Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o ciepło brzmiący wzmacniacz. Wymagane 4 ohmy

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś byłby w stanie doradzić jakiś piecyk grający: miękko, ciepło, raczej ciemno, z dużym okrągłym, mruczącym basem. Do jazzu, lajtowej elektroniki, blusa itp. Może coś w stylu marantza pm80/grundiga A9000, tyle żeby mógł bez problemu obsługiwać kolumny 3-4 ohmy. Raczej do cichego wieczornego słuchania, ale dobra wydajność prądowa nie zawadzi. Budżet 2000 - 2500 zł najlepiej coś z początku lat 90tych. Kolumny na razie IQ Ted4

Harmsny tak grają. Ale nie wiem czy wszystkie łykną 4 omy.

680/690/970/990

Obczaje sobie te.

Musical fidelity M3

10 minut temu, Tal napisał:

Sony TA-F770ES

Jeżeli gra podobnie do TA-F670ES, to nie tego raczej szukam. 670 była jakaś nijaka. Bas chudziutki, średnica wycofana i bezbarwna. Góra też bez rewelacji Marantz PM80, grał lepiej i miał piękną średnicę, ale od 8ohm ...

4 minuty temu, hellios napisał:

Jeżeli gra podobnie do TA-F670ES, to nie tego raczej szukam. 670 była jakaś nijaka. Bas chudziutki, średnica wycofana i bezbarwna. Góra też bez rewelacji Marantz PM80, grał lepiej i miał piękną średnicę, ale od 8ohm ...

Coś chyba było w nim skopane albo nieoryginalny... Sony 770ES to ciepły, nasycony i przyjemny dźwięk o mięsistym niskoschodzącym basie. Jak dla mnie jeden z lepszych wzmacniaczy z okresu lat 90-tych na którym i oko można zawiesić zwłaszcza w szampańskim wykończeniu i drewnianymi boczkami pod warunkiem jednak że oryginał.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

1 minutę temu, Tal napisał:

Coś chyba było w nim skopane albo nieoryginalny... Sony 770ES to ciepły, nasycony i przyjemny dźwięk o mięsistym niskoschodzącym basie. Jak dla mnie jeden z lepszych wzmacniaczy z okresu lat 90-tych na którym i oko można zawiesić zwłaszcza w szampańskim wykończeniu i drewnianymi boczkami pod warunkiem jednak że oryginał.

Hmm. Wyglądał na wyjątkowo zadbany oryginał, ale oczywiście nie rozkręcałem go na części. Może coś było padnięte. 

To powinien być kres poszukiwań, ale niestety jest nie tylko zapewne

zbyt tani, ale też za młody 😉 bas, ciepło i dynamika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Miałem 570ES basem dawała na bogatko, choć nie był po wysoką kontrolą, takie coś pośrodku, ani twardy, ani misiowaty. Sprzęt był po przeglądzie (trochę do roboty było), sprawny w 100%. Jak celujesz w sprzęt 30 letni, to obowiązkowo przegląd pozakupowy, coś tam do roboty zawsze się znajdzie. Miałem też Denona z tamtych lat, nie pamiętam jaki model, też granie po cieplejszej stronie.

Edytowane przez Prewwit

Denon Pma 980r.

W budżecie kupisz ładny egzemplarz, zrobisz porządny serwis i jeszcze zostanie. 

Brzmienie powinno spełnić oczekiwania... 

Godzinę temu, stach_s napisał:

Denon Pma 980r.

W budżecie kupisz ładny egzemplarz, zrobisz porządny serwis i jeszcze zostanie. 

Brzmienie powinno spełnić oczekiwania... 

Mam na stanie pma 1520 (tego starego z DAC) i jest raczej neutralny, delikatny z lekko okrągłym basem, ale szukam chyba czegoś bardziej ... takiego jak opisałem

3 godziny temu, hellios napisał:

670Es gra inaczej niż 770es, ale odsłuch przed zakupem wskazany.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Jakiś czas temu też był w poniżej tej ceny staruteńki Sony TA-F5A. Moim zdaniem fajna opcja, dodatkowo jeden z najładniejszych wzmacniaczy tamtych lat moim zdaniem 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Musical fidelity M3

Zdecydowanie tak ale nie wiem czy zmieści się w budżecie. Widziałem natomiast MF A2 Po dobrym remoncie - nowe kondesatory i czyszczenia -  na Olx . Myślę że warto posłuchać tylko uprzedzam to klasa A. Piękne granie tylko grzeje trochę . 

Myślę że używany się dostanie i to w dobrej stanie. 

Chodź ja coraz rzadziej przeglądam rynek wtórny. Nie mam już potrzeby 

Ja Bym stawiał na harmany jednak 

W dniu 7.08.2023 o 19:22, audioburak napisał:

To powinien być kres poszukiwań, ale niestety jest nie tylko zapewne

zbyt tani, ale też za młody 😉 bas, ciepło i dynamika.

Ukryta Zawartość

Yamaha i ciepłe miłe dla ucha granie ?🤔

Ukryta Zawartość

Też miałem tego rodzaju pogląd, bo miała mocno zaszarganą opinię 😉 

Ale pewne wątpliwości naszły mnie zaraz po przeczytaniu pewnej recenzji:

Ukryta Zawartość

Zrobiłem 150 km w jedną stronę po RX 797 i ... warto było.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kupiłem, Musical Fidelity A3. Jak przyjedzie napiszę o rezultatach.

Koniecznie daj znać. Porządne dual mono więc powinno fajnie zagrać ale zrób przegląd kondesatorow elektrolitycznych czy już nie ciekną ? Czy były wymieniane ?
Jeśli nie to ja bym obligatoryjnie je wymienił choćby na nowe Nichicony seria do audio chyba że kupiłeś "na chwilę" ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Koniecznie daj znać. Porządne dual mono więc powinno fajnie zagrać ale zrób przegląd kondesatorow elektrolitycznych czy już nie ciekną ? Czy były wymieniane ?
Jeśli nie to ja bym obligatoryjnie je wymienił choćby na nowe Nichicony seria do audio chyba że kupiłeś "na chwilę" ?

Czy na chwilę czy na dłużej to się pewnie okaże po pierwszym miesiącu 🙂. To będzie najmłodszy z moich sprzętów więc nie wpadam w panikę z powodu elektrolitów 🙂

Czy na chwilę czy na dłużej to się pewnie okaże po pierwszym miesiącu . To będzie najmłodszy z moich sprzętów więc nie wpadam w panikę z powodu elektrolitów

Wg mnie to będziesz wiedziała znacznie szybciej czy "zostaje". Najwięcej słychać w pierwszyxh minutami po zmianie

W dniu 12.08.2023 o 13:17, Marcin Wielgus napisał:

Wzmacniacz odebrany i posłuchany. Bardzo wstępne wrażenia są następujące:

- dźwięk mocno ocieplony i wygładzony

- wysokie i wyższy środek złagodzone, ale muzykalne dźwięczne

- bas spory, tłusty, ale nie leniwy

- całe pasmo jest miło dociążone

- odbiór bardzo przyjemny, idealny na wieczór do spokojnych odsłuchów

Generalnie pierwsze wrażenie jest takie, że dźwięk jest gęsty i słodki

W zasadzie to jest dokładnie to czego szukałem 😄

Budowa jest pancerna i sprawia bardzo dobre wrażenie.

Zaznaczam, że to dopiero wstępna opinia. Potestuję go przez kolejny tydzień i wtedy napiszę coś na temat sceny i innych aspektów odsłuchu

Fajnie że nie zawiódł. Zajrzyj do środka. Pamiętaj o kondesatorach.

Sygnatura MF jest taka że można godzinami słuchać bez zmęczenia ale z przyjemnością. Gratuluję zakupu

Grundiga Fine Arts  jak już to A9009 obsługuje kolumny 4ohm  ma magiczną średnice i piękną barwe dźwięku  i ma  dużo lepszy bas od A9000 głęboki i sprężysty w A9009 Damping Factor wzrósł  ze 150 grundig a9000)  do 250  i ulepszyli zasilacz co słychać, takiej barwy jak w A9009  ze współczesnego wzmacniacza tranzystora w normalnych pieniądzach nie uświadczysz, jedyny warunek to kolumny o przyzwoitej skuteczności od 87dB myślę.

i bateria pamięci ! 

Przypomniałeś mi ten film . Już go widzielem kiedyś. Jak nic trzeba zdjąć obudowę i obadac, wymienić i słuchać długo i szczęśliwie

14 godzin temu, jarekb napisał:

i bateria pamięci ! 

Heh, też widziałem ten filmik. Bateryjka może narobić bałaganu. Ja zawsze po zakupie używanego sprzętu zaglądam do środka. Sprawdzam wizualnie wszystkie połączenia, kondensatory, bezpieczniki itp. Jak wizualnie jest OK to podłączam do prądu i odpalam na 30 minut "na sucho" bez innych klocków. Jak nic nie wybuchnie to dopiero podłączam najgorsze komponenty jakie mam w domu i sprawdzam działanie. Kilka razy zdarzyła się spora niespodzianka. Przykładowo kiedyś w odtwarzaczu CD luzem latała soczewka lasera, która się odkleiła w podróży. Przykleiłem i laser działa do dzisiaj. 

MF A3 nie wykazuje żadnych niepokojących objawów, wygląda i działa jak nowy.

Niestety nie mam do niego pilota i szukam zamiennika lub oryginału jakby się znalazł gdzieś niepotrzebny ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Super, dzięki bardzo !

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi