Skocz do zawartości
IGNORED

Audio stereotypy i recenzenckie aksjomaty

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, jurek1 napisał:

I właśnie o te zniekształcenia chodzi.

O gustach się nie dysktuje. Jak ktoś lubi zniekształcenia wnoszone przez lampy albo płyty winylowe to jego sprawa. Ale jak ktos propaguje pogląd , że  lampa w klasie SE gra najlepiej to jest to mit .

TUX

19 minut temu, TUX napisał:

Ale jak ktos propaguje pogląd , że  lampa w klasie SE gra najlepiej to jest to mit .

Wg Ciebie. Wg mnie to nie jest mit. Dlaczego DACi Lampizatora są tak doceniane ? 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W opisach brzmienie dobrej klasy D połączonej z dobrym, analogowym pre dość często pojawia się opinia "brzmi jak mocna lampa". Miałem też lampę single ended, bardzo dychawiczną, nie znalazłem do niej głośników dostatecznie skutecznych, ale wierzę, że to może grać miło. Słuchałem sporo takich dobrze zestawionych systemów na Audio Show. No owszem, bardzo przyjemne, ale czy aż jakaś wbijająca w glebę epifania? O steretoypach nt. lamp też można w nieskończoność i nie podejmuję się o tym dyskutować, bo za mało słuchałem. Chociaż mam taką chętkę, na połączenie jakiegoś fajnego wzmaka Fezz z moimi ulubionymi kolumnami Audium, najlepiej 8 passive, o dużej skuteczności.  Może kiedyś... Słuchał ktoś?

BTW. Kolejny mit (?) i stereotyp to taki, że wzmacniacze lampowe brzmią pięknie, bo "eksponują nieparzyste składowe harmoniczne", zwłaszcza trzecią. Składowe harmoniczne to po prostu tony o określonych częstotliwościach, mnożniki podstawowej częstotliwości wg szeregu harmonicznego, obecne w każdym akustycznym dźwięku. Trudno mi sobie wyobrazić w jaki fizyczny sposób jakiś układ może selektywnie wzmacniać lub tłumić takie tony, w końcu o całym możliwym spektrum częstotliwości! Filtr akustyczny działa na określoną częstotliwość, skąd ma wiedzieć że dla dźwięku A1=440Hz Hz ma "podbić" jego trzecią harmoniczną 1760Hz, a dla C2=784Hz trzecią 3136Hz itd.? Ciekawe, czy ktoś to mierzył i wykazał, czy to kolejny mit wynikający z subiektywnych przekonań pasjonatów lamp. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Dlaczego DACi Lampizatora są tak doceniane ? 

Z tego samego powodu dla którego niektórzy cenią np. wzmacniacze Audio Note albo Jadis ... bo niektórzy lubią zniekształcenia.

TUX

17 minut temu, TUX napisał:

Z tego samego powodu dla którego niektórzy cenią np. wzmacniacze Audio Note albo Jadis ... bo niektórzy lubią zniekształcenia.

TUX

Ja bym to nazwał realizmem 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jakby to był realizm to w najlepszych studiach nagraniowych byłyby używane powszechnie wzmacniacze lampowe, w interfejsach studyjnych przetwarzających cyfrę na analog byłby lampy ...

TUX

20 minut temu, TUX napisał:

Jakby to był realizm to w najlepszych studiach nagraniowych byłyby używane powszechnie wzmacniacze lampowe, w interfejsach studyjnych przetwarzających cyfrę na analog byłby lampy ...

TUX

Kiedyś były 😉 Ale jak wiadomo tańsze i mniej kłopotliwe rozwiązania wypierają lepsze. Zresztą tylko garstka przywiązuje wagę do realizmu odtwarzania muzyki - miłośnicy klasyki i jazzu. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

tańsze i mniej kłopotliwe rozwiązania wypierają lepsze.

W najlepszych studiach nagraniowych tez nie ma lamp, choć mogliby sobie pozwolić na dowolny sprzęt. 

Słuchałem wielu wzmacniaczy lampowych , pushpull i se. To nie jest żaden realizm brzmienia , to jest słodzenie, zmiękczanie i dodawanie harmonicznych nieobecnych w oryginale.

Przyjmuję do wiadomości, że niektórym osobom takie brzmienie może sie podobać. Na takiej samej zasadzie mogą się podobać fotografie podkoloryzowane photoshopem. 

