Skocz do zawartości
IGNORED

O kablach audio raz jeszcze - test

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, marek666 napisał:

Moje leżą na drewnianej podłodze. Dobrze? 🤣

Tak. Ale regularnie ja wycieraj.

2 godziny temu, tedi02 napisał:

co z resztą towaru na rynku ? A drogie auta np.ciuchy ,perfumy ,tu ceny są ok? Czepiliscie się kabli ,fakt ,dobrze je złapać😊

Dokładnie tak. Jest masa nikomu nie potrzebnych rzeczy albo zamienników które można kupić parę razy taniej. Ale nagonka na kable najlepsza.

Nie wiem czy koszt kabla jest znikomy. Zobacz sobie film o produkcji kabli cardas gdzie ooakzana jest fabryka. Ilość ludzi , kto co robi ręcznie. Robią testy, badania i tak dalej. To samo w nordost tam widziałem zdjęcia z kolei. Nie twierdzę że to koszt wysoki. I kable powinny być tańsze. Ale to nie jest produkcja bułeczki. 

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ilość ludzi , kto co robi ręcznie.

Ręczne wykonanie musi kosztować, tak jest w przypadku większości produktów, masówka jest tania hand made drogi i luksusowy. Ale jakoś nie słyszałem, żeby np. ręcznie szyty garnitur był polecany, że ma jakieś cudowne właściwości. Po prostu jest dobrze wykonany z bardzo dobrej jakości materiału i tyle. Nie leczy raka...

1 minutę temu, marek666 napisał:

Ręczne wykonanie musi kosztować, tak jest w przypadku większości produktów, masówka jest tania hand made drogi i luksusowy. Ale jakoś nie słyszałem, żeby np. ręcznie szyty garnitur był polecany, że ma jakieś cudowne właściwości. Po prostu jest dobrze wykonany z bardzo dobrej jakości materiału i tyle. Nie leczy raka...

No i jak ktoś ma na taki luksus to niech sobie płaci skoro chce. G to kogo obchodzi. 🙂

ja jakbym miał sporo kasy i tak bym nie kupił kabla za 20000 zł bo żyje , jeszcze, i mam co robić. 

ale jeśli ktoś chce mieć coś ładnego hand made to niech sobie kupi.

chce mieć jabłko zamiast androida niech sobie kupi

albo Rolexa zamiast certiny. 

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No i jak ktoś ma na taki luksus to niech sobie płaci skoro chce. G to kogo obchodzi. 🙂

ja jakbym miał sporo kasy i tak bym nie kupił kabla za 20000 zł bo żyje , jeszcze, i mam co robić. 

ale jeśli ktoś chce mieć coś ładnego hand made to niech sobie kupi.

chce mieć jabłko zamiast androida niech sobie kupi

Tak. Tylko dyskusja nie o tym, co kto ma w domu, a jaki to ma wpływ na brzmienie. Jeśli ktoś pisze, że po wymianie kabla zaczęło "walić basem" to... eee...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jasne, że tak. Ale niech nie opowiada, że mu czas inaczej płynie bo ma rolexa.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem czy koszt kabla jest znikomy. Zobacz sobie film o produkcji kabli cardas gdzie ooakzana jest fabryka. Ilość ludzi , kto co robi ręcznie. 

Nikt ręcznie drutu miedzianego nie tworzy.  Osłony, ekrany kolorowe oploty sznurkowe też robi maszyna. 

Mało tego-  wszystkie te czynności wykonane ręcznie będą gorszej jakości.

A film to element marketingu.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Tak. Tylko dyskusja nie o tym, co kto ma w domu, a jaki to ma wpływ na brzmienie. Jeśli ktoś pisze, że po wymianie kabla zaczęło "walić basem" to... eee...

He,he,he… Jaka wyrocznia. Nikt nie ma prawa napisać, że słyszy inaczej, skoro JA nie słyszę... Takie bzdety na poziomie przedszkola. Myślisz, że jak zamkniesz oczy, to jesteś niewidzialny? Moim zdaniem kable mają wpływ na dźwięk. A jak ktoś tego nie słyszy, to do laryngologa, a nie leczyć kompleksy na forum. I to forum jest jak najbardziej właściwym miejscem, aby pisać o kablach i o tym, co wnoszą do konkretnego systemu. 

4 godziny temu, tedi02 napisał:

Widzisz a niektórych szlag chce trafić  że tyle można wydać na kable ,bo to przekręt ,bo voodoo  , to moja kasa mogę wydawać na co tylko mam ochotę .  

Masz fantazję, tego sie trzymaj, nie ma to jak dobre samopoczucie. A że nie ma nic wspolnego z realem, tym gorzej dla realu.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ale nagonka na kable najlepsza

A na co innego ma być, na forum audio? 

W wątku "tematycznym", no na co innego, masz jakiś pomysł?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No i jak ktoś ma na taki luksus to niech sobie płaci skoro chce. G to kogo obchodzi

Mowa o cenach, a jakże absurdalnych, jest niejako przy okazji, bo to śmieszne jest.

Np. tu na forum niedawno gdzieś mignęła mi "zajawka" któregoś z salonów audio -

nowy (coś tam) tellirium - cena - ponad 40.000 zł i dopisek (Uwaga, baczność!!! Fanfary!!!, spocznij) "darmowa wysyłka".

Czyż nie jest to śmieszne, bezczelne, groteskowe, proponować klientowi, druta w takiej cenie i jednocześnie "szarpać" się wspaniałomyślnie na (na co? Na zachetę?) "bonus"  takiej wysokości?

30 minut temu, Berbeć napisał:

A jak ktoś tego nie słyszy, to do laryngologa, a nie leczyć kompleksy na forum.

Tak długo już jesteś na tym forum, by "wysyłać" innych to tu, to tam?

Nie podniecaj się tylko tym, że wydaje ci się, że coś słyszysz.

17 wpis i już rumakowanie. Elita Jaśnie Słyszących na tym forum i tak cię nie przyjmie "na salony" 

Edytowane przez iro III
8 minut temu, iro III napisał:

Mowa o cenach, a jakże absurdalnych, jest niejako przy okazji, bo to śmieszne jest.

nowy (coś tam) tellirium - cena - ponad 40.000 zł i dopisek (Uwaga, baczność!!! Fanfary!!!, spocznij) "darmowa wysyłka".

Czyż nie jest to śmieszne, bezczelne, groteskowe, proponować klientowi, druta w takiej cenie i jednocześnie "szarpać" się wspaniałomyślnie na (na co? Na zachetę?) "bonus"  takiej wysokości?

no nie jest to wcale absurdalne tylko po prostu pewnie wszystkie produkty powyżej ceny x mają darmową wysyłkę a ty się podniecasz jak dziecko, że odkryłeś SPISEG. Zaraz bum12345 da lajka i inne ziomki z IT i będzie się generował pusty ruch na forumie. yeah baby!

????

9 minut temu, dekoracja napisał:

ty się podniecasz jak dziecko, że odkryłeś SPISEG. 

O, i "psychoalityka" mamy na sali. Brawo, ale niestety musisz jeszcze trochę potrenować z celnością "diagnoz".

P.S.

Jeżeli "darmowa dostawa" jest dodawana z automatu od pewnej kwoty, to "będąc" tym salonem, zadbałbym o to by być choć trochę poważnym i wykasowałbym taki dopisek, przynajmniej z okienka reklamowego. 

Edytowane przez iro III
Nikt ręcznie drutu miedzianego nie tworzy.  Osłony, ekrany kolorowe oploty sznurkowe też robi maszyna. 
A maszyna spadła z nieba i zaczęła produkcję. Ona była za darmo...

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

15 minut temu, RobG1974 napisał:

A to nie wiesz, że taka maszyna spłaca się na naiwności audiofili po jakimś tygodniu swojej pracy?

A to nie wiesz, że taka maszyna spłaca się na naiwności audiofili po jakimś tygodniu swojej pracy?
A wiesz, nie wiem, to tylko inwestować w taki biznes, zamiast tu truć na forum, to weźcie się i zacznijcie zarabiać. Postawcie się z tej drugiej strony.

1 minutę temu, RobG1974 napisał:

A wiesz, nie wiem, to tylko inwestować w taki biznes, zamiast tu truć na forum, to weźcie się i zacznijcie zarabiać. Postawcie się z tej drugiej strony.

Bardziej zyskownie sprzedawać lewoskrętną witaminę C, taka sama prawda tylko rynek większy.

Ale może nie każdy dobrze by się czuł z tym.

1 godzinę temu, iro III napisał:

17 wpis i już rumakowanie. Elita Jaśnie Słyszących na tym forum i tak cię nie przyjmie "na salony" 

Rumakowanie… Sam to wymyśliłeś czy z kolegą?  ile ja jestem na forum nie ma wielkiego znaczenia. To mógłby być nawet mój pierwszy post, to i tak niczego nie zmienia w meritum sprawy.  Ale na tym świecie jestem z pewnością dłużej od Ciebie, i wygląda też na to, że słyszę więcej. A takie szczeniackie uwagi o chęci przypodobania się komuś zachowaj dla siebie. 

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

Nie była, ale takiej samej używa producent kabla po 1000 i po 80zl za metr...

55 minut temu, RobG1974 napisał:

Biznes nie jest aż tak dobry :)

dlatego zarabiają na kablach.

zwykle jak Kowalski kupi sprzęt, to go co chwilę  nie zmienia, zarobek jest zwykle jednorazowy, stąd i duża marża w całej tej branży.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ja nigdy nie napisałem że kabel czy taki czy taki ma znaczący wpływ na brzmienie. Jeśli system nie walił wcześniej basem to po wymianie kabla także nie będzie walił basem. Ale różnice słyszę 

3 godziny temu, 1siedem napisał:

Zobacz sobie film z produkcji cardasa. Jak mówię w sieci są także zdjęcia z produkcji nordosta .

Chcesz powiedzieć że ludzie którzy są pokazani na tych filmach są sztuczni i zostali zatrudnieni na umowę zlecenie tylko na ten fragment zrobienia filmu tak?

2 godziny temu, iro III napisał:

na co innego ma być, na forum audio? 

W wątku "tematycznym", no na co innego, masz jakiś pomysł?

Na politykę? Na remont głównego mostu w Krakowie, na to że zupa była za słona, na wyniki polskiej reprezentacji.

2 godziny temu, iro III napisał:

Nie będę bronił sklepu bo mam to gdzieś ale zapewne to jest szablon sklepowy i darmowa dostawa wyświetla się przy większości produktów na przykład przekraczających kwotę 50 zł.

Równie absurdalne jest że na internetowym sklepie RMS przy produktach za dziesiątki tysięcy złotych jest na przykład koszt dostawy.

I ponownie to napiszę nawet gdybym miał nigdy bym takiego kabla nie kupił.

1 godzinę temu, RobG1974 napisał:

Dokładnie tak. 

49 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ja nigdy nie napisałem że kabel czy taki czy taki ma znaczący wpływ na brzmienie.

Ty nie, ale nie tylko Ty i ja na Forum jesteśmy.

-----

3 godziny temu, Berbeć napisał:

Nikt nie ma prawa napisać, że słyszy inaczej, skoro JA nie słyszę...

Każdy ma prawo napisać co chce, ale musi wziąć pod uwagę, że jak publicznie palnie bzdurę, to publiczność ją sprostuje - taki urok forum dyskusyjnego. Ale do rzeczy:

Podobno zmiany wnoszone przez kable są tak małe, że trzeba mieć audiofilski słuch, audiofilski sprzęt i audiofilskie doświadczenie aby je usłyszeć. Nie przeczę, wszak wielu tych zmian nie słyszy. W tym teście wyszło*, że te zmiany to nawet 0,4dB. Każdy może sobie podbić za pomocą EQ bas o 0,4dB i ocenić, czy faktycznie "wali basem".

-----

* - pominę na tę chwilę, że pomiary bez odpowiedniej procedury są bezwartościowe.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Na politykę? Na remont głównego mostu w Krakowie, na to że zupa była za słona, na wyniki polskiej reprezentacji.

Kierunek - bocznica, tam sobie pogadasz na takie tematy.

Czy mogę jeszcze w czymś pomóc?

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

To nie wątek o autach czy perfumach.

Nikogo to nie obchodzi ci robisz w domu, ale argumentowanie na Forum stanem czyjegoś konta owszem.

Sam się dałeś złapać.

-----

Prawo rynku: towar sprzedasz za tyle, ile klient zapłaci - a że nijak się to ma do jego wymiernych właściwości? Osobiście jako krakowski centuś nie lubię wyrzucać pieniędzy w błoto, może dlatego zamiast kabla kupiłem córci najlepszego??? (funkcjonalnie a nie cenowo) w klasie Chrombooka do szkoły? Posiadanie drogiego kabla mi nie imponuje, umiejętność zarobienia szanuję.

Ty tak poważnie ? Nikogo nie obchodzi ? To skąd tyle ,,troski,,🤣 o  zakupy droższych kabli , że się ktoś nabiera ,o złapanie ? Proponuje zająć się własnym życiem ,a porady na co wydać kasę ,zostawić dla najbliższych.

4 godziny temu, iro III napisał:

Masz fantazję, tego sie trzymaj, nie ma to jak dobre samopoczucie. A że nie ma nic wspolnego z realem, tym gorzej dla realu.

A na co innego ma być, na forum audio? 

W wątku "tematycznym", no na co innego, masz jakiś pomysł?Typowo 

Typowo polskie ,nie widziałem ,nie słyszałem ale wiem.

2 minuty temu, tedi02 napisał:

Ty tak poważnie ? Nikogo nie obchodzi ? To skąd tyle ,,troski,,🤣 o  zakupy droższych kabli , że się ktoś nabiera ,o złapanie ? Proponuje zająć się własnym życiem ,a porady na co wydać kasę ,zostawić dla najbliższych.

Kupuj co chcesz. Problem pojawia się jak zachęcasz innych do zakupu.

3 godziny temu, iro III napisał:

Ty to jesteś mondry ,a ci audiofile to nie słuchają ,oceniają przed zakupem ?

5 minut temu, marek666 napisał:

Kupuj co chcesz. Problem pojawia się jak zachęcasz innych do zakupu.

Podaj gdzie zachęcalem? A gdybym cię zachęcał ,to w te pędy bralbys kierunek na sklep audio i robił zakupy ?

11 minut temu, tedi02 napisał:

Podaj gdzie zachęcalem? A gdybym cię zachęcał ,to w te pędy bralbys kierunek na sklep audio i robił zakupy ?

Może Ty nie zachęcasz. Ale jest spore grono, które doradza zakup tych czy innych kabli jako remedium na problemy z audio. Za mało basu - wymień kabel, sybilanty - masz zły kabel, kupiłeś stremer - pamiętaj o kablu LAN i audiofilskim switchu. I wszędzie wymień sieciówki bo inaczej to koc.

Edytowane przez marek666

Za mało basu - wymień kabel, sybilanty - masz zły kabel

I to jest słuszna koncepcja, chyba, że spełnimy trzy warunki:

jednolite graty dla wszystkich,

identyczne warunki odsłuchu

narządy słuchu spod sztancy.

Cena ma tu czasem trzeciorzędne znaczenie, bo można coś wyrzeźbić,

albo też nabyć wiedząc, co jest ważne w drutach.

Albo zacząć się parać stolarstwem, szukając "wyższych półek" co też nie

zawsze kończy się sukcesem

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

30 minut temu, marek666 napisał:

Może Ty nie zachęcasz. Ale jest spore grono, które doradza zakup tych czy innych kabli jako remedium na problemy z audio. 

Sam tego doświadczyłem. Chyba już pisałem, że jak powiedziałem sprzedawcy, że sprzęt brzmi kiepsko, to chciał mi wcisnąć drogi kabel zasilający jako remedium na brak dynamiki, detali i stereofonii... 

Już ten przykład podawałem, ale to odwrotność Twoich doświadczeń:

system brzmiał wzorowo, więc klient chce kupić całość i wykłada kasę,

na co sprzedawca odmawia sprzedaży kabli ... więc coś w tym jest 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ty nie, ale nie tylko Ty i ja na Forum jesteśmy.

Ale tylko my się liczymy Szymek. 

Boom 🙂

4 godziny temu, iro III napisał:

Kierunek - bocznica, tam sobie pogadasz na takie tematy.

Czy mogę jeszcze w czymś pomóc?

Nie nie dziękuję. Wydaje mi się że nasze drogi krzyżują się w temacie kabli a w innych były by zbieżne. 

Więc dziękuję. Szkoda że nie trafiliśmy na inny wspólny temat.

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Więc dziękuję. Szkoda że nie trafiliśmy na inny wspólny temat.

Proszę.

Zacznij się udzielać w zakładce Muzyka, tam bywam najczęściej i bardzo być może tam trafimy na wspólny temat.

Biznes nie jest aż tak dobry :)
dlatego zarabiają na kablach.
zwykle jak Kowalski kupi sprzęt, to go co chwilę  nie zmienia, zarobek jest zwykle jednorazowy, stąd i duża marża w całej tej branży.

Opinia fachowcow z branzy (Floyd Toole)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi