Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do B&W 606 S2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam parę głośników podstawkowych B&W 606 S2 Aniversary, wzmacniacz Rotel A11 Tribute, Ifi zen dac V2,  IFi Zen Streamer. Pokój ma powierzchnię 25m2, muzykę słucham głównie z Tidal w jakości MQA, planuje również włączyć ROON. Ponieważ mam wrażenie, że głośniki w obecnym zestawieniu są jakby "bez mocy" , chce wymienić wzmacniacz, sądzę że powinien tchnąć więcej życia w brzmienie. Uprzejmie proszę o sugestie, budżet max 8tyś, wiem że nie poszaleję nie mniej może będzie zauważalna różnica.

Pozdrawiam 

https://www.audiostereo.pl/topic/163746-jaki-wzmacniacz-do-bw-606-s2/

Cześć, czy będziesz planował zmianę kolumn? W tym budżecie możesz pomyśleć nad zmianą jednego i drugiego, ewentualnie wzięcie wzmacniacza takiego jak np. Audiolab 7000A, sprzedaży Rotela, Bowersów, iFi i na spokojnie zbierze się budżet na ciekawe kolumny. Bowersy mogą też być po prostu zbyt małe do Twojego pomieszczenia. 

Warto będzie też pomyśleć nad sprzętami pokroju Atolla IN100, Regi Elex MK4, Musical Fidelity M3si, Roksan K3. Wieeele opcji, ale do Bowersów pozostawałbym przy nieco cieplejszych sprzętach. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Może jednak nie Rotel do wymiany, aleB&W. To poważny budżet a gdyby jeszcze w używanych.... najlepiej lokalnie 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

23 minuty temu, audioburak napisał:

Może jednak nie Rotel do wymiany, aleB&W. To poważny budżet a gdyby jeszcze w używanych.... najlepiej lokalnie 

Nie wiem czy poradziłbym sobie ze sprzedażą żeby sporo na tym nie stracić, mam te B&W razem z dedykowanymi stendami również od B&W, choć nie mówię że to wykluczone, może kwestia przekonania się że warto jednak spróbować

Druga sprawa to może być ich charakter. Jest dobrze cicho ale "dra ryja" jak głośno. To można sprawdzić zasłaniając lekko kopulke. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)
15 godzin temu, sabipabi napisał:

Witam,

Posiadam parę głośników podstawkowych B&W 606 S2 Aniversary, wzmacniacz Rotel A11 Tribute, Ifi zen dac V2,  IFi Zen Streamer. Pokój ma powierzchnię 25m2, muzykę słucham głównie z Tidal w jakości MQA, planuje również włączyć ROON. Ponieważ mam wrażenie, że głośniki w obecnym zestawieniu są jakby "bez mocy" , chce wymienić wzmacniacz, sądzę że powinien tchnąć więcej życia w brzmienie. Uprzejmie proszę o sugestie, budżet max 8tyś, wiem że nie poszaleję nie mniej może będzie zauważalna różnica.

Pozdrawiam 

Jeśli pasuję tobie ta sygnatura dźwięku to tylko mocniejszy Rotel 😉 z tym że obecne ceny audio to kpina i taka końcówka mocy RB-1582mk2 powinna nowa stać po 6k wtedy spokojnie byś się zmieścił w zestawie dzielonym za 8k z hakiem.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Tonnii99 napisał:

Ja bym chyba jednak nie wymieniał tych BW 606 s2 tylko spróbował droższy wzmacniacz. Nie możesz pożyczyć od dystrybutora dajmy na to Rotela RA1572 mk2?

Ten Rotel teraz to śmiech z tą ceną.

a cena za kajzerkę 1.20 to kpina? Czy tanio?

Skoda Fabia za 100 tysięcy to kpina? Czy okazja?

Twój przykład jest nie trafiony. Wszystko zdrożało i z tym trzeba się pogodzić.

Albo cię stać albo nie.

Edytowane przez Tonnii99
Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, Tonnii99 napisał:

Twój przykład jest nie trafiony.

Jest jak najbardziej trafiony, ja frajerem nie jestem i nie dam za kajzerkę 1.20 bo nie mam zamiaru napędzać tej machiny.

Wypisywanie głupot o tym że wszystko zdrożało i trzeba się z tym pogodzić to napędzanie tego procederu, pogodzić mogą się frajerzy którym nie przeszkadza że są dymani. 

https://mycompanypolska.pl/artykul/boom-elektrotechniki-konsumenckiej-zahamowany-spadek-sprzedazy-o-225-proc/12122

Tak właśnie kończy się dźwiganie cen + słaby złoty, widać spore grono ludzi woli wstrzymać się z zakupem bo nie da się ładować w bambuko.

Widać też po ogłoszeniach w internecie, takich końcówek mocy Rotela było kiedyś na alegro po 30 sztuk a dziś ledwie 15/16 i to same starocie które wiszą i będą wisieć z wiadomych przyczyn.

Edytowane przez MarcinStereo

To wyjdziesz na ulicę i będziesz manifestował?

Jak podnoszą Ci ceny paliw to nie jeździsz samochodem? tylko spacerujesz piechotą?

Ciężko jest wypaść z tego procesu. Wszyscy są uwikłani w to i sam jeden nie masz na to wpływu.

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, Tonnii99 napisał:

To wyjdziesz na ulicę i będziesz manifestował?

Jak podnoszą Ci ceny paliw to nie jeździsz samochodem? tylko spacerujesz piechotą?

Ciężko jest wypaść z tego procesu. Wszyscy są uwikłani w to i sam jeden nie masz na to wpływu.

Sam nie mam i nikt nie ma ale 22.5% spadku sprzedaży świadczy o tym że tych którzy szanują swój pieniądz jest znacznie więcej.

Teraz, MarcinStereo napisał:

Nie posiadam samochodu ale nie można porównywać ropy i elektroniki, bo bez ropy kraj by się posypał a bez wzmacniacza da radę żyć 😉 

Obecnie jakby ludzie mieli się przesiąść do środków komunikacji miejskiej to nastąpiłby paraliż a jak sobie nie posłuchają muzyki to nie stanie się nic na tym polega różnica.

Wiesz dużo jest takich przykładów, że są spadki w konkretnych branżach. Obecnie nie tylko w Polsce ale i na świecie trwa kryzys gospodarczy. Sytuacja zapewne się zmieni ale wymaga czasu. Te 22% spadku to i tak nic, w stosunku do spadku sprzedaży mieszkań, tam jest dużo gorzej.

Mam 606s1: po dołożeniu sub-a 607 brzmienie jest harmonijne. Bardzo efektowne, nawet przy Volume na godz 9:00 robi rozp.dol jak zespół bluesowy w zadymionej knajpce. Dla mnie super, ale jak Tobie taki przekaz nie pasuje, to musisz zmienić kolumny.

W dniu 25.06.2023 o 11:32, audioburak napisał:

Druga sprawa to może być ich charakter. Jest dobrze cicho ale "dra ryja" jak głośno. To można sprawdzić zasłaniając lekko kopulke. 

Pomóc może skrzyżowanie osi głośników przed lub za słuchaczem. No i 606 ze swoim charakterem wymagają (chyba) mocno wytłumionego pomieszczenia (kanapy, dywany, półki z książkami).

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Dlatego wchodzą korekty cen teraz. 

Wszyscy obniżają ceny. Bo oprócz sezonu ogórkowego , zmalała też sprzedaż. 

Producenci dystrybutorzy wszyscy opuszczają się się da. 

Ale zgadzam się że na razie problemy leżą gdzie indziej. 

Więc zobaczymy co z tego wyjdzie na dłuższą metę.