Z tych wszystkich rozwiązań dodających zniekształcenia to najbardziej nie rozumiem brzmienia z winyla. To jest niepojęte, że niektórzy ludzie szukający wysokiej klasy brzmienia gustują w cykaniu, smażeniu, szeleszczeniu, szumieniu, wykastrowanej dynamice i ogólnie zniekształconym brzmieniu z winyla. Dobre brzmienie z winyla to kolejny mit, dla mnie jeden z najbardziej absurdalnych. 

A połączenie winyla, wzmocnienia lampowego i tubowego głośnika to najgorsza tortura jaka może się zdarzyć miłośnikowi wysokiej klasy brzmienia 😞

TUX

38 minut temu, Piopio napisał:

Ja bym to nazwał realizmem 😉 

realizmem sentymentalnym, objawiającym się nostalgiczną tęsknotą za ograniczeniami ówczesnej techniki

18 minut temu, Zbi_Rek napisał:

realizmem sentymentalnym, objawiającym się nostalgiczną tęsknotą za ograniczeniami ówczesnej techniki

Nie miałem na myśli winyli. Mój "realizm" jest osiągany nowoczesnymi technikami - streaming, DAD R2R, z wykorzystaniem dobrych sprawdzonych rozwiązań - klasy A i głośników papierowych. 

22 minuty temu, TUX napisał:

Słuchałem wielu wzmacniaczy lampowych , pushpull i se. To nie jest żaden realizm brzmienia , to jest słodzenie, zmiękczanie i dodawanie harmonicznych nieobecnych w oryginale.

Wokale brzmią niezwykle naturalnie. Brzmienie instrumentów akustycznych jest poprawne. 

11 minut temu, Piopio napisał:

Wokale brzmią niezwykle naturalnie. Brzmienie instrumentów akustycznych jest poprawne.

To opis mojego Buchardta I150 🙂

30 minut temu, MacP napisał:

To opis mojego Buchardta I150 🙂

Niestety nie. Musiałbyś posłuchać systemu "wzorcowego". 

Żartuję, wiem, że mój system nie jest wzorcowy, nie musisz być we wszystkim taki dosłowny i arbitralny: "tylko i wyłącznie tak, nigdy w życiu siak..." itp. 😉 Piszę, że na obecnym etapie takie brzmienie, jakie uzyskałem jest dla mnie wystarczająco naturalne i przez to satysfakcjonujące. Wiem że można lepiej: na wielokrotnie droższym sprzęcie, w superzaadaptowanym pomieszczeniu, serio. Ale na razie tego nie osiągnę.

16 minut temu, MacP napisał:

Wiem że można lepiej: na wielokrotnie droższym sprzęcie,

Masz dobry zestaw. Ale ma swoje ograniczenia. 

Super realizm można mieć za ok 35.000 + okablowanie. Ale to w cenach promocyjnych na dziś 😉 

19 godzin temu, BlueDot napisał:

Musisz zapytac tych ktorzy tak twierdza.

Zapytałem, pytanie było kierunkowe z wyszczególnieniem jednego użytkownika, ale wszyscy inni też mogą na nie odpowiedzieć 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 31.07.2023 o 13:48, MacP napisał:

To po prostu technika impuloswa, znana i rozwijana od dawna, jak najbardziej analogowa.

Nie dokladaj kolejnego mitu.

Klasa D moze byc zrealizawana zarowno analogowo jak i cyfrowo. Zalezy od konkretnego rozwiazania.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Jeśli chodzi o realizm i namacalność to nic nie zastąpi klasy A czy lampy single-ended. Do tego trzeba dobrać odpowiednie kolumny i DAC R2R. Wtedy to naprawdę gra !

Nie pierwszy raz to piszesz na forum, zawsze mnie to zastanawia, dlaczego? Bo sam używasz Sabaja A30a, czyli dokładnie na opak w stosunku do "ideału".
46 minut temu, msankowski napisał:

Nie pierwszy raz to piszesz na forum, zawsze mnie to zastanawia, dlaczego? Bo sam używasz Sabaja A30a, czyli dokładnie na opak w stosunku do "ideału".

Jak się nie ma tego co się lubi to się lubi to co się ma.

No to tak jak mówię pro nie znam ale win min po optyku osobiście nie specjalnie mi podszedł. 

Malina z allo 1.2 i ifi zen stream grały lepiej. 

Ale kto szuka realizmu w sprzęcie audio no umówmy się. To mit. 

25 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale kto szuka realizmu w sprzęcie audio no umówmy się. To mit. 

Ja. W barwie brzmienia instrumentów akustycznych i wokalach. 

6 godzin temu, TUX napisał:

O gustach się nie dysktuje. Jak ktoś lubi zniekształcenia wnoszone przez lampy albo płyty winylowe to jego sprawa. Ale jak ktos propaguje pogląd , że  lampa w klasie SE gra najlepiej to jest to mit .

TUX

Oczywiście to sprawa gustu. Na tym między innymi polega piękno tego hobby. Co innego w studio, tam obowiązują standardy.

11 minut temu, Piopio napisał:

Ja. W barwie brzmienia instrumentów akustycznych i wokalach. 

Czyli obok sprzętu zawsze w tym samym pomieszczeniu masz kogoś kto gra na smyczkach, gitarze i perkusji. Tak? Czy jak to robisz?

Dobrze że jest wybór możliwości, lampy, tranzystor, klasa A, AB, D, winyl, cyfra, różne gatunki muzyczne, gdyby tego wszystkiego nie było, jak byłoby nudno na forum 🙂

2 minuty temu, paww napisał:

Dobrze że jest wybór możliwości, lampy, tranzystor, klasa A, AB, D, winyl, cyfra, różne gatunki muzyczne, gdyby tego wszystkiego nie było, jak byłoby nudno na forum 🙂

Oj prawda!  

Nie było by go po prostu 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli obok sprzętu zawsze w tym samym pomieszczeniu masz kogoś kto gra na smyczkach, gitarze i perkusji. Tak? Czy jak to robisz?

Chodzę na koncerty do NOSPR 😉 Z biegiem lat człowiek zapamiętuje brzmienie i barwę instrumentów. 

48 minut temu, Piopio napisał:

Chodzę na koncerty do NOSPR 😉 Z biegiem lat człowiek zapamiętuje brzmienie i barwę instrumentów. 

NOSPR to mini Elbphilharmonie, katowicką akustykę konsultował Yasuhisa Toyota, główny projektant akustyki w Hamburgu

1 godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

NOSPR to mini Elbphilharmonie, katowicką akustykę konsultował Yasuhisa Toyota, główny projektant akustyki w Hamburgu

Koncerty w NOSPR naprawdę brzmią świetnie. Jestem ze Śląska, więc korzystam 🙂

Kilka lat temu przed koncertem z muzyką Zygmunta Koniecznego, dzięki znajomemu z obsługi miałem możliwość wejścia na salę koncertową jakieś pół godziny wcześniej (chciałem pooglądać sobie te wszelakie ustroje akustyczne). Było pusto, tylko jeden technik ustawiał jeszcze coś na konsoli sterującej, która jest mniej więcej w połowie wysokości widowni. W pewnym momencie zgniótł kartkę papieru i wrzucił ją do kosza. Ja byłem kilkanaście metrów wyżej i słyszałem to tak dokładnie, jak gdybym był obok...

14 hours ago, MacP said:

BTW. Kolejny mit (?) i stereotyp to taki, że wzmacniacze lampowe brzmią pięknie, bo "eksponują nieparzyste składowe harmoniczne", zwłaszcza trzecią. Składowe harmoniczne to po prostu tony o określonych częstotliwościach, mnożniki podstawowej częstotliwości wg szeregu harmonicznego, obecne w każdym akustycznym dźwięku. Trudno mi sobie wyobrazić w jaki fizyczny sposób jakiś układ może selektywnie wzmacniać lub tłumić takie tony, w końcu o całym możliwym spektrum częstotliwości! Filtr akustyczny działa na określoną częstotliwość, skąd ma wiedzieć że dla dźwięku A1=440Hz Hz ma "podbić" jego trzecią harmoniczną 1760Hz, a dla C2=784Hz trzecią 3136Hz itd.?

Wydaje mi się, że jeśli już, to one raczej kompresują sygnał, a kompresja jest równoznaczna z pojawieniem się nieparzystych harmonicznych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

fft.thumb.png.4af1ca159723e3c833b2f3c6e6a36a05.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez danadam
12 godzin temu, jurek1 napisał:

I ostał by się jeno ASR 😉

O nie! To trzymamy to w kupie panowie! Nie ze mną te numery.

11 godzin temu, Piopio napisał:

Też chodzę na koncerty ale akustyka jest inna.

W jakiej odległości siedzisz od orkiestry? Zdajesz sobie sprawę że to jednak co innego?

• Pokaż nowe odpowiedzi