Skocz do zawartości
IGNORED

Bluesound Node 2 - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, może ktoś będzie w stanie mi pomóc tutaj?

Mam od nowości Bluesound Node 2, którego jednak nie używałem ok roku. Teraz chciałem go podłączyć do sprzętu, ale po podłączeniu do zasilania cały czas świeci się dioda na czerwona i na nic nie reaguje. Co to może być? Czy ktoś może spotkał się z takim problem i wie jak go rozwiązać?

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

https://www.audiostereo.pl/topic/164871-bluesound-node-2-problem/

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Przeczytałem ten wątek i myślę że to powinni pomóc, ale dopiero w wieczorem to sprawdzę. 

A spotkał się ktoś może z klejącą się obudową Bluesound Node 2? Ta "gumowana" obudowa cała zaczęła się kleic do rąk i do ścierek jak próbuję przetrzec. I nic nie pomaga.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

7 minut temu, azimut napisał:

A spotkał się ktoś może z klejącą się obudową Bluesound Node 2? Ta "gumowana" obudowa cała zaczęła się kleic do rąk i do ścierek jak próbuję przetrzec. I nic nie pomaga.

Spróbuj pozbyć się gumolajzu za pomocą IPY (alkohol izopropylowy). Jak nie pomoże to benzyna ekstrakcyjna.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

No właśnie wczoraj już w desperacji próbowałem benzyną ekstrakcyjną to przetrzeć i nic nie pomaga 😞 

45 minut temu, azimut napisał:

No właśnie wczoraj już w desperacji próbowałem benzyną ekstrakcyjną to przetrzeć i nic nie pomaga 😞 

podobny problem miałem z kolumnami Mission 796 gdzie zastosowano podobny patent,skończyło śię myciem i powtórnym malowaniem plastikowej górnej scianki do której mocowano głośniki.

Od tej pory unikam wszelkich gumowanych gratów.

Z tym papierem to bym uważał...na początek umyj całą obudowę powoli aby nie uszkodzić obudowy,po usunięciu tego lepiszcza trzeba położyć grunt do plastików i prysnąć czarnym matem.

Chyba że znasz jakiegoś lakiernika który to pryśnie za sensowne pieniądze.

Szkoda pieniędzy inwestować w ten sprzęt oddając do lakiernika. Na razie musze go reanimować, mam nadzieję że wgranie softu po USB pomoże. A ta obudowa jakoś mnie mniej martwi bo to jest sprzęt który może być schowany gdzieś głęboko i nie musi być wyeksponowany. Ma już swoje lata, z czasem i tak trzeba będzie go zastąpić czymś nowszym i lepszym. 

Pytałem o to z ciekawości czy ktoś miał też podobny przypadek. Bo to dziwna sprawa że w firmowym sprzęcie, wcale przecież nie jakaś najtańsza chińszczyzna, nagle zaczyna się rozpuszczać i kleić obudowa. 

No to już mam odpowiedź dlaczego mój Bluesound Node 2i nie działa. Wgranie firmware z pedrive'a po usb nie udało się. Cały czas świeci na czerwono po włożeniu pedrive'a. Więc przeszukałem jeszcze internet i okazało się takich przypadków pełno opisanych, jest to tak zwana czerwone światło śmierci. Jest to związane z tym, że w module zasilanie spuchły kondensatory. Ludzie piszą zbulwersowani że serwis Bluesound zaleca w takim przypadku zakup nowego urządzenia (oczywiście jeżeli nie jest na gwarancji). A więc jest to droga jednorazowa zabawka. 

Może komuś się przyda:

Bluesound Node2 Disassembly - YouTube 

1 godzinę temu, azimut napisał:

Ludzie piszą zbulwersowani że serwis Bluesound zaleca w takim przypadku zakup nowego urządzenia (oczywiście jeżeli nie jest na gwarancji). A więc jest to droga jednorazowa zabawka. 

Przecież to normalne, że po okresie gwarancyjnym producent nie wymieni Tobie urządzenia. Nie ma się co dziwić.

Popytaj ludzi którzy wymieniali w swoich urządzeniach oryginalne moduły zasilania na moduły zasilania liniowego , może ktoś będzie chciał odsprzedać oryginalny moduł.

3 minuty temu, Qban napisał:

Przecież to normalne, że po okresie gwarancyjnym producent nie wymieni Tobie urządzenia. Nie ma się co dziwić.

Popytaj ludzi którzy wymieniali w swoich urządzeniach oryginalne moduły zasilania na moduły zasilania liniowego , może ktoś będzie chciał odsprzedać oryginalny moduł.

A gdzie ja napisałem o wymianie urządzenia na nowe? Miałem na myśli odpłatną naprawę poprzez wymianę kondensatorów albo nawet modułu zasilania. Tak wyczytałem, sam jeszcze tego nie sprawdzałem, ale zadzwonię do serwisu i się dowiem.

Kolego czy nie widzisz że obecna "elektronika" to gufna jednorazowego użytku bez względu na cenę,takie czasy mamy.

Po nowe marsz...to naczelna zasada producentów.

Nie wiem co miałeś na myśli.

Poszukaj sobie tematu o zasilaniu liniowym do Node i wypytaj kolegów czy ktoś ma odsprzedać oryginalny moduł zasilania. Wymiana modułu jest bajecznie prosta a koszt zapewne wielokrotnie mniejszy niż naprawa w serwisie Bluesound.

W necie widziałem moduły zasilania do Node 2 po 340 zł netto. Do tego trzeba kupić zasilacz 5V za który życzą sobie 860 zł netto.

Wiem że wymiana modułu zasilania jest prosta, ale przy takich kosztach ta zabawa się nie opłaca. Wolę już kupić coś nowego i porządnego, ale do Bluesound się zraziłem i na pewno więcej nie kupię nic tej marki

Nie napisałem abyś zmienił zasilanie na liniowe. Napisałem abyś pogadał z osobami które takie zasilanie założyły i być może odsprzedadzą stare oryginalne moduły.

24 minuty temu, azimut napisał:

Bluesound się zraziłem i na pewno więcej nie kupię nic tej marki

Czemu? bo popsuł się po gwarancji? Bluesound psuje się tak samo jak każde inne urządzenie. W dzisiejszych czasach nie można być pewnym żadnej firmy.  
Ja np. nie narzekam na Node. Miałem Node 2i a teraz N130 i żaden nigdy mnie nie zawiódł.

5 minut temu, Qban napisał:

Nie napisałem abyś zmienił zasilanie na liniowe. Napisałem abyś pogadał z osobami które takie zasilanie założyły i być może odsprzedadzą stare oryginalne moduły.

Czemu? bo popsuł się po gwarancji? Bluesound psuje się tak samo jak każde inne urządzenie. W dzisiejszych czasach nie można być pewnym żadnej firmy.  
Ja np. nie narzekam na Node. Miałem Node 2i a teraz N130 i żaden nigdy mnie nie zawiódł.

Poczytaj sobie opinie ludzi na temat wsparcia serwisowego Bluesound. Oczywiście że wszystko może się popsuć, ale to nie są tanie zabawki, które się wyrzuca jak się posuły bo serwis nie chce naprawiać. Nie mówiąc już o obudowie która jest wykonana z jakiegoś tworzywa które z czasem zaczyna być lepkie. 

Jesteś zadowolony ze swoich sprzętów i życzę aby to trwało jak najdłużej. Ja jednak mam inne doświadczenie o opinię na temat tego sprzętu. Myślę nie ma sensu to dalej rozwijać.

1 minutę temu, azimut napisał:

Oczywiście że wszystko może się popsuć, ale to nie są tanie zabawki, które się wyrzuca jak się posuły bo serwis nie chce naprawiać.

Nie rozumiem czemu uparłeś się na naprawę w serwisie Bluesounda? Napisałeś ,że napuchły kondensatory w module zasilania. Kup taki moduł -na portalach aukcyjnych widziałem po ok 50 zł , wymień i dalej ciesz się muzyką. Nie ma co szukać dziury w całym.

4 minuty temu, azimut napisał:

Nie mówiąc już o obudowie która jest wykonana z jakiegoś tworzywa które z czasem zaczyna być lepkie. 

Być może przetarłeś obudowę jakimś środkiem który wywołał taki efekt? 

3 minuty temu, Qban napisał:

Nie rozumiem czemu uparłeś się na naprawę w serwisie Bluesounda? Napisałeś ,że napuchły kondensatory w module zasilania. Kup taki moduł -na portalach aukcyjnych widziałem po ok 50 zł , wymień i dalej ciesz się muzyką. Nie ma co szukać dziury w całym.

Ja się na nic nie uparłem. Napisałem tylko jak wygląda sprawa z serwisowaniem tego przez Bluesound. 

11 godzin temu, azimut napisał:

"A spotkał się ktoś może z klejącą się obudową Bluesound Node 2? Ta "gumowana" obudowa cała zaczęła się kleic do rąk i do ścierek jak próbuję przetrzec. I nic nie pomaga."

Miałem podobny problem z kaskiem narciarskim. Przyczyną było suszenie na gorącym kaloryferze. Czy ten Node stał koło jakiegoś źródła ciepła?

Edytowane przez ciszyn11

Oczywiście że stał koło źródła ciepła - było nim Musical Fidelity ms5i. Generalnie raczej tego typu sprzęty stoją obok siebie 🙂