względu na to co dany delikwent słyszy, ale nad tym się oni rzadko zastanawiają, ci z grupy "ja słyszę" 😉.   

Niesłyszący za to będą się rozpływać nawet nad tragicznymi sabre, wystarczą świetne pomiary na ASR 🤭

56 minut temu, Lech36 napisał:

"Sabre" "psuje" dźwięk tylko w umysłach najbardziej zacofanych hobbystów. Czyżby @il Dottorebył zacofany w audio poglądach 😉?  

Dokładnie tak! Jak człowiek starszy od dinozaurów może nie być zacofany?

Uznaję tylko lampy starsze niż 60 lat i chipy dekodujące ze złotych lat 80-tych.

I dobrze mi z tym! 😄 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Teraz, sir.jax napisał:

@marcinmarcin myślę, że @Lech36 zastosował ironie w tym zdaniu.

Myślę że wie co zastosował i ja wiem 😃 

Ale ja mu na to że nawet taki niepomiarowy potrafi przyznać że nawet sabre może zagrać, ale tylko w dobrej implementacji... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Uznaję tylko lampy starsze niż 60 lat

Niewiele takich, jesteś w stanie zweryfikować, że mają 60lat, pomijam nadruki na bańkach.

A NOSy z tamtych lat tanie nie są niestety, pytanie jaką maja obecnie sprawność. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

15 minut temu, marcinmarcin napisał:

Znowu bajki. Z w miare tanich dobrych implementacji Sabre to np Primo, a już w ogóle rewelacyjnie grał Cayin i6dac. Co nie zmienia faktu że spora część "świetnych pomiarowo" dac z tymi chipami gra tragicznie. Wystarczy cokolwiek słyszeć. Nie za dużo. Minimalnie.

Mam tego Cayina, i nie myślę o zmianie.

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

nawet sabre może zagrać, ale tylko w dobrej implementacji... 

Ja mam 2xSabre w swoim donglu FiiO do telefonu i jest całkiem spoko. No, ale to nie to samo co stare chipy...

Tyle, że stary chip do takiego urządzenia by się o prostu nie zmieścił. 🙂

3 minuty temu, sir.jax napisał:

pytanie jaką maja obecnie sprawność. 

Doskonałą, zapewniam. 😄 

One były robione, by przetrwać atomową zagładę a cóż dopiero marne 60 czy 70 lat...

27 minut temu, il Dottore napisał:

Doskonałą, zapewniam. 😄 

One były robione, by przetrwać atomową zagładę a cóż dopiero marne 60 czy 70 lat...

Tak?

To czytaj śp. Sylwka, który jakby tylko chciał kupiłby wszystkie NOSy na globie.

Ukryta Zawartość

27 minut temu, il Dottore napisał:

Ja mam 2xSabre w swoim donglu

A ja mam 1x Sabre (ES9016) tylko nie w donglu 😁

Mityczne opowieści mowią, że to nie gra, że świszczy i gwiżdże,  jazgocze i takie tam.

Jak myślisz gra to, czy nie gra?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Mała dygresja. Zauważyłem, że użytkownicy z pogłosem T60 powyżej 400ms preferują DACe R2R lub AKM czyli takie trochę zamulacze.

Ci, którzy mają T60 ogarnięte na poziomie 200-250ms wolą Sabre, ale nie jest to regułą żadną. Raczej trend, który rozumiem. Wyższy czas pogłosu czyli pomieszczenie bardziej "hałaśliwe" potrzebuje spokojnego, niewyostrzonego dźwięku i to wpisuje się w ogólne potrzeby większości użytkowników.

Ci, którzy mają lekko przetłumione pomieszczenie, idące w studyjne klimaty uogólniając będą szli w bardziej detaliczne, precyzyje i takie właśnie sabrowe klimaty.

Ogólnie dyskusja jest jak jajecznica na patelni. Jedni wolą z jajek ściółkowych, a inni z wolnego wybiegu. Myślicie, że Ci którzy jedzą jajka z chowu klatkowego poznaliby po smaku gdyby z jajek pościerać kody i wymieszać je w jednym koszyku? 😉

Pozdrawiam najlepszego nowego roku życząc. M

17 minut temu, MariuszZ. napisał:

Ci, którzy mają T60 ogarnięte na poziomie 200-250ms wolą Sabre, ale nie jest to regułą żadną.

Nie, nie jest. Nie mam T60 na poziomie 0,2s na pewno nie.

To jak Sabre, AKM, czy inny chip będzie zaimplementowane ma większe znaczenie, tam gdzie w urządzeniu zasilanie sekcji DACa i innych obwodów jest zrobione  po macoszemu będzie nieciekawie.

Ba ten DAC mam wpięty do wzmacniacza słuchawkowego i to srebrnym XLRem od Albedo, więc akustyka nie ma tu nic do rzeczy, zatem w myśl tego co piszesz, to w słuchawkach powinienem mieć jazgot i świsty, a tak nie jest.

Wiesz, że przed tym Sabre miałem Wolfsona i również AKM, nie czułem wtedy zbytniego zamulenia, tak jak teraz nie czuję jazgotu, gra analogowo o czym mogą potwierdzić inni.

Pewno czytałeś nie raz te opinie 😉 (stopkę na forum obok) pewno też😉

Edytowane przez sir.jax

Godzinę temu, sir.jax napisał:

Jak myślisz gra to, czy nie gra?

Nooo... na dongla Sabre styka. 🙂 

Miałem Moondropa z CS ale się popsuł a FIIO się nie psuje. 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi