Skocz do zawartości
IGNORED

Nad m10 v2 vs arcam sa30

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, rd79 napisał:

Będę śledził temat. Ja też szukam wzmaka z korekcją akustyki 😉

Wielkiego wyboru niestety nie ma.

Jest jeszcze Buchardt I150 i Linn.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, paszczak7005 napisał:

Odpisali mi z Arcam.pl model arcam-sa30 ma peny pakiet dirac live

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysłane z mojego 21081111RG przy użyciu Tapatalka

👍

Będziesz wypożyczał Arcama?

Ukryta Zawartość

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

Będziesz wypożyczał Arcama?
Spróbuję obydwa arcam i nad m10 v2. Wtedy wybiorę.

7 minut temu, paszczak7005 napisał:

Spróbuję obydwa arcam i nad m10 v2. Wtedy wybiorę.

Bierzesz tylko te dwa wzmaki pod uwagę?

Tak on ma pełny system na pokładzie.

Też uważam że nad jest nieco bardziej rozdzielczy lekki w brzmieniu i bardziej neutralny. 

Ale akurat nie wiem czy to jest zaleta ja osobiście wolę brzmienie SA 30 które daje więcej emocji w przekazie.

Gra żywo energicznie i to nie klasa D. Sprawdź oba te wzmacniacze to zobaczysz o czym mówię. A sam zdecydujesz który jest ci bliższy.

I akurat osobiście uważam iż można sporo oczekiwać od tej kalibracji.

Może diametralnie zmienić brzmienie twojego systemu. Chociaż nie jest to kalibracja najprostszych lotów warto poświęcić jej nieco więcej czasu to finalne rezultaty mogą naprawdę zadziwić

14 minut temu, xajas napisał:

„Rozgryzc“ te dwa, to zajecie na tygodnie

Ukryta Zawartość

Ale mozna wziac urlop i wyprobowac jeszcze inne

Ciekawe czy wypożyczają z możliwością zastosowania korekcji, czy trzeba się rejestrować żeby z niej skorzystać?

Ukryta Zawartość

Dobre pytanie. Po branzy/oficjalnych sprzedawcach oczekiwal bym, ze maja zaistalowana pelna wersje i sa w stanie ja zademonstrowac tudziesz w przypadku wypozyczenia do testow udostepnic.

Jak kupuje nowe auto, to tez robiac probna przejazdzke tez korzystam z wszystkich biegow i nie ograniczam sie do pierwszych dwoch

Dziś wykonałem kilka telefonów i czego się dowiedziałam że pozostaje tyko Nad. Arcam sa30 to może dobry wzmacniacz ale czasem trafia się problem z aktualizacja wiesza się w czasie aktualki jest jakiś problem i ludzie są z niego nie zadowoleni dziś nawet miałem okazję kupić nowy model za 8 5 tysiąca nowy kosztuje 13 000. Coś jest na rzeczy. Zostaje Nad m10 albo C399. Juz wykonałem telefon do sklepu który ma te modele pewnie wiecie o jaki chodzi. Jest jeszcze Lyngdorf audio tdai-1120 ale też widzę że to niszowy model mało popularny.

@paszczak7005 Nady mają bardzo stabilną aplikacje. Posiadam node2i z bluosem i jeszcze nigdy nie miałem z nim problemu. Dziwi Mnie to, że za taką kupę kasy aplikacje nie działają jak należy🫤

47 minut temu, paszczak7005 napisał:

Jest jeszcze Lyngdorf audio tdai-1120 ale też widzę że to niszowy model mało popularny.

Nie do końca 😉 Ma swoje zalety ale generalnie jest mniej ciekawy niż NAD. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 godzin temu, paszczak7005 napisał:

Jest jeszcze Lyngdorf audio tdai-1120 ale też widzę że to niszowy model mało popularny.

A coś ty, Lyngdorf to jeden z najpopularniejszych "all in one" w swoim budżecie! 🙂 

Jeden z najczęściej wypożyczanych klocków audio! 

Rozmawiamy o nim w podsumowaniu roku, możesz sobie przejrzeć jeśli jesteś ciekawy.

Edytowane przez S4Home

Bo mało salonów je ma. To tam gdzie są to sa wypożyczane. Z tym że to wzmacniacz cyfrowy. Trzeba to mieć na uwadze. Ja lubię z odpowiednio dobranymi kolumnami.

14 godzin temu, paszczak7005 napisał:

Dziś wykonałem kilka telefonów i czego się dowiedziałam że pozostaje tyko Nad. Arcam sa30 to może dobry wzmacniacz ale czasem trafia się problem z aktualizacja wiesza się w czasie aktualki jest jakiś problem i ludzie są z niego nie zadowoleni dziś nawet miałem okazję kupić nowy model za 8 5 tysiąca nowy kosztuje 13 000. Coś jest na rzeczy. Zostaje Nad m10 albo C399. Juz wykonałem telefon do sklepu który ma te modele pewnie wiecie o jaki chodzi. Jest jeszcze Lyngdorf audio tdai-1120 ale też widzę że to niszowy model mało popularny.

Nie skreślaj sa30. Najpierw go posłuchaj. Aktualizacja? Co tam jest do aktualizacji? Robisz to raz i z głowy. Nie uda się, chodź ja nie słyszałem o tym, to idzie na serwis i ci wygrają nowy soft. 

Apka na pewno jest lepsza w nadzie. Bardziej chodzi mi abyś sprawdził różnice w brzmieniu. 

A to co piszesz o utrzymaniu bądź nie ceny to niestety kwestia blokowania niektórych produktów do szerszej sprzedaży. 

Lepszy , większy rabat na produkt dostaniesz który jest łatwiej dostępny. Bowersy, rotele czy właśnie niektóre nad są blokowane tylko do sieci tophifi. Wówczas ich rabatowanie jest mocno ograniczone. 

Odnośnie Arcama sa30 umówiłem się na odsłuch zobaczę jak to wygląda może wtedy będę wiedział więcej.

Jak masz okazję to słuchaj jak najwięcej. No i czekamy na sprawozdanie
Tylko że zaś się naczytałam o tej aplikacji do arcam że się wiesz nie reaguje amazon music jedni mówią że nie działa brak języka polskiego. Zobaczę na żywo wszystko przetestuję też apke. Szkoda że tego Nada nie mają a specjalnie do Katowic nie chce mi się jechać

. Szkoda że tego Nada nie mają a specjalnie do Katowic nie chce mi się jechać

Przeciez to „za miedza“

Przy tego rzedu inwestycji, na pewno bym sie tam wybral
12 minut temu, paszczak7005 napisał:

Tylko że zaś się naczytałam o tej aplikacji do arcam że się wiesz nie reaguje amazon music jedni mówią że nie działa brak języka polskiego. Zobaczę na żywo wszystko przetestuję też apke. Szkoda że tego Nada nie mają a specjalnie do Katowic nie chce mi się jechać

Ukryta Zawartość

Sprawdź jak da radę z kalibracją akustyki i bez. Ciekawe czy będzie duża różnica.

8 minut temu, xajas napisał:

Przeciez to „za miedza“

Ukryta Zawartość

Przy tego rzedu inwestycji, na pewno bym sie tam wybral

Jak blisko to obowiązkowo 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, paszczak7005 napisał:

Ukryta Zawartość

No właśnie tak jest czytać zamiast samemu sprawdzać. 

Jak z dzieckiem

- Masz szpinak jedz

- nie lubię

- a jadłeś?

-nie

12 godzin temu, rd79 napisał:

Sprawdź jak da radę z kalibracją akustyki i bez. Ciekawe czy będzie duża różnica.

Jak blisko to obowiązkowo 🙂

Będzie ale to trzeba robić w domowych warunkach. Sale w salonach mogą być już dobrze zaaranżowane, chodź nie wszystkie. 

No i to nie jest tak że ogarniesz kalibrację w 10 minut. 

Ukryta Zawartość

Wiadomo że żadnej. Apropo mojego Marantz już jedzie ktoś po niego czyli jestem 1000 zł do przodu teraz tylko wybór.

50 minut temu, S4Home napisał:

A jaki jest sens robienia korekcji w salonie? Bo w domu to okej rozumiem, ale gdzieś indziej?

A wypożyczacie Arcama sa30 do domu z możliwością przetestowania korekcji 😉

4 minuty temu, rd79 napisał:

A wypożyczacie Arcama sa30 do domu z możliwością przetestowania korekcji 😉

O ile jest dostępny w ofercie do wypożyczenia to jasne że tak. Ciekawi mnie dalej odpowiedź na zadane prze ze mnie pytanie? 🙂 

Godzinę temu, S4Home napisał:

O ile jest dostępny w ofercie do wypożyczenia to jasne że tak. Ciekawi mnie dalej odpowiedź na zadane prze ze mnie pytanie? 🙂 

👍

Wiadomo, że największy sens ma korekta u siebie w domu. Ciekawy jestem, bo nigdy nie miałem z nią do czynienia, jaki wpływ na akustykę ma taka możliwość, ale jak kolega @Piotr Sonido wyżej wspomniał przy dobrze zaaranżowanym pokoju taka korekta już nie będzie tak odczuwalna😉

A jaki jest sens robienia korekcji w salonie? Bo w domu to okej rozumiem, ale gdzieś indziej?

Masz na mysli salon sprzedazy?

Sens jest prosty.
1. nie wierze w akustycznie perfekcyjne salony. W salonie tez mozesz cos poprawic

2. moge zaprezetowac kilka roznych brzmien/setupow bez zmiany sprzetu

3. moge pokazac co naprawde mozna osiagnac (zakladam ze sprzedawca w salonie ma pojecie o tym, jak wyciagnac optimum z takiego ustrojstwa). Nigdy nie masz gwarancji, ze gosc testujacy takie ustrojstwo w domu, jest w stanie je opanowac i ocenic poprawnie potencjal

Podstawa jest uzywac zawsze te same zestawy glosnikowe, ustawione w tym samym miejscu

Wiadomo, że największy sens ma korekta u siebie w domu. Ciekawy jestem, bo nigdy nie miałem z nią do czynienia, jaki wpływ na akustykę ma taka możliwość, ale jak kolega [mention=98263]Piotr Sonido[/mention] wyżej wspomniał przy dobrze zaaranżowanym pokoju taka korekta już nie będzie tak odczuwalna

Pokaz mi dobrze zaaranzowany pokoj w zakresie basu
Pokaz mi system, w ktorym lewy/prawy kanal jest ifealnie symetryczny poziomowo i czasowo.

Ja mysle ze wiekszosc forumowiczow nie zdaje sobie z tego sprawy, co takie ustrojstwo robi.

No i zostałem bez wzmacniacza więc teraz muszę coś kupić na początek arcam zobaczę przez dwa tygodnie po testuje jeśli będę zadowolony nawet nie spojrzę na Nad.

• Pokaż nowe odpowiedzi