Skocz do zawartości
IGNORED

O jazzie szlachetnie

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, soundchaser napisał:

Najlepsze trio jazzowe na świecie!

Keith Jarrett At The Blue Note - The Complete Recordings (1995)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Właśnie słucham tego wspaniałego i okazałego wydawnictwa. 
6 koncertów w 3 wieczory zagranych w nowojorskim Blue Note Jazz Club w czerwcu 1994 roku.
Piękna muzyka, grają dużo standardów i nie ma nudy, bo każdy koncert to zupełnie inna set-lista.

Godzinę temu, piorasz napisał:
Godzinę temu, soundchaser napisał:
image.thumb.png.8f7dd370124e6cce64a21d8c36795c6c.png
6 koncertów w 3 wieczory zagranych w nowojorskim Blue Note Jazz Club w czerwcu 1994 roku.
Piękna muzyka, grają dużo standardów i nie ma nudy, bo każdy koncert to zupełnie inna set-lista.

No to posłuchamy tego wydawnictwa dziś. Nie miałem jeszcze przyjemności.

Miałem wcześniej przyjemność, bardzo lubię ten album to trio lecz nie omieszkam sobie odświeżyć repertuar...

Pozdrowienia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Music is my Religion.

Dzisiejszy poranek rozpocząłem od bardzo nastrojowego, spokojnego oraz zrównoważonego albumu, jest to najnowsze wydanie z 2023 roku gitarzysty którego jak już pisałem wcześniej bardzo lubię i często sięgam po jego albumy ze względu za nastrój którzy tworzą muzycy oraz realizacje jak i wykonanie. Dominic Miller przez 30 lat nagrywał oraz koncertował ze Stingiem lecz do siebie przekonał mnie  swoimi solowymi wydaniami. Często można go również posłuchać na albumach innych znanych nam muzyków jazzowych. 
Album
Dominic Miller - Vagabond 

vagabond.thumb.jpg.013dba8b9bf846d0e096abf4ed68e177.jpg.81ca9a393de073c8d29d1bd3d87936b8.jpg

Pozdrowienia... 
Właśnie się zastanawiałem nad tą płytą.

Nie aż tak dawano bo w minionym roku przypadkowo wpadłem na album którego wcześniej nigdy nie miałem przymości słuchać. Dziś chciałbym się nim z wami podzielić ponieważ uważam że naprawdę warto warto odświeżyć lub zapoznać.

Makoto Terashita meets Harold Land – Topology

Pozdrowienia...

Ukryta Zawartość

5 minut temu, GB napisał:

Właśnie się zastanawiałem nad tą płytą.

@GBJest to album nie za długi bardzo spokojny, nastrojowy. Zawsze dobrze go sobie włączyć od czasu do czasu.
Może najpierw przesłuchaj go sobie na YouTube Music skoro nie masz możliwości sprawdzić go na jakieś platformie streamingowej. Spotify lub Tidal tez chyba można po założeniu konta dla sprawdzenia odsłuchać sobie cos za darmo, taka propozycja...

A co z tą dziwną płyta CD której nie dało się odtworzyć , zwróciłeś ja czy jak jeśli można zapytać ?

Pozdrowienia...

Ukryta Zawartość

Music is my Religion.

Nie aż tak dawano bo w minionym roku przypadkowo wpadłem na album którego wcześniej nigdy nie miałem przymości słuchać. Dziś chciałbym się nim z wami podzielić ponieważ uważam że naprawdę warto warto odświeżyć lub zapoznać.

Pozdrowienia...

Ukryta Zawartość

[mention=73957]GB[/mention]Jest to album nie za długi bardzo spokojny, nastrojowy. Zawsze dobrze go sobie włączyć od czasu do czasu.
Może najpierw przesłuchaj go sobie na YouTube Music skoro nie masz możliwości sprawdzić go na jakieś platformie streamingowej. Spotify lub Tidal tez chyba można po założeniu konta dla sprawdzenia odsłuchać sobie cos za darmo, taka propozycja...

