Skocz do zawartości
IGNORED

Czesław Niemen w wersji SACD Hybrid Limited Edition.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.11.2023 o 21:49, jacekm22 napisał:

Warstwa CD na hybrydzie jest warstwa wewnętrzną , a SACD zewnętrzną. Z czego wynikają problemy  pewnych napędów i slabszych laserów w odtwarzaniu warstwy CD . Czytniki nowej generacji przeznaczone do odtwarzania płyt SACD zawierają dwie diody laserowe. Jedna z nich o długości 780 nm z zakresu podczerwieni odczytuje standardową płytę CD, druga o długości 650 nm z zakresu widzialnego koloru czerwonego odczytuje warstwę o podwyższonej gęstości zapisu . W opisie laserów poniżej jest błąd .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pamiętajcie że fizycznie płyty SACD to płyty DVD i takież lasery. Miały się pojawić prawdziwe płyty SACD 2 generacji na nośnikach BluRay z zapisem DSD128 ale póki co wydają tak tylko BluRay PureAudio.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Audroc napisał:

Czy ktoś doszedł gdzie te płyty zostały wytłoczone

Odczytałem jakieś kody z okolic otworu z dwóch płyt i znalazłem ten sam na obu IFPI 94B1 co doprowadziło mnie do discogos 🙂

Breakaut - Blues

Matrix / Runout (SACD layer): A0103461794-A911 1000

Mastering SID Code (SACD layer): IFPI LY26

Matrix / Runout (CD layer): A0103461794-B911 15 A00

Mastering SID Code (CD layer): IFPI L557

Mould SID Code: IFPI 94B1

Nie potrafię z tego odczytać tłoczni a na okładce napisano, że: Place of manufacture as stated on label.

Znalazłem:

Sony DADC Austria AG, IFPI 94xx    Salzburg, Austria

Źródło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez payong
39 minut temu, payong napisał:

Jest już w normalnej cenie: 64,99 zł

No ale z drugiej strony.Jeśli dostępne tylko w empiku,bo tak się reklamują,to o co kaman.

2 godziny temu, broniasz napisał:

No ale z drugiej strony.Jeśli dostępne tylko w empiku,bo tak się reklamują,to o co kaman.

Płyty są też dostępne w sklepie Internetowym PolskieNagrania 

2 godziny temu, mdavis napisał:

Płyty są też dostępne w sklepie Internetowym PolskieNagrania 

Jest pełno na Alledrogo

Zastanawia mnie jedno. Ten remastering wymaga tak mało pracy, że są w stanie wydać po kilka albumów miesięcznie? Taka masówka. Ma to coś wspólnego z jakością? Steven Wilson długo dłubie przy takich wznowieniach.

Szkoda, że nie odważono się na jakiś album w 5.1.

51 minut temu, hipis napisał:

Zastanawia mnie jedno. Ten remastering wymaga tak mało pracy, że są w stanie wydać po kilka albumów miesięcznie? Taka masówka. Ma to coś wspólnego z jakością?

Wiele roboty przy tym nie ma... Zresztą mogło to być przygotowane wcześniej. 

51 minut temu, hipis napisał:

Steven Wilson długo dłubie przy takich wznowieniach.

Wilson pracuje z innym materiałem, dużo więcej roboty ma. 

52 minuty temu, hipis napisał:

Szkoda, że nie odważono się na jakiś album w 5.1.

Jakieś dwa lata i będzie wszystko. Tylko w jakiej jakości... 

nagrywamy.com

54 minuty temu, hipis napisał:

Ten remastering wymaga tak mało pracy, że są w stanie wydać po kilka albumów miesięcznie? Taka masówka.

Przecież mogli zrobić mastering wcześniej a teraz wydają płyty. Bez sensu byłoby wypuścić 75 tytułów na raz to cykają po 4/5 szt.

Edytowane przez payong

Mam jakieś SACD czy dvd-audio i tak naprawdę kupowanie płyt rozpoczęło się lata temu, gdy podjarałem się odtwarzaczem SACD. Budżetowy, ale dawał 5.1. W ogóle dzięki niemu znów ożywiłem się z cd, bo wiadomo, że wydania 5.1 to kropla w morzu. Wziąłem na próbę 3 wydania: 2x Niemen i Pefect. Nie mam tu super odsłuchowych warunków, ot zwykły salon, ale byłoby miło jakby muzyka z głośników ożyła. 75 płyt, zakładam coś ok. 50 mnie zainteresuje, to sporo pieniędzy. Dlatego sceptycznie podszedłem to takiej masówki z tytułami. Niemena tu chwalono, poza pierwszym, Dżem dla przykładu zjechano.

Edytowane przez hipis
3 godziny temu, hipis napisał:

Steven Wilson długo dłubie przy takich wznowieniach.

On przeważnie robi nowy mix+ mastering. A to zabiera sporo czasu i na dodatek jest perfekcjonistą. Nie wiem czy byłoby to możliwe z płytami PN , czy istnieją taśmy pozwalające na nowy mix -wątpię. 

Edytowane przez jacekm22

Odfoliowałem Perfect i płyta ma na brzegu jakieś otarcie czy ślad kleju. Cholera wie co to. Oczywiście od strony z danymi. Jak kupuję nowe zafoliowane płyty, to nie odpakowuję ich od razu i nie oglądam krążka, jesli nie mam zamiaru słuchać. Tylko otarcia to się nie spodziewałem na nowym produkcie.

Dźwięku na razie nie opiszę, ale odfoliowalem plytę Niemena  "Idee Fixe". Powiem szczerze, jakiś matoł zdecydował się na użycie tych gównianych pudełek na dwie płyty. Nie moge wyciągnąć płyty cd. To sa najgorsze opakowania. Może tylko sztywne kartoniki sa gorsze. Środkowy element na którym jest osadzona płyta nie ugina się i trzeba, ryzykując pęknięcie płyty, na siłę ją wyciągać. Dla mnie porażka. Jakby pierwszy raz coś wydawali na 2 cd.

A tą porysowaną płytę Perfectu odniosę do Empiku. Nie jest na wartstwie danych, ale nie po to kupuję nową.

W dniu 5.12.2023 o 13:10, jacekm22 napisał:

On przeważnie robi nowy mix+ mastering. A to zabiera sporo czasu i na dodatek jest perfekcjonistą. Nie wiem czy byłoby to możliwe z płytami PN , czy istnieją taśmy pozwalające na nowy mix -wątpię. 

A jeśli już mowa o Stefanie i  jego niezwykłym darze kręcenia gałami to wznawiają książkowe wersje Aqualung,Minstrel... i Songs from... Cieszę się niezwykle, bo się na pierwszy rzut nie załapałem.

7 godzin temu, broniasz napisał:

A jeśli już mowa o Stefanie i  jego niezwykłym darze kręcenia gałami to wznawiają książkowe wersje Aqualung,Minstrel... i Songs from... Cieszę się niezwykle, bo się na pierwszy rzut nie załapałem.

Oj to żałuj...Doskonała sprawa pod każdym względem . Z tego co wiem było to dość małe nakłady i niektóre nie są już dostępne , poza Ebay. Z książkowych wznowień polecam również te Marillion : Fugazi , Misplaced Childhood i Script for a Jester’s Tear

Edytowane przez jacekm22
1 godzinę temu, jacekm22 napisał:

Z książkowych wznowień polecam również te Marillion : Fugazi , Misplaced Childhood i Script for a Jester’s Tear

Czy książkowe Fugazi to takie jak na zdjęciu poniżej?

Marillion-Fugazi(edycjaksikowa).jpg.9191db0cc428f668fbd063aca8f1cbac.jpg

2 godziny temu, jacekm22 napisał:

Oj to żałuj...Doskonała sprawa pod każdym względem . Z tego co wiem było to dość małe nakłady i niektóre nie są już dostępne , poza Ebay. Z książkowych wznowień polecam również te Marillion : Fugazi , Misplaced Childhood i Script for a Jester’s Tear

Z Maryljonami byłem czujny, mam wszystkie Fiszowe i skradam się na Koniec Sezonu tylko czekam na nieco przyjaźniejszą cenę.

22 minuty temu, payong napisał:

Ukryta Zawartość

W rzeczy samej.

Ukryta Zawartość

30 minut temu, payong napisał:

Ukryta Zawartość

Tak

Ukryta Zawartość

W dniu 5.12.2023 o 15:50, hipis napisał:

Dźwięku na razie nie opiszę, ale odfoliowalem plytę Niemena  "Idee Fixe". Powiem szczerze, jakiś matoł zdecydował się na użycie tych gównianych pudełek na dwie płyty. Nie moge wyciągnąć płyty cd. To sa najgorsze opakowania. Może tylko sztywne kartoniki sa gorsze. Środkowy element na którym jest osadzona płyta nie ugina się i trzeba, ryzykując pęknięcie płyty, na siłę ją wyciągać. Dla mnie porażka. Jakby pierwszy raz coś wydawali na 2 cd.

A tą porysowaną płytę Perfectu odniosę do Empiku. Nie jest na wartstwie danych, ale nie po to kupuję nową.

Kupiłem dziwny jest ten świat Niemena, był bardzo złej jakości jak na sacd, reklamowałem w empiku bo tam kupiłem, oddali kasę bez żadnych problemów.

4 minuty temu, kosbor napisał:

Słuchałem dziś Budki Suflera- Cień wielkiej góry, z warstwy zwykłej, nie sacd. Brzmi przyzwoicie.

A znasz lepsze wydanie na CD? Ja jeszcze nie słuchałem, płyty dotrą dopiero jutro.

29 minut temu, payong napisał:

A znasz lepsze wydanie na CD? Ja jeszcze nie słuchałem, płyty dotrą dopiero jutro.

Nie miałem dotąd żadnej wersji tej płyty, mam tylko analog z lat 70 tych. Punktem odniesienia jakości brzmienia są dla mnie inne wydania sacd z serii. Nie oceniam warstwy sacd, bo nie mam już takowego odtwarzacza, lecz "zwykłą" warstwę.

Dzisiaj w końcu dotarła do mnie przesyłka z EMPIKU. Słuchałem Cień wielkiej góry, Mrowisko, Krywań i Dżambli - jestem w bardzo fajnym nastroju, czar wspomnień, cieszę się muzyką. Na czynniki pierwsze będę rozkładał później.

Jestem pod wrażeniem płyty Dżambli. Nie tylko brzmienia ale i samej muzyki . Jaka ona była wtedy dojrzała !

55 minut temu, jacekm22 napisał:

Prośba do wpisujących , by podawali jakiej wersji słuchali ...CD  czy SACD. 

Na CD

Dzisiaj dotarł zamówione płyty - Budka Suflera , Skaldowie , Dżamble i Komeda. 

Warstwa SACD , płyty brzmią nie źle , najlepiej wyprodukowana i nagrana jest płyta Komedy , nigdy nie słuchałem tej płyty , jak dla mnie dramatycznie brakuje tam melodii , płyta przypomina jam session gdzie każdy se tak rzeźbi.. Najgorzej wyprodukowaną i nagraną jest niestety pierwsza płyta Budki Suflera , dziwacznie nagrana perkusja , gitara za bardzo z tyłu w niektórych uworach..Szkoda bo płyta miała potencjał , aż się prosi by początkowy  riff w Jest taki samotny dom , był cieższy , coś w stylu Gibsona SG T.Iommi z Black Sabbath... Co do płyt Dzambli i Skaldów słucha sie ich dobrze bez zgrzytania zębami i relatywnie dobrze się zestarzały .

Te uwagi na temat Komedy to takie trochę infantylne. Jazz doskonale obchodzi się bez melodii ale oczywiście może także ją zawierać .  Po prostu nie czujesz jazzu i tyle. Ja dzisiaj odebrałem Skaldów i zastanawiam się nad Mrowiskiem . Komedy chyba nie wezmę bo mam poprzednie wydanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi