Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki transport CD?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, essewissa napisał:

topowe Accuphase ma  modyfikowane DVD w środku.

KAŻDY SACD to modyfikowany DVD. Nie tylko w Accu. Każdy jeden, który czyta ten format 

3 minuty temu, essewissa napisał:

Jajon to nie jest czasem firma, która przepakowywała chińskie playery?

Używasz czasu przeszłego. I tego się trzymajmy. Wiele firm korzysta z kooperantów, zlecając wykonanie produktów w całości lub części. Takie są realia gospodarki

Schiit ma dystrybucje w Europie: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Urd ma prawdopodobnie ten napęd: 

Ukryta Zawartość

Plotka głosi ze to ten sam napęd co w dCS Rossini Player.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, maxijazz napisał:

Schiit ma dystrybucje w Europie: 

Ukryta Zawartość

Urd ma prawdopodobnie ten napęd: 

Ukryta Zawartość

Plotka głosi ze to ten sam napęd co w dCS Rossini Player.

Tak jak pisałem, streamunlimited. Laser taki sam jak nowym Shanling ET3. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Schiit robiło ten napęd chyba z rok albo dłużej. Raczej mocno się przykładają do projektu zanim coś wypuszczą. W USA są wręcz kultową marką no i prowadzoną przez wielkich konstruktorów ze świata audio.

Widzę że na stronie w Europie na razie nidostępny napęd, trzeba poczekać. Kupowanie w UE jest bezpieczniejsze już. Są dwa tygodnie na zwrot, więc można go potestować.

https://www.schiit.com/products/urd

Jak właśnie przeczytałem te napędy stosuje obecnie nasz acient audio oraz gryphon, więc chyba jednak nie jest jakimś "badziewiem".

Dużo dobrego też na forach w usa o ich opatentowanych wejściach/wyjściach usb.

Jestem wstępnie umówiony na odsłuch Lectora, może nawet wezmę go na odsłuchy u siebie w swoim systemie. Jeśli ktoś miałby ochotę posłuchać to mieszkam w Łodzi. No chyba że skuszę się na tego Urda. Cenowo wyjdzie znacznie lepiej, zwłaszcza jeśli uda mi się transakcję "przepuścić" przez znajomka zza wielkiej wody.

Niestety, z odsłuchem u siebie Lectora lipa. Najpierw nie było problemu z wypożyczeniem. Następnego dnia już był problem w okresie wakacyjnym , bo "mąż ma klienta", ale po wakacjach tak. A dwa dni później już i ta możliwość odpadła. Podziękowałem. Są salony w Polsce, które podsyłały mi sprzęt do odsłuchu nie żądając kaucji.

Godzinę temu, pantagruel napisał:

Bier na warstat schiit

póki nie ma w EU sprowadzanie nie ma sensu, dojdą cła, opłaty i się zrobi cena Pro-jecta, albo innego C.e.ca. czy Moona, bez sensu.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, essewissa napisał:

póki nie ma w EU sprowadzanie nie ma sensu, dojdą cła, opłaty i się zrobi cena Pro-jecta, albo innego C.e.ca. czy Moona, bez sensu

Nie. I z pro ject bym nie porównywał schiit. Poza tym, o czym było pisane w wątku, jest przedstawiciel w Holandii, ale teraz nie ma na stanie. Cena łeb w łeb dolar vs. euro. 

1 godzinę temu, pratt napisał:

Ale to musiałby być "złoty strzał", tzn biorę w ciemno.

Ale oczywiście przeanalizuję za i przeciw.

Nie do końca, bo schiit daje możliwość zwrotu, niezależnie od przepisów w UE. NIkomu gówna nie wciskają na siłę.

Poczytaj na amerykańskich forach co to za firma i jaką estymą, bez opłacania reklam i dystrybutorów, się cieszy.

Ja siedzę cicho i ciułam na ich najwyższy dac. Jak nie podpasuje, to sprzedam, może ze staratą, może nie. 

Zauważ, że nie mają sieci dystrybucji. I od początku (kilkanaście lat temu) tak robią i taką podjęli decyzję, żeby nie dodawać 50% ceny do produktów przez dealerów i sprzedawców. Są oburzeni na standardy i ceny panujące obecnie w hi-end, chociaż sami go budowali (poczytaj kim są goście, którzy tworzą tę firmę i każdy ich produkt, może być bardzo ciekawe, zachęcam).

Edytowane przez pantagruel
literówka
6 godzin temu, essewissa napisał:

póki nie ma w EU sprowadzanie nie ma sensu, dojdą cła, opłaty i się zrobi cena Pro-jecta, albo innego C.e.ca. czy Moona, bez sensu.

No przecież jak się pojawi w EU, to nie będzie kosztował równowartości 1299$ po przeliczeniu na €. Weźmy np Ygdrassila - 2790€ to akurat 2299$ + VAT + parę % cła.

5 godzin temu, pantagruel napisał:

Poczytaj na amerykańskich forach co to za firma i jaką estymą, bez opłacania reklam i dystrybutorów, się cieszy.

Ja siedzę cicho i ciułam na ich najwyższy dac. Jak nie podpasuje, to sprzedam, może ze staratą, może nie. 

Zauważ, że nie mają sieci dystrybucji. I od początku (kilkanaście lat temu) tak robią i taką podjęli decyzję, żeby nie dodawać 50% ceny do produktów przez dealerów i sprzedawców. Są oburzeni na standardy i ceny panujące obecnie w hi-end, chociaż sami go budowali (poczytaj kim są goście, którzy tworzą tę firmę i każdy ich produkt, może być bardzo ciekawe, zachęcam).

Czytałem, zarówno o produkcie jak i jego twórcach. To zachęcająca lektura. Ale też czytałem niedługi jeszcze wątek o tym transporcie na audiosciencereview. I tam mocno sarkają na tę cenę.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, pratt napisał:

Ale też czytałem niedługi jeszcze wątek o tym transporcie na audiosciencereview. I tam mocno sarkają na tę cenę

Ten portal to akurat dla mnie najśmieśniejszy portal w audio. Gdyby wg ich tzw."pomiarów" zbudować system hi-end, to po pierwsze byłby w całości chiński i kosztował najwyżej z 10 tys. zł. Tylko kto by tego słuchał?, czy dałby radę słuchać? Chyba tylko te prymitywne urządzenia pomiarowe. 

Ale Twój wybór i pieniądze.

Zresztą, zobacz, jak schiit nazywa swoje najlepsze dac. "more is less" - najlepiej wypadający w pomiarach dac, tyle, że już myślą, żeby go wycofać z prdukcji (takie było założenie, że ludzie portfelami i  swoimi uszami zdecydują, co chcą kupować), ponieważ pomimo tych wspaniałych parametrów, gra "less". Drugi "less is more", niby słabszy w pomiarach przetwornik, ale większość go wybiera. I wreszcie OG (czyli oryginalny ygdrassil), sami mówią, że gdzieś pośrodku, itd. 

Edytowane przez pantagruel
literówka
3 godziny temu, pratt napisał:

audiosciencereview.

😂

To nie marnuj czasu tylko kupuj coś z Ali. Na pewno będzie miało entuzjastyczno-orgastyczne recenzje 

Nieważne co. Byle był tani chińczyk

Nie wszystkie Chinole są przez nich chwalone. Na przykład Audio GD R8, którego notabene miałem na odsłuchach, został przez nich zjebutany.

Nieważne, myślę, że wezmę tego Urda. Muszę pogadać tylko z kumplem, obywatelem amerykańskim mieszkającym w Polsce, żeby chociaż cła nie płacić.

1 hour ago, pratt said:

Nie wszystkie Chinole są przez nich chwalone. Na przykład Audio GD R8, którego notabene miałem na odsłuchach, został przez nich zjebutany.

Nieważne, myślę, że wezmę tego Urda. Muszę pogadać tylko z kumplem, obywatelem amerykańskim mieszkającym w Polsce, żeby chociaż cła nie płacić.

Tak, audio science review bardzo krytycznie pisze w recenzjach np o dakach AudioGD a w odsłuchach te daki brzmią bardzo dobrze, wręcz rewelacyjnie (vs cena). 

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, pratt napisał:

Opisz później swoje wrażenia.

W dniu 20.07.2023 o 09:36, pratt napisał:

I jak oceniasz r8?

Moja propozycja Mark Levinson No37. Sam mam No39 (fabryczny mod do 390s) ,a 37 jest jeszcze lepszy.  Odpuściłbym IS2 i HDMI , coax do CD to złoty standard. 

CEC TL1-x: 

Ukryta Zawartość

Jako transporty, stare CD Philips, Marantz, Sony 557ESD itp. są bardzo trudne do pobicia.....

Ukryta Zawartość

Muzykalność, praktycznie nie do pokonania na nowych....chyba że na ekstremalnie drogich jak CeC itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pietuisza
W dniu 22.07.2023 o 11:59, carlos med napisał:

Moja propozycja Mark Levinson No37. Sam mam No39 (fabryczny mod do 390s) ,a 37 jest jeszcze lepszy.  Odpuściłbym IS2 i HDMI , coax do CD to złoty standard. 

