Skocz do zawartości
IGNORED

Heco Aurora 700 - pryśnięte tranem z rekina :(

Rekomendowane odpowiedzi

Taka sytuacja, kapsułka z tranem przy wyjmowaniu z blistra. mega pechowo prysnęła prosto w stronę przetworników.

Co z tym fantem zrobić ? Czy da się wymienić same membrany czy lepiej całe głośniki, gdzie ich ewentualnie szukać ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20231027_161752.jpg

20231027_161756.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież to są tylko tłuste plamy. Po co wymieniać głośnik? Nic mu nie jest. A tak żartem to będzie zdrowszy 🙂

To są głośniki Heco więc  głośniki tylko w serwisie Heco lub u dystrybutora a i ceny mogą być pewnie za głośnik 400zł  w górę sztuka  , może spróbować spirytusem lub jakimś odtłuszczaczem  delikatnie , albo z tym żyć 

1 godzinę temu, hary1357 napisał:

Przecież to są tylko tłuste plamy. Po co wymieniać głośnik? Nic mu nie jest. A tak żartem to będzie zdrowszy 🙂

Decydują względy wizualne 🙂

Pewnie da się do tego przywyknąć ale gdyby dało się to ogarnąć w w miarę rozsądnych pieniądzach to byłoby super.

1 godzinę temu, jarekb napisał:

może spróbować spirytusem lub jakimś odtłuszczaczem  delikatnie

Takie próby na pewno będą ale zanim do tego dojdzie, chciałbym upewnić się czy da się takie przetworniki dokupić bo w razie czego z dziurami w głośnikach może być ciężko żyć 😄

Pisz do jakiegoś salonu sprzedaży z HECO  , mogą wyjaśnić co i za ile , 

najwyżej wystawisz na OLX z opisem ,dziury bez wpływu na dźwięk :) ,

3 godziny temu, jarekb napisał:

może spróbować spirytusem lub jakimś odtłuszczaczem  delikatnie

Od działań skazanych na porażkę, wolałbym natłuścić tranem całość.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Na kilku kropkach może spróbować, patyczek higieniczny w spirytus nawilżać tłustą  kropkę i  przyłożyć  i przyłożyć kawałek ligniny chusteczki higienicznej  może część  tłuszczu przejdzie na chusteczkę  ,   , nie spróbuje się nie dowie 

Robiłeś kiedykolwiek cokolwiek innego spirytusem niż picie go? Zauważyłeś jakie skutki uboczne potrafi zrobić? Jeśli próbować to na kawałku tektury. Obstawiam: zmianę koloru plamy, powiększenie, osłabienie materiału...

A to dlatego przy Twoim avatarze jakiś fioletowy świrek 🙂

37 minut temu, jarekb napisał:

Wiem że raczej niewiele z tymi plamami zdziała ,  ciężka sprawa 

Silikon w spraju, albo palkiem🤔

Do autora tematu, odpuść czyszczenie tych membran. Przy sprzedaży kolumn tylko pokaż kupującemu tutejszy temat że chciałeś to jakoś naprawić. Uważam że nie ma szans wytrawić tych plam. Możesz tylko pogorszyć sprawę. Grać będą tak samo 😉

Ja w którychś kolumnach natłuściłem całe membrany: wyszły lekkie smugi ale lepiej niż z plamami. Ale nie polecam, ryzyko decyzji zostawiam autorowi.

Są to Aurory mojego brata więc ostateczna decyzja będzie należała do niego.

Wszelkie wskazówki, za które dziękuję, zostaną wzięte pod uwagę póki co nic jeszcze nie zostało postanowione więc temat jest dalej otwarty.

Sam nie wiem co bym zrobił na jego miejscu, papierowe membrany nie ułatwiają zadania jeśli chodzi o próby ratowania czyszczeniem różnymi środkami, ofert sprzedaży przetworników nowych jak i używanych brak dlatego założylbym maskownice i zostawiłbym tak jak jest. Najgorsze jest to, że trudniej będzie je potem sprzedać 🤔

Pozostaje popróbować kontaktów z dystrybutorem albo serwisem Heco jeśli takowe w Polsce są, żeby przekalkulować ewentualne koszty zakupu głośników a potem będzie można myśleć czy coś robić czy nic nie robić. 

1 godzinę temu, tomikin napisał:

Najgorsze jest to, że trudniej będzie je potem sprzedać 🤔

To najgorzej boli, bo w słuchaniu to nie przeszkadza. Trzeba będzie zjechać z ceny. 

.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ja w którychś kolumnach natłuściłem całe membrany

Były to Tannoy Mercury M1 albo Revolution R3: przez jakiś czas membrany świeciły jak psu jaja, po jakimś czasie wyblakły, ale pozostały ciemniejsze od orginału.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Były to Tannoy Mercury M1 albo Revolution R3: przez jakiś czas membrany świeciły jak psu jaja, po jakimś czasie wyblakły, ale pozostały ciemniejsze od orginału.

Szymon a czym natłuściłeś te kolumny, w nich też są membrany z papieru / celulozy ?

11 godzin temu, tomikin napisał:

Szymon a czym natłuściłeś te kolumny, w nich też są membrany z papieru / celulozy ?

Oliwką Johnsons Baby, chyba papier. Miałem natłuścić same pierścienie dookoła ale zachlapałem i tak wyszło.

Ja bym to zostawił.

Absolutnie nie próbowałbym tego zmyć bo to praktycznie z tych membran będzie nie do zrobienia A jeszcze bardziej może pogłębić problem.

Kolumny grają jak grać miały więc to tylko kwestia estetyki.

Za parę lat lepiej obniżyć cenę tych używanych bo i tak ktoś sobie zamontuje maskownice. A teraz wymiana membran będzie droga. 

" ŚRODEK DO TŁUMIENIA REZONASÓW MEBRANY GŁOŚNIKA VISATON LTS 50"

Ale to my tu chcemy tłumić rezonanse membrany głośnika zakryć tłuste plamy zmyć je czy co?

Zostawić i zapomnieć mówię.

A wszelkie budżety jakie były skierowane pod kątem naprawy tego skierować na przyszłą obniżkę ceny do sprzedaży.

Uważając co by nie rozpuścić zawieszenia to można nasączać papier benzyną ekstrakcyjną i szybko w taką membranę wcierać mąkę ziemniaczaną która taki olej pochłonięty poprzez parowanie wchłonie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja bym to śliną wyczyścił. Spróbuj delikatnie.

Ślina rozpuści tran , a raczej nie zaszkodzi membranom.

Edytowane przez czester15.30
2 minuty temu, czester15.30 napisał:

Ja bym to śliną wyczyścił. Spróbuj delikatnie.

Ślina rozpuści tran , a raczej nie zaszkodzi membranom.

Językiem ? 

W dniu 28.10.2023 o 15:22, jarekb napisał:

może spróbować spirytusem

Chyba lepszy byłby Isopropanol 99,9%, ale ja na membranach chyba bałbym się cokolwiek stosować "do ich odtłuszczania".

• Pokaż nowe odpowiedzi