Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ źrodła cyfrowego na jakość dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, Lech36 napisał:

Czy ja Ciebie do czegoś zmuszam? Najwyżej do tego żebyś zaczął przeprowadzać testy porównawcze zgodnie z procedurami technicznymi a nie po audiofilsku i to nie zmuszam tylko zalecam.

Więc ostatni test był przeprowadzony na różnych poziomach głośności - różnica pomiędzy wzmacniaczami, za każdym razem, była ewidentna. Koniec tematu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Po prostu brzmienie jest płaskie - brak czarnego tła, wokale są rozmyte i syczące, słaba separacja. 

Ale czy możesz podać coś technicznego w stylu np: dźwięk oryginalny i ten sam dźwięk po dodaniu jittera?

2 minuty temu, Piopio napisał:

Więc ostatni test był przeprowadzony na różnych poziomach głośności - różnica pomiędzy wzmacniaczami, za każdym razem, była ewidentna. Koniec tematu. 

W Wielkopolsce też różnica była ewidentna do czasu wyrównania poziomów głośności, potem ZG Lutka okazały się za słabe 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

21 minut temu, Lech36 napisał:

W Wielkopolsce też różnica była ewidentna do czasu wyrównania poziomów głośności, potem ZG Lutka okazały się za słabe 😉.

Nie za słabe ale mało różnicujące brzmienie. Każdy wzmacniacz był w stanie je napędzić. To naprawdę były złe kolumny do testów. 

23 minuty temu, Lech36 napisał:

Ale czy możesz podać coś technicznego w stylu np: dźwięk oryginalny i ten sam dźwięk po dodaniu jittera?

To Ci napisałem jakie są różnice w brzmieniu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Nie za słabe ale mało różnicujące brzmienie. Każdy wzmacniacz był w stanie je napędzić. To naprawdę były złe kolumny do testów. 

Znam testy porównawcze przy pomocy jeszcze słabszych ZG i zasilającego ich sprzętu w których słuchacze ochoczo i kwieciście wypowiadają się na temat różnic. Cokolwiek oczywiście znaczy słowo "słabszych". 

P.S. A tak na marginesie to chyba ZG, które potrafi napędzić każdy wzmacniacz powinny najwiarygodniej pokazywać różnice w prezentacji muzyki.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

28 minut temu, Lech36 napisał:

P.S. A tak na marginesie to chyba ZG, które potrafi napędzić każdy wzmacniacz powinny najwiarygodniej pokazywać różnice w prezentacji muzyki.

Serio ? Chyba nie wiesz co piszesz. Przecież różnice zależą od jakości głośników zastosowanych w kolumnie. Nie da się porównać tweetera z tamtych Tannoy ze wstęgowym tweeterem z Raidho. To jest przepaść ...

2 godziny temu, Piopio napisał:

Owszem jest izolacja ale pojawia się jitter. Złącze optyczne to najgorsze łącze ze wszystkich. 

Oj, współczuję Ci. USB wymaga izolacji galwanicznej, na optyku masz jitter, może coax 🙂

19 minut temu, Klimkr napisał:

Oj, współczuję Ci. USB wymaga izolacji galwanicznej, na optyku masz jitter, może coax 🙂

Ja jestem zadowolony 😉 USB z izolacją galwaniczną to połączenie idealne. W czym problem kupić izolację galwaniczną za 306 zł ?

44 minuty temu, Piopio napisał:

Nie da się porównać tweetera z tamtych Tannoy ze wstęgowym tweeterem z Raidho. To jest przepaść ...

To tylko Twoja subiektywna opinia, chyba że masz jakieś podstawy techniczne do takiej opinii. Wstęgi to nie są głośniki marzeń audio hobbystów. Gdyby były to byłyby bardziej rozpowszechnione od kopułek. Oczywiście występują w przyrodzie też dobre wstęgi.

21 minut temu, Lech36 napisał:

o tylko Twoja subiektywna opinia, chyba że masz jakieś podstawy techniczne do takiej opinii.

Poczytaj o kolumnach Raidho TD3.8. Nie rób z siebie głupa. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Raidho TD3.8

To jakiś Święty Graal? Opisz jak fantastycznych doznań można z nich uzyskać. Przypominam że pytałem wcześniej o poziom jittera który można usłyszeć. 

15 minut temu, Lech36 napisał:

Opisz jak fantastycznych doznań można z nich uzyskać.

Poczytaj recenzję. Potwierdzam każde słowo. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Nie rób z siebie głupa. 

Trochę grzeczniej można, czy może nie umiesz dyskutować?

15 minut temu, Lech36 napisał:

Trochę grzeczniej można, czy może nie umiesz dyskutować?

Trudno dyskutować z takim dyletantem jak Ty. Krew się burzy na to co piszesz. 

7 minut temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Ten tekst jest tekstem czysto marketingowym.

Teraz, Piopio napisał:

Trudno dyskutować z takim dyletantem jak Ty.

Tym bardziej z takim jak Ty.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Dania to audio potęga, trudno to pojąć 🙂 

Możliwe, ale też zaliczają wpadki.

P.S. Dużo a może nawet bardzo dużo produkują w Chinach, może potęgą są właśnie Chiny? 😉 

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Piopio napisał:

Oceniam na słuch. Po prostu brzmienie jest płaskie - brak czarnego tła, wokale są rozmyte i syczące, słaba separacja. 

Wiesz od czego zależy tzw. czarne tło i separacja? 

17 minut temu, MarcinStereo napisał:

Od braku zakłóceń m.in. - czyli dobre zasilanie. 

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Piopio napisał:

Od braku zakłóceń m.in. - czyli dobre zasilanie. 

Zgaduj dalej bo obecnie jesteś w lesie na Syberii a do Warszawy daleko 😉 

30 minut temu, MarcinStereo napisał:

Zgaduj dalej bo obecnie jesteś w lesie na Syberii a do Warszawy daleko 😉 

Haha,

Bo Ty się akurat znasz 😉 Udowodniłeś jaki to z Ciebie fachowiec 😉 

Edytowane przez Piopio

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Piopio napisał:

Haha,

Bo Ty się akurat znasz 😉 Udowodniłeś jaki to z Ciebie fachowiec 😉 

Byś miał jakiekolwiek pojęcie o technice to byś takich głupot nie wypisywał 

Cytat

Po prostu brzmienie jest płaskie - brak czarnego tła, wokale są rozmyte i syczące, słaba separacja. 

Napisz jaki parametr i co w sprzęcie decyduje o tzw. czarnym tle i separacji, jestem ciekaw co tym razem wymyślisz :)

Gość Kw202

(Konto usunięte)
6 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Kolega ma, ale jego nie ma. Jak pożyczę, to sprawdzę i wszystko będzie jasne. 

Ja sprawdzałem u siebie 😉

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Ten tekst jest tekstem czysto marketingowym.

Ukryta Zawartość

Tu chyba lepsza recka.

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Kw202 napisał:

Ja sprawdzałem u siebie 😉

Już nie bądź taki zagadkowy. 😀 

Ja swoje przewidywania mam, ale nie lubię mówić jak nie sluchalem. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

20 minut temu, Adi777 napisał:

Ukryta Zawartość

Tu chyba lepsza recka.

"On the other hand, it is also extremely important what system you connect - the T+A was technically brilliant, but in this combination the right dynamic spark was ignited only when the MC901 was connected ."

Czyli wzmacniacz ma jednak znaczenie 😉 Nie tylko wg mnie. 

33 minuty temu, MarcinStereo napisał:

Byś miał jakiekolwiek pojęcie o technice to byś takich głupot nie wypisywał 

Chyba Ty 😉 Skoro uważasz, że każde połączenie cyfrowe jest takie same 😉 

Ukryta Zawartość

Gość Kw202

(Konto usunięte)
18 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Już nie bądź taki zagadkowy. 😀 

Ja swoje przewidywania mam, ale nie lubię mówić jak nie sluchalem. 

Nie chciałbym cię w jakiś sposób ukierunkować 😉

Dla upewnienia się sprawdzę jeszcze kilka razy z i bez. 

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Ucina skraje pasma? 

36 minut temu, Adi777 napisał:

Ukryta Zawartość

Tu chyba lepsza recka.

Sporo wad wynika z tych pomiarów, najbardziej rzucają się w oczy spore zniekształcenia wstęgi, ale pewnie da się tego słuchać, nie takie zniekształcenia tolerują audio fani 😉. Charakterystyka to typowy "uśmiech dyskoteki", ale pewnie wpływ na to miał składany pomiar w pomieszczeniu odsłuchowym. Brzmią pewnie idealnie 😉.

35 minut temu, Piopio napisał:

Czyli wzmacniacz ma jednak znaczenie 😉 Nie tylko wg mnie. 

Tylko dla trudnych obciążeń dla łatwych znaczenie wzmacniacza maleje.

40 minut temu, Piopio napisał:

Skoro uważasz, że każde połączenie cyfrowe jest takie same

Uszkodzone nie będzie takie same, ale nieuszkodzone będą w ramach swoich parametrów takie same, dowody były na forum wielokrotnie przedstawiane.

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Wydaje mi się, że dla kogoś kto nie jest elektronikiem, należy przeczytać specyfikację urządzenia. W specyfikacji mojego transportu producent wyraźnie zaznaczył, że urządzenie posiada izolację i żeby nie stosować żadnej dodatkowej. 

Koledze Piopio to nie wystarczy, bo on tej firmie nie wierzy, ale my mamy wierzyć jemu. Logiczne 😀

No to by było najprościej.

Ale zaraz się okaże że Chińczycy będą przy każdym możliwym urządzeniu wpisywali to w specyfikacji.  Tak jak teraz swidruja moce.

8 godzin temu, Piopio napisał:

Po zastosowanym rozwiązaniu. Albo piszą, że jest to izolacja galwaniczna USB. Może też być izolacja galwaniczna COAX. 

No to w takim razie to samo co wyżej.

8 godzin temu, Piopio napisał:

Ważny jest sam układ izolujący. Za 90 zł to nie jest izolacja USB 2.0. Tylko max 24/96. Ale działa. 

Nie no moment. 

To teraz będzie jeszcze izolacja uzależniona od bit rejtu.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Piopio napisał:

Chyba Ty 😉 Skoro uważasz, że każde połączenie cyfrowe jest takie same 😉 

Tak też myślałem, nie masz pojęcia i wypisujesz jakieś farmazony z technicznego punktu widzenia nie trzymające się niczego.

Jakbyś posiadał minimalną wiedzę o budowie sprzętu audio to byś odpisał na pytanie o czarnym tle i separacji, ale za to ludzie mający tą minimalną wiedzę czytając twoje posty mają ubaw 🙂 

37 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To teraz będzie jeszcze izolacja uzależniona od bit rejtu.

On sam nie wie o czym pisze stawiając przepustowość interfejsu razem z rozdzielczością dźwięku i częstotliwością próbkowania.

Podejrzewam że brak izolacji galwanicznej powoduje u niego te rozbłyski intelektualne.

4 godziny temu, Piopio napisał:

Oceniam na słuch. Po prostu brzmienie jest płaskie - brak czarnego tła, wokale są rozmyte i syczące, słaba separacja. 

Większe prawdopodobieństwo, że pchła skacząca po klawiaturze napisze XIV Księgę "Pana Tadeusza", niż jitter przekłamie bity w tak regularny sposób, że spowoduje np osłabienie separacji instrumentów.

4 godziny temu, Piopio napisał:

Rzetelnie podchodzę do testów. 

🙂

3 godziny temu, Piopio napisał:

W czym problem kupić izolację galwaniczną za 306 zł ?

Zamiast kupować placebo, wolę wrzucić do puszki WOŚP

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi