Skocz do zawartości
IGNORED

Czego słuchamy - ale nie linki YouTube, tylko okładki płyt.

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, jezz napisał:

Podobno Weather Report

I♥️WR

W dniu 9.05.2025 o 20:26, Mark75X napisał:

Tak samo mógłbym odwrócić się od Watersa i aktora Seagala

Tych trzymam za murem który budują 

pomyśleć że PF artystycznie mur przeszkadzał🤦‍♂️

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 godziny temu, jezz napisał:

Pewnie jak ja bym tak napisał, to by mnie tutaj zadziobano, a tak, nawet nikt się nie zająknął. Dla mnie to bardzo prymitywne 

Zwróć uwagę na to, iż nie wszystkie wpisy i nie wszystkich forowiczów mają taką samą wagę.

Co za tym idzie - ich oddziaływanie i reakcje czytających są różne. 

Ty jesteś opiniotwórczy, nie muszę się ze wszystkimi Twoimi zgadzać, ale prędzej wywołasz moją odpowiedź, niż wpis jakiegoś niedoważonego siurka, który "błysnął" wpisem o WR (tej nawet nie zauważyłem).

• Redaktorzy
5 godzin temu, jezz napisał:

Podobno Weather Report to muzyka, przy której dobrze oddaje się mocz, tak czytałem na forum.

Pewnie jak ja bym tak napisał, to by mnie tutaj zadziobano, a tak, nawet nikt się nie zająknął. Dla mnie to bardzo prymitywne 

Nie wiem jak tu jest z moczem, bo nie do tego służy mi muzyka, ale śniadanie przy tym robi się samo.

Nie WR, tylko półtorej minuty "kawałka" proponowanego przez soundchasera. Miał to być przykład dobrej melodii. Krótka piłka jak w siatkówce. Nie spodobała mi się propozycja, stąd też odpowiedź być może daleka od standardów kultury i sztuki.

Zająknęli się. Otrzymałem odpowiedź, że "do jazzu trzeba dorosnąć". Nie ciągnąłem tego tematu, gdyż zbyt wiele energii poszłoby abym dokładniej wytłumaczył czego szukam, cenię w muzyce i wiem, że odpowiedzi nie byłyby satysfakcjonujące mnie, z pewnością szydercze, ironiczne, niekoniecznie merytoryczne. Rytm, harmonia i melodia to trzy filary, które stanowią o tym, że dany utwór ma wartość, jest przebojem i ludzie to "kupią".

Co do "moczu" nie było to właściwe określenie stanu mojego braku emocji, ani dobra metafora. Może wtedy miałem gorszy dzień...

@jezz było minęło. Jeśli w jakiś sposób moje słowa "dotknęły" Twoją estetykę muzyczną i ogólnie - Ciebie tamte 3-4 moje wpisy, to Cię przepraszam. Nie mam z tym najmniejszego problemu. Zawsze możesz też napisać do mnie na PW albi wejść na mój Blog i zostawić komentarz.

Zresztą kim ja jestem aby przejmować się moimi wpisami? Mówią żeby nigdy nie przyjmować krytyki od osób od których nigdy nie chciałoby się przyjąć porady życiowej. Chciałbyś porady ode mnie? No właśnie. Zatem nie ma powodu do zmartwień.

33 minuty temu, iro III napisał:

Ty jesteś opiniotwórczy, nie muszę się ze wszystkimi Twoimi zgadzać, ale prędzej wywołasz moją odpowiedź, niż wpis jakiegoś niedoważonego siurka, który "błysnął" wpisem o WR (tej nawet nie zauważyłem).

O, kolega merytoryczny jak prawie zawsze. Nieraz dosrywał mi, żartobliwe rzekomo. Nawet komentował nie będę. Nie ma powodu do zmartwień.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W oczekiwaniu na koncert Stevena Wilsona - ,, jadę " dziś tak🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, jezz napisał:

Podobno Weather Report to muzyka, przy której dobrze oddaje się mocz, tak czytałem na forum.

Nie wiem jak tu jest z moczem, bo nie do tego służy mi muzyka, ale śniadanie przy tym robi się samo.

Ukryta Zawartość

Panowie,skoro muzyka pomaga przy tak prozaicznych czynnościach...to fajnie👍😁

Ukryta Zawartość

56 minut temu, aryman napisał:

W oczekiwaniu na koncert Stevena Wilsona - ,, jadę " dziś tak🙂

Ukryta Zawartość

A gdzie dwa ostatnie + EP-ka 4 1/2? 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mark75X
Godzinę temu, Mark75X napisał:

A gdzie dwa ostatnie + EP-ka 4 1/2? 🙂

Epka? Proszę Cię bardzo . A 3 ostatnie płyty to już okres kiedy praktycznie wcale nie kupuje płyt. Tylko streaming.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

55 minut temu, aryman napisał:

Epka? Proszę Cię bardzo . A 3 ostatnie płyty to już okres kiedy praktycznie wcale nie kupuje płyt. Tylko streaming.

Ukryta Zawartość

👍Napisałem 2, bo The Future Bites "instynktownie" jakoś nie biorę pod uwagę.

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Mark75X napisał:

👍Napisałem 2, bo The Future Bites "instynktownie" jakoś nie biorę pod uwagę.

A na mnie i w dniu premiery robiła wrażenie i teraz też. I do tego jest fenomenalnie nagrana. Baa. Bardziej mnie ten krążek,, trzepnął " niż dwie późniejsze płyty artysty Wilsona razem wzięte.  Serio! 

U mnie dzisiaj takie klimaty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )    2.thumb.jpg.a66f0c81a2cea7c5272ca817bd54c9ea.jpg   3.thumb.jpg.b8712f3c82136d9e70d8b8dc1b9ab712.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

15 godzin temu, kangie napisał:

Otrzymałem odpowiedź, że "do jazzu trzeba dorosnąć".

Jak ja napisałem, że muzyka pewnego zespołu jest dla mnie kiczowata, to straszono mnie, że każdy taki wpis będzie uznany za prowokację i będzie zgłaszany do moderacji. Czujesz różnicę w podejściu?

15 godzin temu, kangie napisał:

Jeśli w jakiś sposób moje słowa "dotknęły" Twoją estetykę muzyczną i ogólnie - Ciebie tamte 3-4 moje wpisy, to Cię przepraszam.

Nie dotykają mnie takie wpisy, choć ja nie używam takich porównań.

Oj, dawno nie słuchałem.

Kumpel grał w tej kapeli, ale to żadna prywata.🙂

"Konsorcjum sztuki niebanalnej  el dupa"

Córka się obśmiała, jak to usłyszała 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 11.05.2025 o 16:19, kangie napisał:

Nie WR, tylko półtorej minuty "kawałka" proponowanego przez soundchasera. Miał to być przykład dobrej melodii.

Kangie - była mowa o tym, że w muzyce jazzowej nie ma melodii. Podałem pierwszy przykład, który natychmiast przyszedł mi do głowy pewnie dlatego, że dla mnie prawdopodobnie od tego zespołu zaczęła się inspiracja jazzem. To był kiedyś wielki jazzowy przebój i pochodzi z najbardziej popularnej płyty WR. Mógłbym przytoczyć wiele innych przykładów, jednak nie widziałem takiej potrzeby, bo kwestia tego czy w jazzie jest melodia, czy nie to już sprawa indywidualnego odbioru.

Edytowane przez Seyv
13 godzin temu, jezz napisał:

Jak ja napisałem, że muzyka pewnego zespołu jest dla mnie kiczowata, to straszono mnie, że każdy taki wpis będzie uznany za prowokację i będzie zgłaszany do moderacji. Czujesz różnicę w podejściu?

Co to było? Przypomnisz mi, bo pamiętam jak przez mgłę... 
Widocznie byłem już po 4 piwach. 😆
Chyba nie pisałeś o muzyce Yes?😉

12 godzin temu, soundchaser napisał:

Co to było? Przypomnisz mi, bo pamiętam jak przez mgłę... 
Widocznie byłem już po 4 piwach. 😆
Chyba nie pisałeś o muzyce Yes?😉

Nie mogę, bo może to być uznane za prowokację, ale nie był to Yes.😀

A do kawy, płyta pełna brytyjskiej, gitarowej, melodyjnej zadziorności.

Godni kontynuatorzy genialnych The Jam, The Kinks, The Troggs.

Szkoda, że narkotyki zjadały Doherty'ego i tak mało muzyki wydali.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, jezz napisał:

Poznaję, to płyta @iro III.

No nie do końca, mój egzemplarz ma nalepkę wieszczacą:

apostrophe turns 50! (...) celebrating FZ's first U.S. Gold Record Award... 🙂

12 godzin temu, jezz napisał:

Nie mogę, bo może to być uznane za prowokację, ale nie był to Yes.😀

A do kawy, płyta pełna brytyjskiej, gitarowej, melodyjnej zadziorności.

Godni kontynuatorzy genialnych The Jam, The Kinks, The Troggs.

Szkoda, że narkotyki zjadały Doherty'ego i tak mało muzyki wydali.

Ukryta Zawartość

Był na odwyku i ma nowy zespół Babyshambles, polecam. Generalnie genialny kompozytor i muzyk.

Ukryta Zawartość

12 minut temu, paww napisał:

Był na odwyku i ma nowy zespół Babyshambles, polecam. Generalnie genialny kompozytor i muzyk.

Tak, wiem, ten jego "nowy" zespół ma ze 20 lat.

Dwa wieczory z pierwszym perkusistą Weather Report.
Mnóstwo pozytywnej energii, jazzu, funku i wspaniałych popisów perkusyjnych.

250px-The_Essence_of_Mystery.jpg 250px-Funky_Snakefoot.jpg

Mind_Transplant.jpg              250px-The_Man_Incognito.jpg

cover_161106102018_r.jpg

• Redaktorzy
W dniu 11.05.2025 o 16:19, kangie napisał:

O, kolega merytoryczny jak prawie zawsze. Nieraz dosrywał mi, żartobliwe rzekomo. Nawet komentował nie będę. Nie ma powodu do zmartwień.

Uuuu, kolejny raz z rzędu głupi wpis poczyniłem na forumie. Tym razem w stronę @iro III i to bezzasadnie.

Wyjaśniłem sprawę. Od razu lżej na sercu. IRO III, dzięki!

@jezz @iro III @soundchaser @EmilioE @Chicago i wielu innych graczy... Muzykę jazzową szanuję. Możliwe, że wrócę do jej studiowania, o ile można to tak nazwać, bo czasu nigdy za dużo żeby to porządnie ogarnąć, zrozumieć. Rzeczywiście mój wpis o WC w galerii handlowej był głupkowaty. Taki na poziomie nizin społecznych. Twórczości Wheater Report nie znam. Oceniłem jedynie 1,5 minuty utworu proponowanego na szybko przez kol. @soundchaser -a. Byłem całkowicie trzeźwy, ale pod wpływem kiepskiego nastroju. Takie wpisy jak mój niedzielny oraz wpisy innych wojowników Bocznicy np. po ostrym alkoholu powinny być na dobę kolejkowane do późniejszej decyzji czy publikować taki łajno. Wytrzeźwiejesz? Opublikuj! Ja byłem trzeźwy i to jest smutne. Po pijanemu jeszcze można zrozumieć, wybaczyć. Ale na trzeźwo?! (przyp. "Siekierezada" słowa Peresady (gra aktorska Ludwika Paka))

Do wpisu sprowokował mnie wpis @Chicago o tym, że nie wziąłby lekcji gry na gitarze od Gilmoura. I miał swoje racje. Gilmour jest mega-leszczem przy wielu gitarzystach jazzowych. Sam kiedyś przyznał, że ubolewa, że nie rozwijał teorii i umiejętności głębszej eksploracji gryfu gitary i że zamknął się w pentatonice mollowej, który zawsze ogranicza. Chicago nie dał się wciągnąć w tę dziwną prowokację z mojej strony i chwała mu za to. Dojrzałość pokazała górę.

Jestem przekonany, że mój smarkaty niedzielny wpis nie odcisnął na Was piętna, zwłaszcza nie chciałbym żeby kolega @jezz czuł się urażony.

@EmilioE miał całkowitą rację. Mega dobry psycholog z niego. Zamknąłem się na muzykę i poruszam się w tym co znam i lubię. Wzruszam się przy Chopinie, Rachmaninoffie (Drugi koncert fortepianowy) Marty Friedmanie, czasami Pacie Metheny. Mój to problem i nie powinienem Was obciążać jakimiś żalosnymi wypocinami przeciwko JAZZOWI, który za żadne skarby świata nie ugnie się, chociazby hejtowało go miliony takich "łosi" jak ja! 🙂

Nie czujcie urazy. Cieszę się, że @iro III nie jest zły na mnie.

Tyle na dzisiaj. Następny wpis obiecuję - będzie bardziej merytoryczny niż ten niedzielny.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Kangie przestań! Przecież wiemy, że jesteś swój człowiek 😀 Nie ma co się bić w piersi, każdy ma coś, co mu nie siedzi 🤪

Wypij swoje i nasze zdrowie! 👍

"Tynk pożera dźwięk" 747

Kangie - już się tak nie biczuj. Nic się przecież nie stało. 😉
Ja kiedyś trąbkę pomyliłem z saksofonem, a ile śmiechu przy tym było to nie wspomnę. 
No ale ja byłem wtedy po 4 piwach, to mogę się tłumaczyć. 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi