Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzet studyjny "pro audio" na salonach.

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, NRK napisał:

No co ty, hiend za 45 koła z końcówkami w klasie D.

A co w klasie D jest złego? Oczywiście jak możesz odpowiedzieć merytorycznie a nie tekstem w stylu "ja słyszę".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

7 minut temu, Lech36 napisał:

A co w klasie D jest złego? Oczywiście jak możesz odpowiedzieć merytorycznie a nie tekstem w stylu "ja słyszę".

Załóż temat w dziale hi end.

1 minutę temu, NRK napisał:

Piszę tylko, że co po niektórym klasa D nie pasuje jako hiend.

to ci, którym nie pasuje D klasa w hi end byli zamrożeni przez ostatnie 10 lat 🤭

19 minut temu, NRK napisał:

No co ty, hiend za 45 koła z końcówkami w klasie D. To tam nie pasuje.🤣🤣🤣🤣

pytanie, dlaczego wrzuciłeś YB Audio w temat sprzętu z rynku pro ?

18 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Załóż temat w dziale hi end.

Co to jest "hi end" 😉

22 minuty temu, NRK napisał:

Piszę tylko, że co po niektórym klasa D nie pasuje jako hiend.

Dopóki widzą i wiedzą że słuchają klasy D to im nie pasuje, na ślepo bywa różnie, ale najczęściej klasa D nie wywołuje protestu w organizmie audiofila, to bardzo ciekawe zjawisko 😉.

P.S. Oczywiście dobra klasa D.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

14 minut temu, Lech36 napisał:

Co to jest "hi end" 😉

Dopóki widzą i wiedzą że słuchają klasy D to im nie pasuje, na ślepo bywa różnie, ale najczęściej klasa D nie wywołuje protestu w organizmie audiofila, to bardzo ciekawe zjawisko 😉.

P.S. Oczywiście dobra klasa D.

Taki dział na tym forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

48 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Taki dział na tym forum

Ukryta Zawartość

To wiem, ale co to jest sprzęt hi-end? Już chyba były na forum próby wyjaśnienia na czym technicznie hi-end polega, ale chyba skończyło się na twierdzeniu że to tylko stan umysłu bo w środku w skrzynkach bywa zamontowana elektronika za niewielkie pieniądze a nawet były przykłady identycznych podzespołów montowanych w sprzęcie budżetowym i renomowanej firmy za hi-endowe pieniądze.  

Ukryta Zawartość

To wiem, ale co to jest sprzęt hi-end? Już chyba były na forum próby wyjaśnienia na czym technicznie hi-end polega,…

Oczywizda. Wynikiem sa bardzo klarowne „techniczne“ kryteria

Ukryta Zawartość

Zgodnie z tymi kryteriami, powyzej zalinkowane YB to tylko zabawki (przecietne HiFi).
Ale mnie sie podobaja

Ukryta Zawartość

w sprzęcie pro często są wentylatory, które mogą ale nie muszą przeszkadzać  w domowych warunkach, zależnie od sposobu użytkowania. Można wymieniać na cichsze modele.

Szczęśliwie są też dostępne modele bez wentylatorów. Na przykład Alesis RA 100/150/300/500, Behringer A 500/800. Można też znaleźć testy takich na ASR.
4 godziny temu, Lech36 napisał:

To wiem, ale co to jest sprzęt hi-end? Już chyba były na forum próby wyjaśnienia na czym technicznie hi-end polega, ale chyba skończyło się na twierdzeniu że to tylko stan umysłu bo w środku w skrzynkach bywa zamontowana elektronika za niewielkie pieniądze a nawet były przykłady identycznych podzespołów montowanych w sprzęcie budżetowym i renomowanej firmy za hi-endowe pieniądze.  

A to nie wiem. To nie jest pytanie do mnie. Nie wiem gdzie kończy się hi fi a gdzie zaczyna hi end. Czy to kwestia ceny? Stanu umysłu ? Firmy? 

