Skocz do zawartości
IGNORED

Bluetooth Aptx HD

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem ma wady - angażuje telefon. Poza tym w czym problem kupić Wiim Mini ? Brzmienie nawet po optyku będzie lepsze niż po BT.

Nie rozumiem tego.

1. telefon jest nadajnikiem. Wiim Mini jest odbiornikiem. Porownujesz/zastepujesz jablka z gruszkami.

2. jesli chce przesylac cos bezkablowo, to przytaczanie optyka jest bez sensu
4 minuty temu, jar1 napisał:

Co słychać wyraźnie? Konkretnie.

polecam lekture na wieczor 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, SZROT napisał:

polecam lekture na wieczor 🙂 

Ukryta Zawartość

To nie jest odpowiedź na moje pytanie. 

PS, Jakby co, to oscyloskop też mam w domu, nawet dwa 😉

Jak coś majstruje to używam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1
35 minut temu, jar1 napisał:

Co słychać wyraźnie? Konkretnie.

Ja mysle ze jak nie slyszysz roznicy, to nie ma co przeplacac. Zostan przy najtanszym rozwiazaniu jakie daje satysfakcje. Nie ma sensu wydawac dodatkowe pieniadze jesli sie nie slyszy.

Wszystkim innym szczerze polecam przesiadke z jakiegokolwiek kodeka bluetooth na LDAC a szczegolnie z aptX.

Edytowane przez SZROT
8 minut temu, SZROT napisał:

Wszystkim innym szczerze polecam przesiadke z jakiegokolwiek kodeka bluetooth na LDAC a szczegolnie z aptX.

Szkoda, że nie zawsze jest to możliwe, nie każdy sprzęt wspiera LDAC. Jabłka nie.

14 minut temu, SZROT napisał:

Ja mysle ze jak nie slyszysz roznicy, to nie ma co przeplacac.

Podziwiam, że słyszysz zniekształcenia harmoniczne i różnice poniżej 0,1% (a nawet o rząd jeszcze mniejszy)  na sinusie. 

Tak wynika, z tego linku, co podałeś.

Nie żebym czepiał się jakiegoś kodeka BT, bo każdy robi sobie z tego, co dostaje swoją sieczkę i przetwarza kompresując, więc jakiś cudów nie oczekuję. 

Proponuję Odbiornik Audio Bluetooth 1Mii DS200 Pro 

czasami go dodatkowo go uzywam  wszystkie kodeki Bluetooth bardzo dobra jakosc  

Trzeba miec odpowiednio dobry telefon 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Abajek napisał:

Proponuję Odbiornik Audio Bluetooth 1Mii DS200 Pro 

czasami go dodatkowo go uzywam  wszystkie kodeki Bluetooth bardzo dobra jakosc  

Trzeba miec odpowiednio dobry telefon 

Ukryta Zawartość

Szukam coś takiego, ale z możliwością wyboru kodeka oraz z zasilaniem akumulatorowym.

Ukryta Zawartość

Mam 2 pary niezłych słuchawek na BT, na spacery taka jakość zupełnie wystarcza. 

Do sprzętu stacjonarnego najlepszy jest odtwarzacz sieciowy, no i zawsze można dołożyć z czasem  lepszy dac. 

Edytowane przez 1siedem
23 minuty temu, Abajek napisał:

Powerbank

No można, trzeba przejściówkę i dodatkowe pudełko, a miejsca mam niewiele 😉

Mam  takiego chińczyka z akumulatorkiem i jest fajnie. Tylko nie ma przełączanych na sztywno kodeków.

aptX Lossless - to nas pogodzi 😉 

Takie BT to ja rozumiem !

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 25.09.2023 o 15:06, Piopio napisał:

W życiu ! BT spłaszcza dźwięk - tracimy scenę, wybrzmienia, separację. O ile BT w przypadku słuchawek zdaje egzamin to w przypadku sprzętu stacjonarnego to porażka. 

