Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze systemu - budżet 50kPLN

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, NRK napisał:

Spokojnie, to zagra super nawet i na Heglu.😀

Zamówiłem u akustyka exl3

Dlatego ciekaw byłem zestawienia z Gato o którym wspomniałeś. 

2 minuty temu, LUKAS 84 napisał:

amówiłem u akustyka exl3

Super sprawa. Bardzo dobra decyzja. Te przetworniki ze względu na ich wysoką skuteczność zagrają fajnie praktycznie ze wszystkim. Nie ważne czy to Gato czy coś innego. Kolumny będziesz mieć 1 klasa.

Tylko po co taki kawał basu ? Potrzebny jest? Może on przeszkodzi akurat?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

7 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Zamówiłem u akustyka exl3

Dlatego ciekaw byłem zestawienia z Gato o którym wspomniałeś. 

Gratulacje. Niezależnie od wyboru samo podjęcie decyzji ma znaczenie.

Mam nadzieję, że napiszesz o swoich wrażeniach jak już będą grały u Ciebie.

Tak, zamówiłem w ciemno, rozmowa z Panem Andrzejem przypieczetowala decyzję. Z toku jego wypowiedzi wynikało że ta konstrukcja skalą dzwieku, dynamiką, otwartością odpowiada tubą Avantgarde. Z tym że pozbawiona jest podbarwień typowych dla horna. Zachwalał też wyjątkową przejrzystość i detaliczność ellipticor-ów. Całość wyniesie mnie około 40 tysi przy samodzielnym wykonaniu obudowy. 

W dniu 4.08.2023 o 16:52, szpakowski napisał:

Ale też pamiętać, że "nie ma łyżki" ... 😉

Hahaha, zgadza się 🙂

W dniu 5.08.2023 o 12:40, LUKAS 84 napisał:

Mógłbyś coś więcej napisać odnośnie takiego zestawienia. ,,Wyrywa z butów '' tzn jakie aspekty?

Dynamika i bas, przejrzystość, namacalnosc, ogulnie pojętą realność? 

No i już wiesz ?:)

Tak, zamówiłem w ciemno, rozmowa z Panem Andrzejem przypieczetowala decyzję. Z toku jego wypowiedzi wynikało że ta konstrukcja skalą dzwieku, dynamiką, otwartością odpowiada tubą Avantgarde. Z tym że pozbawiona jest podbarwień typowych dla horna. Zachwalał też wyjątkową przejrzystość i detaliczność ellipticor-ów. Całość wyniesie mnie około 40 tysi przy samodzielnym wykonaniu obudowy. 

Jak bym audio czytał 🙂

Tak, zamówiłem w ciemno, rozmowa z Panem Andrzejem przypieczetowala decyzję

To przyjemności z nadchodzących odsłuchów w domu 👍 PS Szacun za podjęta decyzje 👏

Ja tam mam szacunek do Kisiela, wszystkie testy Audio na których się wzorowałem przy zakupie (min) potwierdziły się później w odsłuchach. Dzięki niemu np mam obecny wzmacniacz, kolumny też. W audio jest dużo bullshitu. Kolumny mam obecnie tak tanie, że aż wstyd, a wykasowały ATC 🙂 Chętnie bym je zmienił, ale żeby było lepiej to trza by przebić pułap 15-20 koła i  nie wykluczone właśnie, że kolejne kolumny to mogą być monitory na ellipticorach od Pana Kisiela.

Edytowane przez essewissa
2 godziny temu, essewissa napisał:

Kolumny mam obecnie tak tanie, że aż wstyd, a wykasowały ATC 🙂

Tzn. Jaki producent - model ? 

Nie wiem może Ci się udało.

Ale jak wertujesz setny test to widzisz że opis brzmienia i podchodzenia do jakby to ładnie ująć "bezpiecznej" finalnej oceny sprzętu jest już mdłe z czasem.

Warto oglądać zdjęcia i czytać opis wykonania. Brzmienie? No to tu jest różnie. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale jak wertujesz setny test to widzisz że opis brzmienia i podchodzenia do jakby to ładnie ująć "bezpiecznej" finalnej oceny sprzętu jest już mdłe z czasem.

A mi właśnie taki sposób oceniania jak najbardziej odpowiada. Redaktor Kisiel nie daje punktów, nie wystawia not, a stara się opisać jaki charakter brzmienia prezentują dane kolumny. Nie przepadam za recenzjami, w których autor pisze, że coś gra dobrze a coś innego źle. Moim zdaniem w audio wszystko jest kwestią naszego gustu i wszelkiego rodzaju punktacje, średnio pasują do tego hobby. Owszem, można pokusić się o zbudowanie jakiejś skali punktowania ale wydaje mi się, że to też może być bardzo karkołomne.

Jeśli  ciepło, dynamikę i "żywiołowość" to kolumny Cantona serii Reference https://sklep.htaudio.pl/canton-reference-5k-kolumny-wolnostojace-czarny-piano-salon-poznan.html

Do tego wspomniany już wczesniej Canor Ai 1.20 https://sklep.htaudio.pl/canor-ai-1-20-wzmacniacz-zintegrowany-czysta-klasa-a-srebrny.html

Na naszym blogu robiliśmy nawet porównania Canora z T+A przy okazji 50 rocznicy "Dark Side of...": https://sklep.htaudio.pl/blog/premiera-dark-side-of-the-moon-pink-floyd-remaster-2023-w-htaudio-tydzien-z-odtwarzaczami-cd-sacd-do-50-tys-zl-canor-t-a-27-03-1-04

Wszystko to stoi u nas do posłuchania i porównania 🙂

W takim razie nie powinno być żadnych testów 

Bo wszystko to kwestia naszego gustu.

A redaktor nie powinien być wyznacznikiem czy to nam się spodoba czy nie.

Ciepło i canton? 😳

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem może Ci się udało.

Nie, kilka razy kupowałem wg Audio i zawsze mi się pokrywało z tym co przeczytałem. Hifi i muzyka też mają dobre testy, ale jednak Kisiel ma lepsze. Wystarczy np porównać test kolumn ATC i Hifi i muzyka, w Hihi dali się "złapać" dźwiękowi ATC Kisiel już wypunktował jak nie grają ATC. Podoba mi się również to, że on pisze nie  o wadach, ale o tym jak coś nie gra. Nie można mieć wszystkiego w audio i wadą nie jest to, że coś nie gra na 100% dobrze, gra inaczej, w jednym lepiej w drugi mnie lepiej. Pytanie jakie się ma preferencje, priorytety.

Często człowiek sam nie ma pojęcia jakie ma priorytety. Zabawa w audio to skomplikowany proces

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

5 godzin temu, essewissa napisał:

Nie, kilka razy kupowałem wg Audio i zawsze mi się pokrywało z tym co przeczytałem. Hifi i muzyka też mają dobre testy, ale jednak Kisiel ma lepsze. Wystarczy np porównać test kolumn ATC i Hifi i muzyka, w Hihi dali się "złapać" dźwiękowi ATC Kisiel już wypunktował jak nie grają ATC. Podoba mi się również to, że on pisze nie  o wadach, ale o tym jak coś nie gra. Nie można mieć wszystkiego w audio i wadą nie jest to, że coś nie gra na 100% dobrze, gra inaczej, w jednym lepiej w drugi mnie lepiej. Pytanie jakie się ma preferencje, priorytety.

No ok rozumiem. Nie sprzeczamy się tylko dyskutujemy. To moje opinie czasem były odmienne. Ale gitara 🙂

W dniu 30.07.2023 o 22:07, koala25 napisał:

Cześć,

niedawno sprzedałem mój poprzedni system (T+A Music Player, Power Plant, TS300) i rozglądam się za czymś nowym do słuchania. Na dziś najbliżej mi do dobrego wzmacniacza (Accuphase E-280, McIntosh MA5300, Luxman 505 lub inny) i steamera. Chciałbym posłuchać Lumina, Eversolo, tu chyba jestem najmniej zdecydowany. Kolumny jakich chciałbym posłuchać to Paradigm Founder 80, b&W 702S3, Sonus Faber Sonetto VIII, Audio Physic Tempo 35, Monitor Audio Gold 300/200, Triangle Signature Delta i inne.

Może ktoś z Was szukał czegoś w podobnym budżecie i zechce podzielić się swoimi spostrzeżeniami? Muzyka, której słucham to jazz, rock, elektronika. Pokój odsłuchowy ma 26m2, w muzyce lubię ciepło, dynamikę i "żywiołowość".

Z góry dziękuję za pomoc:)

WLM Lyra Signature mk II

Audio Note Meishu 

Miałem podobny budżet. Yamaha AS3200 plus Monitor Audio Gold 300 to słodki i soczysty dźwięk. Pełen przestrzeni z doskonałym akustycznym basem.

W dniu 6.08.2023 o 22:51, LUKAS 84 napisał:

Kiedy przeczytamy ich recenzję i z czym będą grały? Jakieś typy (być może producenta) ?

W dniu 14.08.2023 o 09:14, D4ncer napisał:

Kiedy przeczytamy ich recenzję i z czym będą grały? Jakieś typy (być może producenta) ?

Na początku przyszłego roku powinny być już złożone.Na razie będą pędzone yaginem na el34 po modyfikacji sinusa.Docelowo planuję zakup używanego tranzystora  do 15-20 tysi. Chodzi mi po glowie jakiś accu ale to już odsłuch zdecyduje. Aczkolwiek trochę zmieniły mi się priorytety. Dzisiaj właśnie dowiedziałem się że zostanę ojcem, długo wyczekiwana wiadomość,8 lat po ślubie 

🥳🥳🥳

Muszę sprzedać trochę swoich gratów żeby mieć jakiś zapas gotówki. 

• Pokaż nowe odpowiedzi