Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC po Gustard R26 R2R

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Jak już na filmie słychać spore różnice to jeszcze większe beda w rzeczywistości... to działa w tym kierunku, a nie na odwrót. 

Jeśli wyrównamy poziomy głośności i będzie ten sam repertuar to różnice będą minimalne. Zapraszam do siebie na porównanie DAC 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minut temu, il Dottore napisał:

Masz polski kanał, gdzie facet robi porównania przełączając A/B. Różnice między jednymi sprzętami są na granicy percepcji, między innymi jest tak, jakby grały w innej lidze.

Fajny ten kanał virtual hi-fi 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przełączanie w locie super sprawa, chociaż daje jakiś pogląd na różnice w sprzęcie. To które grają w innych ligach? 😉 

Ukryta Zawartość

Jeśli zrzucane bezposrednio wyjścia DACow (przy porównaniach DACow) z użyciem ADC, to jeszcze rozumiem. Nagrywanie całego setupu z głośnikami przy takich porównaniach dla mnie zdeczko bez sensu.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 godziny temu, Ghotti napisał:

Fajny ten kanał virtual hi-fi 

Ukryta Zawartość

przełączanie w locie super sprawa, chociaż daje jakiś pogląd na różnice w sprzęcie. To które grają w innych ligach? 😉 

Choćby te jego Qualio i szafy Tannoya. Tannoy je zjadł po prostu.

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Jeśli zrzucane bezposrednio wyjścia DACow (przy porównaniach DACow) z użyciem ADC, to jeszcze rozumiem. Nagrywanie całego setupu z głośnikami przy takich porównaniach dla mnie zdeczko bez sensu.

Ale fajna zabawa.

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

10 godzin temu, Piopio napisał:

W rzeczywistości różnice pomiędzy nimi będą na granicy percepcji. 

Ale teraz to ty fantazjujesz

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Godzinę temu, rafa napisał:

Różnice między przetwornikami bywają bardzo duże. Wcale nie na granicy percepcji. Ja mam tylko 2 przetworniki i zapewniam, że nawet przysłowiowa żona z kuchni by usłyszała różnicę. 🙂 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

11 godzin temu, ProjectPi napisał:

Glosniki odkrywaja jednak kluczowa role bo czlowiek nie slucha impulsow elektrycznych z wyjscia DAC tylko fali dzwiekowej wyprodukowanej przez glosniki. Niegdy nie mozna pomijac tego etapu.

19 minut temu, il Dottore napisał:

Różnice między przetwornikami bywają bardzo duże. Wcale nie na granicy percepcji. Ja mam tylko 2 przetworniki i zapewniam, że nawet przysłowiowa żona z kuchni by usłyszała różnicę. 🙂 

A ja mam ich 5 i zapewniam, że spora różnica jest tylko między jednym z nich a reszta. Poza tym różnice są subtelne, jeśli w ogóle.

16 minut temu, rafa napisał:

Glosniki odkrywaja jednak kluczowa role bo czlowiek nie slucha impulsow elektrycznych z wyjscia DAC tylko fali dzwiekowej wyprodukowanej przez glosniki. Niegdy nie mozna pomijac tego etapu.

To oczywiste, że będzie używał głośników jakiegoś rodzaju przy odsłuchu plików tekstowych z DACow. Swoich, bo cudze go nie interesują gdy porównuje DACe.

Edytowane przez ProjectPi

58 minut temu, ProjectPi napisał:

A ja mam ich 5 i zapewniam, że spora różnica jest tylko między jednym z nich a reszta. Poza tym różnice są subtelne, jeśli w ogóle.

Nie chcę być wścibski, ale skoro nie ma między nimi różnicy to dlaczego potrzebujesz aż 5?

Bo byly po 5€ na alliexpress? Nie wiem, tylko gdybam 😜

8 minut temu, il Dottore napisał:

Nie chcę być wścibski, ale skoro nie ma między nimi różnicy to dlaczego potrzebujesz aż 5?

Bo mam 3 pomieszczenia do ogarnięcia nimi, a w jednym z nich potrzebuje sporo więcej sprzętu niż przeciętny słuchacz muzyki używa.

2 minuty temu, rafa napisał:

Bo byly po 5€ na alliexpress? Nie wiem, tylko gdybam 😜

Może nie bierz siebie i swojej sytuacji jako podstawy do gdybania. 🙂

48 minut temu, ProjectPi napisał:

Może nie bierz siebie i swojej sytuacji jako podstawy do gdybania.

😛

A tak na powaznie, to wiele zalezy od osobistego systemu wag. Cos malo istotnego dla jednego moze byc kluczowe i decydujace dla drugiego. Dlatego audio jest, bylo i zawsze bedzie balansowalo pomiedzy swiatami pomiarow i subiektywnych ocen. Tak musi byc bo to nie przyrzady laboratoryjne tylko urzadzenia zapewniajace przyjemnosc.

3 godziny temu, rafa napisał:

Zapraszam do mnie z DAC. Porównamy z dwoma moimi. Źródło będzie to samo - PC (ROON) z izolacją galwaniczną USB.  

Roon obsługuje kilka DAC jednocześnie więc można porównać w locie. Wcześniej wyrównamy poziomy głośności. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Zapraszam do mnie z DAC. Porównamy z dwoma moimi. Źródło będzie to samo - PC (ROON) z izolacją galwaniczną USB

A nie przyszło Ci do głowy że to (sprzęt) może być powód że każdy dac gra tak samo 😉 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

19 minut temu, marcinmarcin napisał:

A nie przyszło Ci do głowy że to (sprzęt) może być powód że każdy dac gra tak samo 😉 

A może to jednak procedury testowe zawodzą ? Wpadnij ze swoim CHORD QUTEST - ogarniemy temat. Nie masz daleko.

Edytowane przez Piopio

4 minuty temu, Piopio napisał:

A może to jednak procedury testowe zawodzą ? Wpadnij ze swoim CHORD QUTEST - ogarniemy temat. Nie masz daleko.

Ale mówisz że każdy DAC będzie grał zbliżonym dźwiękiem po dostosowaniu głośności ? 

5 minut temu, Piopio napisał:

Wpadnij ze swoim CHORD QUTEST - ogarniemy temat.

Ale z sensownym kablem USB

12 minut temu, ProjectPi napisał:

A jaki to?

czerwony

czerwony jest szybki. To jak z czerwonym Seicento , jest szybszy od innych, wiadomo 😉

32 minuty temu, rafa napisał:

czerwony

czerwony jest szybki. To jak z czerwonym Seicento , jest szybszy od innych, wiadomo 😉

Widzę że sensowność tego kabla jest jak sensowność dyskusji z audiofilem.

56 minut temu, Piopio napisał:

Nie mam teraz zbytnio czasu, a i zdrowotnie nie najlepszy okres, ale mając w domu Toppinga E30, Chorda Qutesta, Volumio Primo i Aresa, każdy ma swoją słyszalną sygnature dźwiękową.

Zamiast przepinać w locie dalszy ciąg jednego kawałka, na fikcyjnej głośności, proponuje posłuchać kilku różnych kawałków z róznego repertuaru z różnymi głośnościami i dopiero zmienić dac.

50 minut temu, rafa napisał:

Ale z sensownym kablem USB

akurat Qutest podoba mi się najbardziej jak gra z coax 😉 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

akurat Qutest podoba mi się najbardziej jak gra z coax

U piopio tylko z izolacja galwaniczna USB

Sprzedałem Younga i coraz bardziej przekonuje się do R2R. Miałem co prawda kiedyś Soekrisa, ale jakoś tak nie do końca mi pasował. Teraz coraz bardziej przekonuje się do Holo Cyan 2 🤔 w jego cenie jest jeszcze Ares 15th. Jak myślicie, który ciekawszy?

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

21 minut temu, Tal napisał:

Ares

Na OLX masz dwa ogłoszenia Pontus w cenie niewiele wyższej niż nowy Ares. To już jest inny świat, inna liga, zdecydowanie warto. Wiem, bo miałem Ares, który mnie zachwycił, musiałem iść wyżej.

"Tynk pożera dźwięk" 747

2 minuty temu, EmilioE napisał:

Na OLX masz dwa ogłoszenia Pontus w cenie niewiele wyższej niż nowy Ares. To już jest inny świat, inna liga, zdecydowanie warto. Wiem, bo miałem Ares, który mnie zachwycił, musiałem iść wyżej.

Dzięki za propozycje z tym jednak zastrzeżeniem, że to pierwsze wersje Pontusa do których nie mam przekonania. Poza tym sporo można wyczytać jednak o awaryjności tych DACów no i kurczę, czy oni muszą co chwila wypuszczać nową wersję?

Myślę, że jednak zdecyduję się na Cyana z tym, że teraz na Audiophonics pojawiła się informacja, że dostępne sztuki do sprzedaży będą w okolicach 14-21 marca. Szkoda, że tak długo trzeba czekać, ale chyba warto.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

41 minut temu, Tal napisał:

Teraz coraz bardziej przekonuje się do Holo Cyan 2 

Bardzo dobry wybor. A jak masz jeszcze w bibliotece DSD to jeszcze lepszy.

10 minut temu, Tal napisał:

na Audiophonics pojawiła się informacja, że dostępne sztuki do sprzedaży będą w okolicach 14-21 marca

W Magna spodziewaja sie koniec stycznia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@il Dottore bardzo fajne wyważone wpisy które nareszcie mi wyjaśniły o co kaman z oznaczeniem strasznych kosci

Co do DS kosci generalizujac sie zgadzam z jedna uwaga ze w Lumin T2 potrafili sabre fajnie zaaplikować dzięki czemu grało fajnie. Druga uwaga to w Auralic Vega S1 - też ma sabre ale producent korzysta z niej w mały zakresie funkcji bo resztę sam zrobił i też jest ok.
Inne znane mi aplikacje Sante np cocktail audio , gustard x26 pro - to nie dla mnie

Co do R2R To tylko trzeba uwazac żeby za ciemno nie było oczywiście zależnie od reszty toru. Co ciekawe koledzy Chińczycy zwietrzyli biznes i jest sporo dać na AliExpress na bazie skupowanych wintage koniach.
U nas na AS też koledzy opisywali pozytywne doświadczenia z nimi plus swoje konstrukcje DIY. Kusi mnie tylko musiałbym miesc zbalansowany budowę w środku a nie symetryzator no i trzeba byłoby mieć możliwość włączenia filtra aby "gęstsze" pliki przyjmował

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Widzę że sensowność

A jaka byla sensownosc twojego pytania? Spodziewales sie ze odpisze ci ze takiego co sie najlepiej mierzy?

No wiec moja szczera odpowiedz , taki ktory dobrze wypada podczas odsluchow.

Happy now?

7 minut temu, rafa napisał:

No wiec moja szczera odpowiedz , taki ktory dobrze wypada podczas odsluchow

A moje, również szczere, pytanie brzmi - jak to ma być ustalane, gdy dla jednego dobrze "brzmi" X a dla drugiego Y?

• Pokaż nowe odpowiedzi