Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzet studyjny "pro audio" na salonach.

Rekomendowane odpowiedzi

Zachecam uzytkownikow,ktorzy sluchaja sprzetu o rack-owych korzeniach do wypowiedzenia sie,jak brzmi to w domowych warunkach.

Jakim sprzetem zainteresowac sie a jaki omijac.

Jak wypadaja porownania urzadzen pro z hi-fi?

Zapraszam do dyskusji.

https://www.audiostereo.pl/topic/164784-sprzet-studyjny-pro-audio-na-salonach/

Od prawie roku używam tanich monitorów aktywnych firmy Behringer i jestem zadowolony. Czasem brak najniższej oktawy, ale mam zamiar podeprzeć się sumem. Steruje z Roon na RPI4 a odbiera to cayin idac-6 mk2.

Zasadniczo sprzęt studyjny jest brzydki i trzeba mieć wyrozumiałą żonę lub być kawalerem aby sobie postawić takie ustrojstwo na półce w domu.
Wyjście analogowe w takich klockach (np konwertery D/A/D) jest symetryczne często z wysokim poziomem np +18dBU czy +22dBU co już komplikuje sprawę. Trzeba kombinować z przejściówką, desymetryzatorem czy brać sygnał z jednej 'nogi'.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

jbl,stara końcówka mocy,fajnie zbudowana

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

było już kilka razy,ale może nie wszyscy czytali...

ta jest na modułach Pascal,stosowanych także w sprzęcie domowym

1b2e220b27a12ed42307e78a67b3be13af3db977.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, yayacek napisał:

Zasadniczo sprzęt studyjny jest brzydki i trzeba mieć wyrozumiałą żonę lub być kawalerem aby sobie postawić takie ustrojstwo na półce w domu.
Wyjście analogowe w takich klockach (np konwertery D/A/D) jest symetryczne często z wysokim poziomem np +18dBU czy +22dBU co już komplikuje sprawę. Trzeba kombinować z przejściówką, desymetryzatorem czy brać sygnał z jednej 'nogi'.

Albo kupić DAC z wyjściem XLR.

11 minut temu, jurek1 napisał:

Albo kupić DAC z wyjściem XLR

Nie rozumiem.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Godzinę temu, yayacek napisał:

Pomijając estetykę, czy pod względem jakości dźwięku ma w ogóle sens budowanie zestawu stereo na bazie sprzętu z rynku pro? Mam na myśli głównie elektronikę. 

29 minut temu, Zamerstary napisał:

Pomijając estetykę, czy pod względem jakości dźwięku ma w ogóle sens budowanie zestawu stereo na bazie sprzętu z rynku pro?

Jakość dźwięku? Hmm, każdemu podoba się inny dźwięk. Jeden lubi jasno, drugi ciemno, inny jak góra tnie a kolejny woli wypchaną średnicę.
O dźwięku nie ma sensu rozmawiać bo każdy ma inny gust. Ważniejsze w przypadku sprzętu pro jest to, jak i z czym będzie to łączone. Bo jak pisałem powyżej kupi sobie ktoś przetwornik D/A/D z wyjściami symetrycznymi +22dBU i co dalej - jak to wpiąć do domowego wzmacniacza?

Wiem, że co osoba to inny gust.  Podam konkretny przykład:

Czy np warto w ogóle spróbować połączyć końcówkę mocy Accuphase PRO-5 z jakimś pre domowym Accu, reszta również do użytku domowego? Czy w ogóle będzie to miało jakiś sens? 

Bo jak pisałem powyżej kupi sobie ktoś przetwornik D/A/D z wyjściami symetrycznymi +22dBU i co dalej - jak to wpiąć do domowego wzmacniacza?

Podaj konkretny przyklad
Pomijając estetykę, czy pod względem jakości dźwięku ma w ogóle sens budowanie zestawu stereo na bazie sprzętu z rynku pro? Mam na myśli głównie elektronikę. 

Co znaczy „pod wzgledem jakosci dzwieku“.
A przy uzyciu jakiego sprzetu jest produkowana muzyka, ktorej potem sluchasz w domu?

Te czeste dyskusje/watpliwosci co do jakosci brzmienia sprzetu pro sa bez sensu.

Z jednej strony, powolujemy sie na to, ze wszystko ma grac neutralnie, tak jak nagrane w studiu, a z drugiej strony ignorujemy, podwazamy jakosc sprzetu studyjnego, ktory byl do produkcji uzyty i wlasnie taka neutralna reprodukcje umozliwia.

To jest po prostu absurdalne

To nie sprzet pro znieksztaca reprodukcje nagran. To nasz sprzet domowy znieksztalca reprodukcje nagran

Łączenie klocków pro z tymi consumer może być kłopotliwe, bo nawet wej/wyj symetryczne bywają niekompatybilne (inne poziomy sygnałów).
Trzeba raczej konsekwentnie stosować klocki pro: DAC, wzmacniacz lub aktywne kolumny/monitory. Gramofon jest trudniej włączyć w sprzęt pro, trzeba użyć odpowiedniego preampu z wyjściami symetrycznymi (niewielki wybór) albo konwertować sygnały.

Akurat ja poszedłem tą drogą. Da się stosunkowo łatwo zbudować zestaw "studyjny" z monitorami bliskiego / średniego pola lub zestaw typu PA (klubowy lub estradowy). W opisie mojego sprzętu można zobaczyć jak to mniej więcej zrobiłem.

Apropos „optyki“

Nie znam produktu, ktory by mi sie optycznie lepiej podobal, niz te ponizsze pro

Ukryta Zawartość

IMG_7884.thumb.jpg.76b0999ad48123a8469fccc24dd3f83c.jpg

IMG_7885.thumb.jpg.fee67b380360d780269aac0ffe8ae869.jpg

IMG_7886.thumb.jpg.7e0f9b3ffe14b780d873322007037fce.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, xajas napisał:

Co znaczy „pod wzgledem jakosci dzwieku“.

Czy będzie dało się tego słuchać w warunkach domowych ze skutkiem zadowalającym. A może będzie kompletna padlina i dziwęk wydobywający z nich będzie np. szorstki, ostry z konkretnymi brakami?  Pytam bo nie wiem. Chcę się dowiedzieć mądrzejszych i bardziej doświadczonych. 

1 godzinę temu, xajas napisał:

Te czeste dyskusje/watpliwosci co do jakosci brzmienia sprzetu pro sa bez sensu.

Nie znam się na sprzęcie pro dlatego dopytuje i licze, ze ktos obeznany w temacie wyjasni w przystepny sposób. Wytłumacz proszę dlaczego są bezsensowne w takim razie? 

. Wytłumacz proszę dlaczego są bezsensowne w takim razie? 

Pisalem powyzej

Jesli jakosc tego sprzetu jest wystarczajaca dla studia, to musi wystarczyc takze w warunkach domowych

Niektorym sie ciagle jeszcze wydaje, ze ci pro w studiu maja gorsze uszy i nizsze wymagania, niz kazdy Kowalski.

To jest niepowazne.
2 godziny temu, xajas napisał:

To nie sprzet pro znieksztaca reprodukcje nagran. To nasz sprzet domowy znieksztalca reprodukcje nagran

Jeśli chodzi o zniekształcenia, to głównym winowajcą jest akustyka pomieszczenia. Sprzęt co najwyżej swoimi zniekształceniami wpasowuje akustykę pomieszczenia do subiektywnego kaprysu słuchacza. Jeśli ktoś w kaprys trafił i na powstały galimatias mówi "naturalnie", "neutralnie", "jak w studio" to się po prostu myli.

26 minut temu, Zamerstary napisał:

Czy będzie dało się tego słuchać w warunkach domowych ze skutkiem zadowalającym.

Kwestia gustu, tak jak ocena mojego B&W

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

w sprzęcie pro często są wentylatory, które mogą ale nie muszą przeszkadzać  w domowych warunkach, zależnie od sposobu użytkowania. Można wymieniać na cichsze modele. wygląd rzecz gustu. Jeśli ktos stawia wyglad ponad dzwięk to audio nie jest dziedziną w której osiągnie sukces - powinien się realizować w home staging'u

Godzinę temu, xajas napisał:

Niektorym sie ciagle jeszcze wydaje, ze ci pro w studiu maja gorsze uszy i nizsze wymagania, niz kazdy Kowalski.

Osobiście tak nie uważam. Temat ciekawy i mnie zainteresowal. 

@szymon1977 dziękuję za konkretną odpowiedź. 

26 minut temu, Zamerstary napisał:

@szymon1977 dziękuję za konkretną odpowiedź. 

Bez przesady, to zupełnie ogólne spostrzeżenia. Ale nie daj się wrobić w wielkie słowa, bo każdy co w kaprys trafił takie pisze... no prawie każdy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Bez przesady, to zupełnie ogólne spostrzeżenia. Ale nie daj się wrobić w wielkie słowa, bo każdy co w kaprys trafił takie pisze... no prawie każdy.

Trochę już przerzuciłem sprzętu audio ale głównie do zastosowania w domu. Także wiem jakie różnice mogą występować w jakości zarówno budowy jak i dźwięku.  Z studyjnym audio nie miałem do czynienia, będę musiał po prostu sprawdzić w praktyce i na własne uszy się przekonać jak to wygląda. 

Miałem kiedyś monitory z rynku pro. Tannoy. Lubiłem je 

Jakbym miał kasę to bym kupił aktywne pmc. Ale nie mam. 

🙂

Dorzucmy jeszcze do rozwazan sprzet "estradowy".

Ukryta Zawartość

Stylistycznie wg. mnie bardzo interesujaco.

Dzieki wbudowanemu,badz jako osobne urzadzenie DSP,mozna z dzwiekiem robic cuda.

Kolejny modul,to tylko przyklad.

Ukryta Zawartość

Uwazam ze szafka rackowa w pokoju z takim sprzetem to super alternatywa dla systemow hifi,tyle ze od strony technicznej,to co sygnalizowal kolega yayacek,moze byc klopotliwe.

20 godzin temu, jurek1 napisał:

Od prawie roku używam tanich monitorów aktywnych firmy Behringer i jestem zadowolony. Czasem brak najniższej oktawy, ale mam zamiar podeprzeć się sumem. Steruje z Roon na RPI4 a odbiera to cayin idac-6 mk2.

Dokladnie o takie rozwiazania mi chodzi.

Czy wkladajac w system pro. np 30k zl,uzyskamy tzw. hi-end. hifi za np 60k zl.

Z tego co czytalem to kolega Lech36 ma taki system ale czy sa na forum tez inne osoby ktore ida badz probowaly tej drogi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez greg190872
2 godziny temu, greg190872 napisał:

Dokladnie o takie rozwiazania mi chodzi.

Kup sobie to z linku poniżej, temat masz ogarnięty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, NRK napisał:

Kup sobie to z linku poniżej, temat masz ogarnięty:

Ukryta Zawartość

Bardzo ładne jaki to budżet?

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, greg190872 napisał:

Z tego co czytalem to kolega Lech36 ma taki system ale czy sa na forum tez inne osoby ktore ida badz probowaly tej drogi?

Jeden z moich systemów jest rzeczywiście w dużym procencie oparty o sprzęt z rynku PRO, ale w tym systemie egzystują też bez problemu dwa urządzenia typowo domowe. Nie trzeba dużej wiedzy żeby takie połączenia robić dobrze a sprzęt z rynku PRO oferuje prawie zawsze pewność parametrów technicznych, solidność wykonania i ...........  specyficzny wygląd z reguły dosyć siermiężny. Trzeba to polubić. Natomiast system wejść i wyjść najczęściej dostosowany jest do połączeń symetrycznych co na pewno ułatwia życie osobom stosującym takie rozwiązanie. O zaletach połączeń symetrycznych było już na forum sporo tekstów. Gra/działa jak każdy sprzęt, zazwyczaj zgodnie z deklaracją zawartą w danych technicznych do produktu.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi