Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Wito76 napisał:

Nie to ty siebie zaorałeś - A właśnie, że ty. - Nie, ty.

Jprdl, Wujek Staszek Mistrz Ciętej Riposty się znalazł. Dziecinne.

Właśnie zacząłeś dziecinną dyskusję, niestety. W dodatku głupią:

8 godzin temu, iro III napisał:
8 godzin temu, Audroc napisał:

Kabel to połączenie elektryczne elementów toru, ma swoje parametry elektryczne i tym sposobem wpływa na warunki pracy wzmacniacz, odtwarzacza czy kolumn.

...oraz prosimy usilnie o podanie namiarów na podręczniki podstaw elektroniki, w których są zawarte powyższe "nauki". 

I ty odpowiadając w ten sposób:

4 godziny temu, Wito76 napisał:

na żadnym poziomie edukacji nie miałem nawet cienia wzmianki na temat pytanego wpływu parametrów RLC tudzież długości na sygnał audio. Po prostu nigdzie w podręcznikach akademickich tego nie ma. Więc zwyczajnie przestań/cie dopytywać o te wydumane książki. Nie ma literatury powszechnie dostępnej w bibliotece akademickiej na takie tematy. Nie ma też na temat braku wpływu i że kable audio są przezroczyste.

odpowiadasz na to:

W dniu 20.09.2023 o 15:46, Audroc napisał:

Po prostu najpierw trzeba pr,eczytac podręcznik z podstaw elektroniki, gdzie jest dokładnie opisany wpływ parametrów elektrycznych kabli na elektronikę toru audio. Nawet tzw. Wygżewanie się sprzętu i kabli jest opisane.

Więc jak już wyżej kolega napisał - musisz się sam zdecydować.

3 godziny temu, iro III napisał:

Albo dołącz się do tych pytań, albo wyręcz pytanego. Innego wyjścia nie widzę, skoro się tak angażujesz.

Otóż to.

nagrywamy.com

12 hours ago, Wito76 said:

A tak zwyczajnie po ludzku, choćby dla higieny psychicznej, chyba lepiej użyć dobrego kabla niż tego najtańszego. Czemu mam łączyć w tym swoim projekcie coś zwykłymi, ordynarnymi przewodami OMY jak mogę wydać 40zł za pół metra ekranowanego Neotecha, Wireworld itp i nie zastanawiać się zbyt długo czy warto było poczuć lekkość w portfelu.

Tak zwyczajnie to mam zakorzeniona awersje do marnowania pieniedzy. Ale nieporownywalnie bardziej alergicznie reaguje na wszelkie proby robienia ze mnie idioty.

Nawiazujac do innego dowcipu - to nie jest kwestia ceny, a ustalenia czy cos tam sie dzieje czy nie...

13 godzin temu, Wito76 napisał:

W automatyce codziennie widzę podwójnie ekranowane kable między falownikiem a silnikiem. Do komunikacji profibusowej również taki się stosuje. Czemu nie zwykły? 

Wito, ale ekranowane a nie z grafenu. Tam gdzie to jest naukowo i technicznie uzasadnione stosuje się kable ekranowane albo inne specjalne, np. lica w-cz w systemach radiokomunikacji. Ale w zakresie częstotliwości akustycznych, napięć stosowanych w audio, odległości w przeciętnym systemie i znikomych zakłóceń w normalnych domach to nie ma (najczęściej) uzasadnienia.

W przemyśle są często inne warunki (maszyny sieją zakłóceniami), inne odległości (hala ma kilkaset metrów) a od poprawności komunikacji może zależeć nawet czyjeś życie (np. maszyna nie zatrzyma się, kiedy powinna i kogoś zmiażdży).

13 godzin temu, Wito76 napisał:

Proszę cię, chyba wiesz że to uproszczenie i żart

Jasne, żart za żart.

18 godzin temu, rafa napisał:

A poszukaj sobie, w dziale o akustyce i najlepszym sugerowanym pod audio czasie poglosu.

typowa odpowiedź. Nie spodziewałem się niczego sensownego.

Reasumując wpływ kabli można "usłyszeć" tylko na "odpowiednim" sprzęcie, ustawionym" odpowiednio" w "odpowiednich" warunkach. No i najważniejsze to trzeba mieć "odpowiednie" ucho bo inaczej nie usłyszysz...dla mnie to są "odpowiednie" argumenty grupy słyszących.

20 minut temu, GhostR1 napisał:

typowa odpowiedź. Nie spodziewałem się niczego sensownego.

Reasumując wpływ kabli można "usłyszeć" tylko na "odpowiednim" sprzęcie, ustawionym" odpowiednio" w "odpowiednich" warunkach. No i najważniejsze to trzeba mieć "odpowiednie" ucho bo inaczej nie usłyszysz...dla mnie to są "odpowiednie" argumenty grupy słyszących.

Mam tak zły kabel głośnikowy, że jego negatywny wpływ od razu słychać 😉 Mogę sprzedać do testów za 50 zł - ma założone banany. Jasne, że pomiędzy dobrymi kablami różnice są minimalne ale nie można twierdzić, że ich w ogóle nie ma.  

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Mam tak zły kabel głośnikowy, że jego negatywny wpływ od razu słychać 😉 Mogę sprzedać do testów za 50 zł - ma założone banany. Jasne, że pomiędzy dobrymi kablami różnice są minimalne ale nie można twierdzić, że ich w ogóle nie ma.  

Wplyw okablowania na przeplywajacy prad jest zawsze, kwestia precyzji sprzetu pomiarowego, zeby to wychwycic. Druga strona medalu to slyszalnosc tego wplywu, a tu niektorzy urzadzaja sobie kabaret.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

16 minut temu, Piopio napisał:

różnice są ale poza zakresem słyszalności ludzkiego ucha. Zapytam ponownie: czy ktoś testował kable w komorze bezechowej?

17 minut temu, GhostR1 napisał:

różnice są ale poza zakresem słyszalności ludzkiego ucha. Zapytam ponownie: czy ktoś testował kable w komorze bezechowej?

Ja tam słyszę jak mój kiepski kabel degraduje dźwięk. A co jeśli kabel ma wpływ na parametry niemierzalne - barwa, separacja ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minutes ago, Piopio said:

A co jeśli kabel ma wpływ na parametry niemierzalne - barwa, separacja

Parametry niemierzalne... no tos fikolka zrobil.

Teraz, Piopio napisał:

Ja tam słyszę jak mój kiepski kabel degraduje dźwięk. A co jeśli kabel ma wpływ na parametry niemierzalne - barwa, separacja ?

jeżeli zastosujesz kabel CCA o przekroju 0,22 a później podłączysz kabel miedziany np. 1,5mm2 to ok, nie wykorzystasz w pełni możliwości wzmacniacza i kolumn. Ale jak kabel, w którym nie ma nic co miałoby zmienić np. barwę ją zmienia? Poza tym jak ocenić czy sprzęt, który posiadam nadaje się do usłyszenia różnic? Jak sprawdzić czy pomieszczenie nadaje się w ogóle do przeprowadzania takich i podobnych testów? W komorze bezechowej warunki panujące są cały czas takie same. Każdy z Was ma inne akustycznie pomieszczenie, inny słuch, inne preferencje odsłuchowe a idziecie w zaparte, że np. kabel zmienia brzmienie obcinając np. górę albo dodając coś od siebie? Idąc tym tokiem myślenia to np. z kolumn, które mają wycofaną średnicę mogę ją "naprawić" wymieniając na odpowiednie kable głośnikowe i nie tylko bo IC również wchodzą w grę.

35 minut temu, Piopio napisał:

Jasne, że pomiędzy dobrymi kablami różnice są minimalne ale nie można twierdzić, że ich w ogóle nie ma.  

Wszystko wskazuje nato, że.tak właśnie należy twierdzić.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

29 minut temu, GhostR1 napisał:

Idąc tym tokiem myślenia to np. z kolumn, które mają wycofaną średnicę mogę ją "naprawić" wymieniając na odpowiednie kable głośnikowe i nie tylko bo IC również wchodzą w grę.

Oczywiście, że nie ! Kable nie mają aż takiego wpływu na dźwięk. To niuanse. 

8 minut temu, Piopio napisał:

To niuanse. 

czyli w wielu systemach nie ma możliwości ich usłyszeć...

Niestety problem polega na tym, że wielu mówi o słyszalnych zmianach stąd pytanie o system, który jest odpowiedni do tego typu testów. Spotkałem się wiele razy kiedy klient wspomina o słyszalności po zmianie kabla. Podczas rozmowy okazuje się, że kable kosztowały więcej niż cały system. Innym razem słyszę, że system nie może być budżetowy bo tam nie słychać. Jeszcze innym razem, że to jednak też kwestia pomieszczenia, etc. Czy nie wydaje się to przynajmniej dziwne?

Można powiedzieć czym jest np. prąd, nawet własnymi słowami ale istnieje zapis ( definicja ), która mówi jasno co i jak. Definicji czy nawet jakiegokolwiek zapisu jak ma wyglądać poprawny sprzęt służący do przeprowadzenia testu "słyszalności" kabli, nie spotkałem. To typowo subiektywne odczucia...nie rozumiem tylko agresji, która się pojawia w takiej dyskusji. Przecież brak argumentów to nic złego...a wiara niech pozostanie wiarą i tyle.

19 minut temu, GhostR1 napisał:

Niestety problem polega na tym, że wielu mówi o słyszalnych zmianach stąd pytanie o system, który jest odpowiedni do tego typu testów.

System musi być rozdzielczy - czyli upraszczając - dobrej jakości. Oczywiście nie na każdym systemie będzie słychać wpływ kabli. 

16 godzin temu, Biedronek napisał:

I oczywiscie wszelkie parametry RLC maja wplyw na sygnal. Pytanie jest o to jak duzy i czy w ogole zauwazalny.

Niektórzy o tym zapominają.

Są różnice w pomiarach? Fajnie, a da się je usłyszeć?

7 minut temu, Piopio napisał:

System musi być rozdzielczy - czyli upraszczając - dobrej jakości. Oczywiście nie na każdym systemie będzie słychać wpływ kabli. 

Za ile pieniążków? 

Może jakieś konkrety, bo tak to każdy może napisać. Zresztą, właśnie tak ludzie piszą. System musi być rozdzielczy, i na tym koniec. Zajebiście. 

20 minut temu, Adi777 napisał:

Za ile pieniążków? 

Ja dałem 7K 😉 Calutki system. Kolumny podstawkowe. 

Nie ma szans złożyć bardziej rozdzielczego systemu w tych pieniądzach 😉 Moim zdaniem.

Edytowane przez Piopio

Kiedyś wkleiłem testy na zniekształcenia, bodajże z Harmana, można się sprawdzić.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Ja dałem 7K 😉 Calutki system. Kolumny podstawkowe. 

Nie ma szans złożyć bardziej rozdzielczego systemu w tych pieniądzach 😉 

Spoko, czy to wystarczy do odróżnienia kabli? 

14 minutes ago, Adi777 said:

Za ile pieniążków? 

Pytalem iles stron temu. Niektorzy slysza roznice przy budzetowych systemach za 3k pln. Teraz pojawila sie opcja 7k pln.

Przy czym problem kabli mnie osobiscie nie dotyczy, bo od wzmacniacza mam zwykle, deklarujace sie jako ofc 1.5 mm^2 co i tak jest luksusem wobec niemal 50-cio letniego okablowania wewnatrz kolumn czy nawet samych glosnikow.

23 minuty temu, GhostR1 napisał:

To typowo subiektywne odczucia...nie rozumiem tylko agresji, która się pojawia w takiej dyskusji.

Ja rozumiem, ale już nie wnikam. Słyszą, czy wydaje się im że słyszą, po co dociekać. Argumentów poza „nie wiem jak to się dzieje, ale słyszę” brak. Chyba, że takie właśnie jak rozdzielczy sprzęt. Kiedy jest rozdzielczy sprzęt? 🤔Zabawne jest jeszcze to, że zmiany są tak bardzo słyszalne, że małżonka z kuchni usłyszała. Będziesz podważał taki twardy dowód?

Zastanawia mie jeszcze, czy przewód z jednym drucikiem, wiązką, płaski, również ma wpływ na brzmienia wg słyszących, czy robią takie tylko ze względu na potrzeby jak np. bardziej elastyczny, płaski, żeby pod wykładziną łatwiej się ułożył i inne takie?

45 minut temu, Piopio napisał:

ale właśnie o to chodzi jaki system spełnia kryteria tak aby był dobrej jakości? Czy kolumny od Fyne Audio są dobrej jakości? Czy może trzeba iść w kierunku czegoś Hi-Endowego? Przecież nie każdy system z wysokiej półki jest rozdzielczy. Nie da się tego określić i dobrze o tym wiemy więc po co ta zabawa?

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

Poza tym jak ocenić czy sprzęt, który posiadam nadaje się do usłyszenia różnic? Jak sprawdzić czy pomieszczenie nadaje się w ogóle do przeprowadzania takich i podobnych testów?

Chyba chodzi o kwotę na fakturze za sprzęt.
To jedyny miarodajny parametr.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 minuty temu, Kostucha napisał:

Ja rozumiem, ale już nie wnikam. Słyszą, czy wydaje się im że słyszą, po co dociekać. Argumentów poza „nie wiem jak to się dzieje, ale słyszę” brak. Chyba, że takie właśnie jak rozdzielczy sprzęt. Kiedy jest rozdzielczy sprzęt? 🤔Zabawne jest jeszcze to, że zmiany są tak bardzo słyszalne, że małżonka z kuchni usłyszała. Będziesz podważał taki twardy dowód?

Zastanawia mie jeszcze, czy przewód z jednym drucikiem, wiązką, płaski, również ma wpływ na brzmienia wg słyszących, czy robią takie tylko ze względu na potrzeby jak np. bardziej elastyczny, płaski, żeby pod wykładziną łatwiej się ułożył i inne takie?

nie śmiałbym podważać zdania kobiety, tym bardziej w momencie kiedy znajduje się w kuchni...za dużo rzeczy pod ręką 😉 a tak serio to bardzo często o tym słyszę. 

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Chyba chodzi o kwotę na fakturze za sprzęt.
To jedyny miarodajny parametr.

na pewno to ma bardzo duży wpływ na "parametry słyszalności"...w to akurat nie wątpię. Wątpliwe natomiast są tłumaczenia odnośnie zmian jakie wprowadza kawałek przewodu do systemu.

39 minut temu, Biedronek napisał:

Teraz pojawila sie opcja 7k pln.

To jest moje zdanie 😉 Oczywiście ma olbrzymie znaczenie co znajdzie się w tych 7K 😉 

Fanless PC Roon ROCK -> Topping HS01 -> Sabaj A30A -> QED Sliver Anniversary XT -> KEF LS50 Meta

26 minut temu, GhostR1 napisał:

Czy kolumny od Fyne Audio są dobrej jakości?

Im wyżej tym lepiej. Generalnie to dobre kolumny. 

Edytowane przez Piopio

2 minuty temu, GhostR1 napisał:

nie śmiałbym podważać zdania kobiety, tym bardziej w momencie kiedy znajduje się w kuchni...za dużo rzeczy pod ręką 😉 a tak serio to bardzo często o tym słyszę. 

Ze zdaniem małżonek trzeba się liczyć, bo inaczej przez tydzień albo i dwa za karę będzie co noc ją głowa bolała 😉

Teraz, Kostucha napisał:

Ze zdaniem małżonek trzeba się liczyć, bo inaczej przez tydzień albo i dwa za karę będzie co noc ją głowa bolała 😉

za wsze przed możesz podać APAP 😄 

Co do tematu słyszenia przez żony to bardzo często po prostu tak mówią żeby mieć święty spokój. Spotykam kobiety, które wiedzą sporo na temat audio i potrafią dzielić się swoją pasją z innymi ale jednak większość nie ma pojęcia o tym. Wiele z nich po prostu przytakuje, żeby nie wdawać się w bezsensowne dyskusje. 
Na odsłuchach, jak pojawia się para to prawie w każdym przypadku kobieta nie wie o czym się rozmawia i to nie dlatego, że jest jakaś gorsza, bynajmniej, to po prostu nie jej temat i nie chce nawet go zgłębiać. Najczęściej sprzęt ma się jej podobać wizualnie i tyle. Natomiast większość facetów wręcz odwrotnie. Wielu ma swoje "ołtarzyki", coś tam w necie wyczyta, coś gdzieś usłyszy. Tworzą się nawet "kółka wspólnej adoracji" tylko po to żeby w swoim towarzystwie być "kimś" i poklepywać się wzajemnie po plecach. Dla branży to bardzo dobrze, że są tacy ludzie bo to nakręca rynek a to, że przy sprzedaży większość to "małe kłamczuszki" to inna bajka... Nie zmienia to dalej faktu, że na pytanie o zagadnienia dotyczące wpływu kabli na brzmienie odpowiadają: "poczytaj sobie, "poszukaj sobie", "jak nie słyszysz to jesteś chory"...wszyscy jesteśmy chorzy wdając się w takie dyskusje ale nie wszyscy mają na to racjonalne wytłumaczenie.

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Oczywiście nie na każdym systemie będzie słychać wpływ kabli. 

Jak na jakimś będzie to należy poszukać usterki technicznej.

55 minut temu, Piopio napisał:

QED Sliver Anniversary XT

Miałem takie: dałem kumplowi bo nic nie zmieniły ate z marketu są ładniejsze.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, GhostR1 napisał:

..typowa odpowiedź. Nie spodziewałem się niczego sensownego..

Te same warunki powinny byc spelnione do porownywania wzmacniacza, zrodla czy kolumn..ale co tam, po co kiedy mozna byle jak

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

ale właśnie o to chodzi jaki system spełnia kryteria tak aby był dobrej jakości? Czy kolumny od Fyne Audio są dobrej jakości? Czy może trzeba iść w kierunku czegoś Hi-Endowego? Przecież nie każdy system z wysokiej półki jest rozdzielczy. Nie da się tego określić i dobrze o tym wiemy więc po co ta zabawa?

Dali Zensor 1 + Marantz PM 6005 wystarczy. Zadowolony?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

31 minut temu, szymon1977 napisał:

Miałem takie: dałem kumplowi bo nic nie zmieniły ate z marketu są ładniejsze.

To jasne, że u ciebie nic nie zmieniały ... "mierz siły na zamiary ..."

21 minut temu, rafa napisał:

Te same warunki powinny byc spelnione do porownywania wzmacniacza, zrodla czy kolumn..ale co tam, po co kiedy mozna byle jak

widzę, że dalej nie rozumiesz...jakie warunki? jakie konkretnie? nie rozumiem co to znaczy "te same" skoro u każdego coś innego...

23 minuty temu, rafa napisał:

Dali Zensor 1 + Marantz PM 6005 wystarczy. Zadowolony?

fajny zestaw...znam...zadowolony? ja nigdy 😉 , ważne, że Ty jesteś zadowolony. 

1 godzinę temu, Kostucha napisał:

Zabawne jest jeszcze to, że zmiany są tak bardzo słyszalne, że małżonka z kuchni usłyszała. Będziesz podważał taki twardy dowód?

Najlepsze jest to, że niektórzy napisali to tak całkiem na serio, nie jako żart.

Pies pewnie zaszczekał 🤣

• Pokaż nowe odpowiedzi