Ja bym bardzo chciał mieć sprzęt klasy hi end ale jeśli hi fi mi się bardziej podoba? To wypada czy nie?

4 godziny temu, xajas napisał:

Oczywizda. Wynikiem sa bardzo klarowne „techniczne“ kryteria

Ukryta Zawartość

IMG_7765.thumb.jpg.bfaaff064c12066410f44a52b881fd13.jpg

Zgodnie z tymi kryteriami, powyzej zalinkowane YB to tylko zabawki (przecietne HiFi).
Ale mnie sie podobajaemoji106.png

A no i klasyfikacja jasna. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

pytanie, dlaczego wrzuciłeś YB Audio w temat sprzętu z rynku pro ?

Bo hiend z YB, to jest to:

Ukryta Zawartość

🤔 lub to:

Ukryta Zawartość

🎆🎆🎆

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 minut temu, NRK napisał:

Bo hiend z YB, to jest to:

Ukryta Zawartość

🤔 lub to:

Ukryta Zawartość

🎆🎆🎆

nie odpowiedziałeś na pytanie 🥱🤭

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Lech36 napisał:

Jeden z moich systemów jest rzeczywiście w dużym procencie oparty o sprzęt z rynku PRO, ale w tym systemie egzystują też bez problemu dwa urządzenia typowo domowe.

Jakie sa Twoje odczucia sluchajac tych systemow?Jakie ewentualne roznice slyszysz w tych systemach?Ktorego czesciej sluchasz?

10 godzin temu, NRK napisał:

Kup sobie to z linku poniżej, temat masz ogarnięty:

Ukryta Zawartość

Za eleganckie,mysle bardziej o czyms takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 6.09.2023 o 22:59, Zamerstary napisał:

Pomijając estetykę, czy pod względem jakości dźwięku ma w ogóle sens budowanie zestawu stereo na bazie sprzętu z rynku pro? Mam na myśli głównie elektronikę. 

Tak.

Licz się z tym że on jest przeznaczony raczej do szybkich podmianek wadliwych elementów.

Sprawdza się przy wysokim SPL.

Czyli - mało "wypoczynkowy".

Tak, dla tych co lubią wyczynowe intensywne brzmienie.

No i warto mieć (skoro głośno) wyrozumiałych sąsiadów.

21 godzin temu, xajas napisał:

przy uzyciu jakiego sprzetu jest produkowana muzyka, ktorej potem sluchasz w domu?

Ta do kina domowego przy użyciu małych sal kinowych. Chodzi mi o pomieszczenie, gdzie zgrywa się miksy i robi mastering.

Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Żeby słuchać koncertowej muzyki gitarowej  i organowej - w ogóle koncertów - wybudowałem w ogrodzie (kilka tys m kw) osobny budyneczek o pow 36 m kw.. (6X6 m)- oficjalnie 35m kw na które pozwala nasze prawo budowlane

Tam czasami "łoję" - nie było jeszcze interwencji sąsiedzkiej(blisko mam tylko jednego sąsiada żarliwego katolika-tajemnicą są organy ) . Słucham głośno,  w słuchaniu cichym  przeszkadza mi czasami ruch na pobliskiej(35m odległości) jezdni- ale tam nie ma sąsiadów. Izolacją w ścianach jest tylko 100mm wełny mineralnej

W moim przypadku kupiłem Topping E70 do estradowego Crown XLS zakupionego, by zasmakować muzyki koncertowej granej przez sprzęt estradowy. Łączę je przez XRL audio. Do tego zakupiłem profesjonalne głośniki gitarowe Wharfedale - oprócz T+A TMR 160.

Zapewniam, że wentylatorki we wzmacniaczach przy natężeniu dźwięku który może spowodować ich zadziałanie  - nie są słyszalnym problemem

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

6 minut temu, piramidon napisał:

Żeby słuchać koncertowej muzyki gitarowej  i organowej - w ogóle koncertów - wybudowałem w ogrodzie (kilka tys m kw) osobny budyneczek o pow 36 m kw.. (6X6 m)- oficjalnie 35m kw na które pozwala nasze prawo budowlane

Tam czasami "łoję" - nie było jeszcze interwencji sąsiedzkiej(blisko mam tylko jednego sąsiada żarliwego katolika-tajemnicą są organy ) . Słucham głośno,  w słuchaniu cichym  przeszkadza mi czasami ruch na pobliskiej(35m odległości) jezdni- ale tam nie ma sąsiadów. Izolacją w ścianach jest tylko 100mm wełny mineralnej

W moim przypadku kupiłem Topping E70 do estradowego Crown XLS zakupionego, by zasmakować muzyki koncertowej granej przez sprzęt estradowy. Łączę je przez XRL audio. Do tego zakupiłem profesjonalne głośniki gitarowe Wharfedale - oprócz T+A TMR 160.

Zapewniam, że wentylatorki we wzmacniaczach przy natężeniu dźwięku który może spowodować ich zadziałanie  - nie są słyszalnym problemem

O ktorym dokladnie modelu Crowna piszesz?

U mnie wentylatorkow nie slysze, mimo ze sa zaraz obok mnie. Albo sa wylaczone, a jak sie wlacza, to slucham tak glosno ze ich nie slychac

Ukryta Zawartość

IMG_7932.thumb.jpg.22064889b333a20427481e106effdfc9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

55 minut temu, greg190872 napisał:

Też mnie to ciekawi bo chciałem go sprawdzić zawsze. Co tam odpowiada za wzmocnienie?

2 godziny temu, greg190872 napisał:

XLS 1502:

Ukryta Zawartość

XLS2502

Ukryta Zawartość

Dla mnie jest to najlepszy stosunek jakość/cena na sprzęt używany zgodnie z przeznaczeniem: ciężka muzyka koncertowa: organy, Rammstein, Evanescence, Zimmer, gitarzyści wzmacniani elektrycznie, big bandy jazzowe. Ale Miles Davis w "Sjeście" ( czyli blachy) - też.

Do tego ZG z dwoma głośnikami 15cali i/lub T+A

Niuansów szukaj w innych zestawach- ja tak zrobiłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piramidon

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

11 godzin temu, greg190872 napisał:

Jakie sa Twoje odczucia sluchajac tych systemow?Jakie ewentualne roznice slyszysz w tych systemach?Ktorego czesciej sluchasz?

Odczucia są różne wynikające głównie z różnych warunków akustycznych panujących w pomieszczeniach w których systemy się znajdują, ale jakichś "powalających na kolana" różnic nie odnotowałem. Na okrągło przez cały dzień (8-19) gra ten najnowszy system, który oparty jest na zwrotnicy DCX2496 z modyfikacją opracowaną w Holandii przez Jana Diddena. 

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A to nie wiem. To nie jest pytanie do mnie. Nie wiem gdzie kończy się hi fi a gdzie zaczyna hi end. Czy to kwestia ceny? Stanu umysłu ? Firmy? 

Ponieważ hi-end to najprawdopodobniej jest tylko i wyłącznie stan umysłu to podziały zależą tylko od wyobraźni hobbysty 😉.

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A no i klasyfikacja jasna. 

Czyli nie zależ to od jakichś parametrów technicznych tylko od ceny podpartej oczywiści odpowiednio masywną obudową starannie wykończoną a ro powoduje odpowiednią cenę.

40 minut temu, piramidon napisał:

XLS 1502:

Ukryta Zawartość

XLS2502

Ukryta Zawartość

Dla mnie jest to najlepszy stosunek jakość/cena na sprzęt używany zgodnie z przeznaczeniem: ciężka muzyka koncertowa: organy, Rammstein, Evanescence, Zimmer, gitarzyści wzmacniani elektrycznie, big bandy jazzowe. Ale Miles Davis w "Sjeście" ( czyli blachy) - też.

Do tego ZG z dwoma głośnikami 15cali i/lub T+A

Niuansów szukaj w innych zestawach- ja tak zrobiłem.

Wlanie takimi systemami jestem zainteresowany.Jakie modele ZG?

2 godziny temu, xajas napisał:

U mnie wentylatorkow nie slysze, mimo ze sa zaraz obok mnie. Albo sa wylaczone, a jak sie wlacza, to slucham tak glosno ze ich nie slychacemoji3.png

IMG_7931.thumb.jpg.4e858abea034e4dc2fbe0bf3f5b6bdfc.jpg
IMG_7932.thumb.jpg.22064889b333a20427481e106effdfc9.jpg

O,tez super.Co to za urzadzenia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

90% elementow calego systemu pochodzi z dzialki pro. Jedyny nie-pro to wysokotonowy AMT (ktory wczesniej tez byl pro -> przerwornik kompresyjny)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Na okrągło przez cały dzień (8-19) gra ten najnowszy system, który oparty jest na zwrotnicy DCX2496 z modyfikacją opracowaną w Holandii przez Jana Diddena. 

Czyli,jezeli powalajacych roznic nie ma,warto bylo lokowac srodki w Holenderska modyfikacje?

Godzinę temu, xajas napisał:

90% elementow calego systemu pochodzi z dzialki pro. Jedyny nie-pro to wysokotonowy AMT (ktory wczesniej tez byl pro -> przerwornik kompresyjny)

Ukryta Zawartość

Dzieki.Przeanalizuje.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, greg190872 napisał:

Czyli,jezeli powalajacych roznic nie ma,warto bylo lokowac srodki w Holenderska modyfikacje?

Moim zdaniem warto było, wykorzystuję cały potencjał DSP bo regulacja wzmocnienia jest już za DCX w torach analogowych. Czy to stanowi duży postęp, nie wiem, ale znika oryginalna płytka z układami we/wy a na jej miejsce przychodzi nowa z regulacją głośności i wykonaną na bardzo dobrych elementach, znikają krytykowane w różnych pismach kondensatory ceramiczne stosowane w oryginale które mogły przy pewnych poziomach sygnału oscylować zwiększając zniekształcenia. W modyfikacji używane są tylko foliowe Wimy bezindukcyjne a najważniejsze jest to że teraz cały tor może pracować aż do wyjść z przetworników D-A DCX-a w domenie cyfrowej, połączenia ze źródłami są po S/PDIF-e. Oczywiście tradycyjne połączenia po analogu też jest zachowane, więc dla zabawy można sobie porównać jaka jest różnica pomiędzy połączeniem źródła z DCX po analogu co powoduje konieczność przejścia przez dodatkową konwersję A-D i po S/PDIF bezpośrednio bez tej dodatkowej konwersji.  

4 godziny temu, xajas napisał:

U mnie wentylatorkow nie slysze,

U mnie też w STA800D wentylatorów nie słychać, ale czasem się włączają, trzeba wtedy zbliżyć ucho żeby je usłyszeć, prędkość jest stopniowana w zależności od temperatury tranzystorów w zasilaczach. Wentylatory są wyjątkowo cichobieżne, kupiłem ostatnio na zapas ultra ciche wentylatory firmy Sunon z łożyskiem typu "MagLev", ale porównanie nie wykazało ich wyższości nad tymi oryginalnymi, więc modyfikacja nie ma sensu dopóki nie będzie jakieś kwestii awaryjnej. 

3 godziny temu, greg190872 napisał:

Jakie modele ZG?

Napisałem wcześniej:

7 godzin temu, piramidon napisał:

Do tego zakupiłem profesjonalne głośniki gitarowe Wharfedale - oprócz T+A TMR 160.

• Pokaż nowe odpowiedzi