Skocz do zawartości
IGNORED

Czesław Niemen w wersji SACD Hybrid Limited Edition.

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, payong napisał:

CD czy LP - jak LP to chyba zejdę piwnicy poszukać 🙂

Oczywiście kompakty Lombardu są takie drogie, bo wydane zostały w bardzo małych nakładach przez Koch , niektóre również przez Spin jak np Szara Maść, czy Live oraz Phonex Live , np. jedynkę oraz pozostałe płyty oprócz Live i szarej Maści wydał tylko Koch.

Z Lombardem temat jest zagmatwany  przez niekończące spory trwające od lat o prawa autorskie pomiędzy muzykami, którzy nie zgadzają się na wydawanie wznowienie  płyt w oryginalnych wersjach i niestety cierpią na tym starzy fani zespołu.

Winyle , tłoki z epoki są raczej w przystępnych jeszcze przyziemnych cenach poza przypadkiem płyty Wolne od cła, która w epoce wydana była na winylu tylko przez Klub Płytowy Razem i już wtedy była białym krukiem, bo nakład był znikomy.

Jedynkę w epoce wydano w nakładzie oficjalne dane mówią o 950 tys szt przez Polskie Nagrania.

Szkoda, że przez te kłótnie nie można posłuchać Lombardu w oryginalnych wersjach, nie ma ich nawet na żadnych platformach streamingowych. Na szczęście posiadam wszystkie winyle oraz wydania cd , kupiłem gdy tylko wyszły, ale masę ludzi bardzo narzeka, bo ceny płyt cd są bardzo wysokie...

Może chociaż wydadzą jedynkę do której prawa ma pewnie Warner, a dziwna historia jest nawet z jedynką, bo wznowienie Śmierć dyskotece na winylu wyszło i to nawet dwukrotnie, a na cd ciągle brak....

1 godzinę temu, broniasz napisał:

Przyjrzałem się nowej ofercie.Ceny skoczyły o piątaka,brawo.

Za kwartał ceny spadną pewnie do poziomu 40-45 zeta za szt jak tych wcześniej wydanych.

30 minut temu, KECCAJ napisał:

Oczywiście kompakty Lombardu są takie drogie, bo wydane zostały w bardzo małych nakładach przez Koch , niektóre również przez Spin jak np Szara Maść, czy Live oraz Phonex Live , np. jedynkę oraz pozostałe płyty oprócz Live i szarej Maści wydał tylko Koch.

Z Lombardem temat jest zagmatwany  przez niekończące spory trwające od lat o prawa autorskie pomiędzy muzykami, którzy nie zgadzają się na wydawanie wznowienie  płyt w oryginalnych wersjach i niestety cierpią na tym starzy fani zespołu.

Winyle , tłoki z epoki są raczej w przystępnych jeszcze przyziemnych cenach poza przypadkiem płyty Wolne od cła, która w epoce wydana była na winylu tylko przez Klub Płytowy Razem i już wtedy była białym krukiem, bo nakład był znikomy.

Jedynkę w epoce wydano w nakładzie oficjalne dane mówią o 950 tys szt przez Polskie Nagrania.

Szkoda, że przez te kłótnie nie można posłuchać Lombardu w oryginalnych wersjach, nie ma ich nawet na żadnych platformach streamingowych. Na szczęście posiadam wszystkie winyle oraz wydania cd , kupiłem gdy tylko wyszły, ale masę ludzi bardzo narzeka, bo ceny płyt cd są bardzo wysokie...

Może chociaż wydadzą jedynkę do której prawa ma pewnie Warner, a dziwna historia jest nawet z jedynką, bo wznowienie Śmierć dyskotece na winylu wyszło i to nawet dwukrotnie, a na cd ciągle brak....

Za kwartał ceny spadną pewnie do poziomu 40-45 zeta za szt jak tych wcześniej wydanych.

W tych cenach to już teraz kupuję,liczy się fakt.