Zdecydowanie też bym rozważył takiego grajka, obecnie mam leciwego Krell MD-10, jak te stare klocki są wykonane!!! Oczywiście mój też gra lepiej na COAX niż np AES/EBU, co by potwierdzało opinię przedmówcy, tak samo lepiej na COAX wypadała Theta Jade, którą miałem do porównania z Krellem. Jeszcze bym rozważył napęd Sonic Frontiers Transport 1, może kiedyś się uda dorwać i posłuchać obydwu w/w, na razie Krell rządzi, w środku ma mechanikę Philips CDM-4Pro, stare tanie Philipsy i Marantze miały w większości plastikową wersję CDM-4, która ma się nijak do 10x droższej wersji, oczywiście nie nadają się też na dawców, co czasem błędnie w internetach jest pisane. Ze współczesnych napędów CD nie interesuje mnie właściwie żaden, a uwzględniając element ceny: absolutnie żaden.

Edytowane przez baksiu
2 godziny temu, baksiu napisał:

Zdecydowanie też bym rozważył takiego grajka, obecnie mam leciwego Krell MD-10, jak te stare klocki są wykonane!!! Oczywiście mój też gra lepiej na COAX niż np AES/EBU, co by potwierdzało opinię przedmówcy, tak samo lepiej na COAX wypadała Theta Jade, którą miałem do porównania z Krellem. Jeszcze bym rozważył napęd Sonic Frontiers Transport 1, może kiedyś się uda dorwać i posłuchać obydwu w/w, na razie Krell rządzi, w środku ma mechanikę Philips CDM-4Pro, stare tanie Philipsy i Marantze miały w większości plastikową wersję CDM-4, która ma się nijak do 10x droższej wersji, oczywiście nie nadają się też na dawców, co czasem błędnie w internetach jest pisane. Ze współczesnych napędów CD nie interesuje mnie właściwie żaden, a uwzględniając element ceny: absolutnie żaden.

Poczekaj aż Ci się zepsuje, wtedy zaczną Cię interesować.

CDM4 to świetny transport. Też taki uzywam. Zawsze dziwiło mnie dlaczego Philips zrezygnował z rozwoju tej linii produktów i zaczął produkować CDM12.

Odnośnie CDM4, to nie znam wersji plastikowej. Owszem mechanizm szuflady i mocowanie samego napędu to plastik, ale cały korpus z silnikiem i głowica zawsze był magnezowym odlewem, nawet w najtańszych modelach Philipsa.

23 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Poczekaj aż Ci się zepsuje, wtedy zaczną Cię interesować.

CDM4 to świetny transport. Też taki uzywam. Zawsze dziwiło mnie dlaczego Philips zrezygnował z rozwoju tej linii produktów i zaczął produkować CDM12.

Odnośnie CDM4, to nie znam wersji plastikowej. Owszem mechanizm szuflady i mocowanie samego napędu to plastik, ale cały korpus z silnikiem i głowica zawsze był magnezowym odlewem, nawet w najtańszych modelach Philipsa.

akurat kupiłem zdalnie w nieznanym stanie i rozważałem zakup dawcy, wtedy to okazało się, że CDM4/19 leży na każdym śmietniku, a CDM-4Pro to biały kruk, na szczęście prawie wszystko w tym napędzie jest serwisowalne, łącznie z łożyskiem osi obrotu, no i sam napęd jest praktycznie niezniszczalny. Tak samo jest z CDM-9 i CDM-9PRO. Z szufladą nie miałem do czynienia, bo to top-loader z grawitacyjnym dociskiem. Moc lasera to nadal ponad 70% mocy katalogowej, jest silnik halotronowy i szklana soczewka poruszana polem magnetycznym, niestety od tego czasu część mechaniczną napędu CD tylko upraszczano, nikt jej nie rozwija, nowe napędy CD pod kątem technicznym nie mają startu...

• 2 tygodnie później...

Decyzja jeszcze nie zapadła tym bardziej, że doszedł jeszcze jeden konkurent - PS Audio Perfectwave. M.in. dlatego, że mój DAC (Hydravox) ma wejście I2S konnfigurowalne jakoś pod PSA. Do wzięcia jest 9-letnia używka za ok 7k. Ktoś używa, słuchał i może coś podpowiedzieć?

Ayon CD-T II Signature - ale chyba zbyt drogi....

Ale i tak nadal polecam stare:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pietuisza
3 minuty temu, Pietuisza napisał:

Ayon CD-T II Signature - ale chyba zbyt drogi....

tylko ograniczeniem ponownie jest dość przeciętny napęd Philipsa, a przecież Philips wypuścił kilka lepszych, tylko zakończył produkcję. Można je znaleźć w starszych urządzeniach, skoro i tak rozważasz zakup używki, to po co się ograniczać?

W dniu 22.07.2023 o 11:59, carlos med napisał:

Ukryta Zawartość

aż sam się chyba nad nim zastanowię, w budżecie dostajesz DAC-a, którego sprzedasz jak Ci nie siądzie... Kapitalna maszyna, przez wielu uważana za top technologii CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten by przekroczył budżet i to o niego mi chodziło, jako Top CD od ML, sorry, kątem oka spojrzałem...

ML No. 31

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi