Skocz do zawartości
IGNORED

Małe monitorki z dużą scena

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, zapacoustics napisał:

wyślij Nam te kolumny to pomierzymy 🙂 i się okaże jakie są super...
Ty serio wymagasz dobrego grania od monitorków pseudo studyjnych na kilka tysi ?

Takie są one studyjne jak Calibra była sportowa.

A co do twojego tematu - szukasz małych kolumienek do słuchania muzyki i to twój podstawowy błąd.
Małe to się stroi na bliskie pole i daje przed twarzą obok komputera na biurku. Do słuchania muzyki używa się dużych monitorów albo kolumn wielodrożnych. Duże monitory zbudują scenę a małe scenkę 🙂
A jak chce się zbudować system 2.1 lub 2.2 to w.w. monitory powinny nie grać basu powinny być tak zestrojone aby subwoofer je uzupełniał a nie na nie się nakładał. Bo inaczej będzie lipa.

Bzdury kompletne. Nie zawsze duży monitor to większe wszystko, spryt się liczy Kolego. Sub jest dobry na wszystko, żeby napier...atawistycznie, a jak będa dwa ,trzy lub dziesięć to monitory dopiero pokażą klasę. Oczywiście tylko te, które kosztuję pierdylion złotych. Inteligentni nie słuchają basu. To znana prawda wśród muzykoterapeutów.

Coś te suby słabo "schodzą" z magazynu. 

Edytowane przez bonaventura
dopisek
58 minut temu, zapacoustics napisał:

wyślij Nam te kolumny to pomierzymy 🙂 i się okaże jakie są super...
Ty serio wymagasz dobrego grania od monitorków pseudo studyjnych na kilka tysi ?

Takie są one studyjne jak Calibra była sportowa.

A co do twojego tematu - szukasz małych kolumienek do słuchania muzyki i to twój podstawowy błąd.
Małe to się stroi na bliskie pole i daje przed twarzą obok komputera na biurku. Do słuchania muzyki używa się dużych monitorów albo kolumn wielodrożnych. Duże monitory zbudują scenę a małe scenkę 🙂
A jak chce się zbudować system 2.1 lub 2.2 to w.w. monitory powinny nie grać basu powinny być tak zestrojone aby subwoofer je uzupełniał a nie na nie się nakładał. Bo inaczej będzie lipa.

Poczytaj prase branzowa z rynku pro i popatrz jakie sa pomiary chociazby Genelec 8361. Nie ma kolumn audiofilskich z lepszymi charakterystykami

18 minut temu, zapacoustics napisał:

(...) Ty zapewne zmieniłeś Altusy na Klipshy. Twój wybór ale nie pisz takich bredni publicznie.
Cały tor audio powinien być jak najbardziej "naturalny" - powinien jak najwierniej odtwarzać.
Bo ideał to słuchanie artystów i ich realizacji tak jak Oni chcieli aby to brzmiało a nie jak chciały to "kartonowe" kolumny. Skoro musisz korygować pasmo ulubionych płyt to tak naprawdę wcale ich nie lubisz.

Bajdurzysz jak kolejny jakiś zafiksowany guru... nie znasz mnie ale nie przeszkadza to Tobie docinać mi Altusami a wystarczyło wejść na mój profil i przeczytać na czym słucham... ale to nic ja już się przyzwyczaiłem że tacy jak Ty to tylko oceniają i krytykują... wyobraź sobie że moim zdaniem ile audiofilów i melomanów tyle pomysłów na dźwięk i żaden samozwańczy znawca ze swoimi hiper teoriami i założeniami nie powinien się wychylać poza jakość swojego systemu. Nielocie gdybym miał mieć system taki jak sobie artysta a raczej artyści wyobrażają aby ich muzyka brzmiała na nim to nie sądzisz że potrzeba by tyle systemów ile artystów (sic!) czy Ty dobrze się czujesz? Poza tym skąd mam wiedzieć jak sobie życzył artysta X żeby brzmiała jego muzyka a jak artysta Y? Co za dyrdymały, klepiesz kocopoły bo brak Ci skromności, dystansu i wstrzemięźliwości. Ze swoim impertynenckim i zadufanym tonem przynosisz tylko wstyd branży. 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

26 minut temu, bonaventura napisał:

Bzdury kompletne

19 minut temu, Tal napisał:

Bajdurzysz

Pewnie ze bajdurze pewnie że Bzdury ... Ja tak specjalnie przyznaje się 🙂
J.w.
Ich pasmo wcale nie jest takie równe - rozpraszanie a co dziwnego w tym że układ symetryczny liniowo rozprasza ?
Skoro głośniki wymagają korekty cyfrowej pasma to nie są dobre głośniki i tak mogą grać "płasko" i "Nudno" i to wcale nie oznacza ze grają neutralnie wręcz odwrotnie ta cała korekcja i elektronika zabija całe ich brzmienie.
Dobra Konie znikam z tematu bo autor nie chce rad 🙂

Edytowane przez zapacoustics
Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, zapacoustics napisał:

Cały tor audio powinien być jak najbardziej "naturalny" - powinien jak najwierniej odtwarzać.
Bo ideał to słuchanie artystów i ich realizacji tak jak Oni chcieli aby to brzmiało a nie jak chciały to "kartonowe" kolumny.

sorry , ale by taki ideał osiągnąć trzeba byłoby każdego utworu słuchać na monitorach na jakich była robiona realizacja i do tego w warunkach akustycznych danego studia 🙂

dlatego ze stuprocentową pewnością można przyjąć , że każdy inny system odtwarza materiał inaczej niż to co słyszeli artyści w studio

a to prowadzi do wniosku , że łatwiej i roztropniej jest konstruować system pod własne subiektywne upodobania niż szukanie neutralności , która jest utopią

11 minut temu, slawek.xm napisał:

sorry , ale by taki ideał osiągnąć trzeba byłoby każdego utworu słuchać na monitorach na jakich była robiona realizacja i do tego w warunkach akustycznych danego studia 🙂

Dlatego użyłem słowa ideał ... Ideałów nie ma do nich się dąży 🙂

Walnąłeś faux pas a teraz się wykręcasz... to jak to jest z tymi artystami? Neutralność uber alles... czy może kompromisy? 😂

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Tutaj moje trzy grosze w tej przepychance o aktywnych profesjonalnych monitorach i neutralnym brzmieniu.

Jesli poczytam watki o aktywnych monitorach, to automatycznie wszyscy utozsamiaja takie zestawy z „neutralnym“, nudnym brzmieniem.

DLACZEGO?

Przewaznie takie aktywne monitory sa tak zbudowane, ze umozliwia dostrojenie charakterystyki do „neutralnego“ brzmienia (nazwijmy to EQ).

Ale…

Jesli nie lubie „neutralnego“ brzmienia i lubie V-ke (a ja lubie V-ke), to kto mi zabroni uzycia tych samych EQ do dopasowania brzmienia do moich odbiegajacych od „neutralnego“ brzmienia preferencji?

Przeciez to jest miedzy innymi wielka przewaga takich aktywnych systemow nad pasywnymi. Stroje je tak, jak mnie sie podoba, bo to sa moje glosniki, moja muzyka i moja przyjemnosc.
A dyskusje o tym co jest „neutralne“ mam w glebokim powazaniu

PS1.
A jesli moj gust albo wymagania sie zmienia i pokrywaja z tym, co jest „neutralne“ (i jest stosunkowo znoscie opisane i unormowane, tylko trzeba poczytac), to je sobie dostroje „neutralnie“.

PS2.
Co robisz jak nie masz takiej mozliwosci, a chcesz dopasowac brzmienie?
Zmieniasz zestawy glosnikowe, az trafisz na takie, ktore pasuja?

„dociskanie“ kabelkami i sieciowkami ignoruje

10 godzin temu, bonaventura napisał:

Inteligentni nie słuchają basu. 

Domniemuję że pomijasz double bass, electric bass (czyli  kontrabas, gitarę basową)oraz wiele gatunków - disko, fank rege, itd (rave i drum'n'bas zapewne też).

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

15 godzin temu, Tal napisał:

W praktyce neutralność w audio występuje pod postacią kolumn aktywnych z rynku pro ale nie wiem co w nich takiego urzekającego skoro wszyscy wiedzą że kolumny idealne w pomiarach są po prostu nudne i mało angażujące. 

Nie zawsze monitory z rynku PRO są w pełni neutralne. To nie ZG są nudne i mało angażujące tylko rejestracja muzyki taka jest. ZG do których nie dostarczysz sygnału nie zagrają same. A jeżeli odczuwasz potrzebę grzebania w masteringu studyjnym to musisz się zaopatrzyć w odpowiednie urządzenia które Tobie to umożliwią a nie czekać że jakiś konstruktor ZG dostarczy Tobie sprzęt dostrojony do Twojego gustu. Każdy konstruktor dąży raczej (choć nie zawsze) do neutralności swojej konstrukcji, zaburzaniem tej neutralności powinien się zająć użytkownik wyposażony w odpowiednie narzędzia, których jest mnóstwo na rynku, oczywiście o ile użytkownik stwierdzi że dźwięk z neutralnego toru jest nudny i będzie odczuwał nieodpartą chęć zmiany w tej kwestii.
Np. wzmacniacza który w teście wykaże się brakiem neutralności szanujący się hobbysta audio nie kupi, dlatego neutralne wzmacniacze nie są uznawane w większości ocen testowych za nudne tylko raczej za bardzo dobrze skonstruowane. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

22 minuty temu, Lech36 napisał:

dlatego neutralne wzmacniacze nie są uznawane w większości ocen testowych za nudne tylko raczej za bardzo dobrze skonstruowane. 

Tak piszą o klasie D recenzenci. Niektórzy hobbyści uważają je jednak za nudne  bo są neutralne - nie maja dopalonej średnicy albo nie grają "V".

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Tak piszą o klasie D recenzenci. Niektórzy hobbyści uważają je jednak za nudne  bo są neutralne - nie maja dopalonej średnicy albo nie grają "V".

Rzadko się zdarza żeby wzmacniacz grał "V-ką", chyba że rozpatrywać będziemy wynalazki o wysokiej impedancji wyjściowej i podłączać będziemy do nich ZG o mocno zmiennej charakterystyce impedancji. Wtedy można próbować uzyskać jakieś odchylenia od neutralności zestawu wzmacniacz-ZG, może nawet w/w "V-kę".  Przy niskich i bardzo niskich impedancjach wyjściowych wzmacniacza będzie to raczej niemożliwe w zakresie możliwym do usłyszenia.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

26 minut temu, Lech36 napisał:

Rzadko się zdarza żeby wzmacniacz grał "V-ką"

To posłuchaj CA 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

to powiedzcie jak przy pomocy DSP poszerzyć i pogłębić scenę (np sprawić aby dzwieki otaczały słuchacza i np. dobiegały zza głowy) wtedy zostanę przy monitorach aktywnych 😉 

Edytowane przez suxon
23 minuty temu, suxon napisał:

to powiedzcie jak przy pomocy DSP poszerzyć i pogłębić scenę (np sprawić aby dzwieki otaczały słuchacza i np. dobiegały zza głowy) wtedy zostanę przy monitorach aktywnych 😉 

To się robi na etapie masteringu w studiu. Czym? To pytanie do @przemak. W domu z gotowym nagraniem pewnie Tobie to nie wyjdzie, ale ja nie wiem, nigdy nie odczuwałem potrzeby dorabiania takich efektów w domu. Słucham tego co przygotowali w studiu choć często nie jest to zgodne z moim wyobrażeniem o danym nagraniu, ale cóż skoro autor tak chciał nie będę tego zmieniał, chyba że jakieś bardzo drobne korekty (retusze) czasem na koncertach wideo. 

2 minuty temu, Lech36 napisał:

To się robi na etapie masteringu w studiu. Czym? To pytanie do @przemak. W domu z gotowym nagraniem pewnie Tobie to nie wyjdzie, ale ja nie wiem, nigdy nie odczuwałem potrzeby dorabiania takich efektów w domu. Słucham tego co przygotowali w studiu choć często nie jest to zgodne z moim wyobrażeniem o danym nagraniu, ale cóż skoro autor tak chciał nie będę tego zmieniał, chyba że jakieś bardzo drobne korekty (retusze) czasem na koncertach wideo. 

ja niestety słyszałem taki efekt na paru zestawach - niestety bardzo mało zestawów potrafi tak zagrać

jak sie raz uslyszy to poźniej trudno wrocić do słuchania płaskiej muzyki 

ps. te same nagrania w tym samym pomieszczeniu jeden zestaw pokazywał 3d a drugi 2d wiec to nie kwestia realizacji 

Edytowane przez suxon
20 minut temu, suxon napisał:

ja niestety słyszałem taki efekt na paru zestawach

Podaj przykłady

15 minut temu, Piopio napisał:

Podaj przykłady

to byl 4 drożny zestaw diy z hi endowa cyfrową zwrotnicą i osobnymi wzmacniaczami na każdą sekcję 

siadałem w odległości 3m tyłem do głośników i cześć dźwięków miałem metr przed sobą 

Nora Jones śpiewała na środku duzego pokoju a dzwieki dobiegały zewsząd 😉

trudno się otrząsnąć po czymś takim

ale zejdzmy na ziemie wiem że z małych monitorków których szukam takiego efektu nie osiągnę - wystarczy mi wysuniety do przodu pierwszy plan 😉 

Edytowane przez suxon
43 minuty temu, suxon napisał:

to byl 4 drożny zestaw diy z hi endowa cyfrową zwrotnicą i osobnymi wzmacniaczami na każdą sekcję 

A te inne zestawy ? Napisałeś "na paru zestawach". 

Edytowane przez Piopio

9 minut temu, Piopio napisał:

A te inne zestawy ? Napisałeś "na paru zestawach". 

ten który opisałem był najbardziej spektakularny choć słyszałem jeszcze kilka podobnych 

bardzo fajnie scenę budują te kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

namiastkę 3d mialem w domu na zestawie ktory wspomnialem czyli roksan caspian i roksan tr5

plus pare prezentacji z małymi monitorkami jak np Diapason Karis które grają szerzej niż sciany pokoju odsłuchowego 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez suxon
25 minut temu, suxon napisał:

plus pare prezentacji z małymi monitorkami jak np Diapason Karis które grają szerzej niż sciany pokoju odsłuchowego 🙂 

U mnie KEF LS50 Meta też grają szerzej 😉 

21 minut temu, suxon napisał:

poslucham tych kefów ale stare jakos mnie nie powaliły tzn miały wycofany troche srodek 

Raczej są liniowe co można odebrać za wycofany środek w porównaniu z innymi podbitymi konstrukcjami.

Wokale prezentują znakomicie. 

Edytowane przez Piopio

to powiedzcie jak przy pomocy DSP poszerzyć i pogłębić scenę (np sprawić aby dzwieki otaczały słuchacza i np. dobiegały zza głowy) wtedy zostanę przy monitorach aktywnych  

Do tego sluza odpowiednie „wtyczki“ (AU, VST, VST3,…) instalowane do programu odtwarzajacego muzyke. Znajdziesz cale mnostwo na forach dla muzykow i producentow muzyki
2 godziny temu, Lech36 napisał:

To się robi na etapie masteringu w studiu

To się robi na etapie miksu 😉 mastering powoduje że jest to bardziej słyszalne, i niekiedy trzeba wracać do miksu żeby pewne zeczy korygować.

4 godziny temu, Piopio napisał:

To posłuchaj CA 😉 

Nie mam jak, u mnie wszystko aktywne i do tego w zasięgu nie ma żadnego CA 😉. Poza tym nie jestem aż tak ciekawy choć trochę nie chce mi się wierzyć że CA po wyłączeniu barwy nie ma neutralnej (płaskiej) charakterystyki.  

• Pokaż nowe odpowiedzi