A co z tą dziwną płyta CD której nie dało się odtworzyć , zwróciłeś ja czy jak jeśli można zapytać ?
Pozdrowienia...
Taka muzyka jest dla tego artysty chyba typowa. Będzie mi się podobała na 100%

A co do płyty to taki żart był, choć może nie widoczny na poprzednim zdjęciu. Tu lepsze powiększenie. 2ga strona 2giej płyty, jest powiedzmy zkreskowana, bo czas płyty nie wystarczający na 4ry strony winyla.

84beb9860970568aada26b8982f62f80.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czapki z głów. I kaski. I nawet włosy zdjąć należy, taka to jest muzyka. Dzięki za wrzutkę.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Dziś z rana również zacząłem dzień spokojnym wydaniem,
bardzo lubię tego muzyka zawsze dobrze się on sprawdza czy na wydaniach solowych czy w grupie Oregon której był założyciel.

Album

Ralph Towner - Solstice 

Pozdrowienia...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Music is my Religion.

Zajebista płyta.
Też mi się spodobała.

A ktoś tu polecał tą płytę i muzyków. Kupiona i bardzo wpisuje się w moje gusta.d587ae3293534b544aa3820ca2ef7a19.jpg

22 minuty temu, GB napisał:

Też mi się spodobała.

A ktoś tu polecał tą płytę i muzyków. Kupiona i bardzo wpisuje się w moje gusta.

Ukryta Zawartość

Ja ją tu polecałem nie tak dawno,
cieszy mnie że mógł ktoś z polecenia skorzystać i jest zadowolony.

Pozdrowienia...

Ukryta Zawartość

Music is my Religion.

4 godziny temu, kojotte napisał:

Dziś z rana również zacząłem dzień spokojnym wydaniem,
bardzo lubię tego muzyka zawsze dobrze się on sprawdza czy na wydaniach solowych czy w grupie Oregon której był założyciel.

Album

Ralph Towner - Solstice 

Ja dziś, po kolejnej porcji tego 6-płytowego boxu tria Jarretta (wszystkiego na raz słuchać nie lubię...zwłaszcza tak obszernego wydawnictwa), włączyłem sobie coś w podobnym klimacie:

Charlie Haden - Folk Songs (1979)

w składzie:

Charlie Haden – bass
Jan Garbarek – soprano saxophone, tenor saxophone
Egberto Gismonti – guitar, piano

image.png.02629d5fa9e0f8533f6f20cebe5a312b.png

Jak ma się ochotę na tego typu "smęcenie", to zapewniam, że świetnie się słucha tej płyty.

22 minuty temu, soundchaser napisał:

Ja dziś, po kolejnej porcji tego 6-płytowego boxu tria Jarretta (wszystkiego na raz słuchać nie lubię...zwłaszcza tak obszernego wydawnictwa), włączyłem sobie coś w podobnym klimacie:

Charlie Haden - Folk Songs (1979)

w składzie:

Charlie Haden – bass
Jan Garbarek – soprano saxophone, tenor saxophone
Egberto Gismonti – guitar, piano

Ukryta Zawartość

Jak ma się ochotę na tego typu "smęcenie", to zapewniam, że świetnie się słucha tej płyty.

Znam i potwierdzam że świetnie wychodzi,

Również polecam...

Ukryta Zawartość

Music is my Religion.

Skoro dziś nieco folkowo to i ja się przyłączę.
Lionel Loueke - Karibu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, piorasz napisał:

Skoro dziś nieco folkowo to i ja się przyłączę.
Lionel Loueke - Karibu.

Ukryta Zawartość

Artystę znam lecz albumu nie kojarzę. 

Więc już odsłuchuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kojotte

Music is my Religion.

6 minut temu, piorasz napisał:
15 minut temu, kojotte napisał:
Artystę znam lecz albumu nie kojarzę. 
Więc już odsłuchuje.

"Naima" - utwór Coltrane'a dostał na tej płycie ciekawą (wg mnie) aranżację.

Dziwi mnie że nie miałem okazji zapoznać się wcześniej z tym albumem bo z dwa może trzy lata temu przerabiałem poniekąd jego dyskografie i wychodzi na to że o ten album nie za haczyłem... 

Własne jestem na tym utworze,

Palce lizać 😉

Bardzo dobrze mi wchodzi...

Edytowane przez kojotte

Music is my Religion.

Będąc szczerym dopiero nie tak dawno natrafiłem na tą interesującą artystkę.

Znam nie które utwory z jej dyskografii lecz do tej pory nie zagłębiłem się bardziej by poznać jej albumy.

Parę dni temu przesłuchałem jej debiutanckiego albumu i jestem bardzo mile zaskoczony tym wydaniem,

świetnie się tego słucha. Dlatego uważam że warto się tym z wami podzielić być może będzie to dla was też ciekawym odkryciem.

Pozdrowienia...

Album

Yazz Ahmed "Finding My Way Home"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Music is my Religion.

Znam nie które utwory z jej dyskografii lecz do tej pory nie zagłębiłem się bardziej by poznać jej albumy.
Parę dni temu przesłuchałem jej debiutanckiego albumu i jestem bardzo mile zaskoczony tym wydaniem,
świetnie się tego słucha. Dlatego uważam że warto się tym z wami podzielić być może będzie to dla was też ciekawym odkryciem.
Pozdrowienia...
 Album

Ukryta Zawartość

Przeleciałem pobieżnie, gdyż dziś już nie mogę za bardzo słuchać i wygląda to naprawdę obiecująco. Nie omieszkam przesłuchać na spokojnie.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, kojotte napisał:

Pozdrowienia...

Album

Ukryta Zawartość

Charyzmatyczna dziewczyna, byłem na koncercie w Kielcach. Przy okazji podróży w Warszawie z luku bagażowego busa wypadła torba z jej denciakiem. Nadjeżdżający autobus zaczepił torbę podwozie i przez pół Warszawy ja ciągnął do zajezdni, a Yazz z policją na sygnale gonili po sygnale GPSa z torby "złodzieja", aż zajechski na sygnale do zajezdni, w której kierowca autobusu usłyszał oddaj Pan trąbkę 😁😁😁 

P.s. na szczecie torba, którą pokazywała publicznosci zdała egzamin, bo denciak cały 😉

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Charyzmatyczna dziewczyna, byłem na koncercie w Kielcach. Przy okazji podróży w Warszawie z luku bagażowego busa wypadła torba z jej denciakiem. Nadjeżdżający autobus zaczepił torbę podwozie i przez pół Warszawy ja ciągnął do zajezdni, a Yazz z policją na sygnale gonili po sygnale GPSa z torby "złodzieja", aż zajechski na sygnale do zajezdni, w której kierowca autobusu usłyszał oddaj Pan trąbkę 😁😁😁 

P.s. na szczecie torba, którą pokazywała publicznosci zdała egzamin, bo denciak cały 😉

Niesamowita historia wręcz,

Ważne że wszystko dobrze się skończyło...

Music is my Religion.

6 godzin temu, GB napisał:

Kolejna uspokajająca muzyka. Bandeon, wiolączela i saxofon.

Ukryta Zawartość

Anja Lechner. Wiolonczelistka z dorobkiem chyba kilkunastu płyt dla ECM - oczywiście nie solowych. Założycielka Rosamunde Quartet, gdzie grała przez 18 lat, aż do rozwiązania składu w 2009 roku. Rosamunde Quartet nagrał dla ECM chyba około 10 płyt.
Razem z Vassilisem Tsabropoulosem (fortepian) nagrała dla ECM prześwietną płytę "Chants, Hymns and Dances" z muzyką Georgija Gurdżijewa, gruzińskiego filozofa, mistyka, duchowego 'guru'. Gurdżijew to bardzo kontrowersyjna postać, swego czasu bardzo znana osobowość w Europie w kręgach osób poszukujących. Oprócz działalności stricte duchowej Georgij Gurdżijew komponował i interesował się też tańcem. Jego kompozycje nawiązują do muzyki ludowej rejonu Kaukazu, muzyki Azji Centralnej czy prawosławno-liturgicznej muzyki rosyjskiej.
To bardzo spokojna płyta, wielce przestrzenna, może bardziej jest to współczesna muzyka mistyczna niż jazz. Nie nie, to żadne bezpłciowe new wave czy inne tego typu nijakie granie. To po prostu piękna muza na fortepian i wiolonczelę.

W składzie jak powyżej powstała jeszcze płyta "Melos" (ECM) - tutaj także mamy kompozycje Georgija Gurdżijewa, ale już w przeważającej mniejszości. Za większość utworów na "Melos" odpowiedzialny jest Tsabropoulos. No i dochodzą jeszcze instrumenty perkusyjne (U.T. Gandhi), więc power jest większy i brzmi to wszystko razem o wiele bardziej jazzowo niż "Chants..."
Wielce polecam, dla osób nieobeznanych z Gurdżijewem radzę zacząć od "Melos".

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

36 minut temu, yayacek napisał:

bezpłciowe new wave

Sorry, nie mogę już edytować posta.
Miało oczywiście być bezpłciowe new age.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Anja Lechner. Wiolonczelistka z dorobkiem chyba kilkunastu płyt dla ECM - oczywiście nie solowych. Założycielka Rosamunde Quartet, gdzie grała przez 18 lat, aż do rozwiązania składu w 2009 roku. Rosamunde Quartet nagrał dla ECM chyba około 10 płyt.
Razem z Vassilisem Tsabropoulosem (fortepian) nagrała dla ECM prześwietną płytę "Chants, Hymns and Dances" z muzyką Georgija Gurdżijewa, gruzińskiego filozofa, mistyka, duchowego 'guru'. Gurdżijew to bardzo kontrowersyjna postać, swego czasu bardzo znana osobowość w Europie w kręgach osób poszukujących. Oprócz działalności stricte duchowej Georgij Gurdżijew komponował i interesował się też tańcem. Jego kompozycje nawiązują do muzyki ludowej rejonu Kaukazu, muzyki Azji Centralnej czy prawosławno-liturgicznej muzyki rosyjskiej.
To bardzo spokojna płyta, wielce przestrzenna, może bardziej jest to współczesna muzyka mistyczna niż jazz. Nie nie, to żadne bezpłciowe new wave czy inne tego typu nijakie granie. To po prostu piękna muza na fortepian i wiolonczelę.
W składzie jak powyżej powstała jeszcze płyta "Melos" (ECM) - tutaj także mamy kompozycje Georgija Gurdżijewa, ale już w przeważającej mniejszości. Za większość utworów na "Melos" odpowiedzialny jest Tsabropoulos. No i dochodzą jeszcze instrumenty perkusyjne (U.T. Gandhi), więc power jest większy i brzmi to wszystko razem o wiele bardziej jazzowo niż "Chants..."
Wielce polecam, dla osób nieobeznanych z Gurdżijewem radzę zacząć od "Melos".
No to mamy wyraźny podział ról, ja będę wrzucał zdjęcia a kolega okraszał je opisami.

Tony Bennett z przyjaciółmi w klimatach jazzowo-bluesowych:
Ray Charles
Natalie Cole
Sheryl Crow
Billy Joel
B.B. King
Diana Krall
k.d. lang
Bonnie Raitt
Kay Starr
Stevie Wonder
c45a39b978753a2c706e9a23250ba55d.jpg

16 godzin temu, yayacek napisał:
17 godzin temu, yayacek napisał:

bezpłciowe new wave

Sorry, nie mogę już edytować posta.
Miało oczywiście być bezpłciowe new age.

Eeee...dobre new age nie jest złe. Sporo tej muzyki jest naprawdę bardzo dobrej i wartościowej.

W dniu 3.02.2024 o 16:46, kojotte napisał:

Dobra płyta, ale debiut Makoto - Great Harvest (1978) jest dla mnie znacznie lepszy!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, soundchaser napisał:

Dobra płyta, ale debiut Makoto - Great Harvest (1978) jest dla mnie znacznie lepszy!

Ukryta Zawartość

Dzieki,

nie omieszkam sprawdzić.
Pozdrowienia... 

Ukryta Zawartość

Music is my Religion.

• Pokaż nowe odpowiedzi