Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA - nowy gracz hi-end na rynku

Rekomendowane odpowiedzi

No klęska przed startem, cóż za boskie objawienia wróżów... i.... wąchaczy pierdów

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 godzin temu, ASURA napisał:

Pewnie to były wykałaczki

antyelektroniczne oczywiście

Jak widzę z twojej wypowiedzi chciałeś mi jedynie przy.....ć.

A jak powiedziałem sprawdzam to orzeszki skurczyły się do ziarnek maku. Duże podobieństwo do @sly30.

W takim razie prosze na przyszłość ... jak już musisz czytać moje posty to ... nie odpowiadaj. Tak trudno dodać mnie do ignorowanych?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

9 minut temu, pmcomp napisał:

Jak widzę z twojej wypowiedzi chciałeś mi jedynie przy.....ć.

A jak powiedziałem sprawdzam to orzeszki skurczyły się do ziarnek maku. Duże podobieństwo do @sly30.

W takim razie prosze na przyszłość ... jak już musisz czytać moje posty to ... nie odpowiadaj. Tak trudno dodać mnie do ignorowanych?

Chciałem Ci pokazać jak sam dop... się do Slya co byś zrozumiał co TU na Forum cały czas robisz także z Unitrą

Po prostu cały czas coś chcesz rosp... komuś dowalić i nie wnikam poco to robisz tylko proszę uspokój się trochę to nie MMA....

Wątek okazuje się niestety jakąś kpiną. Merytorycznie o nowej Unitrze i produktach prawie ani słowa, pomijając kilka pojedynczych wpisów, jest za to jojczenie i bicie piany że oczywiście się nic nie uda, że wszystko bez sensu, beznadzieja.

Normalnie, jeśli startuje jakiś rodzimy projekt, to trzyma się za niego kciuki. A wśród niektórych wciąż zdaje się pokutuje ta anachroniczna, toksyczna mieszanina kompleksów i frustracji: "polskie, no to na pewno do de".

Jeśli projekt Unitra się uda, to dobrze. Jeśli nie, to trudno. Świat się przecież nie zawali. Właściciel projektu będzie miał przynajmniej satysfakcję, że coś konkretnego próbował zrobić zamiast bębnić godzinami w klawiaturę i jak technik Maliniak, "snuć fantasmagorie", w internecie.

Edytowane przez JarlBjorn
22 minuty temu, ASURA napisał:

Chciałem Ci pokazać jak sam dop... się do Slya co byś zrozumiał co TU na Forum cały czas robisz także z Unitrą

Po prostu cały czas coś chcesz rosp... komuś dowalić i nie wnikam poco to robisz tylko proszę uspokój się trochę to nie MMA....

Będę pisać to na co mam ochotę i tak jak mam ochotę. Założyłem wątek o Unitrze to piszę. Nie podoba się to załóż swój. Albo zajmij się lepiej swoimi kablami, podstawkami czy co tam w kuchni czy w garażu produkujesz. Mi nic do tego. Tak jak tobie nic do moich pobudek do pisania, moja sprawa.

Albo, powtórzę ... po prostu nie czytaj, będziesz zdrowszy.

Zdrówka życzę. Ale w tym temacie czasem Sly'a nie naśladuj.

Edytowane przez pmcomp

Za kolegą @JarlBjorn powtórzę:

"Wątek okazuje się niestety jakąś kpiną. Merytorycznie o nowej Unitrze i produktach prawie ani słowa, pomijając kilka pojedynczych wpisów, jest za to jojczenie i bicie piany że oczywiście się nic nie uda, że wszystko bez sensu, beznadzieja.

Normalnie, jeśli startuje jakiś rodzimy projekt, to trzyma się za niego kciuki. A wśród niektórych wciąż zdaje się pokutuje ta anachroniczna, toksyczna mieszanina kompleksów i frustracji: "polskie, no to na pewno do de".

