Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ źrodła cyfrowego na jakość dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Piopio napisał:

Był test i wyszło, że na kolumnach Lutka wszystkie wzmacniacze brzmią tak samo. Niestety nie było innych kolumn do testów. 

To kompromitacja, tak zaawansowany i osłuchany audiofil jak Ty powinien dać radę w takim porównywaniu. To tylko porównanie, trzeba wykryć różnice a jak się je już wykryje to ślepy test musi wyjść 10/10, chyba że w grę wchodzi przysłowie o baletnicy i rąbku od spódnicy 😉. Moi znajomi twierdzą że dają radę na sprzęcie za 2kzł a tu taka wpadka, niewytłumaczalne to jest zupełnie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

28 minut temu, przmor napisał:

To że ktoś w Boga wierzy to jeszcze nic takiego, gorzej gdy go słyszy. Audiofile również wierzą w nadprzyrodzone zjawiska ale co gorsze je słyszą.

A zwolennicy ASR wierzę, że pomiary mówią wszystko i nie trzeba już słuchać sprzętu.

18 minut temu, Lech36 napisał:

Moi znajomi twierdzą że dają radę na sprzęcie za 2kzł a tu taka wpadka, niewytłumaczalne to jest zupełnie.

Ale nikt ich nie zweryfikował 😉Tylko mówią. A Ty z tego robisz argument 😉 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Ale nikt ich nie zweryfikował 😉Tylko mówią.

Ty też tylko mówisz/piszesz to dokładnie to samo, ale weryfikację raz przeszedłeś, nie wypadła najlepiej 😉.

5 minut temu, Piopio napisał:

A zwolennicy ASR wierzę, że pomiary mówią wszystko i nie trzeba już słuchać sprzętu.

Ale mimo tego co Ty twierdzisz o zwolennikach ASR to oni słuchają muzyki i to pewnie więcej od Ciebie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

19 minut temu, Lech36 napisał:

Ale mimo tego co Ty twierdzisz o zwolennikach ASR to oni słuchają muzyki i to pewnie więcej od Ciebie.

Twierdzenie wyssane z palca. Jedni pewnie więcej, inni mniej. 

20 minut temu, Lech36 napisał:

Ty też tylko mówisz/piszesz to dokładnie to samo, ale weryfikację raz przeszedłeś, nie wypadła najlepiej 😉.

Moim zdaniem wszystko było ok. NA KOLUMNACH LUTKA WSZYSTKIE WZMACNIACZE BRZMIAŁY TAK SAMO. Tyle. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

Moim zdaniem wszystko było ok. NA KOLUMNACH LUTKA WSZYSTKIE WZMACNIACZE BRZMIAŁY TAK SAMO. Tyle. 

Ale dopiero po wyrównaniu głośności porównywanych sprzętów, przed wyrównaniem brzmiały różnie, nieśmiało przypominam, więc ZG Lutka nie były złe do porównań, pokazywały dobrze różnice. 

35 minut temu, Lech36 napisał:

więc ZG Lutka nie były złe do porównań, pokazywały dobrze różnice. 

Były złe - wcale nie pokazywały różnicy. Pokazywały różnice głośności. Forsujesz na siłę swoją tezę. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Forsujesz na siłę swoją tezę. 

To Ty na siłę forsujesz swoje tezy a nie ja, ale mnie jest wszystko jedno, możesz forsować co chcesz mnie to nie przeszkadza.

Były złe - wcale nie pokazywały różnicy. Pokazywały różnice głośności.

No to w końcu jak było, pokazywały różnice czy nie pokazywały?

7 godzin temu, Piopio napisał:

Nie wierzę, że nie rozumiesz. Jaja sobie robisz ?

GOŁY PC - czyli bez IZOLACJI GALWANICZNEJ USB - jest słabym transportem bo jego magistrala USB szumi, nie był konstruowany do zastosowań audio 

PC z IZOLACJĄ GALWANICZNĄ jest znakomitym transportem bo eliminujemy WSZELKIE szumy magistrali USB.

Tak trudno to zrozumieć ?

Piszesz o izolacji na wyjściu a ja na wejściu. 

Tak ciężko to zrozumieć.

Tłumacze miałem qutesta który ma izolacje. A PC i ifi i malina po USB grają inaczej. A jest izolacja.

No to jak

?

7 godzin temu, Piopio napisał:

Szkoda, że nikt tam nie słucha tych sprzętów ...  pomiary to nie wszystko. 

No za to plus.

Sam też nie jestem zwolennikiem ASR 

32 minuty temu, Lech36 napisał:

No to w końcu jak było, pokazywały różnice czy nie pokazywały?

Różnica była w głośności ! Jezu, rozmowa z Tobą to męczarnia. 

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tłumacze miałem qutesta który ma izolacje. A PC i ifi i malina po USB grają inaczej. A jest izolacja.

No to jak

Jeśli quest ma izolację galwaniczną USB to różnić w brzmieniu nie może być. TECHNICZNIE ! Kiedy to zrozumiesz ? Kiedy wreszcie zrozumiesz jak działa izolacja galwaniczna ? Naprawdę za trudne dla Ciebie do pojęcia ?

Teraz, Piopio napisał:

Różnica to różnica, Ty masz jakąś specjalną definicję różnicy nie obejmującą głośności?

8 minut temu, Piopio napisał:

Jeśli quest ma izolację galwaniczną USB to różnić w brzmieniu nie może być. TECHNICZNIE ! Kiedy to zrozumiesz ? Kiedy wreszcie zrozumiesz jak działa izolacja galwaniczna ? Naprawdę za trudne dla Ciebie do pojęcia ?

Szczerze ?

Chyba nigdy.

W sensie dobrze mi z moim myśleniem 🙂 dobrze się z nim czuje 🙂

Kończę tą rozmowę z debilem.

No to akurat było niegrzeczne

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Niegrzeczne? To było chamskie.

Raportuj to.

Nie było w moim kierunku więc uważam że ja tego robić nie powinienem. Ale jeżeli to forum ma iść w tą stronę no to trochę słabo. 

20 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Raportuj to.

Nie raportuje, jeszcze mi się to na forum nie zdarzyło.

1 hour ago, Piopio said:

Były złe - wcale nie pokazywały różnicy. T

Trudno żeby pokazywały coś co nie istniało 😄

5 godzin temu, Lech36 napisał:

A wiesz że klasa D jest też, wg niektórych tu piszących do niczego? Liczy się tylko klasa A 😉. A Ty używasz klasy D i używa tej klasy wiele szanujących się firm np. Genelec, łącznie z zasilaniem impulsowym.

Ale on używa bubla, który do satysfakcjonującego brzmienia wymaga "loudness +3" i uważa to za cechę klasy D.

-----

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Trafo było też umieszczone w strukturze warstwowej płytki. Oczywiście nie były to zasilacze audio. Do audio potrzebna jest jeszcze szczypta magii/voodoo 😉.

Wystarczy powiedzieć, że płytka DAC zasilana jest bezpośrednio z gniazdka co eliminuje szumy wprowadzone przez zasilacz - pojawi się magia.

-----

38 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Raportuj to.

Nie było w moim kierunku więc uważam że ja tego robić nie powinienem.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Piopio napisał:

A kiedy zrozumiesz ze to tak nie działa jak sobie wyssałeś z palca? Każde urządzenie sieciowe ma izolacje galwaniczną, a słychać różnice w zasilaniu switcha (liniowe vs impulsowe) nawet na moim  nagraniu telefonem które wysyłałem do znajomych... A nie powinno... 

Miałem Qutesta i gra inaczej z PC, inaczej z maliną... 

I możesz sobie teoretyzować dalej... 

Ale pewnie nigdy nie zrozumiesz, chyba że w końcu usłyszysz gdzies i bedzue jak z zasilajacym 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

40 minut temu, bum1234 napisał:

Trudno żeby pokazywały coś co nie istniało 😄

Dokładnie, różnice słyszę nawet na głośniczkach od monitora komputerowego, oczywiście o ile ona istnieje i przekracza próg percepcji mojego słuchu.

37 minutes ago, marcinmarcin said:

słychać różnice w zasilaniu switcha (liniowe vs impulsowe) 

Jak sobie to wmówisz, to z pewnością usłyszysz 😄

Godzinę temu, przmor napisał:

Możesz udostępnić to nagranie telefonem różnic w dźwięku?

Szczerze mówiąc niezbyt chętnie. Po pierwsze zawsze kwestia praw autorskich, po drugie musiałbym dobrze pogrzebać żeby je odnaleźć, po trzecie mam znacznie lepsze jakościowo nagrania z mojego systemu - po uporządkowaniu switcha i jego zasilania, dołożyłem 2 liniowe zasilacze PD Creative co mi zamknęło kwestie chęci jakichkolwiek zmian sprzętowych na bardzo długo. Jest tak dobrze, że nic mnie nie drażni, ani niczego nie brakuje. Mogę słuchać godzinami muzyki, a nie wsłuchiwać się co mnie irytuje. 

A po czwarte i najważniejsze - nawet jak to wszystko zrobię i wkleję tę 2 nagrania na YT, to i tak sceptycy powiedzą że gmerałem w DSP, albo coś innego zrobiłem i nie uwierzą. Różnica była naprawdę zaskakująco duża i słyszalna na tych nagraniach. 

Sceptycy nie uwierzą w to co piszę, ale jak ktoś chce się pobawić, to i tak spróbuje. Nie mam powodów żeby zachęcać - nie sprzedaje switchy tplink, ani nie jestem producentem liniowych zasilaczy... 

22 minuty temu, marcinmarcin napisał:

2 liniowe zasilacze PD Creative co mi zamknęło kwestie chęci jakichkolwiek zmian

Czemu akurat zasilanie z tej firmy? Z czym porównywałeś? 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

28 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Czemu akurat zasilanie z tej firmy? Z czym porównywałeś? 

Do Tomanka mini ulps, lepszego chińczyka z Ali i Muzga. Najlepsza kombinacja u mnie to Pd 12V na dac, Pd 5V na streamerze, Muzg 5v na switchu. Tomanek mini 12V i chinczyk wyleciały z systemu. Na PD jest bardzo muzykalnie, ale bez utraty detali. Głębszy i szlachetniejszy dźwięk, do tego z większym wykopem i energią. Dla mnie odkrycie. 

4 hours ago, marcinmarcin said:

Szczerze mówiąc niezbyt chętnie. Po pierwsze zawsze kwestia praw autorskich, po drugie musiałbym dobrze pogrzebać żeby je odnaleźć, po trzecie mam znacznie lepsze jakościowo nagrania z mojego systemu - po uporządkowaniu switcha i jego zasilania, dołożyłem 2 liniowe zasilacze PD Creative co mi zamknęło kwestie chęci jakichkolwiek zmian sprzętowych na bardzo długo. Jest tak dobrze, że nic mnie nie drażni, ani niczego nie brakuje. Mogę słuchać godzinami muzyki, a nie wsłuchiwać się co mnie irytuje. 

A po czwarte i najważniejsze - nawet jak to wszystko zrobię i wkleję tę 2 nagrania na YT, to i tak sceptycy powiedzą że gmerałem w DSP, albo coś innego zrobiłem i nie uwierzą. Różnica była naprawdę zaskakująco duża i słyszalna na tych nagraniach. 

Sceptycy nie uwierzą w to co piszę, ale jak ktoś chce się pobawić, to i tak spróbuje. Nie mam powodów żeby zachęcać - nie sprzedaje switchy tplink, ani nie jestem producentem liniowych zasilaczy... 

Zawsze tak się kończy. Jak trzeba jakiegoś konkretu, to znajdzie się tysiąc powodów przez które się nie da 😄

Jeśli się nie chce tych konkretów przedstawiać, to lepiej nic nie pisać, bo to tylko potwierdza, że to wszystko jest szwindlem. "Słychać" to żaden argument.

Tego się nie spodziewałem. Mój "jajogłowy" umysł poległ.

Otóż wpiąłem między streamer (na Malinie) a DAC (USB) pasywny custom-made reduktor szumów i zniekształceń bazujący na korze z Parczewskiego drzewa.
Tego drzewa.

Spodziewałem się polepszenia odbioru w muzyce klasycznej, szczególnie chóralnej albo wręcz liturgicznej, i znacznego uspokojenia w rocku i jazzie.

Jakież było moje zdziwienie, gdy stała się rzecz zupełnie odwrotna. Otóż partie wokalne w chórkach stały się jakby zamulone, za czarnym tłem… Wręcz szatańsko zniekształcone i wyśmiane…

Rock i jazz natomiast ożyły.

Szok przeżyłem natomiast odtwarzając „Decade of Therion” Behemotha. Doszedł jakby trzeci i czwarty wymiar… Scena nie tylko się poszerzyła ale także powysokościła i podługościła!
Ale to jeszcze nic…
Tam, gdzie wyraźnie słychać „Łyżwiarz wie, że kotek odkopał prezent” w pokoju pojawił się wyraźny zapach siarki…

Pakuję owo cudo i wysyłam Amirowi z ASR… niech spróbuje to zmierzyć….

Edit:
To nie ja napisałem… Johnie Walker się włamał na moje konto.
Peace!

W dniu 7.07.2023 o 18:16, bum1234 napisał:

Jak sobie to wmówisz, to z pewnością usłyszysz 😄

Możliwe że rzeczywiście usłyszał różnicę, ale taką wynikająca ze zjawiska akustycznej filtracji grzebieniowej.  Wmawianie sobie też działa skutecznie 😉.

5 minut temu, Lech36 napisał:

Możliwe że rzeczywiście usłyszał różnicę, ale taką wynikająca ze zjawiska akustycznej filtracji grzebieniowej.  Wmawianie sobie też działa skutecznie 😉.

Resztę należy sobie wyobrazić.🙃

De gustibus non est disputandum

Czym głupsza wypowiedź, tym więcej lajkuf 👍

25 minut temu, Yankes napisał:

Resztę należy sobie wyobrazić.🙃

Akustyczna filtracja grzebieniowa to zjawisko rzeczywiste często powodujące słyszenie różnic których nie wnosi sprzęt. Wyobraźnia w słyszeniu różnic też ma ważną pozycję, ale to działa na innej niż fizyczna płaszczyźnie. 😉 

Edytowane przez Lech36

• Pokaż nowe odpowiedzi