Odebrany pakiet 9 ostatnich płyt na 75-Lecie , ale nie ma czasu na profesjonalny odsłuch !!! Płyta Zbigniewa Wodeckiego odsłuchana wczoraj , jest bardzo muzykalna , ciepła , dużo instrumentów dookoła , jest trąbka i wiele innych przeróżnych brzmień .  Głos Wodeckiego aksamitny i jeszcze młodzieńczy , odczyt warstwy  SACD !!!!

Kolejna płyta to Mira tutaj mamy przepiękny wokal , instrumenty odseparowane , jest saksofon , piękne brzmienia gitar i harmonijka . Zaznacza się tutaj bardzo poukładana muzyka  wraz z wokalem i całym instrumentalem brzmi świetnie . 

W obu płytach jest fajny bas , nie przesadzony ale dający o sobie znać , całość na wysokim poziomie . Graficznie tak jak zawsze , opisy , zdjęcia itd. Obudowy case z dobrego plastiku i nie wyginają się , wszystko trzyma poziom wraz z obi . 

Pozdrawiam !!!!

Lady Pank i Rodowicz to straszna lipa. Ta konkretna płyta LP3 jest najsłabsza w dyskografii, aż żal wydawać w SACD. A Bajm pierwszy, Banda i Wanda, Jan Kowalski nadal bez wersji CD. To już lepiej Kombi Nowy rozdział, 4 czy faktycznie Lombard trzeba było wydać.

Faktycznie byłem bardzo zaskoczony Lady Pank i wolałbym tak samo pierwszy Bajm czy Bandę i Wandę a Kombi to obowiązek !!!!! No ale cóż chyba polityka wydawnictwa Polskich Nagrań jest zupełnie inna . Dziwne tylko że docierają przecież sygnały poprzez facebooka do wydawcy co byśmy oczekiwali !!!!

Dzisiaj dwie płyty , pierwsza Maryla Rodowicz Sing-Sing : Jest filing i dużo sybilantów , piękny wokal i przestrzeń z lekkim basem . Fajnie przeniesiony dzwięk na SACD czuć powiew i ładną barwę choć nie we wszystkich utworach  !!!

Natomiast Krystyna Prońko lekko przytłumiona , wycofana bez tego powietrza , choć wokal jest ładny z przodu z pazurem wybrzmiały , orkiestra schowana trochę za szorstka , jest fajny  saksofon  . Bas bardzo delikatny tylko zaakcentowany  że jest .

Pamiętajmy , że nagrania mają swój czas i nie da się pewnie ze wszystkich nagrań  wyciągnąć tego najlepszego  ciepłego brzmienia i nasycenia !!!! 

• 3 tygodnie później...

Dzisiaj dotarła nowa seria !!!!

Kolejne sześć płyt leży sobie na stoliku . Co wybrałem na pierwszy odsłuch - Czerwone Gitary 3 .

No i jest pięknie , piękna góra , są sybilanty i super stereofonia , ładnie brzmi głos  . Fajnie zagrała harmonijka , mamy dodatkowe utwory z singli . Całość bardzo fajna , zabrakło trochę niższego basu ale naprawdę nie wiele . W książeczce dołączonej do płyty mogłoby  być więcej zdjęć lub okładki z singli !!!! I polecam zakupy w Bonito , profesjonalnie zapakowana każda płyta oddzielnie w kopercie bąbelkowej i super cena !!!!  Pozdrowienia dla wszystkich miłośników Polskiej Muzyki !!!

Zdzisława Sośnicka - Aleja Gwiazd 

Ale odpaliła , co za piękne pasmo pod każdym względem  i jest super bas . Chyba jak dotąd najlepiej brzmiąca płyta od początku serii jaka stereofonia i dużo powietrza !!!! Rewelacja !!!

Natomiast Breakout zagrał raczej z wycofanym brzmieniem bez tego powietrza , sucho . Instrumenty są obecne ale nie brzmią tak z pełną barwą , taki urok tej płyty . Ale oczywiście jest wszystko jak trzeba po prostu tak to nagrano w studio i kropka .

