Skocz do zawartości
IGNORED

Chcesz doswiadczyc 120dB i 16Hz w kinie domowym ? zapraszam do watku (a wlasciwie to do Piaseczna) :-)

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, T napisał:

No dopsz, to zrobmy tak - ja wkleje wykresy RT60, jak powiesz jak u Ciebie jest ogarniety bas 🙂 W sensie jakie pomieszczenie, jakie i gdzie ustawione suby + wykres pasma do 100Hz 🙂

Ja nie mam z tym problemu

Proczem bardzo...

Moje kino znasz....gdzieś tam przewijają się zdj. na forum.

Mruczą sobie  cztery Suby w systemie SBA. Samoróbki  na przetwornikach JBL cs1214 taka taniocha za 50 Euro sztuka.Na przedniej ścianie za ekranem  w 50 l skrzyniach....

Nie zchodzą zbyt nisko ale ja nie jestem basolubem ...Jak potrzeba to mają pier....cie

Napędzane to przez Crown XTi1002 

Ogarnięte przez Mini Dsp.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wykresy 

Spl

20230915_184344.thumb.jpg.7fb057f812770951337a970eaa92549c.jpg

Waterfal

20230915_184405.thumb.jpg.291d707a85ee4f35350f812d03ad3d98.jpg

Spektogram

20230915_184427.thumb.jpg.8ab237336bf17aeb33e63751d27e22b0.jpg

Waterfall centralny

20230915_192137.thumb.jpg.4c572b5dd95588dde2631f0ced91ab52.jpg

Pomieszczenie niewielkie coš ponad 16m2 wysokość 2.20m

Ostatnie pomiary robiłem dość dawno ...co za tym idzie wypadłem z wprawy w posługiwaniu sie REW .

Ale to chyba wystarczy... 🙂

Teraz Ty...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977
54 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Ja nie mam z tym problemu

Proczem bardzo...

Moje kino znasz....gdzieś tam przewijają się zdj. na forum.

Mruczą sobie  cztery Suby w systemie SBA. Samoróbki  na przetwornikach JBL cs1214 taka taniocha za 50 Euro sztuka.Na przedniej ścianie za ekranem  w 50 l skrzyniach....

Nie zchodzą zbyt nisko ale ja nie jestem basolubem ...Jak potrzeba to mają pier....cie

Napędzane to przez Crown XTi1002 

Ogarnięte przez Mini Dsp.

Pomieszczenie niewielkie coš ponad 16m2 wysokość 2.20m

Ostatnie pomiary robiłem dość dawno ...co za tym idzie wypadłem z wprawy w posługiwaniu sie REW .

Ale to chyba wystarczy... 🙂

Teraz Ty...

Suby mierzysz przy 85dB i od 28Hz ? kaman 🙂 Pokaz od 15Hz i 120dB, wtedy mozna ocenic jaki bas jest w pomieszczeniu, mniej wiecej 🙂 Ale trzeba przyznac ze wplyw pomieszczenia dobrze zniwelowany, jesli to pomiar bez kalibracji / korekcji DSP 🙂

Prosze bardzo, to sa RT60 przedniej lewej i centralnej kolumny z akustyka zrobiona na panelach z welny od Mega Acoustic (plus rozpraszacze) 🙂 Jak planowalem akustyke, rozpraszacze mialy byc wszystkie drewniane, ale jak przyszlo do placenia to niestety budzetu zabraklo i tylko 2 z 12 kupilem drewniane, reszta ze styroduru 🙂 Nastepstwem tego bylo moim zdaniem nieco za bardzo wygluszone 🙂 Centralny ma nizej nieco problemow, bo stoi po prostu na ziemi, inaczej sie nie dalo 🙂

Drugi pomiar to panele z welny zamienione na gabke, tez od Mega Acoustics 🙂 Oczywiscie gabka nie pochalania tak nizszych zakresow wiec widac co sie dzieje po zamianie 🙂 Mialem to poprawiac, ale w miedzyczasie stwierdzilem ze bede sprzedawal kino, wiec dalem spokoj 🙂

Ogolnie druga wersja z RT60 na srednim poziomie 250ms brzmi dobrze, jak by poprawic dol to mysle ze bylo by w sam raz 🙂

Ukryta Zawartość

GABKA.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T
Godzinę temu, Adi777 napisał:

Rozmawiałem już wcześniej z Audiosynergią, i pewnie tak to będzie wyglądać.

Adi777 - Ale napisz coś więcej czy masz już zamówiony sprzęt albo masz coś już na oku celowniku czy już zaczynasz magazynować towar.

Jakie i od jakiego producenta Kolumny/głośniki i subwoofery bo system wiadomo 7.1.4

Jaki procesor/końcówka od jakiej firmy - mam rozumieć potrzebujesz 11- kanałowej więc taką czy może jedną 7 a drugą 4 kanałową.

Jaki źródło czy będzie Blu-ray jeżeli tak to jaki.

Jaki ekran jak duży jakiej marki czy na stałe zamontowany na ścianę czy elektrycznie rozwijany z sufitu jaka powierzchnia materiał, format 16:9 czy 2:40:1.

Jakiej marki projektor.

Sam widzisz ile jest składowych takiego pokoju.

3 hours ago, T said:

No dopsz, to zrobmy tak - ja wkleje wykresy RT60, jak powiesz jak u Ciebie jest ogarniety bas 🙂 W sensie jakie pomieszczenie, jakie i gdzie ustawione suby + wykres pasma do 100Hz 🙂

Pytasz o wykresy do 100Hz, a sam wklejasz malo precyzyjne w zakresie niskotonowym wykresy do 10kHz?

Moim zdaniem takie wykresy praktycznie nic nie pokazują w "najciekawszym" pasmie.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

22 minuty temu, T napisał:

Suby mierzysz przy 85dB i od 28Hz ? kaman 🙂 Pokaz od 15Hz i 120dB, wtedy mozna ocenic jaki bas jest w pomieszczeniu, mniej wiecej 🙂 Ale trzeba przyznac ze wplyw pomieszczenia dobrze zniwelowany, jesli to pomiar bez kalibracji / korekcji DSP 🙂

Prosze bardzo, to sa RT60 przedniej lewej i centralnej kolumny z akustyka zrobiona na panelach z welny od Mega Acoustic (plus rozpraszacze) 🙂 Jak planowalem akustyke, rozpraszacze mialy byc wszystkie drewniane, ale jak przyszlo do placenia to niestety budzetu zabraklo i tylko 2 z 12 kupilem drewniane, reszta ze styroduru 🙂 Nastepstwem tego bylo moim zdaniem nieco za bardzo wygluszone 🙂 Centralny ma nizej nieco problemow, bo stoi po prostu na ziemi, inaczej sie nie dalo 🙂

Drugi pomiar to panele z welny zamienione na gabke, tez od Mega Acoustics 🙂 Oczywiscie gabka nie pochalania tak nizszych zakresow wiec widac co sie dzieje po zamianie 🙂 Mialem to poprawiac, ale w miedzyczasie stwierdzilem ze bede sprzedawal kino, wiec dalem spokoj 🙂

Ogolnie druga wersja z RT60 na srednim poziomie 250ms brzmi dobrze, jak by poprawic dol to mysle ze bylo by w sam raz 🙂

Ukryta Zawartość

GABKA.jpg

Ja nie jestem akustykiem...🙂

Mierzyłem wedł.tutoriali z internetów i tam 🙂 tak 

mierzyli🙂....

Jeszcze jak byś pokazał...  bez pajacowania 🙂

Waterfall z pomiarów subów 🙂 To bym był happy....

Bo w sumie o to mi chodziło...🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minut temu, brewka87 napisał:

Pytasz o wykresy do 100Hz, a sam wklejasz malo precyzyjne w zakresie niskotonowym wykresy do 10kHz?

Moim zdaniem takie wykresy praktycznie nic nie pokazują w "najciekawszym" pasmie.

Mysle ze powinienes sie nieco doedukowac, zanim zaczniesz wytykac bledy innym 🙂 Cytat ze strony miniDSP, na temat jak mierzyc RT60, gdzie instruuja aby ustawic zakres od 100Hz do 10kHz, dokladnie jak u mnie 🙂 A wiesz czemu ? bo pomiary poza tymi czestotliwosciami sa bez znaczenia, ze wzgledow technicznych 🙂 Info na ten temat sa w roznych zrodlach 🙂

"
Reverberation time

Sound generated in a room decays over time. You've probably been in a "live" hall where footsteps echo and a handclap can be heard to decay over seconds. In other rooms, sound decays very quickly. A convenient measure for this is the reverberation time, or the time that a transient sound takes to decay by 60 dB from its initial level. For home listening rooms, this measurement can be considered relevant above about 200 Hz.

In REW, click on the RT60 tab above the main plot. Deselect all plots except T30 and Topt. (For more information on the various plots, see the REW Help.) Set the frequency range from 100 Hz to 10,000 Hz, and the time range from 0.0 to 1.0 seconds."

42 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Ja nie jestem akustykiem...🙂

Mierzyłem wedł.tutoriali z internetów i tam 🙂 tak 

mierzyli🙂....

Jeszcze jak byś pokazał...  bez pajacowania 🙂

Waterfall z pomiarów subów 🙂 To bym był happy....

Bo w sumie o to mi chodziło...🙂

85dB to jest normalna kalibracyjna glosnosc do glosnikow, ale suby graja duzo glosniej w dobrze ustawionym kinie niz to, a przynajmniej powinny 🙂 W sensie 85dB powyzej 1kHz to juz jest dosc glosno, ale w scenach wybuchow czy innych suby powinny bez problemu osiagnac te 110dB chociaz, choc ja wole jeszcze wyzej 🙂 Wiec mierzenie glosnikow przy 85dB ma sens, ale zeby zobaczyc co sie na prawde dzieje z subami podczas seansu to trzeba je zmierzc przy minimum 110dB, ja ciagne do 120dB bo tyle realnie produkuja podczas seansu. A wtedy w zaleznosci od wydajnosci subow i akustyki pomieszczenia krzywa sie bardzo zmienia 🙂 No i definitywnie wychodzi czy plaska charakterystyka to wynik zadbania o akustyke, czy jedynie kalibracja DSP czy innym Dirac 🙂 

I ktore suby mam Ci wkleic, te co graja teraz, te co graly najlepiej, mam nieco tego 😄

Edytowane przez T
11 minut temu, T napisał:

85dB to jest normalna kalibracyjna glosnosc do glosnikow, ale suby graja duzo glosniej w dobrze ustawionym kinie niz to, a przynajmniej powinny

Jak się ma jakieś lepsze suby to pewnie tak🙂 ....Jak się ma takie zabawki🙂 jak moje to stanowczo wystarczy🙂..Najważniejsze że moje pomieszczenie ładnie🙂 współpracuje w niskich  zakresach🙂 I pogłos  w tym paśmie  jest na zadowalającym poziomie...🙂

