Skocz do zawartości
IGNORED

scena aż po horyzont wyznacznikiem high-endu, czy aby na pewno?

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, umka napisał:

E tam, to wojna domowa. Ja wypowiadałem się w kontekście wojny światopoglądowej. 😀

Tylko poczekaj, dam ja ci w piątek taką wojnę światopoglądową, że hej 🙂

2 godziny temu, jar1 napisał:

Audiofil, w moim przekonaniu, to taki człowiek, który dąży do jak najlepszego odtwarzania nagranej muzyki.  W celu osiągnięcia możliwie największej satysfakcji z jej słuchania.

Moim zdaniem bardzo dobra definicja, w takim znaczeniu mogę o sobie powiedzieć, że jestem audiofilem. 

11 minut temu, szpakowski napisał:

Moim zdaniem bardzo dobra definicja, w takim znaczeniu mogę o sobie powiedzieć, że jestem audiofilem. 

Bo dla mnie bez sensu jest łączyć definicję audiofila z hajendem. To drugie, to półka cenowa, marketingowe określenie grupy docelowej klientów.

9 minut temu, jar1 napisał:

Bo dla mnie bez sensu jest łączyć definicję audiofila z hajendem. To drugie, to półka cenowa, marketingowe określenie grupy docelowej klientów.

Dla mnie High-End to sprzęt skonstruowany bezkompromisowo celem uzyskania jak najlepszej jakości brzmienia. Siłą rzeczy audiofil, krocząc swoją ścieżką poznania, trafia na taki sprzęt. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

25 minut temu, jar1 napisał:

Biorąc pod uwagę jak słabo grają niektóre sprzęty z półki Hiend, również się zgadzam z tym stwierdzeniem ... 

Godzinę temu, jar1 napisał:

Tylko poczekaj, dam ja ci w piątek taką wojnę światopoglądową, że hej 🙂

Nie było mnie ostatnio i przez to jestem nabuzowany, że aż strach. Podejmuję rękawicę. Tylko w jakim temacie? Na szczęście zawsze celowo się różnimy, tak więc coś się wymyśli.  😀

Edytowane przez umka
35 minut temu, Piopio napisał:

Dla mnie High-End to sprzęt skonstruowany bezkompromisowo celem uzyskania jak najlepszej jakości brzmienia.

Nic bardziej mylnego ... 

36 minut temu, Piopio napisał:

Siłą rzeczy audiofil, krocząc swoją ścieżką poznania, trafia na taki sprzęt. 

Albo błądzi w nieskończoność ... 

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Nic bardziej mylnego ... 

Sugerujesz, że skonstruowany po to by wyciągnąć jak najwięcej kasy od naiwnego audiofila ? 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Sugerujesz, że skonstruowany po to by wyciągnąć jak najwięcej kasy od naiwnego audiofila ? 😉 

🤫

26 minut temu, umka napisał:

tak więc coś się wymyśli.

I tak się skończy na włochatych i pierzatych 🙂

11 minut temu, Piopio napisał:

To zadanie każdego marketingu.  Po to tworzone są grupy docelowe.

20 godzin temu, szpakowski napisał:

A jest inna? Reszta teorii w tym wzgledzie to sa wydumki ludzi zupelnie nie zainteresowanych tematem ale lubiacych jatrzyc 😉

19 godzin temu, xajas napisał:

Wyciagne z gniazdka i nie bedziesz slyszal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No ale jak to? Przeciez tutaj wielu pisze ze to kwestia wiary a nie przeplywu pradu 🙂

19 godzin temu, Piopio napisał:

Od kogokolwiek kto jest chetny zaplacic. Na szczescie potem rynek wtorny niezle weryfikuje. Przynajmniej w jakims stopniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, rafa napisał:

A jest inna? Reszta teorii w tym wzgledzie to sa wydumki ludzi zupelnie nie zainteresowanych tematem ale lubiacych jatrzyc 😉

Tak ... co niektórzy w jątrzeniu są dobrzy ... 😉

On 11/1/2023 at 8:05 PM, umka said:

Ostatecznie wszyscy jesteśmy samcami "alfa", zatem to nic nadzwyczajnego. 😀

Tylko się wam tak wydaje.

54 minuty temu, bum1234 napisał:

Tylko się wam tak wydaje.

Jeśli Ty nie jesteś, to chyba rozumiem Twoją postawę na forum. Gdzieś trzeba odreagować. 🙂

Wszystko w temacie:

"Środowisko ludzi zainteresowanych techniką audio nie jest jednorodne, można je podzielić na dwie zasadnicze grupy[6]:

„subiektywiści”, „believers”, „złotousi”[2] – swoje „wrażenia odsłuchowe” przekładają ponad jakiekolwiek zobiektywizowane testy i pomiary,
„sceptycy”, „obiektywiści” – często biorą pod uwagę właściwą metodologię przeprowadzania testów, nie określają się audiofilami.
Pomiędzy członkami obu grup odbywają się dyskusje, często o dużej temperaturze. Członkowie pierwszej grupy przeprowadzają testy „odsłuchowe” i „porównawcze” różnorakiego sprzętu bez uwzględnienia metodologii psychoakustyki. Druga grupa zarzuca im, że ich wrażenia są pochodzenia wyłącznie psychicznego, a w prawidłowo przeprowadzonych testach wręcz nie są w stanie rozróżnić porównywanych sprzętów[7][8]."

Źródło Wikipedia

39 minutes ago, umka said:

Jeśli Ty nie jesteś, to chyba rozumiem Twoją postawę na forum. Gdzieś trzeba odreagować. 🙂

Cygar ci zabrakło, że ci się tak dowcip stępił?

Umiesz czytać, bo zdaje mi się, że nie bardzo zrozumiałeś co napisałem 😄

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Cygar ci zabrakło, że ci się tak dowcip stępił?

Znowu zaczepiasz mnie z tak zwanej "d", to nie pozostaję dłużny. Tym bardziej, że nigdy nie miałeś i nie masz nic ciekawego do powiedzenia. Nawet w tak prostym, bo pozbawionym przymusu przedstawiania prac doktorskich temacie, jak subiektywne postrzeganie budowania wirtualnej sceny. Dziwisz się mojej reakcji? 

Nie dziwię się. Postępujesz jak zawsze jak rasowy PR-owiec 😄

Przynajmniej starasz się tak postępować. Rezultaty są niestety widoczne.

Edytowane przez bum1234
9 minut temu, bum1234 napisał:

Nie dziwię się. Postępujesz jak zawsze jak rasowy PR-owiec 😄

Przynajmniej starasz się tak postępować. Rezultaty są niestety widoczne.

Raczej jak ktoś, kto czegoś doświadczył i stara się rozmawiać o tym z osobą zainteresowaną, a nie krzykaczem dla zasady. Na szczęście daję radę obcować nawet z tym drugim. Co prawda w jego stylu, co nie napawa mnie optymizmem, ale jak to mówią: "Co cię nie zabije, to cię wzmocni". 😎 

Pozdrówka. 

Edytowane przez umka
13 minutes ago, umka said:

Raczej jak ktoś, kto czegoś doświadczył

To twoja subiektywna wizja. Prawda może być okrutna.

Wiesz, że w kwestii wydźwięku wypowiedzi się powtarzasz? I to prawie wpis po wpisie. Nie wygląda to dobrze. 

Edytowane przez umka
23 minuty temu, umka napisał:

Musisz rozwalać kolejny fajny wątek? 

To nie "rozwalanie" a raczej wysublimowana prośba o kolejnego bana ...

Mam nadzieję, że prośba zostanie  przychylnie rozpatrzona przez moderację ...

Godzinę temu, szpakowski napisał:

To nie "rozwalanie" a raczej wysublimowana prośba o kolejnego bana ...

Mam nadzieję, że prośba zostanie  przychylnie rozpatrzona przez moderację ...

Nigdy nikogo nie podkablowałem i tak będzie tym razem. 

58 minut temu, umka napisał:

Tylko sprzęt wymaga  podkablowania i tego się trzymamy. I wtedy gra muzyka 🙂

59 minut temu, umka napisał:

Nic nie sugerowałem ... po prostu, moderacja czuwa, nawet pisze w tym temacie a co się odwlecze to ... będzie trochę spokoju ...

• Pokaż nowe odpowiedzi