Jeśli projekt Unitra się uda, to dobrze. Jeśli nie, to trudno. Świat się przecież nie zawali. Właściciel projektu będzie miał przynajmniej satysfakcję, że coś konkretnego próbował zrobić zamiast bębnić godzinami w klawiaturę i jak technik Maliniak, "snuć fantasmagorie", w internecie"

Jako autor wątku ... dziękuję za twój wpis.

Wykrzyczałeś swoje zdanie. Wolno ci. Czy czasem nie podnieciłeś się, czy cisnienie ci nie wzrosło i pompka ma teraz ciężko? Po co ??? Nie dbasz o zdrowie, czy nie wystarczy audiofilskich pogrzebów w tym roku?

W gardle cie nie zaschło? Proponuje szklankę zimnej wody i wróć do grzebania w swoim polskim garażu, przy swoich produktach (czy aby na pewno polskich to nie wiem). 

🙂 

PS. czy twój wpis także nie nalezy do gatunku, jak piszesz, bicia piany i nic nowego do dyskusji nie wnosi? I co ... ładnie to tak?

PS2. czy twoja teza "polskie, no to na pewno dobre" jest prawdziwa? Prosiłem raz was wszystkich, teraz proszę ciebie: pokaż mi jakieś topowe polskie, znane na całym świecie produkty made in Poland, z których słyniemy. Możesz pominąć szynkę i wódkę. A gra Wiedźmin Pana Wiedźmina nie jest dobrym przykładem bo to JEDNA JEDYNA gra, która odniosła sukces i ustawiła CD Projekt. Za co pełen szacun. Więc gry komputerowe nie są naszym złotem eksportowym, które nas na świecie promuje. Sportowców pomińmy, naszych polityków też chociaż co poniektórzy w Brukseli próbują po swojemu brylować.

Edytowane przez pmcomp

3 godziny temu, pmcomp napisał:

pokaż mi jakieś topowe polskie, znane na całym świecie produkty made in Poland, z których słyniemy.

Czy Unitra pretenduje do tego, żeby być topowym, znanym na całym świecie produktem? Jest jednym z tysięcy graczy na światowym rynku audio. Jak napisał @JarlBjorn : Jeśli projekt Unitra się uda, to dobrze. Jeśli nie, to trudno. Świat się przecież nie zawali.

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Proponuje szklankę zimnej wody

Tobie też by nie zaszkodziła.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest ta wspaniałą strategia wejścia z przytupem na rynek krajowy i na rynki zagraniczne?

Kolejka, zapisy, sprawdzanie listy ... jak za PRLu 😉 . Weź talon i zrealizuj swoje marzenie.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, greg190872 napisał:

No ale to jest oferta jakiegos butiku audio ktory dzieli skore na niedzwiedziu a nie strategia Unitry.

Jesli producent nie wie i "nie kontroluje" co robi jego dystrybucja to ... będzie niedługo casus Jasika 😉 .

OGŁOSZENIE GRZECZNOŚCIOWE

odstąpię przedkupienie UNITRA z pierwszej 10-tki (dotyczy wzmacniacz+ zg) za symboliczną flaszkę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, pmcomp napisał:

Jesli producent nie wie i "nie kontroluje" co robi jego dystrybucja to ... będzie niedługo casus Jasika 😉 .

Chyba ze ryzykuja wlasne pieniadze.

22 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

odstąpię przedkupienie UNITRA z pierwszej 10-tki (dotyczy wzmacniacz+ zg) za symboliczną flaszkę

Ukryta Zawartość

Przebijam, daję 2 flaszki

Ukryta Zawartość

46 minut temu, Audroc napisał:

Przebijam, daję 2 flaszki

Flaszka kosztuje 500'000zł, czy aby masz pokrycie w bilonie?

W dniu 29.08.2023 o 14:56, Zbi_Rek napisał:

Ukryta Zawartość

nie ma sprawy ale żeby nie dublować druga flaszka może być tańsza 🤭

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Początkowo mnie zaciekawiła taka odnowiona 21wieczna marka cytująca coś znanego.

Ale:

Kiedy okazało się że aspirują gdzieś do półki: Copland, Densen, Hegel, Primare to jednak jestem nieco mniej ciekaw.

Sam styl i design to za mało.

Baltlab też ma ładny design.

Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 godziny temu, xetras napisał:

Kiedy okazało się że aspirują gdzieś do półki: Copland, Densen, Hegel, Primare to jednak jestem nieco mniej ciekaw.

Posiadasz któreś urządzenie tych marek, jeśli tak to które?

W dniu 30.08.2023 o 14:21, ASURA napisał:

Flaszka kosztuje 500'000zł, czy aby masz pokrycie w bilonie?

Tak, tyle jeszcze mam, choć w ostatnim czasie zakupy sprzętu audio trochę nadwyrężyły...

5 godzin temu, ASURA napisał:

Ja myślę że jest wielu ludzi,i nawet tuna Forum kierujących się mimo ws,ystko własnym słuchem.

Osobiście pr,es,edłem pr,ez niemal ws,ystkie wymienione powyżej marki i ws,ystkich albo się pozbyłem albo ich po prostu nie kupiłem. Odpadł nawet wycieraczkowy Lux który na tą chwilę był dla mnie za ostry. 

Pozostała Yamaha i Accu, oba z wycieraczkami i oba z ciepłym, przyjemnym brzmieniem. 

Piszę o tym dlatego że Unitra postawiła na podobną estetykę, klasyczny wygląd. Do tego czysty klasycznie analogowy wzmacniacz, a cała cyfra myślę że najrozsądniej umieszczona w odtwarzaczu. Podobnie robi Yamaha. Accu trochę to pomieszał umieszczając kartę DACa we wzmaku, ale ja z tegonie korzystam wstawiając tam pre gramofonowe i tyle.

To tyle odnośnie wyglądu i funkcjonalności, zobaczymy jak Unitra zagra, czynapędzi Bowersy 702S3, czy MA Gold 300, a to bardzo często spotykane ZG u ludzi, więc raczej producent musiał swoją elektronikę stroić w wielkim procencie, jak nie pod nie, to pr,y ich użyciu.

2 godziny temu, Audroc napisał:

Tak, tyle jeszcze mam, choć w ostatnim czasie zakupy sprzętu audio trochę nadwyrężyły...

Ja myślę że jest wielu ludzi,i nawet tuna Forum kierujących się mimo ws,ystko własnym słuchem.

Osobiście pr,es,edłem pr,ez niemal ws,ystkie wymienione powyżej marki i ws,ystkich albo się pozbyłem albo ich po prostu nie kupiłem. Odpadł nawet wycieraczkowy Lux który na tą chwilę był dla mnie za ostry. 

Pozostała Yamaha i Accu, oba z wycieraczkami i oba z ciepłym, przyjemnym brzmieniem. 

Piszę o tym dlatego że Unitra postawiła na podobną estetykę, klasyczny wygląd. Do tego czysty klasycznie analogowy wzmacniacz, a cała cyfra myślę że najrozsądniej umieszczona w odtwarzaczu. Podobnie robi Yamaha. Accu trochę to pomieszał umieszczając kartę DACa we wzmaku, ale ja z tegonie korzystam wstawiając tam pre gramofonowe i tyle.

To tyle odnośnie wyglądu i funkcjonalności, zobaczymy jak Unitra zagra, czynapędzi Bowersy 702S3, czy MA Gold 300, a to bardzo często spotykane ZG u ludzi, więc raczej producent musiał swoją elektronikę stroić w wielkim procencie, jak nie pod nie, to pr,y ich użyciu.

wygląda na to, że wycieraczki mają zdecydowanie większy wpływ na brzmienie nie cała reszta biżuterii audio 🤭

8 godzin temu, ASURA napisał:

To nie o mnie temat.

Wskazuję poziom cenowy gdzie się zamierzają czymś (czym?) wyróżnić.

2 godziny temu, Audroc napisał:

zobaczymy jak Unitra zagra, czynapędzi Bowersy 702S3, czy MA Gold 300, a to bardzo często spotykane ZG u ludzi, więc raczej producent musiał swoją elektronikę stroić w wielkim procencie, jak nie pod nie, to pr,y ich użyciu.

W jakim stroju?

Naturalnym?

Akurat raczej "stroił" ZG801, tzn. w istocie - stroił.

Czemu mieliby stroić je pod obcy wyrób skoro mają swój?

Aha, tak ogólnie - pierwsze słyszę że elektronikę się stroi.

26 minut temu, Zbi_Rek napisał:

wycieraczki mają zdecydowanie większy wpływ na brzmienie 

I jeszcze wichajstry na pilota.

One są...

Uwaga! Orkiestra tusz!

Do biegu...Gotowi,,,Start!

...bistabilne

Wiele styczników jest bistabilnych, przekaźników, itd.

Isostaty też takie były.

Załączane przyciskiem chwilowym (tu - z pilota)

Heble robią wrażenie.

|

Oprócz słynnego "Unitro,chcemy posłuchać" (to od Roberta Dzięgielewskiego) to jeszcze proponuję:

Unitro pokaż pilota 

Najlepiej w działaniu.

49 minut temu, xetras napisał:

To nie o mnie temat.

W jakim stroju?

Naturalnym?

One są...

Uwaga! Orkiestra tusz!

...bistabilne

Isostaty też takie były.

Heble robią wrażenie.

|

Oprócz słynnego "Unitro,chcemy posłuchać" (to od Roberta Dzięgielewskiego) to jeszcze proponuję:

Unitro pokaż pilota 

Najlepiej w działaniu.

👍🤭

3 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

wygląda na to, że wycieraczki mają zdecydowanie większy wpływ na brzmienie nie cała reszta biżuterii audio 🤭

No dla mnie tak

2 godziny temu, xetras napisał:

To nie o mnie temat.

W jakim stroju?

Naturalnym?

One są...

Uwaga! Orkiestra tusz!

...bistabilne

Isostaty też takie były.

Heble robią wrażenie.

|

Unitro pokaż pilota 

Najlepiej w działaniu.

A ja pierwszy raz słyszę że ktoś wypuszcza na rynek niestrojone wzmacniacze, odtwarzacze CD czy kolumny. Już sama budowa zwrotnicy czyli dobór elementów to właśnie strojenie np. Pod brytyjskie brzmienie itp. 

Kiedy NAD wypuszcza nowy wzmacniacz od lat trzyma się swojego brzmienia, podobnie Accuphase. 

A technicznie jak to się robi ?

Ano wspomniane elementy w zwrotnicach kolumn, dobór opampów i ich aplikacja, okablowanie wewnętrzne elektroniki itp. 

Rozumiem że nigdy nie zaglądałeś do zakładki DIY A już lutownicy to z pewnością w ręku nie trzymałeś.

Ale to nic wszystko przed tobą, tylko zarozumiały ton pisania zmień bo ludzie mają z Ciebie ubaw.

PS piszesz ze nie słuchałeś żadnego z omawianych wzmacniaczy ale oczywiście jak każdy Polak znasz się najlepiej.

4 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

Moje wycieraczki w obu Nakamichi sa nie do pobicia. Nawet wycieraczki w Studerze wysiadają.

🙂 .

1 godzinę temu, Audroc napisał:

No dla mnie tak

aha, chyba już rozumiem 🤗

to taki fetysz jak trzepotanie sztucznymi rzęsami tlenionej blondi 🤭

i żeby nie było, też mam wycieraczki

nie raz próbowałem ich słuchać ale kończyło się na tym, wracałem do opcji ustawienia temp 😌

Edytowane przez Zbi_Rek
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Moje wycieraczki w obu Nakamichi sa nie do pobicia. Nawet wycieraczki w Studerze wysiadają.

🙂 .

Camel Trophy przejechały 😆

7 godzin temu, Audroc napisał:

nie słuchałeś żadnego z omawianych wzmacniaczy 

Na razie tylko dobrani dziennikarze słuchali WSH 805.

Headampu nie ma, konwertera też, preampu gramofonowego też.

To też byłyby składniki firmowego brzmienia.

wspomniane elementy w zwrotnicach kolumn,

Nie tylko. Opór akustyczny jest też, nie tylko elektryczny. Tzn. właściwie to impedancja akustyczna. To jest właściwe strojenie (akustyczne, nie tylko elektryczne).

Co do "kolumn"*czyli ZG - nie protestowałem wobec konieczności ich strojenia. 

*Kolumna głośnikowa to coś zupełnie innego i używana głównie w nagłośnieniu.

5 godzin temu, xetras napisał:

Na razie tylko dobrani dziennikarze słuchali WSH 805.

Headampu nie ma, konwertera też, preampu gramofonowego też.

To też byłyby składniki firmowego brzmienia.

Nie tylko. Opór akustyczny jest też, nie tylko elektryczny. Tzn. właściwie to impedancja akustyczna. To jest właściwe strojenie (akustyczne, nie tylko elektryczne).

Co do "kolumn"*czyli ZG - nie protestowałem wobec konieczności ich strojenia. 

*Kolumna głośnikowa to coś zupełnie innego i używana głównie w nagłośnieniu.

Nie zrozumiales mnie.

Projektując wzmacniacz czy odtwarzacz CD każda firma dąży do uzyskania jak bajkeps,e jakości oraz pewnego konkretnego brzmienia. To że jakiś wzmacniacz brzmi "brytyjsko" to nie pr,ypadek tylko swiadomo umies,czenie kondensatorów o ko kretnych ojemnosciach, opampow o konkretnym brzmieniu i konkretnej aplikacji itd. Każdy taki wzmacniacz można pr,eprojektowac (przestroić) i będzie grał inaczej np. jaśniej czy ciemniej. 

Oczywiście są też wzmacniacz z wbudowaną korektą barwy, czy nawet wielosuwakowym korektorem gdzie robimy to płynnie podczas odsłuchu.

Każdy taki wzmacniacz można przeprojektowac (przestroić) i będzie grał inaczej np. jaśniej czy ciemniej. 

Oczywiście są też wzmacniacz z wbudowaną korektą barwy, czy nawet wielosuwakowym korektorem gdzie robimy to płynnie podczas odsłuchu.

Czyżby suwakami dało się sprawić by grał jaśniej lub ciemniej?

To nie barwa (lub proporcje części  pasma albo to które  a tłumienie ma  większy wpływ na dźwięk, konkretniej czas tłumienia. (lub wybrzmiewania) Jak zwał tak zwał.

Czasu wybrzmiewania suwakami lub gałkami raczej nie ustawisz i raczej od rodzaju konstrukcji i doboru zasilania on zależy. (No i choćby od sprzężenia zwrotnego). Czynników jest wiele, ale rodzaju konstrukcji lub układu elementów nie zmieniasz często. Myślę że jest to wtedy inny (przerabiany/modyfikowany)  wzmacniacz. 

Terminy typu: brytyjskie, niemieckie (nie wiem czy jest jakieś inne) brzmienie to raczej jedynie dziennikarski skrót. Ten ogólnik niewiele mówi. Owszem, są takie które pasują ale też takie które nie pasują.

Te brytyjskie są kompletnie różne - choćby od Roksana lub od naima (samych modeli nie pamiętam). 

Właściwie bardziej istotne jest jak dany wzmacniacz napędzi dany ZG niż to jaki on jest i jakiej jest szkoły brzmienia.

Jest coś takiego jak firmowe brzmienie (jest to słyszalne), ale nie bardzo słyszę brytyjskie lub niemieckie. Zbyt duży to ogólnik

Przy okazji Unitry warto wspomnieć o circular economy.

To chyba Michał Kiciński w odniesieniu do Unitry użył terminu: gospodarka cyrkulacyjna (czyli -w obiegu zamkniętym czyli -zeroodpadowa).

No to dlatego wyrób jest tak kosztowny.

• Pokaż nowe odpowiedzi