Skocz do zawartości
IGNORED

Taga harmony HTA-1000b plus Indiana Line Tesi 561,661

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w tytule ciekawi mnie czy ktoś łączył owe zestawienie wzmacniacza HTA-1000b lub podobnym o cieplejszym brzmieniu z Tesi 561 lub 661?Lub miał możliwość usłyszeć takie połączenie ?

Mój pokój to 25m2 

Muzyka:pop,stare kawałki rocka,muzyka klasyczna,muzyka filmowa 

Oczekiwania: dobrze słyszany wokal, wyraźnie słyszane instrumenty , bas nisko schodzący ale nie lanie kluch bardziej punktowy 

Cześć 🖐️

Co masz na myśli pisząc "bas nisko schodzący"? Pytam, bo dla wielu ta definicja jest różnie interpretowana.

Samo połączenie kolumn Indiana z Tagą jest w porządku. Może masz możliwość podjechać gdzieś na odsłuch to mógłbyś to zweryfikować. Skąd jesteś? Masz w okolicy jakiś salon audio?

Moim zdaniem do tej elektroniki lepiej jest podłączyć kolumny o brzmieniu jaśniejszym, szybszym.

Monitor audio bronze, magnat signature czy nawet półki.

Nie wiem czy to zestawienie tych dwóch elementów u ciebie nie będzie po prostu zbyt ciepłe i mulące

Cześć, zarówno Taga, jak i Tesi to sprzęty cieplejsze. Razem może wyjść z tego zbyt spokojne brzmienie, zwłaszcza jeśli oczekujesz punktowego basu. Pod Tesi wybrałbym jaśniejszy wzmacniacz pokroju AXR100 lub do Tagi wziął kolumny takie jak Monitor Audio Bronze, czy Q Acoustics 3050i, choć tu pewnie nie wszyscy się zgodzą 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za odpowiedzi,jestem z Kalisza do q21 mam nie aż tak daleko🤓 nisko schodzący bas miałem na myśli jeśli w utworze jest stopka to ma ja być słychać 😎heh nie wiem czy zrozumiemy się ?

Do stopki nie potrzebujesz mulacego basu. 

Będzie go dużo i będzie fajnie kontrolowany. To jest do uzyskania. 

Odsłuchaj naszych propozycji. Zobaczysz co z tego wyniknie. 

56 minut temu, Matys2486 napisał:

Dziękuję za odpowiedzi,jestem z Kalisza do q21 mam nie aż tak daleko🤓 nisko schodzący bas miałem na myśli jeśli w utworze jest stopka to ma ja być słychać 😎heh nie wiem czy zrozumiemy się ?

Stopa to okolice 60-100 Hz jeśli dobrze pamiętam, więc powinno być przyjemnie 🙂 Oczywiście do odsłuchu osobistego wszystko, bo możemy tymi samymi słowami omawiać dwa całkiem różne podejścia. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

26 minut temu, Q21 napisał:

Stopa to okolice 60-100 Hz jeśli dobrze pamiętam, więc powinno być przyjemnie 🙂 Oczywiście do odsłuchu osobistego wszystko, bo możemy tymi samymi słowami omawiać dwa całkiem różne podejścia. 

Dokładnie😁

Jak byś mógł napisać co oprócz przeze mnie wspomnianych kolumnach tesi byś pod tage podłączył? Rozumiem że te dwa rodzaje co wymieniłeś czy coś jeszcze?jaka jest u was w salonie możliwość tzn ilu na raz podłączenia kolumn ?

4 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć, zarówno Taga, jak i Tesi to sprzęty cieplejsze. Razem może wyjść z tego zbyt spokojne brzmienie, zwłaszcza jeśli oczekujesz punktowego basu. Pod Tesi wybrałbym jaśniejszy wzmacniacz pokroju AXR100 lub do Tagi wziął kolumny takie jak Monitor Audio Bronze, czy Q Acoustics 3050i, choć tu pewnie nie wszyscy się zgodzą 🙂 

Nie zaznaczyło się cytowanie 

7 minut temu, Matys2486 napisał:

Jak byś mógł napisać co oprócz przeze mnie wspomnianych kolumnach tesi byś pod tage podłączył? Rozumiem że te dwa rodzaje co wymieniłeś czy coś jeszcze?jaka jest u was w salonie możliwość tzn ilu na raz podłączenia kolumn ?

Różnie, zazwyczaj są to 3/4 pary na odsłuch, ale jak będzie luźny dzień (oczywiście polecamy się umówić, to może udać się więcej. 

Pod Tagę spróbowałbym też Focala, może Dali Oberon, Pylon z linii Opal, w dobrej cenie mamy też Diamondy 25. Jest sporo opcji 🙂 

Taga jest dostępna na Aliexpress min pod markami  Shengya , AIYIMA, Juron Audio i przynajmniej kilkunastu innymi. Tłuką wzmacniacze i w zależności od aktualnego zamówienia naklejają na nie różne metki. Ciekawe jak wygląda kontrola jakości przy takich zamówieniach? Rynek audio jest tak bogaty, że bez problemu można znaleźć o wiele ciekawsze rozwiązania

59 minut temu, piotrek7 napisał:

Taga jest dostępna na Aliexpress min pod markami  Shengya , AIYIMA, Juron Audio i przynajmniej kilkunastu innymi. Tłuką wzmacniacze i w zależności od aktualnego zamówienia naklejają na nie różne metki. Ciekawe jak wygląda kontrola jakości przy takich zamówieniach? Rynek audio jest tak bogaty, że bez problemu można znaleźć o wiele ciekawsze rozwiązania

A co masz na myśli coś innego ?jaki inny aplituner w podobnych PLN? Pewnie coś z firm znanych,ale za nie płacimy między innymi za Logo 😎

Jest ktoś na forum kto posiada HTA-1000?albo był w jego posiadaniu ?

28 minut temu, Matys2486 napisał:

ale za nie płacimy między innymi za Logo 😎

Zgadza się. Płacimy za logo albo nazywając to inaczej za markę. Lubię wiedzieć, co kupuję i czego spodziewać się po danym produkcie. Pod względem jakości wykonania, brzmienia. Taga? Typowy "no name"

35 minut temu, Matys2486 napisał:

jaki inny aplituner w podobnych PLN?

Tak. Używany wzmacniacz. Z logo znanego producenta. Od Arcama, Denona, Pioneera po MF czy chińskiego Vincenta. W przedziale 2-3 tys. można znaleźć tego od groma 

9 godzin temu, piotrek7 napisał:

Zgadza się. Płacimy za logo albo nazywając to inaczej za markę. Lubię wiedzieć, co kupuję i czego spodziewać się po danym produkcie. Pod względem jakości wykonania, brzmienia. Taga? Typowy "no name"

Tak. Używany wzmacniacz. Z logo znanego producenta. Od Arcama, Denona, Pioneera po MF czy chińskiego Vincenta. W przedziale 2-3 tys. można znaleźć tego od groma 

Kiedyś też tak uważałem że lepiej kupić coś markowego co znam i wiem z czym to się "je" ale można to trochę porównać do samochodów tzn porównaj kiedyś KIA albo Hyundai a teraz ...teraz śmiało bym taki samochód kupił 🙂 nie mówię tu autach premium...I tak samo wychodzę z założeniem z nie gra logo,napis lecz gra elektronika w środku,dochodzą wiadomo do tego walory estetyczne,ale jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje :)) 

Jeśli nie potrzebujemy BT to sam do ciepłych kolumn wybrał bym np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy nawet po sprawdzeniu, czy ma pilota coś jeszcze bliżej:

Ukryta Zawartość

Odpada kłopot z lampami itd, choć design i podświetlenie już nie to 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

41 minut temu, piotrek7 napisał:

O gustach nie. Ale o jakości wykonania tak. 

13 minut temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O jakich problemach z lampami masz na myśli ?

15 minut temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BT nie jest wyznacznikiem ,więc nie musi być 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic nie jest wieczne ( lampy szczególnie 😉 ), a poza  tym jak czytam

o dobraniu, albo niedobraniu, to bywa, że reaguję nerwowo 😉 

Wymienione wyżej wzmacniacze mają i phono i DAC - a moc obu modeli

zarówno 301, jak i 501 ( rzędu 100 W ) na pewno wystarczy do napędzenia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

58 minut temu, Matys2486 napisał:

O jakich problemach z lampami masz na myśli ?

Jako praktyk (miałem kilka wzmacniaczy lampowych) bałbym się takich budżetowych konstrukcji na lampach. Jakie mogą być problemy? Trzaski, buczenie, nierówna gra kanałów i pewnie jeszcze kilka innych.

Zdecydowaniem polecam wybrać jakiś tranzystor. Jeżeli budżet jest ograniczony to nawet pokusił bym się o coś używanego. Byle nie starszy niż te 10 max 15 lat. Kalkulacja jest prosta, jeżeli cos kiedyś kosztowało 5-6 tyś do dziś kupisz to za 2-3 tys.

Edytowane przez dlmtb
7 minut temu, dlmtb napisał:

Jako praktyk (miałem kilka wzmacniaczy lampowych) bałbym się takich budżetowych konstrukcji na lampach. Jakie mogą być problemy? Trzaski, buczenie, nierówna gra kanałów i pewnie jeszcze kilka innych.

Zdecydowaniem polecam wybrać jakiś tranzystor. Jeżeli budżet jest ograniczony to nawet pokusił bym się o coś używanego. Byle nie starszy niż te 10 max 15 lat. Kalkulacja jest prosta, jeżeli cos kiedyś kosztowało 5-6 tyś do dziś kupisz to za 2-3 tys.

Ale mówimy tu o typowych wzm lampowych czy jak ta taga hybrydzie?czy to bez różnicy obie konstrukcje mają łatkę przyklejoną "problemy..."?

10 minut temu, Matys2486 napisał:

Ale mówimy tu o typowych wzm lampowych czy jak ta taga hybrydzie?czy to bez różnicy obie konstrukcje mają łatkę przyklejoną "problemy..."?

Co prawda Taga to hybryda ale lampy w przedwzmacniaczu są. No cóż jeżeli coś jest relatywnie tanie i pochodzi z montowni gdzie każdy zamawiający powiedzmy 100 szt. może zawiesić swoją metkę w tym przypadku Taga....

Wolał bym kupić Marantza, Yamahę czy inny markowy wyrób niż przebrandowanego taniego Chińczyka. Są i droższe Chińczyki i to całkiem dobre ba! nawet doskonałe ale to już inny temat i za inne pieniądze.   

7 minut temu, dlmtb napisał:

Co prawda Taga to hybryda ale lampy w przedwzmacniaczu są. No cóż jeżeli coś jest relatywnie tanie i pochodzi z montowni gdzie każdy zamawiający powiedzmy 100 szt. może zawiesić swoją metkę w tym przypadku Taga....

Wolał bym kupić Marantza, Yamahę czy inny markowy wyrób niż przebrandowanego taniego Chińczyka. Są i droższe Chińczyki i to całkiem dobre ba! nawet doskonałe ale to już inny temat i za inne pieniądze.   

I zaczyna mi się robić bałagan w głowie🤣czy iść za głosem rozsądku czy też słodyczy dla uszow🫣

8 minut temu, Matys2486 napisał:

I zaczyna mi się robić bałagan w głowie🤣czy iść za głosem rozsądku czy też słodyczy dla uszow🫣

No cóż zanim wybierzesz tę firmę przeczytaj ten wątek 

23 minuty temu, dlmtb napisał:

No cóż zanim wybierzesz tę firmę przeczytaj ten wątek 

No recenzja i przeżycia użytkownika nie do pozazdroszczenia...tylko nasuwa mi się jedno pytanie... Osoba która napisała tego posta,osłuchana w muzyce,wie czego chce,podkreśla że od lat w jego uszach płynie muzyka...kupuje sprzęt na ślepo ?:/ I to jeszcze za nie mała kwotę...nie jedzie na odsłuch...wydaje mi się że lepiej wydać 300zl na paliwo niż wspomniane 6tys...i koniec końców taki że nie ma satysfakcji ze sprzętu ani z pieniędzy ...?to nie wiem czy tylko ja czegoś nie rozumiem czy nie jestem sam..?

Edytowane przez Matys2486
58 minut temu, Matys2486 napisał:

No recenzja i przeżycia użytkownika nie do pozazdroszczenia...tylko nasuwa mi się jedno pytanie... Osoba która napisała tego posta,osłuchana w muzyce,wie czego chce,podkreśla że od lat w jego uszach płynie muzyka...kupuje sprzęt na ślepo ?:/ I to jeszcze za nie mała kwotę...nie jedzie na odsłuch...wydaje mi się że lepiej wydać 300zl na paliwo niż wspomniane 6tys...i koniec końców taki że nie ma satysfakcji ze sprzętu ani z pieniędzy ...?to nie wiem czy tylko ja czegoś nie rozumiem czy nie jestem sam..?

Nie ma co dywagować czym kierował się nabywca owej Tagi ale zastanów się jak to świadczy o marce i jej produktach. Całkiem prawdopodobne jest to, że wzmacniacz opisany w teście po przeczytaniu,  którego klient zdecydował się na zakup w "ciemno" grał całkiem dobrze. Tu prawdopodobnie pojawił się problem z powtarzalnością produkcji i kolejna partia wyprodukowana w chińskiej fabryce dla Tagi została złożoną z innych podzespołów a jedynie obudowa pozostała ta sama.

TAGA 😁

W zasadzie jeśli ktoś lubi wydawać swoją kasę na śmieci, czemu nie? Dla rządnych wrażeń link do Ali. Dla przykładu w pasku wyszukiwania wpisałem "wzmacniacz hybrydowy". Ile wcieleń produktów "tagopodobnych" można tu znaleźć? Niemal nieprzebrane bogactwo. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadzam się to jest to co pisałem wyżej po prostu Polski pracodawca zleca chińczykom wyprodukowanie wzmacniacza dla nich z ich logo.

Ale technologia opracowanie podzespołów i tak dalej no niestety taga tutaj nie ma za wiele do powiedzenia.

Ale akurat wydaje mi się że te produkty są całkiem przyzwoicie zmontowane jeżeli nie przechodzą testów w samej fabryce to jest duża szansa że robi to Polski importer.

Trzeba mieć jednak świadomość co się kupuje.

Absolutnie nie uważam że są to złe produkty.

Co do samych kolumn to moim zdaniem odsłuchaj

Bronze 100

Magnaty signature 503

Elac b6.2

Heco Aurora 300

W top HiFi masz świetną promocje na uni to referencje za 2k.

Powiem tak brałbym je w ciemno

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Zgadzam się to jest to co pisałem wyżej po prostu Polski pracodawca zleca chińczykom wyprodukowanie wzmacniacza dla nich z ich logo.

Ale technologia opracowanie podzespołów i tak dalej no niestety taga tutaj nie ma za wiele do powiedzenia.

Ale akurat wydaje mi się że te produkty są całkiem przyzwoicie zmontowane jeżeli nie przechodzą testów w samej fabryce to jest duża szansa że robi to Polski importer.

Trzeba mieć jednak świadomość co się kupuje.

Absolutnie nie uważam że są to złe produkty.

Co do samych kolumn to moim zdaniem odsłuchaj

Bronze 100

Magnaty signature 503

Elac b6.2

Heco Aurora 300

W top HiFi masz świetną promocje na uni to referencje za 2k.

Powiem tak brałbym je w ciemno

Dziękuję Ci za propozycje,jutro(sobota) jadę na odsłuch wzmacniacza taga oraz Ca z kolumnami tesi 661,acoustics 3050i oraz bronze 200 z ciekawości poproszę o któreś z Twoich propozycji żeby również porównać 👍

Jeśli chodzi o produkcję wspomnianej tagi...może jest też tak że firma taga przedstawiła oczekiwania tzn co ma być w środku i chińczyk to wykonał 🤷ale to tylko domniemanie. Wiadomo każda firma będzie swój sprzęt zachwalać,ale ciekawe jest to,że w środku tak jak piszesz można spotkać przyzwoite zmontowanie i co lepsze podzespoły użyte nie są najgorszej jakości...

1 godzinę temu, Matys2486 napisał:

Dziękuję Ci za propozycje,jutro(sobota) jadę na odsłuch wzmacniacza taga oraz Ca z kolumnami tesi 661,acoustics 3050i oraz bronze 200 z ciekawości poproszę o któreś z Twoich propozycji żeby również porównać 👍

Jeśli chodzi o produkcję wspomnianej tagi...może jest też tak że firma taga przedstawiła oczekiwania tzn co ma być w środku i chińczyk to wykonał 🤷ale to tylko domniemanie. Wiadomo każda firma będzie swój sprzęt zachwalać,ale ciekawe jest to,że w środku tak jak piszesz można spotkać przyzwoite zmontowanie i co lepsze podzespoły użyte nie są najgorszej jakości...

Słuchaj im więcej posłuchasz tym lepiej dla ciebie. Ja jestem za. Daj znać. 

W dniu 8.09.2023 o 07:44, Piotr Sonido napisał:

Słuchaj im więcej posłuchasz tym lepiej dla ciebie. Ja jestem za. Daj znać. 

No i jestem po odsłuchu ...taga jednak mnie zaskoczyła zagrała tak jak bym chciał ,CA zagrał jak dla mnie za ostro/sucho. Głośniki wybrałem tesi 661(z taga) ale tu była zupełnie pomyłka...granie plastyczne jakby miały momentami nałożony koc ,piosenki instrumentalne brzmiały mało naturalnie,rock tu porażka,jedynie odnajdowały się w muzyce filmowej,elektronicznej,następnie poszły bronze 200(z taga i Ca) które po rozm z salonem zamieniłem na bronze 500 i był duży zwrot akcji w każdym rodzaju muzyki ,wyraźniej słyszane instrumenty,wokal też na przyjemnym poziomie, później były q5040(z taga) niby wszystko fajnie ale nie było tyle powietrza co przy bronze tak wiem dużo większe kolumny.... Ostatecznie wybór to wzmacniacz Taga(możliwość zmiany barwy jeszcze poprzez lampy) kolumny bronze 500👌👍 na mniejsze głośniki monitory brakło mi niestety już czasu...

Dziękuję bardzo Q21 za miłą obsługę,odsłuch 👍👌

Możliwe że do was wrócę 😃

Fakt że CA zagrałby inaczej ale z innymi kolumnami...ale niestety czas ograniczony

• Pokaż nowe odpowiedzi