Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kierunek po Luminie U2 mini?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, dwie naciagniete prezerwatywy sa idelane w porownaniu do jednej 😉 .

Czy w LAN na swiatlowodzie tez stosujesz izolator galwaniczny?

PS. jak latwo manipulowac ludzmi, ktorzy nie rozumieja technologii.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

17 minut temu, pmcomp napisał:

LAN oparty na swiatlowodzie tez przenosi zaklocenia?

Jeśli router/punkt dostępowy zasilisz liniowo to nie 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 minut temu, Piopio napisał:

Jeśli router/punkt dostępowy zasilisz liniowo to nie 😉 

A jesli zasilam zasilaczem impulsowym to tak?

Edytowane przez pmcomp

31 minut temu, pmcomp napisał:

PS. jak latwo manipulowac ludzmi, ktorzy nie rozumieja technologii.

Jak trudno rozmawia się z agresywnym manipulantem. Ups ! To nie rozmowa a przepychanki. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

32 minuty temu, pmcomp napisał:

A jesli zasilam zasilaczem impulsowym to tak?

Czeka na odpowiedź. To nie jest manipulacja ... oczekuje prostego tak lub nie. Bo z logiki twojej wypowiedzi wynika, że router/punkt dostepowy zasilany liniowy w światłowodowej LAN nie przenosi zakłóceń, a zasilany zasilaczem impulsowym przenosi.

Ale ... wolę się upewnić bo  z twoją logiką bywa różnie, stąd proste pytanie.

Zadam drugie pytanie: czy światłowód przenosi zakłócenia elektryczne z wejścia i czy "przyjmuje" zakłócenia elektromagnetyczne zewnętrzne po swojej długości?

Brak odpowiedzi na te dwa proste pytania traktuję jako wywieszenie przez ciebie białej flagi 🙂 .

BTW jesli urządzenie audio nie potrafi sobie poradzić z zakłóceniami elektrycznymi przychodzącymi doń po linii cyfrowej to ... jest źle zaprojektowanym albo źle wykonanym (albo jedno i drugie) urządzeniem nadającym się do doopy. Np. tanim chińskim wynalazkiem.

49 minut temu, Staszor napisał:

Panowie wracamy do wątku. 

To nie ma do czego wracać.

Musisz przesłuchać kilka czy kilkanaście playerów w twoim systemie i wybrać taki, który najlepiej tobie pasuje.

To prawda znana od zarania dziejów zakładki hi-end.

Każdy poleci co to co ma bo ... jemu sie akurat bardzo podoba. 

Edytowane przez pmcomp

32 minuty temu, pmcomp napisał:

Brak odpowiedzi na te dwa proste pytania traktuję jako wywieszenie przez ciebie białej flagi 🙂 .

Dalsza dyskusja nie ma sensu bo już straciła wartość merytoryczną. Ty chcesz tylko udowodnić swoją rację i nic więcej. Świadczą o tym Twoje "psychologiczne" zagrywki. 

7 minut temu, Piopio napisał:

Dalsza dyskusja nie ma sensu bo już straciła wartość merytoryczną. Ty chcesz tylko udowodnić swoją rację i nic więcej. Świadczą o tym Twoje "psychologiczne" zagrywki. 

Wartość merytoryczna dyskusji o elementacj sieciowych IT zostałą opisana tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i tutaj:

Temat zakłóceń też został poruszony.

Niestety ty nie potrafisz merytorycznie dyskutować z tezami powyższego specjalisty i wysuwasz w stosunku do niego zarzuty "ad personam" w celu dyskredytacji zarówno osoby jak i przedmiotu wypowiedzi.

BTW a może ty jesteś większym specjalistą w tej dziedzinie, ujawnij się 😉 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

41 minut temu, pmcomp napisał:

Niestety ty nie potrafisz merytorycznie dyskutować z tezami powyższego specjalisty

Ale ja z nim nie chcę dyskutować. Zgadzam się z jego wywodem. Z jednym wyjątkiem - nie bierze on pod uwagę zakłóceń elektrycznych w sieci LAN. Na pracę urządzeń komputerowych to w ogóle nie ma wpływu a na pracę wrażliwych urządzeń audio już tak. Zakłócenia elektryczne to fakt. Chcesz z tym dyskutować ?

Ty całkowicie negujesz wpływ zakłóceń elektrycznych na pracę urządzeń audio. Zarówno w LAN jak i po USB. Praktyka pokazuje co innego i ma to uzasadnienie techniczne. 

Edytowane przez Piopio

22 minuty temu, Piopio napisał:

Zgadzam się z jego wywodem. Z jednym wyjątkiem - nie bierze on pod uwagę zakłóceń elektrycznych w sieci LAN. Na pracę urządzeń komputerowych to w ogóle nie ma wpływu a na pracę wrażliwych urządzeń audio już tak. Zakłócenia elektryczne to fakt. Chcesz z tym dyskutować ?

Ty całkowicie negujesz wpływ zakłóceń elektrycznych na pracę urządzeń audio. Zarówno w LAN jak i po USB. Praktyka pokazuje co innego i ma to uzasadnienie techniczne. 

Nie neguję.

Jak napisałem jedynie gówniane urządzenia audio nie są zabezpieczone na wejściach od wpływu tych zakłóceń. Tylko nikt, łącznie z tobą, nie chce przyjąć tego do wiadomości. Zazwyczaj wystarczy zdjąć górną pokrywę i wszystko widać jak na dłoni.

I dawanie liniowego dobrego zasilania do urządzeń ethernetowych mija się z celem ponieważ zazwyczaj do LAN masz podpięte inne urządzenia końcowe, które też sieją, np. komputery. Nie mówię juz o zakłóceniach samych przewodów ethernetowych. 

Kupowanie specjalnych do audio switchy, routerów, zasilaczy do nich czy superduper kabli ethernetowych to wyrzucanie kasy w błoto, a pseudo branża IT-audio żeruje na niewiedzy użytkowników i takie wpisy jak na tym forum to woda na ich młyn.

ROBIENIE LUDZIOM WODY Z MÓZGU nic tych firm nie kosztuje, frajerów nie sieją, oni sami się znajdują, to jest audiofilska metoda na wnuczka !!!

A'propos zakłóceń elektrycznych ... masz ich mnóstwo od pralek, suszarek, lodówek itp. i z nimi walcz ... tylko nie pisz, że likwidują je kable zasilające AC czy DC.

Edytowane przez pmcomp

16 minut temu, pmcomp napisał:

Kupowanie specjalnych do audio switchy, routerów, zasilaczy do nich czy superduper kabli ethernetowych to wyrzucanie kasy w błoto, a pseudo branża IT-audia żeruje na niewiedzy użytkowników i na takich wpisach jak na tym forum.

Zgadzam się. To jest naciąganie ludzi. Wystarczy zwykłe WiFi żeby pozbyć się zakłóceń. W 100%. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Zgadzam się. To jest naciąganie ludzi. Wystarczy zwykłe WiFi żeby pozbyć się zakłóceń. W 100%. 

Tak. Tylko że wi-fi jest podatne na zakłócenia, a światłowód już nie.

A dobre urządzenie połączone po elektrycznym przewodnie ethernetowym wyeliminuje wszelkie zakłócenia na wejściu.

Jak to sprawdzić? Carwa ... wystarczy wziąć oscyloskop albo cyfrowy analizator i się 10 minut pobawić.

Edytowane przez pmcomp

37 minut temu, pmcomp napisał:

A dobre urządzenie połączone po elektrycznym przewodnie ethernetowym wyeliminuje wszelkie zakłócenia na wejściu.

nie. 

14 minut temu, Piopio napisał:

nie. 

Czyli nie masz dobrych 😉 .

I poznaliśmy golasa 🙂 .

U mnie po miedzianym ethernecie i światłowodowym ethernecie gra tak samo dobrze. Po wi-fi nie próbowałem bo mój player nie ma karty wi-fi na pokładzie. A transmisje 2,4 GHz czy 5 GHz bardzo łatwo zagłuszyć czy zakłócić.

12 minut temu, pmcomp napisał:

Czyli nie masz dobrych 😉 .

I poznaliśmy golasa 🙂 .

Z tego co pamiętam to ... jakieś malinkowe krzaczory z superduper zasilaniem?

Popatrz na wejściach/wyjściach cyfrowych ... 🙂 .

Szukaj np. czegos takiego:

adum-4160-briz.jpg

Edytowane przez pmcomp

Albo takiego: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W postaci zewnętrznego pudełka kosztuje ze 200 zł czyli prawie tyle co malinowy świat 😉 .

Możesz dokupić to:

audiophonics-usb-isolator-module-adum-41

czy nawet to:

ian-canada-isolator-ii-galvanic-insulati

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

HIFI ROSE RS130

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

9 godzin temu, Staszor napisał:

Panowie wracamy do wątku. 

Chyba najlepszym rozwiązaniem dla ciebie będzie: SOtM sMS-200ultra Neo z dobrym zasilaczem liniowym jest zdecydowanie bardziej wyrafinowany niż lumin, super są też Linn-y. To jest Ok ale drogie: CH Precision C1 + A1, Aqua LinQ Network Interface.

Lumin U2 Mini , - zmienione zasilanie, po USB na konwerter USB ! I dalej na DACA może byc RME Adi 2 ( genialny jeśli się dobrze ustawi equalizer ).

CD Accu zjada ,wiem bo mam 🙂

Dwa switche zasilane co najmniej zasilaczami iFi, kable z Chin ( pseudo Odin 2 ), poprawiacze USB od iFi , do Intel NUCa  karta zewnętrzna na USB poprzez iFi Silencer, Roon  i jest magia.

13 godzin temu, Pietuisza napisał:

Chyba najlepszym rozwiązaniem dla ciebie będzie: SOtM sMS-200ultra Neo z dobrym zasilaczem liniowym jest zdecydowanie bardziej wyrafinowany niż lumin, super są też Linn-y. To jest Ok ale drogie: CH Precision C1 + A1, Aqua LinQ Network Interface.

I to jest w budgecie autora wątku ???

4 minuty temu, gutekbull napisał:

Lumin U2 Mini , - zmienione zasilanie, po USB na konwerter USB ! I dalej na DACA może byc RME Adi 2 ( genialny jeśli się dobrze ustawi equalizer ).

CD Accu zjada ,wiem bo mam 🙂

Dwa switche zasilane co najmniej zasilaczami iFi, kable z Chin ( pseudo Odin 2 ), poprawiacze USB od iFi , do Intel NUCa  karta zewnętrzna na USB poprzez iFi Silencer, Roon  i jest magia.

A po co ci dwa switche? Jeden nie wystarczy?

26 minut temu, gutekbull napisał:

Zamień te gadżety od iFi na Topping HS01. Będzie jeszcze lepiej. 

Mam Topping zasilacz do switcha.

Dwa switche - nie mam pojęcia jak to wytłumaczyć,ale jest lepiej.

Ważne jest aby USB w Luminie zastąpić dobrym konwerterem USB !

Edytowane przez gutekbull
22 minuty temu, gutekbull napisał:

Ważne jest aby USB w Luminie zastąpić dobrym konwerterem USB !

E tam. Wystarczy izolacja galwaniczna USB. 

Wszystkie wyjścia USB w DACach przynajmniej do ok. 20 000zl przegrywają z zewnętrznym konwerterem USB Singxer czy Gustard.

Zawsze jest dużo lepiej.

Nie wierzę w cuda tylko w to co słyszę , podłączyłem drugiego switcha i jest lepiej  ?!

Najlepiej sprawdzić samemu , w audio jest tyle pseudo poprawiaczy dźwięku - mam (prezent) jakie drewniane klocki XBlock Verictum to dopiero jest Placebo.

28 minut temu, gutekbull napisał:

Wszystkie wyjścia USB w DACach przynajmniej do ok. 20 000zl przegrywają z zewnętrznym konwerterem USB Singxer czy Gustard.

O ile nie zastosujemy izolacji galwanicznej USB. Robi lepszą robotę za mniejsze pieniądze. 

19 minut temu, gutekbull napisał:

Singxer czy Gustard.

Gustard u16 nie posiada izolacji galvanicznej a Singxer u1 ma ją tylko z nazwy bo konstrukcja jest w skrócie mówiąc zj***na. Chord qutest za 6 tys ma wszystko czego trzeba, tak więc są dac-i poniżej 20 tys

W dniu 31.07.2023 o 11:11, Q21 napisał:

popularnym przejściem z Luminów jest Silent Angel Rhein Z1 lub obecnie Z1 Plus. Do niego możesz dokupić Roona, bo on jest sam w sobie serwerem. To bardzo dobra opcja, z lepszą muzykalnością i większą ilością powietrza. W przyszłości możesz też zmienić zasilacz na liniowy, Silent Angel Forester lub po prostu sBooster.

Od Lumina to w zasadzie chyba wszystko jest lepsze, w podobnej cenie jest też SOtM sMS-200ultra Neo, który gra bardziej neutralnie niż ten Silent Angel, no ale to fundamentalnie zależy z jakim połączeniem DAC gra lepiej. W obu dźwięk bardzo zależy od zasilacza, dlatego na sBoostera nie ma w ogóle co patrzeć. W Silent Angel dla mnie sporą wadą jest koszmarna aplikacja sterująca i brak obsługi Roon jeżeli ktoś używa.

EDIT:

Sorry zapomniałem że Twój DAC nie ma USB, więc SOtM odpada.

Edytowane przez kaviter
4 minuty temu, NRK napisał:

Gustard u16 nie posiada izolacji galvanicznej a Singxer u1 ma ją tylko z nazwy bo konstrukcja jest w skrócie mówiąc zj***na. Chord qutest za 6 tys ma wszystko czego trzeba, tak więc są dac-i poniżej 20 tys

A po co dawac w tanich klockach izolacje galwaniczna skoro mozna ja sprzedac np. za dwie stowki, a sam uklad koszyuje z 5 zl ???

16 minut temu, pmcomp napisał:

a sam uklad koszyuje z 5 zl ???

Ale tylko USB 2.0 12 Mb/s co pozwala tylko na 24/96.

• Pokaż nowe odpowiedzi