Skocz do zawartości
IGNORED

Fyne Audio F502 vs Monitor Audio Silver 300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam obecnie kolumny Monitor Audio Silver 300. Pomieszczenie około 23m2. Mam możliwość zamiany na Fyne Audio F502. Może ktoś się wypowiedzieć czy warto zamienić ? Nie mam możliwości odsłuchu. 

Witam, posiadam obecnie kolumny Monitor Audio Silver 300. Pomieszczenie około 23m2. Mam możliwość zamiany na Fyne Audio F502. Może ktoś się wypowiedzieć czy warto zamienić ? Nie mam możliwości odsłuchu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
To trochę jest materiału sam jutro jadę je posłuchać.

Wysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

12 minut temu, paszczak7005 napisał:

Ukryta Zawartość

To trochę jest materiału sam jutro jadę je posłuchać.

Daj zatem znać jak wrażenia z odsłuchu proszę 🙂

Ukryta Zawartość

Daj zatem znać jak wrażenia z odsłuchu proszę
Oczywiście, obserwuj mój temat poczytaj tam jest więcej modeli wzięta pod uwagę.

53 minuty temu, MichałA napisał:

To są dwie całkiem różne pary kolumn. Fyne F502 są znacznie gęstsze, bardziej dociążone, mające mniej powietrza, ale dla wielu mają lepszą barwę i są po prostu przyjemniejsze w odsłuchu. Scena też może być w nich ciekawsza, zwłaszcza w zakresie głębokości. 

Warto w ich budżecie rozważyć też Pylony z serii Diamond, moim zdaniem dźwiękowo są w miarę pomiędzy S300 i F502. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

19 godzin temu, MichałA napisał:

Jakiej zmiany oczekujesz? Co nie odpowiada Ci w Silver 300?

4 godziny temu, S4Home napisał:

Jakiej zmiany oczekujesz? Co nie odpowiada Ci w Silver 300?

Właśnie chodzi o to że nie przeszkadza mi nic w Silver 300. Na początku brakowało mi troszkę dołu ale dokupiłem subwoofer rel T7x i jestem zadowolony. Po prostu dostałem taką propozycję zamiany i byłem ciekawy opinii czy warto zamienić ale nie ma prawie żadnej odpowiedzi 

Powiem ci szczerze że jeżeli nie masz możliwości odsłuchu i jest to wymiana w ciemno to raczej bym się powstrzymał.

Bo to są inaczej grające kolumny. Fyne gra ciemniej bardziej gęsto jego średnica jest cieplejsza. Mają także głębszy ale nieco wolniejszy bas. Silver gra szybciej nieco szczuplej na basie krócej i dźwięk jest nieco bardziej rozciągnięty wszerz niż w głąb.

Co innego jeżeli w tym dźwięku coś by ci przeszkadzało wówczas wymiana miałaby sens ale jeżeli już doszedłeś do zadowalającego efektu po dokupieniu subwoofera to jestem za tym żebyś jednak zdecydowanie odsłuchał te kolumny przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji. 

14 godzin temu, MichałA napisał:

Właśnie chodzi o to że nie przeszkadza mi nic w Silver 300. Na początku brakowało mi troszkę dołu ale dokupiłem subwoofer rel T7x i jestem zadowolony. Po prostu dostałem taką propozycję zamiany i byłem ciekawy opinii czy warto zamienić ale nie ma prawie żadnej odpowiedzi 

Barwa na pewno będzie inna, bardziej basowa ze strony F502, aczkolwiek według mnie to skok w bok, a nie krok do przodu 🙂 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Powiem ci szczerze że jeżeli nie masz możliwości odsłuchu i jest to wymiana w ciemno to raczej bym się powstrzymał.

Bo to są inaczej grające kolumny. Fyne gra ciemniej bardziej gęsto jego średnica jest cieplejsza. Mają także głębszy ale nieco wolniejszy bas. Silver gra szybciej nieco szczuplej na basie krócej i dźwięk jest nieco bardziej rozciągnięty wszerz niż w głąb.

Co innego jeżeli w tym dźwięku coś by ci przeszkadzało wówczas wymiana miałaby sens ale jeżeli już doszedłeś do zadowalającego efektu po dokupieniu subwoofera to jestem za tym żebyś jednak zdecydowanie odsłuchał te kolumny przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji. 

Kolejna, konkretna odpowiedź Panie Piotrze. Dziękuję i narazie zatem nie kombinuje 🙂

12 minut temu, S4Home napisał:

Barwa na pewno będzie inna, bardziej basowa ze strony F502, aczkolwiek według mnie to skok w bok, a nie krok do przodu 🙂 

Co byłoby zatem małym krokiem do przodu ? 

