Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup nowego amplitunera budżet 10k

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobry kierunek.

Na olx masz w dobrej cenie Denona 6700 H . Za zaoszczędzone $ pomyśl o jak najlepszym sub . Może SVS SB 3000 ? 

Zaraz po centralnym , jeden z najważniejszych głośników.

Sam taki mam na liście do Św Mikołaja:)

14 hours ago, boby said:

marantz jest nowszy od Denona

Oj zebys sie kolego nie zdziwil, ze nowsze nie oznacza lepsze. Teraz nowsze modele to bieda. Popatrz jak konstruowano amplitunery 15-20 lat temu. Flagowe modele to były pancerne konstrukcje. Owszem nie mają nowoczesnych bajerów bo miec nie mogą z racji wieku.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

@boby , wybrałeś coś ?

Denon delikatnie potaniał 🙂

Gdyby nie wymiana głośników u mnie , chętnie bym zmienił swojego Denon 6500 na 6700 🙂

W dniu 13.08.2023 o 12:43, Tofik01 napisał:

Bardzo dobry kierunek.

Na olx masz w dobrej cenie Denona 6700 H . Za zaoszczędzone $ pomyśl o jak najlepszym sub . Może SVS SB 3000 ? 

Zaraz po centralnym , jeden z najważniejszych głośników.

Sam taki mam na liście do Św Mikołaja:)

Na razie to będzie grało wszystko z zestawem polk audio S60 e suba mam st 12 pewnie w późniejszym czasie będzie wymiana

11 minut temu, Tofik01 napisał:

@boby , wybrałeś coś ?

Denon delikatnie potaniał 🙂

Gdyby nie wymiana głośników u mnie , chętnie bym zmienił swojego Denon 6500 na 6700 🙂

6500 zmienić na 6700 taka zmiana nie ma sensu 6700 nie zagra lepiej od 6500 jest tylko wzbogacony o płytki HDMI 2.1 ale jak nie jesteś graczem i nie zależy ci na tych wszystkich odświeżeniach refresh rate ALLM itp to nie kupuj HDMI 2.1 nie jest potrzebne do oglądania filmów na płytach UHD BD to wszystko idzie po HDMI 2.0

Ta zmiana nic nie wniesie, pamiętaj będziesz musiał mocno zejść z ceny aby sprzedać 6500 a 6700 nie zagra lepiej, gdybyś powiedział zmieniam 6500 na 8500 albo na A1H to można by powiedzieć TAK zagra to lepiej ale 6700 to nie będzie progres raczej regres.

Edytowane przez JVC 4K
28 minut temu, Tofik01 napisał:

Bardziej kręci mnie drugi bank pamięci. Nie potrzebuję HDMI 2.1 🙂

Ale przecież kalibrację przeprowadza się dla jednego setupu. Będziesz podłączał dwa zestawy głośników pod jeden amplituner, trochę to bez sensu.

Co z tego, że w pewnym sytuacjach podobno lepszy, skoro materiału tyle co kot napłakał...

Atmos bez wątpienia jest już standardem i nie ma co kombinować 😉

Edytowane przez burz
Uzupełnienie
  • Moderatorzy
W dniu 9.08.2023 o 17:27, boby napisał:

Dzięki za sugestie ale jednak zostanę przy moim wyborze przy amplitunerze

Tak jak napisałem wcześniej rozważam Marantza i Yamahę.

Jeśli chcesz głównie do słuchania muzyki, to rada z osobnym wzmacniaczem stereo jest bardzo dobra. Taka konfiguracja wniesie na pewno więcej, niż zmiana ampli. Mam 7011 i właśnie w ten sposób połączony.

W dniu 9.08.2023 o 16:35, S4Home napisał:
W dniu 8.08.2023 o 17:00, boby napisał:

60%muzyka 40%filmy

Najlepszą opcją dla Ciebie były osobny wzmacniacz z funkcją końcówki mocy. Gramofon do kina nie wypada, najlepiej było by go podpiąć do wzmacniacza i stereo słuchać na nim. W kinie zmieniasz z pozycji pilota wejście na tryb końcówki mocy i grasz na kinie. Ciekawymi modelami są: Vincent SV-228, Roksan K3, Atoll IN200 Sig.

Chyba jedyne dobre rozwiązanie. Ten Roksan K3 zdaje się super opcją, do tego kupujesz procesor AV i masz zdecydowanie lepszą jakość niż jakikolwiek nowy ampli w budżecie 10k

W dniu 9.08.2023 o 19:20, boby napisał:

Sprzęt wymieniam już na kolejne lata chciałbym się skupić najpierw na jakimś lepszym amplitunerze a potem ewentualnie mógłbym rozważyć wymianę kolumn frontowych i zakup wzmacniacza z końcówką mocy.

Tylko napisz mi jaki jest powód zamiany amplitunera? Co z nim jest nie tak?

Mam przeznaczone środki na wymianę amplitunera i chciałbym to zrobić w późniejszym czasie chciałbym dokupić wzmacniacz ale wzmacniacz lampowy bo mam gramofon nie wiem czy taki wzmacniacz też mi pomoże przy innych źródłach muzyki jeżeli chodzi o amplituner marantza ten co aktualnie posiadam w zasadzie mu nic nie dolega ale też zmieniam  kolorystykę całego sprzętu ogólnie od założenia wątku to mam teraz mętlik w głowie pierw były propozycje amplitunerów a teraz propozycje już są wzmacniaczy kolumny Polki na samym końcu będę wymieniał

SR6013 to dosc dobry sprzęt, żebyś odczul różnicę to amplituner musialby byc minimum AVC-X8500HA ale tu 10 tysi nie wystarczy.  Jak chcesz nowego Marantza to weź Cinema40, i jak koledzy radzą, później dokup wzmaka

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

29 minut temu, donsalieri napisał:

SR6013 to dosc dobry sprzęt, żebyś odczul różnicę to amplituner musialby byc minimum AVC-X8500HA ale tu 10 tysi nie wystarczy.  Jak chcesz nowego Marantza to weź Cinema40, i jak koledzy radzą, później dokup wzmaka

Właśnie między innymi rozważam tego marantza cinema 40 i Denona X6700

Cinema 40 to fajna opcja. Szukając lampy będziesz mógł pójść w końcówkę mocy, np. Titania Evo Power Amplifier od polskiej firmy Fezz Audio. Bardzo solidna opcja, ale jak było mówione - Polki jej nie docenią 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Cinema 40 to fajna opcja. Szukając lampy będziesz mógł pójść w końcówkę mocy, np. Titania Evo Power Amplifier od polskiej firmy Fezz Audio. Bardzo solidna opcja, ale jak było mówione - Polki jej nie docenią 😉 

Denon 6700 jest dużo lepszym amplitunerem, wyborem od Marantza Cinema 40, ma więcej końcówek gra lepiej i jest wyższym modelem. Basta

Zadko się zgadzam z kolegą @JVC 4K , ale tutaj ma w 100% rację. 

Denon 6700 da Tobie wszystko , co jest Tobie potrzebne , a z lampą i gramofonem będzie , to cudny zestaw.

Denon 8500 w tej sytuacji jest delikatnie bez sensu

Gadaj z kolegą @max720 i bierz jego 6700H . Mam 6500 , wcześniej był Marantz SR 7012  , NR 1608 . Są nijakie . Ładne , owszem , ale bezpłciowe:)

Zaproponuję posłuchać Onkyo,

Miałem Yamahy, Denony, Marantz'e wiele modeli, a zakochałem się właśnie w Onkyo.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Bawiłem się w salonie Cinema 40 - fajny sprzęt.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

W dniu 12.08.2023 o 21:54, JVC 4K napisał:

No to co, autor wątku nic nie piszę tak więc wybrał mam nadzieje że Demona czyli najlepszą opcję do kina możliwą a nie jakieś Onkyo, Yamahy czy Marantz.

No niby dlaczego.

Wypisujesz bzdury.

Chcesz się pozbyć,i komuś innemu wcisnąć. Jakoś nie słyszałem różnic pomiędzy tymi wszystkimi modelami.

Najwięcej kolega zyska, jak pozbędzie się tych Polk Audio, a nie wymieni amplituner.

55 minut temu, kinomaniak 2 napisał:

No niby dlaczego.

Wypisujesz bzdury.

Chcesz się pozbyć,i komuś innemu wcisnąć. Jakoś nie słyszałem różnic pomiędzy tymi wszystkimi modelami.

Najwięcej kolega zyska, jak pozbędzie się tych Polk Audio, a nie wymieni amplituner.

Kolego kolumny sprzedam na samym końcu pod koniec sierpnia jestem umówiony na wizytę w salonie audio w Gdańsku i wtedy już konkretnie podejmę decyzję

W takim razie,już jest koniec Sierpnia.

Idź do salonu.

Poproś aby podpieli  ci jakieś kolumny którymi jesteś zainteresowany do Amplitunera Marantz,a potem Denon,lub Yamaha,czy coś innego, i wtedy możesz podjąć decyzję. Czy warto wymieniać amplituner,czy nie lepiej pieniądze przeznaczyć na coś innego.

Edytowane przez kinomaniak 2
5 godzin temu, kinomaniak 2 napisał:

No niby dlaczego.

Wypisujesz bzdury.

Odpowiednika Denona 8500 nie ma ani w Marantzu, Onkyo, Yamahe ani Pioneerze, Anthemie czy Arcamie, więc raczej nigdy nie będę się go pozbywał.

• Pokaż nowe odpowiedzi