11 minut temu, T napisał:

ktore suby mam Ci wkleic, te co graja teraz, te co graly najlepiej, mam nieco tego

Daj te co grały najlepiej...🙂

Edytowane przez Gmow1977
3 godziny temu, T napisał:

Mysle ze powinienes sie nieco doedukowac, zanim zaczniesz wytykac bledy innym 🙂 Cytat ze strony miniDSP, na temat jak mierzyc RT60, gdzie instruuja aby ustawic zakres od 100Hz do 10kHz, dokladnie jak u mnie 🙂 A wiesz czemu ? bo pomiary poza tymi czestotliwosciami sa bez znaczenia, ze wzgledow technicznych 🙂 Info na ten temat sa w roznych zrodlach 🙂

"
Reverberation time

Sound generated in a room decays over time. You've probably been in a "live" hall where footsteps echo and a handclap can be heard to decay over seconds. In other rooms, sound decays very quickly. A convenient measure for this is the reverberation time, or the time that a transient sound takes to decay by 60 dB from its initial level. For home listening rooms, this measurement can be considered relevant above about 200 Hz.

In REW, click on the RT60 tab above the main plot. Deselect all plots except T30 and Topt. (For more information on the various plots, see the REW Help.) Set the frequency range from 100 Hz to 10,000 Hz, and the time range from 0.0 to 1.0 seconds."

T - Gmow1977 w przeciwieństwie do ciebie nie rezygnuje ze swojego kina, gdybyś miał takie super to kino co o tym dudnisz już od jakiegoś dłuższego czasu to byś nie rezygnował, zawsze się da lepiej nawet kino za 1 milion może grać gorzej od takiego za 2.

Adi777 - Kanapa czy fotele to też ważna kwestia, pamiętaj filmy zwykle trwają ponad 2 godziny i musi to być w stanie wysiedzieć czyli musi być wygodnie, pamiętaj kanapa czy fotel muszą być twarde bo na miękkiej kanapie czy fotelach będziesz się ciągle wiercił.

Mysle ze powinienes sie nieco doedukowac, zanim zaczniesz wytykac bledy innym Cytat ze strony miniDSP, na temat jak mierzyc RT60, gdzie instruuja aby ustawic zakres od 100Hz do 10kHz, dokladnie jak u mnie A wiesz czemu ? bo pomiary poza tymi czestotliwosciami sa bez znaczenia, ze wzgledow technicznych Info na ten temat sa w roznych zrodlach

"Reverberation time

Sorry, ale to jest troche bez sensu, bo wyrwane z kontekstu. Tym bardziej jesli rozpatrujemy jakosc odtwarzanego niskiego basu i subwoofery (a nie „klaskanie“).

Zaadaptowac pomieszczenie powyzej 100-200Hz, to kazdy glupi potrafi. Sztuka jest to ponizej

Sa tez na to „normy“

Ukryta Zawartość

A przebieg charakterystyki (odchylki) w tym zakresie jest przewaznie skorelowany z czasami poglosu.

Ukryta Zawartość

10 hours ago, T said:

Mysle ze powinienes sie nieco doedukowac, zanim zaczniesz wytykac bledy innym 🙂

Ja Ci wytknąłem Twoją hipokryzję 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, xajas napisał:

Zaadaptowac pomieszczenie powyzej 100-200Hz, to kazdy glupi potrafi. Sztuka jest to ponizej

Ukryta Zawartość

Mi się skromnie wydaje ,że tych kilka paneli na ścianach to za mało na ogarnięcie basu.Dlatego prosiłem o Waterfall i Spectogram  subów w jego pomieszczeniu, a nie wykresy Centralnego ,ustawionego  ,jak się nie mylę....na podłodze....🙂Waterfall i Spectogram obnaża słabości systemu i dopiero tam  widać czy to naprawdę taki fajny bas  jak opisuje....T

Ale coś cisza ....🙂

Nic... czekamy  dalej🙂

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, xajas napisał:

Sorry, ale to jest troche bez sensu, bo wyrwane z kontekstu. Tym bardziej jesli rozpatrujemy jakosc odtwarzanego niskiego basu i subwoofery (a nie „klaskanie“).

Ukryta Zawartość

Sa tez na to „normy“

Oczywiscie ze jest o wiele trudniej (i drozej) zaadaptowac pomieszczenie ponizej 100Hz, dla tego prawie nikt tego nie robi 🙂 Jak na razie w PL widzialem jedna sale ktora rzeczywiscie miala adaptacje akustyczna niskich tonow 🙂 Co nie zmienia nic w fakcie, ze gdzi ebym nie czytal zalecaja pomiary RT60 od 100Hz do 10kHz 🙂 Nie chce mi sie szukac zrodel, moj guru o tym mowil w ktoryms z filmow na YT, plus czytalem w wielu miejscach 🙂 Pamietam tez ze czytalem ze ponizej 100Hz poglos musi byc mierzony jakims specjalnym pistoletem cisnieniowym (czy cos) aby uzyskac jakies rzeczowe rezultaty 🙂 Generalnie gdzie by nie czytal o RT60, mowi sie ze pomiar powinien byc od 100Hz do 10kHz, ze ponizej i powyzej rezulaty nie sa miarodajne 🙂

"
Zakresy częstotliwości pomiaru RT60

Zgodnie z ISO 338 zakres częstotliwości przy pomiarach czasu pogłosu RT60 powinien obejmować co najmniej 250 Hz do 2000 Hz dla metody impulsowej. Metoda szumu przerywanego wymaga zakresu częstotliwości od 125 Hz do 4000 Hz gdy czas pogłosu jest mierzony w oktawach lub 100 Hz do 5000 Hz gdy pomiar odbywa się w tercjach. "

3 godziny temu, brewka87 napisał:

Ja Ci wytknąłem Twoją hipokryzję 🙂

Ty spryciulo Ty, nie wiesz o czym piszesz ale nieomieszkasz hipokryzji wytknac 🙂 Nie powiem, podziwiam 🙂

48 minut temu, Gmow1977 napisał:

Mi się skromnie wydaje ,że tych kilka paneli na ścianach to za mało na ogarnięcie basu.Dlatego prosiłem o Waterfall i Spectogram  subów w jego pomieszczeniu, a nie wykresy Centralnego ,ustawionego  ,jak się nie mylę....na podłodze....🙂Waterfall i Spectogram obnaża słabości systemu i dopiero tam  widać czy to naprawdę taki fajny bas  jak opisuje....T

Ale coś cisza ....🙂

Nic... czekamy  dalej🙂

Dobrze Ci sie wydaje, panele ktore mam nie maja zadnego wplywu na niskie tony 🙂 Nie pamietam juz zasady, chyba bylo to cos w stylu "grubosc welny akustycznej mus miec 0.25 dlugosci fali, aby ja zaabsorbowac" 🙂 Dawno temu juz to czytalem, wiec moze pamiec mylic ale pulapka basowa wypelniowa welna musialaby miec 4 metry grubosci aby absorbowac niskie tony az do 20Hz 🙂 Ale podkreslam ze moge sie mylic co do numerow, w kazdym badz razie panele z welny musialyby miec grubasc w metrach, aby absorbowaly bardzo niskie tony 🙂

Nie mam pomiarow tego co teraz gra u mnie na poziomie takim jak Ty pokazales Swoje, czyli przy 85dB i obciete przy 28Hz (bo kto tak mierzy, znaczy poza Toba) 🙂 Ale nie mam problemow w tygodniu to zrobic specjalnie dla Ciebie, ALE nie ma nic za darmoszke 🙂 Jesli ja mam zrobic pomiar zebys mogl sobie porownac, to ja poprosze o to samo 🙂 W sensie zmierz tak jak sie powinno mierzyc suby zeby pokazac co potrafia w danym pomieszczeniu, czyli od 15Hz i przy natezeniu 115-120dB z wylaczonym DSP 🙂

Ukryta Zawartość

25 minutes ago, T said:

Ty spryciulo Ty, nie wiesz o czym piszesz ale nieomieszkasz hipokryzji wytknac 🙂 Nie powiem, podziwiam 🙂

Za to Ty nie mając pojęcia o tym co wie, a czego nie wie rozmowca nieomieszkasz rozmówcy niewiedzy wytknąć... po prostu w kazdym temcie zawsze jestes najmądrzejszy (Twoim zdaniem) 😂

6 minut temu, brewka87 napisał:

Za to Ty nie mając pojęcia o tym co wie, a czego nie wie rozmowca nieomieszkasz rozmówcy niewiedzy wytknąć... po prostu w kazdym temcie zawsze jestes najmądrzejszy (Twoim zdaniem) 😂

To jest forum amatorskie, tu NIKT nie jest najmadrzejszy, na czele ze mna 🙂 Prawdziwi fachowcy nie traca czasu na dyskusje z laikami na forach, wiec to co tu znajdziesz NAJ to zazwyczaj NAJbardziej rozdmuchane ego 🙂 A ze to dodatkowo jest polskie forum, to jak to w naszej nacji jest normalnym, KAZDY wie wszystko najlepiej 🙂 

Edytowane przez T
Godzinę temu, T napisał:

Dobrze Ci sie wydaje, panele ktore mam nie maja zadnego wplywu na niskie tony 🙂 Nie pamietam juz zasady, chyba bylo to cos w stylu "grubosc welny akustycznej mus miec 0.25 dlugosci fali, aby ja zaabsorbowac" 🙂 Dawno temu juz to czytalem, wiec moze pamiec mylic ale pulapka basowa wypelniowa welna musialaby miec 4 metry grubosci aby absorbowac niskie tony az do 20Hz 🙂 Ale podkreslam ze moge sie mylic co do numerow, w kazdym badz razie panele z welny musialyby miec grubasc w metrach, aby absorbowaly bardzo niskie tony 🙂

To po co bicie tej piany🙂 jaki to masz fajny bas w swoim  pomieszczeniu....🙂

Dobrze wiesz 🙂,że dopiero obniżenie pogłosu  w basie i jego liniowy przebieg   świadczy o jego jakości.🙂A ta przekłada się na resztę pasma🙂.Każdy Akustyk  ci to powie🙂

Godzinę temu, T napisał:

Nie mam pomiarow tego co teraz gra u mnie na poziomie takim jak Ty pokazales Swoje

No i nigdy 🙂nie będziesz miał🙂 przy tych kilku🙂 panelach na ścianie🙂

Godzinę temu, T napisał:

przy 85dB i obciete przy 28Hz (bo kto tak mierzy, znaczy poza Toba)

Jakoś przeryłem cały 🙂internet 🙂i nikt nie ustawia Amplitunera🙂 głośniej jak 75 db -85 db 🙂 Ja tak ustawiłem jak zalecali 🙂 i tak zmierzyłem 🙂

Wyniki patrz wyżej🙂

Godzinę temu, T napisał:

Ale nie mam problemow w tygodniu to zrobic specjalnie dla Ciebie, ALE nie ma nic za darmoszke 🙂 Jesli ja mam zrobic pomiar zebys mogl sobie porownac, to ja poprosze o to samo

Ja z tobą 🙂nie będę  handlował.🙂Umowa była inna.🙂Chciałeś widzieć moje  pomiary 🙂 ?To wkleiłem🙂 .Miałeś nie pajacować ...🙂tylko wstawić pomiary subów🙂 tak, jak ja dałem swoje...🙂 Waterfall i Spectogram.Nie ma znaczenia  jak.... 🙂

Daj zakres jak u mnie bez znaczenia 🙂

Więc nie kombinuj🙂"Guru Basu"🙂 tylko wklej wykresy...🙂

Żebyśmy wszyscy poznali🙂 jak to sobie poradziłeś 🙂z basem 🙂za pomocą 4 subów🙂

…gdzie bym nie czytal…

OK, w sieci mozna wiele „wyczytac“ i te wywody z ta absolutna dokladnoscia pomiaru ponizej 100Hz, to nic nowego

Ale…

Ruszmy troche wlasna glowa.
Na chlopski rozum.

1. Wiekszosc programow umozliwia pomiar i analize RT ponizej 100Hz.

REW nawet do 50Hz

Ukryta Zawartość

A tutaj do wspomnianych juz wczesniej 63Hz

IMG_8252.thumb.jpg.4c52e6fb73298e3fa07072122c4601ec.jpg

Dlaczego i po co?

A po co robimy takie pomiary?

2. Po to, by rozpoznac problematyczne zakresy. Do tego nie potrzebuje nonplusultra dokladnych metod ani sprzetu, o ktorych piszesz

3. Po to, by sprawdzic, czy zaimplemtowane srodki/adaptacja akustyczna zadzialala/jest skuteczna. Wtedy skala bledu pomiaru absolutnych wartosci nie odgrywa roli, bo pomiary przed i po sa wykonane ta sama metoda i obarczone tymi samymi bledami. Czyli wynik jest wystarczajaco dokladny, by rozpoznac roznice. A to jest niemalze najwazniejsze!

4. Po to, by porownac pomiary uzytkownika A z pomiarami uzytkownika B. Poniewaz smiem twierdzic, ze w 95% wszyscy stosujemy te same metody pomiarowe (REW + UMIK-1), wiec wyniki naszych pomiarow sa obarczone tymi samymi bledami dokladnosci i przez to de facto latwo porownywalne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego @xajas popraw proszę swoj post powyzej. Wkleiłes niby mój cytat, tylko ze ja nic takiego nie napisałem ☺ cos chyba pokręciłes podczas edycji posta 😉

Godzinę temu, Gmow1977 napisał:

To po co bicie tej piany🙂 jaki to masz fajny bas w swoim  pomieszczeniu....🙂

Dobrze wiesz 🙂,że dopiero obniżenie pogłosu  w basie i jego liniowy przebieg   świadczy o jego jakości.🙂A ta przekłada się na resztę pasma🙂.Każdy Akustyk  ci to powie🙂

No i nigdy 🙂nie będziesz miał🙂 przy tych kilku🙂 panelach na ścianie🙂

Jakoś przeryłem cały 🙂internet 🙂i nikt nie ustawia Amplitunera🙂 głośniej jak 75 db -85 db 🙂 Ja tak ustawiłem jak zalecali 🙂 i tak zmierzyłem 🙂

Wyniki patrz wyżej🙂

Ja z tobą 🙂nie będę  handlował.🙂Umowa była inna.🙂Chciałeś widzieć moje  pomiary 🙂 ?To wkleiłem🙂 .Miałeś nie pajacować ...🙂tylko wstawić pomiary subów🙂 tak, jak ja dałem swoje...🙂 Waterfall i Spectogram.Nie ma znaczenia  jak.... 🙂

Daj zakres jak u mnie bez znaczenia 🙂

Więc nie kombinuj🙂"Guru Basu"🙂 tylko wklej wykresy...🙂

Żebyśmy wszyscy poznali🙂 jak to sobie poradziłeś 🙂z basem 🙂za pomocą 4 subów🙂

Posluchaj chlopaku 🙂 Gdybys pytal z prawdziwej ciekawosci to by bylo co innego, ale nie pytasz, pytasz tylko po to bo Twoje kruche ego nie lubi moich wypowiedzi i chcesz mi za wszelka cene pokazac ze nie jest u mnie tak dobrze jak mowie ze jest 🙂 Ja to rozumiem, to typowe forumowe zachowanie, ale nie mam zamiaru Ci jeszcze w tym pomagac 🙂

Jak juz piszemy co myslimy, to mysle ze te pomiary co pokazales to nie jest zaden przypadek i ze "tak na YT" mowili, tylko po prostu rzeczysiste wyniki sa tak slabe u Ciebie, ze inaczej sie nie da tego pokazac aby zachowac twarz 🙂 A konkretnie ?

1. obciales pomiar przy 28Hz, poniewaz ponizej tego spadek zapewne jest drastyczny, a prawda jest taka ze 28Hz w kinie to jest BIEDA i ledwie to w ogole mozna nazwac subwooferem, jak by Ci sie nie podobalo jak gra 🙂

2. zaloze sie ze krzywa wyszla Ci w miare plaska dla tego ze jest juz po korekcji DSP, dla tego mierzyles przy 85Hz bo powyzej tego wszystko by sie posypalo 🙂 Zapewne jak to wielu robi, obnizyles cale pasmo do najwiekszego dolka i voila, jest plaska charakterystyka 🙂 Oczywiscie pomiarow bez DSP nie pokazesz, ale pomiar przy 115-120dB pokazalby jak jest u Ciebie na prawde z tym basem, jesli te suby w ogole bylyby w stanie osiagnac takie natezenie dzwieku 🙂

Dla tego jak mamy na serio oceniac wzajemnie jaki to mamy bas, to pokaz jak to u Ciebie na prawde jest, a nie pomiar aby tylko wygladal jak najlepiej 🙂 To co pokazales mozna osiagnac jednym subem w niewielkim pomieszczeniu, jak dlugo bedzie zamkniety zeby bas sie nie ciagnal jak w moich otwartych 🙂 Wiec moja oferta stoi, tylko jam mamy porownywac, to porownujmy to samo 🙂

Tu masz rzeczywisty pomiar natezenia dzwieku, BEZ ZADNEJ korekcji DSP 🙂 Jak pomierzysz Swoje bez DSP na tym poziomie, to mozemy dalej rozmawiac 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez T
Godzinę temu, xajas napisał:

OK, w sieci mozna wiele „wyczytac“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i te wywody z ta absolutna dokladnoscia pomiaru ponizej 100Hz, to nic nowego

Ale…

Ruszmy troche wlasna glowa.
Na chlopski rozum.

Ino ja nie stosuje zasady "na chlopski rozum", daleko mi do fachowca wiec stosuje zasady "sluchaj fachowcow" 🙂 Nie slucham wiec porad na forach, bo na forach nie ma fachowcow i w sumie to glownie mam jedno zrodlo wiedzy i co sie dowiem z tego zrodla, sprawdzam u siebie w praktyce 🙂 A zrodlo mojej wiedzy to jegomosc ktory sie nazywa ANTHONY GRIMANI i nie dosc ze pracowal przez lata w Dolby i THX, produkuje Swoje wlasne PRO systemy kina ( https://www.grimanisystems.com ) to jest odpowiedzialny chyba za dwa najlepsze kina domowe na swiecie wedle CEDII 🙂 Jednym slowem mozna powiedziec ze sie gosciu zna na temacie, ale co wazniejsze swietnie sie dzieli Swoja wiedza i sa godziny wykladow i wywiadow z Nim na YT 🙂

Wiec nie obraz sie, ale ja na fora zagladam czasem z nudow, czasem aby Was podraznic, ale nie traktuje zbytnio powaznie rad ktore na forach uslysze 🙂 Fajnie sie jest poprzekomazac, czy podzielic i poogladac to co inni robia, ale definitywnie nie wezme porad kogos z forum ponad jednego z najlepszych fachowcow na swiecie 🙂 A to On m.in. mowil o tym ze pomiar RT60 ponizej 100Hz i powyzej 10kHz nie ma sensu 🙂

I ile bysmy tu nie gadali o sprzecie, wykresach, pomiarach itepe to JEDYNYM sposobem aby wiedziec czy ktos rzeczywiscie w praktyce wie co mowi, a czy tylko sie naczytal na internetach i na slepo powtarza jest posluchanie sprzetu tego co SAM zrobil 🙂 Ja jak najbardziej zapraszam do Piaseczna aby posluchac u mnei czy wiem o czym mowie czy nie, jak w tytule watku napisalem 🙂 Ale dopuki nie uslysze jak gra u Ciebie czy u kogokolwiek innego radzacego mi cos na forum, to traktuje owe opinie z przymruzeniem oka 🙂

mam nadzieje ze nie urazilem 🙂

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, JVC 4K napisał:

Adi777 - Ale napisz coś więcej czy masz już zamówiony sprzęt albo masz coś już na oku celowniku czy już zaczynasz magazynować towar.

Jakie i od jakiego producenta Kolumny/głośniki i subwoofery bo system wiadomo 7.1.4

Jaki procesor/końcówka od jakiej firmy - mam rozumieć potrzebujesz 11- kanałowej więc taką czy może jedną 7 a drugą 4 kanałową.

Jaki źródło czy będzie Blu-ray jeżeli tak to jaki.

Jaki ekran jak duży jakiej marki czy na stałe zamontowany na ścianę czy elektrycznie rozwijany z sufitu jaka powierzchnia materiał, format 16:9 czy 2:40:1.

Jakiej marki projektor.

Sam widzisz ile jest składowych takiego pokoju.

Jasne, wiem, że składowych jest mnóstwo.

Mam kolumny, parę JBL M2, jeszcze jedna sztuka potrzebna na środek, myślę nad SCL-4 lub SCL-3, zobaczymy co na to projektant.Być może zaproponuje też SCL-6 lub 7.

SCL-8 lub SCL-5 na sufit.

Końcówki mocy - pewnie coś z USA, może Apollon. Procesor - Trinnov, tylko jeszcze nie wiem jaki model. Projektor - zapewne któryś laserowy JVC.

Fotele są na pewno bardzo ważne i lepiej na nich nie oszczędzać.

Myślę natomiast nad pewną rzeczą. Nie mieszkam w Polsce, a zanim zjadę już definitywnie, to minie trochę czasu. Wakacje mam około miesiąc w roku, czyli niedużo. Zastanawiam się, czy jest sens robić kino na "gotowo", bo do zamieszkania w Polsce na stałe część sprzętu może być już trochę nieświeża. Oczywiście nie głośniki, wzmacniacze raczej też nie, ale procek i projektor?

31 minut temu, Adi777 napisał:

Jasne, wiem, że składowych jest mnóstwo.

Mam kolumny, parę JBL M2, jeszcze jedna sztuka potrzebna na środek, myślę nad SCL-4 lub SCL-3, zobaczymy co na to projektant.Być może zaproponuje też SCL-6 lub 7.

SCL-8 lub SCL-5 na sufit.

Końcówki mocy - pewnie coś z USA, może Apollon. Procesor - Trinnov, tylko jeszcze nie wiem jaki model. Projektor - zapewne któryś laserowy JVC.

Fotele są na pewno bardzo ważne i lepiej na nich nie oszczędzać.

Myślę natomiast nad pewną rzeczą. Nie mieszkam w Polsce, a zanim zjadę już definitywnie, to minie trochę czasu. Wakacje mam około miesiąc w roku, czyli niedużo. Zastanawiam się, czy jest sens robić kino na "gotowo", bo do zamieszkania w Polsce na stałe część sprzętu może być już trochę nieświeża. Oczywiście nie głośniki, wzmacniacze raczej też nie, ale procek i projektor?

Jakbyś jeszcze mógł napisać ekran jaki wymiar i ramowy czy elektryczny i format, masz możliwość ściągnięcia z USA to spróbuj Stewart lub Seyamour jeżeli planujesz głośniki przednie dać za ekranem to wtedy ten materiał musi być jak najlepiej przepuszczalny dźwiękowo myślę że plecionka z Seyamour Screen Excelence to chyba lepszy wybór od normalnie dziurawionego Stewarta, chyba że głośniki frontowe i centralny jednak po bokach ekranu i pod spodem to wtedy taki ekran akustyczny nie jest potrzebny.

12 minut temu, JVC 4K napisał:

Jakbyś jeszcze mógł napisać ekran jaki wymiar i ramowy czy elektryczny i format,

Tych rzeczy jeszcze nie wiem. Wiem natomiast, że na 21:9 gra się fantastycznie. W Polsce mam budżetowego LG 34 właśnie w 21:9, do gier jak dla mnie super sprawa.

Głośniki za ekranem.

Czyli wszystko opierasz na JBL-ach w kinie będzie moc i dynamika ale muzyki na nich nie posłuchasz niestety, to zwykłe estradówki.

Jeżeli ma być ekran transparentny akustycznie to pomyśl nad plecionką jest lepszym rozwiązaniem od tzw. dziurawionego.

Dobrze że idziesz w laserowy projektor, zawsze mieć lepiej 20 000godzin życia urządzenia i spokojną głowę, niż co 2-3 lata kupować drogie lampy.

Trinnov - to chyba najbardziej ciężki w ogarnięciu sprzęt i ma masakrę ustawień i nie jest to urządzenie dla każdego a już na pewno nie dla tych którzy lubią prostotę w obsłudze, albo Tobie ktoś to poustawia jakiś instalator albo musisz iść na szkolenie z obsługi tego czegoś, ja bym osobiście tego nigdy nie kupił, jest tyle innych przedwzmacniaczy na rynku że jest w czym wybierać.

Edytowane przez JVC 4K
4 godziny temu, T napisał:

Posluchaj chlopaku 🙂 Gdybys pytal z prawdziwej ciekawosci to by bylo co innego, ale nie pytasz, pytasz tylko po to bo Twoje kruche ego nie lubi moich wypowiedzi i chcesz mi za wszelka cene pokazac ze nie jest u mnie tak dobrze jak mowie ze jest 🙂 Ja to rozumiem, to typowe forumowe zachowanie, ale nie mam zamiaru Ci jeszcze w tym pomagac 🙂

Jak juz piszemy co myslimy, to mysle ze te pomiary co pokazales to nie jest zaden przypadek i ze "tak na YT" mowili, tylko po prostu rzeczysiste wyniki sa tak slabe u Ciebie, ze inaczej sie nie da tego pokazac aby zachowac twarz 🙂 A konkretnie ?

1. obciales pomiar przy 28Hz, poniewaz ponizej tego spadek zapewne jest drastyczny, a prawda jest taka ze 28Hz w kinie to jest BIEDA i ledwie to w ogole mozna nazwac subwooferem, jak by Ci sie nie podobalo jak gra 🙂

2. zaloze sie ze krzywa wyszla Ci w miare plaska dla tego ze jest juz po korekcji DSP, dla tego mierzyles przy 85Hz bo powyzej tego wszystko by sie posypalo 🙂 Zapewne jak to wielu robi, obnizyles cale pasmo do najwiekszego dolka i voila, jest plaska charakterystyka 🙂 Oczywiscie pomiarow bez DSP nie pokazesz, ale pomiar przy 115-120dB pokazalby jak jest u Ciebie na prawde z tym basem, jesli te suby w ogole bylyby w stanie osiagnac takie natezenie dzwieku 🙂

Dla tego jak mamy na serio oceniac wzajemnie jaki to mamy bas, to pokaz jak to u Ciebie na prawde jest, a nie pomiar aby tylko wygladal jak najlepiej 🙂 To co pokazales mozna osiagnac jednym subem w niewielkim pomieszczeniu, jak dlugo bedzie zamkniety zeby bas sie nie ciagnal jak w moich otwartych 🙂 Wiec moja oferta stoi, tylko jam mamy porownywac, to porownujmy to samo 🙂

Tu masz rzeczywisty pomiar natezenia dzwieku, BEZ ZADNEJ korekcji DSP 🙂 Jak pomierzysz Swoje bez DSP na tym poziomie, to mozemy dalej rozmawiac 🙂

Ukryta Zawartość

O....i kolega T się odpalił🙂Dobra to  teraz poważnie 
Posłuchaj chłopcze...Ty byś się nadawał na akwizytora...Bo gadane to masz .Niewidomemu to byś pewnie zdechłego gołębia sprzedał... Nagłówki Tematów jak w SuperExpresie...  
Chciałbym Tobie przypomnieć ,że to nie mój Bas jest tematem tego wątku ,aTwój.Chciałeś zobaczyć jak mam ogarnięty bas u siebie , więc zobaczyłeś...Ja nigdzie nie pisałem, że mam idealny i  bez Dsp.Na tych przetwornikach i tych gľośnościach jakich słucham ...   Dla mnie gra to dobrze.Powtarzam dla mnie.Na pewno można lepiej... Mimo że pokazałem swoje wykresyTy  dalej się wykręcasz...Co do Ego... to ja z moim nie mam najmniejszego problemu.To raczej z twoim przerośniętym jest coś nietak. Tak sie tym basem onanizujesz jaki to on nie jest idealny i nisko schodzi ...No i fajnie.Ja chciałem poznać tylko wykres Waterfall i pogłos w niskim zakresie. w twoim Kinie...Ale widać niewygodne pytania nie są przez ciebie mile widziane.Kto nie pieje z zachwytu to jest Be...Trudno jakoś to przeżyję Pamiętaj Głośno ,to nie zawsze idealnie...Liczy sie jakość.Tą poznaje sie między innymi po czasie pogłosu niskich częstotliwości...Bo to jak szybko wybrzmiewa bas w pomieszczeniu też jest ważne...Ale przecież Ty to wszystko wiesz...
Ja mam lepszą propozycję ....
Kto chce poznać wykresy Waterfall Pana T niech polubi ten Post...
Myślę ,że tak z 10 polubień powinno Ciebie przekonać
Jak nie ,to cóż ,z tym to nic się już nie da zrobić...

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Gmow1977 napisał:

Posłuchaj chłopcze...Ty byś się nadawał na akwizytora...Bo gadane to masz .Niewidomemu to byś pewnie zdechłego gołębia sprzedał... Nagłówki Tematów jak w SuperExpresie...  
Chciałbym Tobie przypomnieć ,że to nie mój Bas jest tematem tego wątku ,aTwój.Chciałeś zobaczyć jak mam ogarnięty bas u siebie , więc zobaczyłeś...Ja nigdzie nie pisałem, że mam idealny i  bez Dsp.Na tych przetwornikach i tych gľośnościach jakich słucham ...   Dla mnie gra to dobrze.Powtarzam dla mnie.Na pewno można lepiej... Mimo że pokazałem swoje wykresyTy  dalej się wykręcasz...Co do Ego... to ja z moim nie mam najmniejszego problemu.To raczej z twoim przerośniętym jest coś nietak. Tak sie tym basem onanizujesz jaki to on nie jest idealny i nisko schodzi ...No i fajnie.Ja chciałem poznać tylko wykres Waterfall i pogłos w niskim zakresie. w twoim Kinie...Ale widać niewygodne pytania nie są przez ciebie mile widziane.Kto nie pieje z zachwytu to jest Be...Trudno jakoś to przeżyję Pamiętaj Głośno ,to nie zawsze idealnie...Liczy sie jakość.Tą poznaje sie między innymi po czasie pogłosu niskich częstotliwości...Bo to jak szybko wybrzmiewa bas w pomieszczeniu też jest ważne...Ale przecież Ty to wszystko wiesz...

Mozna ? mozna 🙂 Tylko trzeba na spokojnie i bez emocji 🙂

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.663f9f85244ff64c3320fa5a44305464.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Gmow1977 napisał:

Tylko że on już oficjalnie nie ma tego kina, ponoć sprzedaje albo jest w posiadaniu jego rodziców, ale na pewno nie jest jego.

1 godzinę temu, JVC 4K napisał:

muzyki na nich nie posłuchasz niestety, to zwykłe estradówki.

Hehe, dobre, nawet się uśmiałem 😄

A na 4367 bym posłuchał? Jeśli tak, to dlaczego nie na M2? Jeśli nie, to dlaczego? Konkrety panie, konkrety.

Równie dobrze mogę napisać, że Dali to typowe słupki pod WAF, bez dynamiki, z małymi wooferami, do oglądania, dla kupujących oczami 😁

3 hours ago, Adi777 said:

ale procek i projektor

Trinnov z racji ciągłych aktualizacji inaczej sie starzeje. Alt16 ma pewne ograniczenia i w związku z tym wymiana, albo dołożenie niektorych części w przyszłości może być niemożliwa. Nowy hdmi2.1 choćby, ma być możliwy do instalacji jedynie w alt32.

Co do skomplikowania urządzenia, to ja jednak wole mieć możliwości których nigdy nie wykorzystam, niż ich nie mieć. Natomiast bałbym się samodzielnych prób ustawień i kalibracji urządzeń od datasat.

….be still and know….

1 minutę temu, Seth_A_Rider napisał:

Trinnov z racji ciągłych aktualizacji inaczej sie starzeje.

Właśnie miałem coś takiego napisać, że jednak Trinnov jest wspierany i aktualizowany. Wątpię, żeby za 2 lub 3 lata wyszedł Altitude Pro albo V2 czy coś w tym stylu. No nic, jeszcze pomyślę, mam czas.

Storm Audio też wygląda spoko.

• Pokaż nowe odpowiedzi