W zasadzie masz rację, choć zwyczajowo wyolbrzymiasz. Natomiast faktem jest, że dokładanie gorszego jakościowo połączenia bezprzewodowego do hifi, które łączymy raz kablem i do końca życia mamy spokój, po prostu nie ma sensu. Poza sytuacjami typu przyszedł kumpel i chce coś puścić z komórki, albo chcę ze swojego źródła móc słuchać łażąc po domu w słuchawkach temat w zasadzie nie istnieje. To trochę jak dyskusja nt ciśnienia w oponach jadącego 300km/h Malucha. 

Ps

A w obu przypadkach jakość dźwięki będzie inna niż z hifi z innych powodów niż przesył BT

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

A ja się tutaj zgadzam z [mention=11639]Piopio[/mention] , z BT jest coś nie halo. Jakiś czas temu z mojego systemu w salonie zabrałem RPi z Volumio i podłączyłem konwerter BT na S/PDIF (A107).
Dzisiaj słuchałem z 2 godziny muzyki zarówno ze streamingu mp3 jak i z plików FLAC. Przez AptX. I to nie grało, a kiedyś owszem. Było bez basu, nie wiem, głębi, "wypełnienia"?

W końcu przyniosłem RPi, podłączyłem i teraz to gra jak kiedyś. Ten sam DAC i reszta, a różnica ogromna. A107 ma słaby zegar, ale DAC jest z buforem więc to nie powinno mieć takiego degradującego wpływu. Ale może ma.

W dniu 30.09.2023 o 20:44, msankowski napisał:

Jakiś czas temu z mojego systemu w salonie zabrałem RPi z Volumio i podłączyłem konwerter BT na S/PDIF (A107).

Znowu, zależy od standardu, SBC ma o rząd wielkości niższy bitrate niż najwyższy LDAC. Więc pytanie w jakim standardzie używałeś tego BT, ale to generalnie kompresja stratna z definicji. Mniej lub więcej, ale jednak. 

W dniu 30.09.2023 o 20:44, msankowski napisał:

Dzisiaj słuchałem z 2 godziny muzyki zarówno ze streamingu mp3 jak i z plików FLAC. Przez AptX. I to nie grało, a kiedyś owszem. Było bez basu, nie wiem, głębi, "wypełnienia"?

W końcu przyniosłem RPi, podłączyłem i teraz to gra jak kiedyś. Ten sam DAC i reszta, a różnica ogromna.

To chyba nie tylko kwestia kompresji. Czasem w Tidalu trafi się plik AAC (MP3) 320k czy nawet 96k i wcale nie brzmi tak źle jak cokolwiek puszczane przez BT... może jakiś rozjazd czasowy? Mityczny jitter? 😉 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 29.09.2023 o 13:20, paww napisał:

Jak się stosuje osobne odtwarzacze np. Shanling, Fiio, Astell&Kern, Sony itp. to telefon nie ma żadnego znaczenia. Faktycznie telefon bym chyba odradzał, chociaż może są telefony z dobrymi protokołami audio, nie mniej jednak nie znam się na tym.

Szkoda że mój transmiter nie obsługuje LDAC, nadajnik dałby radę, ale odbiornik już nie 😞 

Sporo zależy od implementacji bluetooth w odtwarzaczu, np Astell&Kern ca1000 choć to topowy odtwarzacz, to po bluetooth gra bardzo słabo, porównując np do Cayina n3pro

2 godziny temu, Qaz12 napisał:

Sporo zależy od implementacji bluetooth w odtwarzaczu, np Astell&Kern ca1000 choć to topowy odtwarzacz, to po bluetooth gra bardzo słabo, porównując np do Cayina n3pro

Dlatego piszę żeby nie deprecjonować AptX HD z założenia, bo może grać słabo ale może też bardzo dobrze. Nie jest to takie zero jedynkowe. 

30 minut temu, paww napisał:

ale może też bardzo dobrze.

Technicznie nie może. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi