Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, rafa napisał:

Zeby poprawnie rozumiec fakty potrzeba pelnej wiedzy

Pełniej wiedzy to potrzeba by negować fakty podstawowe, jak np brak różnic w teście różnicowym czy istnienie psychoakustyki. Niewiedza nie jest argumentem by stawiać się ponad.

Rozumiem, że zabaw w audio sprawia Ci ogromną przyjemność, ale nie oczekuj, że ktokolwiek potraktuje Twoje spostrzeżenia jako arguement ponad fakty podstawowe.

20 minut temu, rafa napisał:

Do rozumienia co jest faktem potrzeba czegos wiecej niz czyjes wyobrazenia. 

Dokładnie tak.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

16 godzin temu, rafa napisał:

- Nie w kazdych warunkach dobrze slychac roznice (glownie chodzi o warunki akustyczne i ustawienie kolumn, tlo dzwiekowe).

O, ho. To coś nowego. Akustyka ma wpływ na „brzmienie” przewodów 🙉

18 minut temu, GhostR1 napisał:

Przeprowadzał ktoś test kabli w komorze bezechowej? 🤨

Kable grają i basta, test mógłby co najwyżej wykazać, że w komorze jednak jest echo.

3 hours ago, Kostucha said:

O, ho. To coś nowego. Akustyka ma wpływ na „brzmienie” przewodów

Twoj komentarz jest naduzyciem. Argument byl raczej w stylu: "trzeba miec dobry system".

On 9/24/2023 at 10:45 AM, Audroc said:

Panie i Panowie.

Przypomiam sie - chyba nie tylko w swoim imieniu - o namiary na literature dotyczaca wplywu kabli na dzwiek.

20 hours ago, RobG1974 said:

Muzykę słuchamy i chyba w tym przypadku ocena słuchowa jest jak najbardziej racjonalna

W tym watku - nie liczac stron z przepychankami - argumenty nieslyszacych kierowaly sie w strone, ze wlasnie nie jest racjonalna.

Co oczywiscie nie zmienia faktu, ze jesli ktos chce sobie kupic kabel bazujacy na dzialaniu czarnej dziury do poczernienia czarnego tla to sobie go po prostu kupi. Ale wielu tutaj bedzie uwazalo to za szarlanaterie...

21 godzin temu, rafa napisał:

- Nie w kazdych warunkach dobrze slychac roznice (glownie chodzi o warunki akustyczne i ustawienie kolumn, tlo dzwiekowe).

chętnie poznam "odpowiednie" warunki oraz odpowiedni zestaw do porównywania różnic. Czy są jakieś wytyczne co do tego?

3 godziny temu, Biedronek napisał:

Przypomiam sie - chyba nie tylko w swoim imieniu - o namiary na literature dotyczaca wplywu kabli na dzwiek.

Jakos nie mam wrazenia, ze nastapi tu jakis przelom, niestety, wbrew deklaracjom.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

16 godzin temu, sir.jax napisał:

Chcesz powiedzieć, że twarda kopułka, ceramiczna, czy metalizowana zagra tak samo jak miękka szmaciana?

Pomijam charakterystykę pasma w którym się porusza tweeter.

Ja chcę powiedzieć to, co powiedziałem (napisałem). Jeżeli ktoś pisze:

19 godzin temu, Prewwit napisał:

mają bardzo zbliżony przebieg pasma, a inne brzmienie

to mamy dwie opcje:
- albo piszący to uważa, że "przebieg pasma" to jest wszystko, co można i wystarczy zmierzyć "a brzmienie jest inne"
- albo pisze, że jedna tylko z cech jest "bardzo zbliżona" a reszta równie istotnych cech niewiadomojaka "a brzmienie jest inne"

Obie opcje są bez sensu.

nagrywamy.com

Obie istnieją równolegle, pasmo to jedno a barwa to drugie

To jak waga i objętość dopiero te dwie informacje mogą coś nam o opisywanych aspektach powiedzieć

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

36 minut temu, ASURA napisał:

Nie.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie.