16 minut temu, MichałA napisał:

Co byłoby zatem małym krokiem do przodu ? 

Na pewno wybór kolumn z wyższej półki. Pytasz o konkretne modele? Wydaje mi się że warto spotkać się na odsłuchu, można posłuchać takich kolumn jak Dali Opticon 6 MKII, Focal Aria 926, Opera Seconda, Audiovector QR5, Sonus Faber Lumina V i wiele innych 🙂 

Jeśli masz już tego REL'a to wydaje mi się że fajną opcją dla Ciebie mogą być Audiovectory QR5.

Edytowane przez S4Home

Ja znowu nie stawiał bym arii jako półkę wyżej od Silver. No bo i dlaczego.

Podobnie z opticonami.

Sonus Faber lumina określił bym nawet jako niżej 😛

audiovectory tak, sonus Faber ale sonnetto, monitor audio gold, elac vela. Jest tego sporo. Ale aby zrobić przeskok trzeba przygotować budżet. 

ale jest też inna sprawa do której wracamy. Mianowicie czy zmiana barwy dźwięku będzie u ciebie na tyle na plus że ty sam zaklasyfikujesz je po prostu jako znacznie lepiej grające. Więc ja nadal uważam że powinieneś ich odsłuchać. 

W dniu 1.08.2023 o 16:23, Piotr Sonido napisał:

Sonus Faber lumina określił bym nawet jako niżej 😛

Lumina robi furorę na rynku w sprzedaży od momentu promocji producenta. Kolumny warte zainteresowania, a w dodatku świetnie wykonane! Skóra dookoła robi bardzo dobre wrażenie.

Lumina robi furorę na rynku w sprzedaży od momentu promocji producenta. Kolumny warte zainteresowania, a w dodatku świetnie wykonane! Skóra dookoła robi bardzo dobre wrażenie.
Ale robi furorę bo dobrze gra, czy dlatego, że dobrze wygląda. Część kupujących patrzy czasami tylko na wygląd.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Że lepiej kosztuje:)

Mi na przykład lumina nie podchodzi dźwiękowo i mimo na prawdę dobrego wykonania wcale mi się też nie podoba. 

Sonetto to kompletnie inna bajka. 

Ale ja uważam że jeśli faktycznie robią furorę to przyczyna ma mniejsze znaczenie. Ważne że branża się kręci.

W dniu 4.08.2023 o 18:26, RobG1974 napisał:

Ale robi furorę bo dobrze gra, czy dlatego, że dobrze wygląda. Część kupujących patrzy czasami tylko na wygląd

Kolumna sprzedawała się dobrze nawet jak kosztowała o wiele więcej, producent zrobił promkę co finalnie spotkało się ze świetnym odbiorem.

Sonetto jest o wiele jaśniejsze, Lumina V gra bardziej wyrównanie/cieplej.

Edytowane przez S4Home

Ja jeszcze polecę nasz film o Sonus faberze 🙂

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Lumina nie zasłużyła na swoje sekundy 🙂

?

Mieliście też film o topowych sonusach które do was zawitały i stały w przejściu. Dobrze pamiętam? 

Kolumna sprzedawała się dobrze nawet jak kosztowała o wiele więcej, producent zrobił promkę co finalnie spotkało się ze świetnym odbiorem.
Sonetto jest o wiele jaśniejsze, Lumina V gra bardziej wyrównanie/cieplej.
Zachęciłeś, muszę kiedyś posłuchać. Sonetto II, III i VIII kilka razy słuchałem i miałem je na liście wyboru.

24 minuty temu, RobG1974 napisał:

Zachęciłeś, muszę kiedyś posłuchać. Sonetto II, III i VIII kilka razy słuchałem i miałem je na liście wyboru.

Zapraszamy, VIII mamy zawsze na stanie, reszta modeli różnie to bywa często coś podmieniamy 🙂 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Lumina nie zasłużyła na swoje sekundy 🙂

?

Mieliście też film o topowych sonusach które do was zawitały i stały w przejściu. Dobrze pamiętam? 

Zgadza się, może nawet dalej stoją 😉

2 godziny temu, RobG1974 napisał:

Też zapraszamy, powinien być komplet 🙂 A nawet jak nie, to postaramy się załatwić. 

7 godzin temu, RobG1974 napisał:

No i tu jest to dobry trop.

5 godzin temu, Q21 napisał:

Zgadza się, może nawet dalej stoją 😉

Też zapraszamy, powinien być komplet 🙂 A nawet jak nie, to postaramy się załatwić. 

O to to!