"Gejsza nocy" Maryli Rodowicz. Jeden z moich ulubionych tytułów artystki, głównie ze względów sentymentalnych,fajne lata to były:). Nie mam odtwarzacza SACD, więc nie mogę się w pełni miarodajnie wypowiedzieć o jakości dźwięku,  w wersji CD jak dla mnie jest ok. Jedyny minus to niepotrzebny moim zdaniem bonus w postaci anglojęzyczną wersji "Niech żyje bal", kompletnie nic to nie wnosi i zakłóca spójność całości. 

Oglądałem wczoraj finał Męskiego Grania i zaśpiewano Tak, tak - Grzegorza Ciechowskiego co skłoniło mnie do przesłuchania dzisiaj oryginału i podążając dalej do odkrycia, że wydały tę płytę Polskie Nagrania, co z kolei obudziło nadzieję, że będzie wydanie SACD w serii 75 płyt. Swoją drogą ciekawe jaką techniką była nagrywana płyta analogowo czy cyfrowo, był to rok 1988, taki przełom chyba pomiędzy technikami nagrywania.

W dniu 27.07.2024 o 17:29, Azorsky napisał:

Lady Pank i Rodowicz to straszna lipa. Ta konkretna płyta LP3 jest najsłabsza w dyskografii, aż żal wydawać w SACD. A Bajm pierwszy, Banda i Wanda, Jan Kowalski nadal bez wersji CD. To już lepiej Kombi Nowy rozdział, 4 czy faktycznie Lombard trzeba było wydać.

Bajm jedynkę wydał w epoce na winylu Pronit, to Warner tego nie wyda, szkoda, bo to świetna płyta i nigdy nie została wydana na cd, temat podobny do Lombardu z konfliktem w tle o prawa autorskie, ale chyba również problem z taśmą matką, która zaginęła, podobnie jak Perfect Live ze szklanką i brzytwą, choć ten koncert wydali na cd bardzo dobrze z winyla.

Mogliby wydać Bajm jedynkę nawet z winyla, jak dobrze zrobią to będzie ok.Przy dzisiejszej technice i możliwościach , wkładkach MC itd , to nawet trzasków nie będzie słychać...Mogliby wydać też na cd Urszulę jedynkę oraz dwójkę Malinowy Król, a na pewno ,mogliby wydać, a raczej  wznowić na cd Kombi jedynkę, tę z muchą, bardzo dobra płyta i ta w epoce była wydana przez Polskie Nagrania, ,więc Warner ma pewnie do niej prawa autorskie.

Perfect, Breakout, Budka Suflera, Maanam, Komeda Quintet na płytach SACD ˻ SERIA 2 ˺ & ˻ SERIA 3 ˺ | High Fidelity NEWS

bardzo ciekawa lektura....

CZESŁAW NIEMEN „The Best of Niemen” | „Polskie Nagrania Catalogue Selections” • SACD ⸜ RECENZJA | High Fidelity NEWS

ciekawa lektura, a jeszcze ciekawsza jest informacja zawarta w tekście, że MTJ przymierza się również do reedycji swojego katalogu płyt w sacd, ciekawe: cyt:

"Przypomnijmy, że Damian Lipiński jest masteringowcem zaangażowanym w wiele znanych projektów, między innymi wydawnictw MTJ, GAD Records i Polskie Nagrania. Jest też odpowiedzialny za wszystkie tytuły z serii „Polskie Nagrania Catalogue Selections”. Nota bene, kiedy rozmawiałem z nim o płycie Niemena, powiedział, iż MTJ również przymierza się do reedycji swojego katalogu na płytach SACD (!)"

W dniu 17.08.2024 o 14:10, monia-leszek napisał:

Zdzisława Sośnicka - Aleja Gwiazd 

Ale odpaliła , co za piękne pasmo pod każdym względem  i jest super bas . Chyba jak dotąd najlepiej brzmiąca płyta od początku serii jaka stereofonia i dużo powietrza !!!! Rewelacja !!!

Natomiast Breakout zagrał raczej z wycofanym brzmieniem bez tego powietrza , sucho . Instrumenty są obecne ale nie brzmią tak z pełną barwą , taki urok tej płyty . Ale oczywiście jest wszystko jak trzeba po prostu tak to nagrano w studio i kropka .

Moniu-leszku a Serce pani Sośnickiej też tak ładnie brzmi?

• 2 tygodnie później...

W Bonito pojawiły się niektóre wydania sacd po 37 zeta, jak ktoś czegoś jeszcze nie ma to warto łyknąć, dobre ceny....kupiłem Frąckowiak z SBB i Prońko....

• 3 tygodnie później...

Jest kolejne rozdanie serii SACD z Polskich Nagrań. Uważam, że bardzo dobre.

Ukażą się dwie brakujące pozycje SBB z PN:

- Ze słowem biegnę do ciebie,

- Memento z banalnym tryptykiem,

dwie pozycje Namysłowskiego, więc po Astigmatic Komedy wracamy do jazzu:

- Winobranie,

- Kujaviak Goes Funky

i do tego:

- „Quasimodo” Laboratorium i

- „Nowy Rozdział” Kombi.

Nowe pozycje ukażą się 11 października. Można już zamawiać. Tym razem kupię wszystko poza Kombi.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

"Cegła" Dżemu brzmi moim zdaniem tragicznie (warstwa CD, ale słuchałem też z SACD na innym sprzęcie i wrażenia były podobne).  Może ktoś przepuścił to przez źle skalibrowane Dolby albo taśma matka była nagrana bez Dolby, a zastosowano je przy odtwarzaniu? A może źle skalibrowany został magnetofon lub jedno i drugie? Góra pasma wykastrowana - zamiast "powietrza" jest paskudne "oddychanie".

No to mamy kolejną serię płyt SACD Polskich Nagrań , praca domowa odrobiona idealnie. Jest Jazz , Kombi i brakujące SBB brawo !!! Wreszcie nas słuchają !!

Jestem wielkim fanem serii. Oprócz kilku tytułów (jak Novi Singers) mam prawie wszystko co się ukazało, choć zapewne docelowo uzupełnię kolekcję, żeby mieć jednak całość. Z nowości bardzo cieszy mnie Kombi a najfajniejsza brzmieniowo z serii moim zdaniem jest Niemen Enigmatic - brzmi jak "zachodnia" płyta. Nie zgodzę się też ze zdaniem jednego z przedmówców co do Cegły - Dżemu. Jak dla mnie to fajnie grająca płyta, w końcu brzmiąca bluesowo, z bardzo ładnym zaakcentowanym jak na bluesa przystało dołem, dźwięk nie krzyczy, jest ładny, pełny. W ogóle płyty z inklinacją bluesową fajnie brzmią w tej serii przez wyraźnie zaakcentowany dół. Zobaczymy jak zagrają nowości... Z pozdrowieniami. Staszek.

Dobrze, że wychodzi "Nowy Rozdział" Kombi, moim zdaniem ta płyta dobrze zniosła upływ czasu i dobrze oddaje ducha lst 80-tych. Kto pamięta tante czady, ten wie:). Z tych tytułów,  które kupiłem, jak do tej pory dźwiękowo rozczarował jedynie "LP3".

Właśnie słucham "Nowego Rozdzialu" z winyla i zarówno bębny Simmonsa jak i zaprogramowany Roland TR-808 po 40-tu latach brzmią tak samo świeżo bo obecnie przecież chyba nikt tego nie używa

Fan podaje daty wydania tych nowych tytułów sacd na 10 listopad 2024, a Empik na 11 październik 2024, ciekawa historia...

9 minut temu, KECCAJ napisał:

Fan podaje daty wydania tych nowych tytułów sacd na 10 listopad 2024, a Empik na 11 październik 2024, ciekawa historia...

Nie tak bardzo ciekawa, raczej normalna w tej serii. Empik ma przez miesiąc wyłączność, a potem będzie można kupić taniej np. na Voice albo Fan.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

" Kujaviak ..." już gości w moim odtwarzaczu . Wrażenia jak po poprzednich pozycjach z serii. Bardzo dobre.

Po odświeżeniu sobie tej muzyki dochodzę do wniosku,że to jedna z najlepszych płyt Niemena . Nie ma smęcenia, czy pustej  zabawy z elektroniką . Jest muzyka, jest sporo improwizacji i rocka.

• Pokaż nowe odpowiedzi