Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W kontrze do tej opinii nt. A6 można zalinkować kilkanaście innych całkowicie odwracających postrzeganie jakości urządzenia i dźwięku jaki oferuje. 

Takie pisanie, że coś zjada na śniadanie coś upraszczając jest zaklamywaniem rzeczywistości. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Ukryta Zawartość

Funkcjonalność i brzmienie wykraczające wyraźnie poza to, do czego przyzwyczaiły nas streamery w tej cenie.

Tu wcale nie napisali, że to dobrze brzmi. Napisali, że inne streamery (tfu!) w tej cenie brzmią jeszcze gorzej 😁 

"Wieczór z analogiem" slucha w pomieszczeniu z "gołymi" ścianami. Nic dziwnego, że sprzęty eksponujące ciemniejsze, mniej detaliczne granie będą sprawiały wrażenie lepszych i przyjemniej brzmiących. 

Gdyby ograniczył poglos T30 w pomieszczeniu do 250-350ms zakładam (może błędnie), że radykalnie zmieniłby zdanie i zaczął faworyzować urządzenia jaśniej brzmiące i A6 zyskałby więcej poklasku 😉

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Troszkę inna recenzja niż wszystkie.

Ukryta Zawartość

"Charakter – chudo/neutralno/ostrawy – jak na kość SABRE przystało – jeśli szukacie muzykalności, barwy, ciepła, mięsa – nie ten kierunek."

Tyle w temacie. 🙂 A klient się zna, ma pojęcie, jemu akurat ufam. 

Jak już tu pisałem - ja koło Eversolo nawet nie stałem. Posłuchałem tylko na YT jakichś tam demek, ale nie pisałem nic, bo chcę być uczciwy. Nie będę krytykował sprzętu, którego nie słuchałem. Ale już na tych filmikach na YT brzmiało to okropnie. To co dopiero na żywo? 😄 

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

26 minut temu, MariuszZ. napisał:

"Wieczór z analogiem" slucha w pomieszczeniu z "gołymi" ścianami. Nic dziwnego, że sprzęty eksponujące ciemniejsze, mniej detaliczne granie będą sprawiały wrażenie lepszych i przyjemniej brzmiących. 

Gdyby ograniczył poglos T30 w pomieszczeniu do 250-350ms zakładam (może błędnie), że radykalnie zmieniłby zdanie i zaczął faworyzować urządzenia jaśniej brzmiące i A6 zyskałby więcej poklasku 😉

Ja miałem podobnie 🙂

Po założeniu ustrojów na ścianę na przeciwko kolumn (aktywnych) i odpaleniu korekcji pomieszczenia sam byłem zdziwiony jak dobrze to gra 😄

59 minut temu, MariuszZ. napisał:

Podchodziłem z rezerwą do jego pewnych twierdzeń,  ale trzeba uczciwie przyznać że nagrania które publikuje są o lata świetlne lepsze niż czasem pojawiające się nagrania kolegów ze zrobioną "profesjonalna" akustyką...

Niedawno słuchałem setu 300B plus wiekowe Tannoye w praktycznie niezaadaptowanym pomieszczeniu i to był jeden z lepszych systemów jaki słyszałem... oczywiście pomieszczenie potrafi zepsuć, są takie że im praktycznie nic nie pomoże.

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Wiek kolumn i magia lampy nie zawsze przesądza o jakości, ale technologia już tak. 

Wzmacniacz lampowy SET bez USZ z nieco ograniczonym od góry pasmem, podbijający SPL tam gdzie impedancja kolumny ma "przerosty" czyli odwrotnie niż wzmacniacze tranzystorowe może dać namiastkę filtra Loudness lub Kontur bardziej po polsku 

Jeżeli charakterystyka impedancyjna Tannoy przypasuje wzmakowi to miód malina będzie 😉

Same kolumny w zależności od technologii BR vs OZ vs OB mogą lepiej lub gorzej dogadać się z pomieszczeniem.

OZ dla przykładu zredukuje pierwszy rezonans modalny o kilka/kilkanaście dB niwelując dudnienie na basie jeżeli takowe występuje przy kolumnie z BR, a pomieszczenie nie jest akustycznie zaadoptowane do słuchania muzyki. 

Często stare technologie pomimo swoich wad oferują również zalety, które dobrze wpisują się w nasze soniczne oczekiwania. 

W dniu 3.01.2025 o 12:35, MariuszZ. napisał:

Ja też cmokam z zachwytu. Różnica jest taka, że dziadowskie lampowe sprzęty generują THD o wysokiej amplitudzie ale głównie niskich rzędów, II i III-go które ładnie wkomponowują się w naturalne alikwoty dźwięku. Nie ma zaś zniekształceń wysokich rzędów w tym bałaganie. Przynajmniej u mnie 😉

Nie ważne co i jak wkomponowują... Nie powinny wkomponowywać nic. Można do znudzenia powtarzać, że zniekształcenie jest zniekształceniem i dorabianie jakiekolwiek do tego ideologii to głupota. Ale i tak ciągle znajdują się Ci co stawiają kable głośnikowe na podstawkach aby się wstrząsy od podłogi na elektrony nie przenosiły a jednocześnie pieją hymny pochwalne o  zbawiennym wpływie 2 i 3 harmonicznych.

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Jak już tu pisałem - ja koło Eversolo nawet nie stałem. Posłuchałem tylko na YT jakichś tam demek, ale nie pisałem nic, bo chcę być uczciwy. Nie będę krytykował sprzętu, którego nie słuchałem. Ale już na tych filmikach na YT brzmiało to okropnie. To co dopiero na żywo?

Aha, czyli nawet nie słuchałeś, chcesz być uczciwy ale dźwięk z YT był okropny.... No tak ES jest najgorszym możliwym gniotem, którego podła jakość dźwięku jest tak podła, że nawet przez zamknięte drzwi słychać, że nie nadaje się do niczego... Brawo

Lubię kiedy gra muzyka...

Mówimy o subiektywnych różnicach, które są często trudno uchwytne, będące na granicy percepcji lub zależne dosłownie od ilości elektrolitów w organizmie. Wygłaszanie w takich przypadkach opinii skrajnych typu: dźwięk jest okropny, dawno gorszego nie słyszałem, gra źle, krew z uszu itd... dowodzi całkowitej bezwartościowości tychże opinii a wygłaszający je powinien otrzymać status trolla. Amen

29 minut temu, sk-victor napisał:

zniekształcenie jest zniekształceniem i dorabianie jakiekolwiek do tego ideologii to głupota.

Nie ma żadnej ideologii. Jest staturacja dźwięku poprzez dodanie THD. Są nawet specjalne wtyczki do DAW, którymi inżynierowie dźwięku oprawiają zbyt sterylne ścieżki audio. 

W podstawki pod kable nie wnikam ale szanuję porządek więc nikomu złego słowa nie powiem gdy ich używa.

Głupota zaś wg moich standardów to usilne wmawianie głupoty innym gdy samemu nie wnosi się żadnych mądrości do tematu poza oklepanymi hasłami o "bezwartościowych opiniach" słyszących inaczej.

Amen.

Edytowane przez MariuszZ.
29 minut temu, MariuszZ. napisał:

Nie ma żadnej ideologii. Jest staturacja dźwięku poprzez dodanie THD. Są nawet specjalne wtyczki do DAW, którymi inżynierowie dźwięku oprawiają zbyt sterylne ścieżki audio. 

Każde twórcze użycie narzędzi przetwarzających dźwięk na etapie produkcji, służy osiągnięciu brzmieniowego założenia. Tylko, że my nie rozmawiamy o inżynierii dźwięku jakbyś nie zauważył. Chcesz słuchać muzyki czy bawić się w inżyniera dźwięku? Kompletnie mylisz pojęcia i systemy walutowe 😉

29 minut temu, MariuszZ. napisał:

Głupota zaś wg moich standardów to usilne wmawianie głupoty innym gdy samemu nie wnosi się żadnych mądrości do tematu poza oklepanymi hasłami o "bezwartościowych opiniach" słyszących inaczej.

Tak masz rację "słyszących inaczej". To podsumowało Twój przekaz...

Edytowane przez sk-victor

Godzinę temu, sk-victor napisał:

Ale i tak ciągle znajdują się Ci co stawiają kable głośnikowe na podstawkach aby się wstrząsy od podłogi na elektrony nie przenosiły a jednocześnie pieją hymny pochwalne o  zbawiennym wpływie 2 i 3 harmonicznych.

34 minuty temu, MariuszZ. napisał:

I tyle w temacie 😃

Co do zniekształceń. To co dziś mierzą trolle pomiarowe niewiele ma wspólnego z jakością dźwięku, bo sprzęt w topie pomiarowym potrafi grać jak badziew, a fatalna pomiarowo lampa oddaje niuanse głosu ludzkiego czy instrumentów bez najmniejszego problemu...

4 minuty temu, sk-victor napisał:

Chcesz słuchać muzyki czy bawić się w inżyniera dźwięku? Kompletnie mylisz pojęcia i systemy walutowe 😉

Nie masz pojęcia o dobrym graniu. Utożsamiasz dobry pomiar z wiernością reprodukcji, a to nie ma wiele wspólnego... kiepskie kryteria, pod chińskich producentów 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Co do zniekształceń. Wygląda na to, że trolle audiofilskie wmawiają, że nie udaje się poprawnie zarejestrować głosu lub instrumentów i trzeba wspomagać odtwarzanie generatorami zniekształceń.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

10 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie masz pojęcia o dobrym graniu. Utożsamiasz dobry pomiar z wiernością reprodukcji, a to nie ma wiele wspólnego... kiepskie kryteria, pod chińskich producentów 

Tego nawet nie da się skomentować 😉 Faktycznie pomiary, dane techniczne. Na cóż to komu, przecież to niedorzeczne jakieś bzdury są, nijak mające się tego co słyszą "słyszący inaczej"

Edytowane przez sk-victor

W dniu 3.01.2025 o 20:40, Qaz12 napisał:

Ja np gdybym szukał wiernego dźwięku, to wybrałbym kolumny studyjne, z resztą nie jestem pewien czy nagrana muzyka jest wierna, czy realizator coś tam majstrował, ale ja tam nie znam się na nagrywaniu.

Polecam portal "0dB.pl" redagowany przez T. Wróblewskiego, cała masa ciekawego materiału z dźwiękiem w tle, szczególnie "dekonstrukcje" znanych nagrań.

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Co do zniekształceń. To co dziś mierzą trolle pomiarowe niewiele ma wspólnego z jakością dźwięku, bo sprzęt w topie pomiarowym potrafi grać jak badziew, a fatalna pomiarowo lampa oddaje niuanse głosu ludzkiego czy instrumentów bez najmniejszego problemu...

Powiedział światowy autorytet w dziedzinie sprzętu audio 😉. Dodam tylko że "nie troll pomiarowy". Sprzęt "w topie pomiarowym" będzie odtwarzał muzykę idealnie, wady słyszane są z ........ np. głośników/słuchawek przez biologiczny układ odbioru dźwięków hobbysty. Już taka zgrubna wiedza powinna powodować czujność u hobbysty, ale po co się wysilać? 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

12 minut temu, ProjectPi napisał:

Co do zniekształceń. Wygląda na to, że trolle audiofilskie wmawiają, że nie udaje się poprawnie zarejestrować głosu lub instrumentów i trzeba wspomagać odtwarzanie generatorami zniekształceń

Ukryta Zawartość

Problem w tym, ze udaje sie zbyt perfekcyjnie nagrać i wspomaganie generatorami zniekształceń jest praktykowane 😉

"...wraz z pojawieniem się technologii idealnie liniowego zapisu cyfrowego zniekształcenia te stały się czymś, co rutynowo i z rozmysłem wprowadzamy do nagrań. I tu tkwi wielka tajemnica: bardzo subtelne zniekształcenia harmoniczne wcale nie są postrzegane jako coś szkodliwego."

Punkt widzenia zawsze zależy od miejsca siedzenia. Siedzimy w innych rzędach tej samej filharmonii. Jednak to w którym rzędzie gra najlepiej nie powinno być przyczynkiem do wmawianie komuś, że u niego jest idealnie i tylko w tym jednym miejscu muzyka wybrzmiewa idealnie.

Lubię brzmienie lampy i nie uważam się za audiofilskiego trolla. Szanuję też upodobania innych więc zachęcam do tego samego. 

Pozdrawiam. M

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Troszkę inna recenzja niż wszystkie.

Ukryta Zawartość

Bzdury gada. Mam dac na AKM i po wpięciu wewnętrznego DAC z eversolo dźwięk się uspokoił, to była największa różnica. Wyraźnie słychać, że transjenty są mniej ostre (np. Talerze perkusji).

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, ProjectPi napisał:

Co do zniekształceń. Wygląda na to, że trolle audiofilskie wmawiają, że nie udaje się poprawnie zarejestrować głosu lub instrumentów i trzeba wspomagać odtwarzanie generatorami zniekształceń.

Jak ktoś chce swój głos przerobić elektronicznie na głoś jakiego znanego artysty to pewnie różne "generatory" się przydadzą 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

4 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Ukryta Zawartość

Problem w tym, ze udaje sie zbyt perfekcyjnie nagrać i wspomaganie generatorami zniekształceń jest praktykowane 😉

"...wraz z pojawieniem się technologii idealnie liniowego zapisu cyfrowego zniekształcenia te stały się czymś, co rutynowo i z rozmysłem wprowadzamy do nagrań. I tu tkwi wielka tajemnica: bardzo subtelne zniekształcenia harmoniczne wcale nie są postrzegane jako coś szkodliwego."

Punkt widzenia zawsze zależy od miejsca siedzenia. Siedzimy w innych rzędach tej samej filharmonii. Jednak to w którym rzędzie gra najlepiej nie powinno być przyczynkiem do wmawianie komuś, że u niego jest idealnie i tylko w tym jednym miejscu muzyka wybrzmiewa idealnie.

Lubię brzmienie lampy i nie uważam się za audiofilskiego trolla. Szanuję też upodobania innych więc zachęcam do tego samego. 

Pozdrawiam. M

Nie mylmy tworzenia muzyki z odtwarzaniem. A co jeśli artysta właśnie chciał, żeby to było chude i ostre? 😜

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, baran napisał:

A co jeśli artysta właśnie chciał, żeby to było chude i ostre?

A jak odbiorcy nie podoba się takie "chude i ostre" to co powinien zrobić? Jaki tor audio u odbiorcy można nazwać "wzorcowym", skoro krytykuje się tutaj tory o wysokich i bardzo wysokich parametrach?

2 minuty temu, Lech36 napisał:

A jak odbiorcy nie podoba się takie "chude i ostre" to co powinien zrobić? Jaki tor audio u odbiorcy można nazwać "wzorcowym", skoro krytykuje się tutaj tory o wysokich i bardzo wysokich parametrach?

Bardzo proste. Posypać głowę popiołem i uznać, że niestety realizacja nagrania nie pozwala na odsłuch na dobrym sprzęcie i uruchomić sprzęt gorszy, ale modyfikujący sygnał. Np. Lampowe preampy, czy co tam jeszcze.

2 minuty temu, baran napisał:

Bardzo proste.

Niestety to nie jest takie proste 😉. Poza tym dążymy w domu do perfekcji a perfekcja zaczyna się od źródła a nie od tyłu, tak mi się wydaje 😉. Perfekcję źródła, moim zdaniem ocenia się na podstawie pomiarów, gdyż taka perfekcja potrafi oddać najlepiej to co było celem autora/realizatorów nagrania, najmniej "skaszaniona" przez tor audio wersja rejestracji.

11 minut temu, Lech36 napisał:

A jak odbiorcy nie podoba się takie "chude i ostre" to co powinien zrobić?

Zrezygnować z adaptacji akustycznej pomieszczenia. Kupić tanią Yamahe i podłączyć do niej jakieś jasno grające kolumny. Najlepiej stare Altusy 😉

Będzie zadowolony. 

5 godzin temu, il Dottore napisał:

YT brzmiało to okropnie

Wiecie co panie Chris Brzęczyszczykiewicz, zdjęcia robicie całkiem całkiem, ale na audio i elektronice się zupełnie nie znacie - ulegacie tylko sugestiom i stereotypom tworzonym przez audiofilską brać w części audio-voodoo 😄

28 minut temu, MariuszZ. napisał:

Lubię brzmienie lampy

U mnie też wzmacniacze lampowe nie wywołują negatywnych odczuć przy słuchaniu, to tylko świadczy o wysokim stopniu tolerancji hobbystów na negatywne artefakty wprowadzane przez takie konstrukcje do sygnału oryginalnego.

1 minutę temu, J4Z napisał:

A nie zadowolenia?

A to nie to samo? Perfekcja=zadowolenie 😉.

6 minut temu, MariuszZ. napisał:

Zrezygnować z adaptacji akustycznej pomieszczenia. Kupić tanią Yamahe i podłączyć do niej jakieś jasno grające kolumny. Najlepiej stare Altusy 😉

Będzie zadowolony. 

Nie masz racji.

8 minut temu, Lech36 napisał:

Niestety to nie jest takie proste 😉. Poza tym dążymy w domu do perfekcji a perfekcja zaczyna się od źródła a nie od tyłu, tak mi się wydaje 😉. Perfekcję źródła, moim zdaniem ocenia się na podstawie pomiarów, gdyż taka perfekcja potrafi oddać najlepiej to co było celem autora/realizatorów nagrania, najmniej "skaszaniona" przez tor audio wersja rejestracji.

Nie masz racji. Nie dążymy, a przynajmniej większość, nie dąży do perfekcji. To, że większość środowiska audio, w tym "uznanych recenzentów" poddaje się efektowi placebo, a do tego myli własne preferencje z faktami obiektywnymi, nie oznacza, że wszyscy idziemy w tym samym kierunku. Niestety, ale na forach audio "lepsze" == bardziej mi się podoba, "gorsze" == mniej mi się podoba. A to, że największy wpływ na dźwięk ma marketing to jakoś się pomija 😉

A cała sytuacja jest prosta jeżeli dążysz do przyjemności z odsłuchu. Musisz tylko zidentyfikować, co Ci pasuje, a co nie i iść w tę stronę. W obu przypadkach z pomiarów będzie wynikała znaczna większość doświadczeń akustycznych.

Przykład: dla mnie wzmacniacze lampowe brzmią szorstko. Jak podpisać tranzystora to zaczyna się gładko, a jak dodam korekcję pokoju - to już w ogóle cuda. Nie jest to popularne w kręgach podejście i rozumiemie w "audio", ale nie słyszałem jeszcze dobrze brzmiącego lampowca.

Edytowane przez baran
  • Pokaż nowe odpowiedzi