Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD w cenie do 15 tys. zł, który przywróci wiarę w płyty CD

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, dekoracja napisał:

konkretny przykład daj - gdzie posłuchałeś aktualnego jak endu vs chińskie za śliwki 

Zieeeeeeeeeeeeew... widać, że nie masz pojęcia o współczesnym rynku.

Przyłazisz, prowokujesz, poniżasz i myślisz, że będziesz traktowany poważnie?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

jak nie mam, jak mam - słuchałem sporo chińskiego w ostatnich latach. Wzmaków, daców, kabli etc. 

Gdzie jest prowokacja? Wątek jest o cd za 15k i człowiek pytał o konkretne dwa modele (luxa, którego akurat mam i teac'a którego prawie kupiłem). A tymczasem ludzie piszą od sasa do lasa o MBL za 40k, albo chinskich wynalazkach "co zjadają wszytsko" - za stary jestem na takie manipulacje. 

Gdzie jak kogoś poniżałem? co to znaczy "przyłazisz"? będziesz decydował, gdzie mam pisać? 

????

44 minuty temu, dekoracja napisał:

Gdzie jak kogoś poniżałem?

Poniżałeś tym pisaniem, że kogoś tam "nie stać". Już pomijam, że teraz każdego stać, bo sklepy mają system ratalny, więc totalnie kulą w płot. Nie w tym rzecz.

Nie wiesz z kim tu rozmawiasz. Nic nie wiesz o ludziach piszących w tym wątku.

A jednak insynuujesz, że ich nie stać.

Czy z faktu, że mój telefon komórkowy (niewątpliwy hajend) ma już dobre kilka lat, można wysnuć wniosek, że mnie nie stać na nowy? 

Czy podobny wniosek można wysnuć z faktu, że mojemu samochodowi stuknie zaraz 11 lat?

No nie bardzo.

Mylisz przemyślane i logiczne decyzje ludzi z ich statusem finansowym.

Akurat jeśli chodzi o CD, to możesz mieć rację - awaria mechaniczna grozi w każdej chwili, jakkolwiek dobry mechanizm by tam nie siedział. I tu się zgadzam - lepiej nowy. A najlepiej - żadnego! 🙂 

Ja to rozwiązałem dużo prościej: w ogóle sobie 4 liter nie zawracam CD, uważam że w dobie plików to jest technologia dużo bardziej martwa, niż winyl.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

poniżasz w ten sposób ludzi, którzy mają i nawet dalej kupują płyty CD! skandal! obraża!

Jak widzisz masz problem z chłodną oceną wypowiedzi, inna miara do siebie, inna do mnie.  Sprytnie też omijasz rzeczowe kwestie w moich wypowiedziach podkreślając jakieś wydumane cechy.  

Widać trafiłem w jakiś czuły punkt, ale nie widzę tu poniżania- sam rozważałem jakieś retro graty bo mnie nie stać na topowe. Taka jest prawda o audio - ludzie kombinują i dorabiają teorie. Np ty ze cd jest bez sensu, a ktoś tam, że to najlepszy format. Logiki często brak w obu przypadkach…

????

51 minut temu, dekoracja napisał:

poniżasz w ten sposób ludzi, którzy mają i nawet dalej kupują płyty CD!

Należy im się! 🙂 

Inwestują bowiem w technologię tak martwą jak ptak dodo. 

Oczywiście żartuję - nic mi do tego, na co kto wydaje swoje pieniądze. Gdyby ktoś mnie jednak zapytał o CD, to bym odpowiedział wzorem Aleksandra Kwaśniewskiego: 

15689696267035.jpg

a ja za chwilę odbieram z paczkomatu CD i to dodatkowo MQA - niektórzy się mogą zagotować, bo to podwójnie martwy format!! Ale skoro odtwarzacz to zagra to muszę się przekonać 🙂

????

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

a to rozwiązałem dużo prościej: w ogóle sobie 4 liter nie zawracam CD, uważam że w dobie plików to jest technologia dużo bardziej martwa, niż winyl.

Jeśli nie masz już odtwarzacza CD i masz w d...e ten format to skąd takie stwierdzenia/doświadczenia nt współczesnych hajendów vs. chińskie za "czapkę śliwek"?  Bo wychodzi na to, jak to często bywa, że nie wiem ale się wypowiem😉

Edytowane przez audiofan01
42 minuty temu, audiofan01 napisał:

Jeśli nie masz już odtwarzacza CD i masz w d...e ten format to skąd takie stwierdzenia/doświadczenia nt współczesnych hajendów vs. chińskie za "czapkę śliwek"?

To bardzo proste. Chadzam po sklepach, po wystawach. Znajomi też mają swoje w domu.

9 minut temu, il Dottore napisał:

To bardzo proste. Chadzam po sklepach, po wystawach. Znajomi też mają swoje w domu.

No tak, to wszystko wyjaśnia.

dotarła płyta i wymiata! niestety nie mam zwykłego cd'ka z tym albumem i nie mam jak porównać, może się szarpnę i kupię w jakimś empiku 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) j

image.thumb.jpeg.3a46504dc602fb15c9e37a1d399ee15a.jpeg  

W tym CD Luxman USB jest takie „kwadratowe” czyli dla mnie standardowe.

W CD TEAC 701 USB jest typu C, czy jakoś tak. O co chodzi z tym USB?

Ostatnio sprzedałem przetwornik R2R, do którego podłączałem transport plików Soungenic kablem USB tym „kwadratowym”.

Czy jeżeli kupię ten TEAC 701 to posiadając kabel USB z końcówką C będę mógł podłączyć transport plików. 

Czym różnią się te porty USB w obu odtwarzaczach? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czego to człowiek się dowie nowego.
Warto odwiedzać czasem AS. Choćby na poprawę nastroju  

Gorszy to nie. Ale mniej trwały to tak.

Wysłane z Wrocławia

7 godzin temu, doktor_mun napisał:

Czym różnią się te porty USB w obu odtwarzaczach? 

Niczym. Trzeba zastosować inny kabel. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ogólnie próbowałem wypożyczyć CD Luxman D-03X ale on już został wycofany z oferty. Niedługo ma być następca z nowym DAC ponoć. Na chwilę obecną nie wiadomo dokładnie kiedy to będzie i ile będzie kosztować.

Jeden ze sklepów na Q.. w ofercie posiada sprzęty TEAC, jednak tylko na stronie. Gdyby miał taki CD VRDS 701 to bym sprawdził jak to gra.
Niestety nie udało się wypożyczyć ani jednego, ani drugiego. Z posłuchania wyszła lipa.

2 godziny temu, doktor_mun napisał:

Ogólnie próbowałem wypożyczyć CD Luxman D-03X ale on już został wycofany z oferty. Niedługo ma być następca z nowym DAC ponoć. Na chwilę obecną nie wiadomo dokładnie kiedy to będzie i ile będzie kosztować.

Jeden ze sklepów na Q.. w ofercie posiada sprzęty TEAC, jednak tylko na stronie. Gdyby miał taki CD VRDS 701 to bym sprawdził jak to gra.
Niestety nie udało się wypożyczyć ani jednego, ani drugiego. Z posłuchania wyszła lipa.

a skąd jesteś? Jak z okolic Wrocławia to możemy się umówić na odsłuch u mnie 🙂

Znając życie to nowy model Luxa będzie droższy i pewnie w detalu 25k będzie. Po rabatach może i 20k 🙂

A D03x możesz sporo lepiej kupić - także być może warto. Ja się dowiedziałem o nowym modelu kilka dni po zakupie swojego. Najpierw mi ciśnienie skoczyło bo wiadomo nowy model, przecież to będzie 7 cud świata. Ale jak ochłonąłem to mój dalej gra doskonale. 

????

20 minut temu, dekoracja napisał:

a skąd jesteś? Jak z okolic Wrocławia to możemy się umówić na odsłuch u mnie 🙂

U mnie oczywiście ciężko z czasem, ale dziękuję za zaproszenie.
Mam jakieś sklepy w okolicy i fajne że można podjechać zostawić kasę i pożyczyć sprzęt. Nie trzeba walczyć z kurierami, przelewami itp.

Ciekawi mnie ten TEAC ponieważ posiada regulację głośności. Ciekawi mnie jak działa.

Zobaczymy może się nie poddam i gdzieś to pożyczę.
Z drugiej strony CD Luxman oczywiście pasował by do wzmaka Luxa, tylko wolałbym posłuchać przed zakupem u siebie.

Panowie wybaczcie, że ponad budżet, ale mi ten model dziś przywrócił wiarę w CD: Rotel Michi Q5 

Nasycony i analogowy dźwięk. Genialna barwa. Cena? No ponad budżet autora wątku, jednak ten CD to będzie hit, jestem przekonany, a jego cena jest bardzo atrakcyjna. 23,5 kg wagi, ten toploader, wykonanie... ehh zbieramy szczęki z wykładziny 😉

rotel-michi-q5-new_1.webp

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 11.03.2025 o 11:42, Rafaello_666 napisał:

Jakbym miał budżet i wybór, to na 100% kupiłbym lepszy CD

A ja w życiu nie kupiłbym drogiego CD

Wcześniej czy później laser padnie, bo paść musi

I może się okazać , że nie jest juz dostępny, tak jak do Sony serii ES

Juz od wielu lat jestem za rozwiązaniem , dobry DAC - tu wybór jest indywidualny - i wtedy możemy kupić dowolnego "kręcipłytę" za 2 tyś

Jak panie po 6 latach to go bez żalu wywalimy i kupimy nowego

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

27 minut temu, tsa napisał:

Juz od wielu lat jestem za rozwiązaniem , dobry DAC - tu wybór jest indywidualny - i wtedy możemy kupić dowolnego "kręcipłytę" za 2 tyś

Zupełny nonsens. Dobry transport CD to spory wydatek. Żaden CD za 2K nie będzie dobrym transportem. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Piopio napisał:

Zupełny nonsens.

Nonsensem to jest "granie" transportów

I to są fakty , które można zmierzyć

A nie  "WRAŻENIA  odsłuchowe"

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

Teraz, tsa napisał:

Zakłócenia elektryczne i jitter. Znasz te pojęcia ?

1 godzinę temu, tsa napisał:

Dobry DAC potrzebuje dobrego CD. System gra tak jak ogranicza go najsłabsze ogniwo. CD za 2 tys zwykle będzie ograniczeniem dla dobrego DAC i reszty. 

Właśnie na dobrym DAC słychać doskonale różnice między słabym a wybitnym CD.

57 minut temu, tsa napisał:

I to są fakty , które można zmierzyć

A nie  "WRAŻENIA  odsłuchowe"

To mierz dalej...

20 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Panowie wybaczcie, że ponad budżet, ale mi ten model dziś przywrócił wiarę w CD:

Ukryta Zawartość

Nasycony i analogowy dźwięk. Genialna barwa. Cena? No ponad budżet autora wątku, jednak ten CD to będzie hit, jestem przekonany, a jego cena jest bardzo atrakcyjna. 23,5 kg wagi, ten toploader, wykonanie... ehh zbieramy szczęki z wykładziny 😉

rotel-michi-q5-new_1.webp

Szkoda, że nie ma SACD ale to pewnie dlatego, że nie chcieli użyć napędu DVD, który byłby konieczny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiofan01
2 godziny temu, tsa napisał:

A ja w życiu nie kupiłbym drogiego CD

Wcześniej czy później laser padnie, bo paść musi

I może się okazać , że nie jest juz dostępny, tak jak do Sony serii ES

Jak panie po 6 latach to go bez żalu wywalimy i kupimy nowego

Jednak lepiej się czuję, jak na półce gra odtwarzacz, który wygląda cudownie pancernie i waży swoje, niż jakaś pusta blaszanka. Tak wolę. Nawet ryzykując, że za parę lat będę musiał kupić nowy. 

Edytowane przez Rafaello_666
1 godzinę temu, Rafaello_666 napisał:

Jednak lepiej się czuję, jak na półce gra odtwarzacz, który wygląda cudownie pancernie i waży swoje, niż jakaś pusta blaszanka. Tak wolę. Nawet ryzykując, że za parę lat będę musiał kupić nowy. 

Ale nikt nie broni kupić pancernego DACa. Możesz na niego wydać 15 czy 50kzł a i tak nie będzie najdroższy.

Ja poszedłem na kompro.is- kupiłem Yamahę CF-S2100 z super pancerne i piękną budową łącznie, czy przede wszystkim w samym napędzie. Dodatkowym plusem jest doskonały laser który nawet jak po kilkunastu latach padnie to sobie za 500zł wymienię w Audioklanie na oryginał i tyle. Do tego ma świetnego DSCa z wejściem na pokładzie.

Moim zdaniem obecnie jak przesiadać się na coś droższego to tylko Luxman.

No i oba to oczywiście SACD a to teraz podstawa.

2 godziny temu, carlos med napisał:

Dobry DAC potrzebuje dobrego CD. System gra tak jak ogranicza go najsłabsze ogniwo. CD za 2 tys zwykle będzie ograniczeniem dla dobrego DAC i reszty. 

Właśnie na dobrym DAC słychać doskonale różnice między słabym a wybitnym CD.

To mierz dalej...

A po licho CD do DACa pr-ecież wystarczy transport.

W dniu 11.03.2025 o 13:39, dekoracja napisał:

dotarła płyta i wymiata! niestety nie mam zwykłego cd'ka z tym albumem i nie mam jak porównać, może się szarpnę i kupię w jakimś empiku 🙂

Ukryta Zawartość

Mam sporo takich cudeniek.

Generalnie odbieram to tak- dla przykładu TOTO IV- stare wydanie gra pięknie, pastelowo tylko cicho jak inne stare

Japońskie gra podobnie tylko jeszcze lepiej, jeszcze soczyściej. Wersja SSCD 7" to już bajka widzę zresztą że rozkupiona bo brak.

Natomiast nowych remaster to już po prostu mocniej i głośniej bez delikatności dźwięku.

Natomiast 

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Audroc napisał:

A po licho CD do DACa pr-ecież wystarczy transport

To każdy wie. Tak mam u siebie. Co nie oznacza , że CD w roli transportu też nie wypadnie dobrze, choć wiadomo , nie do tego głównie jest projektowany.

Istotą mojej wypowiedzi nie było transport / CD, tylko wskazanie na znaczące różnice między kiepskim źródłem CD, a tym znacznie lepiej wykonanym i to jak się ten fakt przekłada na efekt końcowy wobec sugestii, że z dobrym DAC każde źródło CD zagra tak samo dobrze. Niestety Nie. 

W dniu 2.03.2025 o 19:43, Kris2024 napisał:

Wiem ze masz R-N2000A. nie wiem czy próbowałeś ustawień YAPO i po jego ustawieniu  juz ręcznego podciągnięcia w ustawieniach każdego kanału o 4-5db w górę (w Aplikacji Music Cast miejscu gdzie wyrównuje się elektronicznie poziom głośności pomiędzy kanałami) to kolejne beleczki pod opóżnieniami/odległoscią . Efekt jest zaskakujący spróbuj ja wpadłem na to po ponad roku użytkowania 😉 To tak jakby zwiększyło się skuteczność kolumn o 5 db całkowicie inne brzminie nawet przy cichcych odłsuchach

Hej, też mam R-N2000A, a co ma dać takie ręczne podciągnięcie, zamiast po prostu zrobienia głośniej? 

4 godziny temu, koover napisał:

Hej, też mam R-N2000A, a co ma dać takie ręczne podciągnięcie, zamiast po prostu zrobienia głośniej? 

(zacznij od konfiguracji YPAO w swoim pomiezzczeniu) 1. Sprawdź a usłyszysz 2. Regulacja wzmacniacza a sygnału przed wzmacniaczem czyni różnicę 3. Korektor wówczas ma inny punkt odniesienia.( końcowo uzyskujesz większą detaliczność i precyzje nawet przy cichych odsuchach) 

Edytowane przez Kris2024
5 godzin temu, carlos med napisał:

To każdy wie. Tak mam u siebie. Co nie oznacza , że CD w roli transportu też nie wypadnie dobrze, choć wiadomo , nie do tego głównie jest projektowany.

Istotą mojej wypowiedzi nie było transport / CD, tylko wskazanie na znaczące różnice między kiepskim źródłem CD, a tym znacznie lepiej wykonanym i to jak się ten fakt przekłada na efekt końcowy wobec sugestii, że z dobrym DAC każde źródło CD zagra tak samo dobrze. Niestety Nie. 

Zawsze zagra inaczej wystarczy nawet wymienić przewód zasilajacy i też zagra inaczej, wynienisz przewód RCA zagra ianczej i tak można w kółko. Każda zmiana powoduje zmianę. Tylko pamiętajmy o jednym ze nasz mózg już  po kilku  minutach słuchania juz zapomina co słyszał wczesniej i sie do tego szybko przyzwyczaja i traktuje jako standard. Zatem we wszystkich dywagacjach nalezy pamietać, że duzo sobie wyobrażamy i dodajemy emocjonalnie od siebie.

Edytowane przez Kris2024
  • Pokaż nowe odpowiedzi