Waterfall różnych kolumn o liniowym paśmie ci to pokazuje bo nie tylko wartość szczytowa pasma ma wpływ na barwę dźwięku ale jego czas narastania jak i wygaszania w domenie czasowej

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, przemak napisał:

to mamy dwie opcje:
- albo piszący to uważa, że "przebieg pasma" to jest wszystko, co można i wystarczy zmierzyć "a brzmienie jest inne"
- albo pisze, że jedna tylko z cech jest "bardzo zbliżona" a reszta równie istotnych cech niewiadomojaka "a brzmienie jest inne"

Proszę nie wymyślaj swoich dziwnych teorii co uważam, a jak to ciekawi to można normalnie zapytać.

Odnosiło się to do wybierania kolumn tylko po paśmie przenoszenia i tylko o tym pisałem, a nie o całej rozpisce specyfikacji danego przetwornika, czy pomiarach jego zniekształceń. Osoba kupująca kolumny, zazwyczaj jedynie do czego może dotrzeć to pomiar SPL i charakterystyk kierunkowych, czy jeszcze impedancji. Oczywiście jeżeli znajdzie, bo wiele kolumn obecnie i takich pomiarów nie ma lub ewentualnie jeden pomiar SPL w osi.

18 godzin temu, przemak napisał:

Tak, równie głupie jak Twój pierwszy przykład. 

Sorry, ale weź się wyluzuj i pisz kulturalnie, bo inaczej kończę konwersację z Tobą, jak na takim poziomie ma to być.

3 minuty temu, Prewwit napisał:

Proszę nie wymyślaj swoich dziwnych teorii co uważam

Nic nie wymyślam, cytuję. 

3 minuty temu, Prewwit napisał:

Odnosiło się to do wybierania kolumn tylko po paśmie przenoszenia

A ktoś rozsądny to kiedyś proponował?

nagrywamy.com

5 godzin temu, Biedronek napisał:

Twoj komentarz jest naduzyciem. Argument byl raczej w stylu: "trzeba miec dobry system".

Nie nadużycie, tylko żartobliwe odniesienie się do kolejnego podpunktu kiedy przewody mogą być „niesłyszalne”. 
Co będzie kolejne? Bo mam okno od południa? 

24 minuty temu, Kostucha napisał:

Co będzie kolejne? Bo mam okno od południa? 

Pajacowanie raczej nie doda ci splendoru..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, Wito76 napisał:

Tyle osób już tu pisze, przybywa nowych, że już się pogubiłem komu lajka a komu nie wolno.

Aż zacytuję Wojciecha Mana;
"Jeżeli nie wolno,
ale się bardzo chce,
to można"

🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Godzinę temu, rafa napisał:

Pajacowanie raczej nie doda ci splendoru..

Nie zabiegam o to, ale tylko pajacowaniem można podsumować Wasze audiofilskie bajdy na temat brzmienia przewodów.

2 godziny temu, ASURA napisał:

Waterfall różnych kolumn o liniowym paśmie ci to pokazuje bo nie tylko wartość szczytowa pasma ma wpływ na barwę dźwięku ale jego czas narastania jak i wygaszania w domenie czasowej

Tak. Sprowadzanie charakterystyki tylko do pasma jest błędem. Ale też kolumny inaczej niż wygląda pasmo nie zagrają.

Edytowane przez szymon1977

Nie zabiegam o to, ale tylko pajacowaniem można podsumować Wasze audiofilskie bajdy na temat brzmienia przewodów.
Dobra, a jakie masz stanowisko w takich kwestiach: transporty różnią się brzmieniem, zasilanie ma istotny wpływ na brzmienie, kondensatory w torze audio też "grają" (różne marki inaczej , coś jak kable) ?
Generalnie takie pytania z kategorii brzoza czy zamach, by ustalić z kim tutaj się dyskutuje.
3 godziny temu, ASURA napisał:

Powiem tak: barwa to tylko opis słowny technicznej charakterystyki. Pasmo to oczywiście nie wszystko, ale to nie jest tak, że pasmo sobie a barwa sobie.

Oj tam, oj tam - co do testu ... była kiedyś taka para - Wasowski i Przybora.

W jednym ze swoich programów ustalali podobieństwa między osobnikami

za pomocą suwmiarki ... dziwne tam rzeczy wychodziły 😉 

Tu jest podobnie - różnice nie do zmierzenia w teście, ale jednak linka

miedziana 6 mm2 ma inną sygnaturę dźwięku, niż drut telefoniczny.

Świetnymi słowami na określenie pewnych różnic ( na ucho ) było

użyte kiedyś przez kolegę - "brak świeżości" w porównaniu zapisu na taśmie

kontra odtwarzane to samo z CD. Mimo pozornie żadnych ułomności

tego nagrania. To nagranie przesłuchane w większym odstępie czasowym

nie wykazywało już żadnych braków czy przykrości 😉 

Porównania kabli też można tym zwrotem określić, ale na pewno

nie oscyloskopem cyfrowym czy mostkiem ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zapomniałeś dodać swoje kultowe YTDY do listy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No jak nie, jak tak 😉 -  właśnie te telefoniczne jako antonim linki.

Bo nie będę się tu rozpisywał o firmowych ..

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No faktycznie, do dziś mam taki w ścianie i wyprowadzony na elewacje do puszki, na wszelki wypadek jakby telefony stacjonarne wróciły.

2 godziny temu, Kostucha napisał:

@Kostucha
ale w punkt,hahaha,
zrobiłeś mi wieczór

2 godziny temu, Wito76 napisał:

Dobra, a jakie masz stanowisko w takich kwestiach: transporty różnią się brzmieniem, zasilanie ma istotny wpływ na brzmienie, kondensatory w torze audio też "grają" (różne marki inaczej , coś jak kable) ?
Generalnie takie pytania z kategorii brzoza czy zamach, by ustalić z kim tutaj się dyskutuje.

@Wito76-cenię Cię,ale warto zadać normalne pytanie.
Nie mieszałbym do tego brzozy,polityki itp.
Poczucie humoru i dystans to jedno-a w poważnych tematach-warto rozmawiać konkretnie-tak jak mówisz,na argumenty.
Wiem,że jesteś osobą,która ostatnia wdaje się w przepychanki i umie normalnie rozmawiać.
Sam jestem ciekaw odpowiedzi.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, Wito76 napisał:

Wito, podobnie jak drummer, uważam że potrafisz normalnie rozmawiać, a to napisałeś w pośpiechu, bez zastanowienia się, co napisałeś. Zginęli ludzie. Owdowieli małżonkowie. Być może niektóre dzieci sierotami zostały. Przemilczę to.

Jeśli chodzi o to całe słyszenie przewodów, czy nie lepiej pozostać przy „ja słyszę”? Nie mogę zaprzeczyć, bo nie siedzę w czyjejś głowie. 
Pomyśl tylko przez chwilę. Wykończyły się argumenty jakie warunki muszą być spełnione, żeby przewody słyszeć. Tzn. nie skończyły, ale są sprzeczne w obozie słyszących.

Teraz pojawiła się inna strategia. Jakie warunki prawdopodobnie nie zostały spełnione. No i mnożą się kolejne bzdury, jak np. źle ustawione kolumny.

Przypomina mi to fragment z filmu „Nic śmiesznego”, kiedy wiertłem którego obroty spadały nie mogła borować zęba. Wyjaśnienie: Za twardego ma pan zęba. 

Był lepszy dowcip o branży naukowców - z muchą.

Po urwaniu skrzydełek na polecenie "idź" mucha sobie poszła.

Po urwaniu połowy odnóży również ruszyła, natomiast po

usunięciu pozostałych już nie poszła ...

Wniosek: po usunięciu odnóży mucha straciła słuch.

Tak, że metodologia testów może być poprawna, tylko te wnioski ...

6 godzin temu, Kostucha napisał:

No i mnożą się kolejne bzdury, jak np. źle ustawione kolumny.

Jak nie ogarniasz takich podstaw to trudno wymagac cos wiecej od ciebie w dyskusji

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi