Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbudowa osprzętu pod gramofon Daniel.

Rekomendowane odpowiedzi

Hey, co do Daniela, udało mi się kupić parę lat temu, oddałem do jednego z 3 najlepszych znawców w Polsce w tematyce “Daniela” podpowiem tylko że z Warszawy, obiecał że po jego serwisie będzie działał bez problemu. Działa już bez problemowo 3 lata, żarówki wymienione na ledy, w kolorze oryginału, to one sprawiały wcześniej problemy, regulacje smarowania wymiana tego co trzeba na lepsze, dostałem cały protokół. Do celu, gramofon brzmi bardzo fajnie, ma bardzo dobre ramię to oryginalne, prawdopodobnie “Seiko” mam wkładkę Ortofon 2M RED, zastanawiam się nad przejściem na Blue, lub zmiana przedwzmacniacza z NAD PP3i na Cambridge audio Azure 651P-B. Albo zostawić nada i przejść na MC Denona 103. Dodam że gramofon gra z bardzo dużą kulturą, niskie szumy itp. Zastanawiam się nad takimi zmianami jak opisałem, ponieważ mam ograniczony budżet na rozwój swojego stereo, wzmacniacz CA A5 V1 z kolumnami MA RX6

5 godzin temu, CptAragorn napisał:

mam wkładkę Ortofon 2M RED, zastanawiam się nad przejściem na Blue

Popatrz w kierunku Ortofon Silver - to OEM, ale można trafić. Bardzo duży skok względem RED, a tańsza od BLUE.

Mam 440ML, to inne granie, niż np. VM95E, ale jakoś cinżko 😉 doczytać

z jego wątku o jakie zmiany koledze chodzi. 

Kto wie, może tylko o coś z meblarstwa czyli wyższą półkę na regale ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Hej, a przede wszystkim, co chciałbyś zmienić w brzmieniu? 🙂 Pójście dalej w Ortofona to rozwijanie obecnego brzmienia, taki Goldring je nieco bardziej uanalogowi, podobnie w kwestii przedwzmacniacza. Różnice między nimi są bardzo duże w samej sygnaturze. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jestem posiadaczem Daniela i pamiętam kilka opinii, że powyżej pewnej klasy wkładek w jego przypadku to przerost formy nad treścią. VM95E podawano jako optimum.

Linków do tych wypowiedzi nie mam.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

5 godzin temu, piramidon napisał:

Jestem posiadaczem Daniela i pamiętam kilka opinii, że powyżej pewnej klasy wkładek w jego przypadku to przerost formy nad treścią. VM95E podawano jako optimum.

Linków do tych wypowiedzi nie mam.

Fakt że są ludzie którzy skreślili polskie gramofony, a szkoda. Tak na prawdę, z tych gramofonów można sporo wycisnąć, mając dobrego fachowca i pieniądze 🙂 w myśl zasady “kto bogatemu zabroni”

11 godzin temu, audioburak napisał:

Mam 440ML, to inne granie, niż np. VM95E, ale jakoś cinżko 😉 doczytać

z jego wątku o jakie zmiany koledze chodzi. 

Kto wie, może tylko o coś z meblarstwa czyli wyższą półkę na regale ... 😉 

Ogólnie to chce zmienić brzmienie na lepsze, obecna wkładka jest ok, ale tylko “ok”. Myślę żeby kupić denona dl 103, mój przedwzmacniacz ma opcję obsługi wkładek MC i MM. Później najwyzej kupię lepszy. Co do brzmienia, to mam bardzo jasny wzmacniacz CAa5, ten denon mógłby dodać coś ciekawego, dodać równości brzmienia, ponieważ gra bardziej środkiem i dołem. 

7 godzin temu, Q21 napisał:

Hej, a przede wszystkim, co chciałbyś zmienić w brzmieniu? 🙂 Pójście dalej w Ortofona to rozwijanie obecnego brzmienia, taki Goldring je nieco bardziej uanalogowi, podobnie w kwestii przedwzmacniacza. Różnice między nimi są bardzo duże w samej sygnaturze. 

Chyba do was przyjadę, sklep w Pabianicach ma na stanie denona 103, macie chyba w ofercie zakup z założeniem?

48 minut temu, CptAragorn napisał:

Fakt że są ludzie którzy skreślili polskie gramofony, a szkoda. Tak na prawdę, z tych gramofonów można sporo wycisnąć, mając dobrego fachowca i pieniądze 🙂 w myśl zasady “kto bogatemu zabroni”

I to będzie nadal "Daniel"? U mnie nawet żaróweczki są oryginalne.

To będzie raczej taki koreański(?) Junak,,, - w sumie też motocykl.

Edytowane przez piramidon

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

42 minuty temu, CptAragorn napisał:

Myślę żeby kupić denona dl 103

Zmiana nie będzie warta wydanych pieniędzy poza tym , 

ta wkładka lubi ciężkie ramiona .

KALIBER vel rydz .

4 minuty temu, piramidon napisał:

I to będzie nadal "Daniel"?

To zależy jak na to patrzysz, ja u siebie nie robiłem jakiś bardzo dużych przeróbek, Daniel ma dosyć fajne ramię itp poniżej lista robionych rzeczy w moim sprzęcie, sam oceń czy to Daniel czy nie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ależ to świetna ściąga dla harmonogramu pracy własnej przy "Danielu" !!! THX!

Na pewno jest to nadal Daniel :)

Gratuluję hobby!

U mnie minęło zauroczenie czarną płytą... Jestem teraz bardziej wygodny.

Ale Daniel robi nadal nastrojowe wrażenie w pokoju odsłuchowym.....wzrokowe. ;)

Edytowane przez piramidon
dopisek

2 minuty temu, piramidon napisał:

Ależ to świetna ściąga dla harmonogramu pracy własnej przy "Danielu" !!! THX!

Na pewno jest to nadal Daniel 🙂

Gratuluję hobby!

U mnie minęło zauroczenie czarną płytą... Jestem teraz bardziej wygodny.

Ale robi nadal nastrojowe wrażenie w pokoju odsłuchowym...wzrokowe.

Ja np nie ograniczam się do jednego źródła, mam też cdka, oraz daca połączonego z Apple TV,

4 godziny temu, CptAragorn napisał:

Ogólnie to chce zmienić brzmienie na lepsze, obecna wkładka jest ok, ale tylko “ok”. Myślę żeby kupić denona dl 103, mój przedwzmacniacz ma opcję obsługi wkładek MC i MM. Później najwyzej kupię lepszy. Co do brzmienia, to mam bardzo jasny wzmacniacz CAa5, ten denon mógłby dodać coś ciekawego, dodać równości brzmienia, ponieważ gra bardziej środkiem i dołem. 

Też mi się wydawała, że jest ok, dopóki nie zmieniłem na Ortofon silver właśnie. Wtedy usłyszałem, czego RED nie przekazywał. I nie była to zmiana kosmetyczna, ale bardzo duża. Podsumowując w jakim kierunku nie pójdziesz, to jak zmienisz RED na coś lepszego to będziesz miał progres. 

7 godzin temu, CptAragorn napisał:

To zależy jak na to patrzysz, ja u siebie nie robiłem jakiś bardzo dużych przeróbek, Daniel ma dosyć fajne ramię itp poniżej lista robionych rzeczy w moim sprzęcie, sam oceń czy to Daniel czy nie. 

Ukryta Zawartość

Ciekawe ile czasu taka operacja zajmuje, bo cena wydaje się być bardzo niska.

Ukryta Zawartość

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Godzinę temu, Misio38 napisał:

Ciekawe ile czasu taka operacja zajmuje, bo cena wydaje się być bardzo niska.

Wiesz co to ceny z 2020, podejrzewam że teraz będzie drożej. Ja mojego Daniela mam dobre 5/6 lat, kupiłem od gościa który go nie używał, trzymał w szafie pod kocem, niewiele trzeba było robić. Ogólnie martwią mnie złe opinie o Danielu, bo to naprawdę wdzięczny sprzęt, po wymianie żarówek na ledy, stał się niezawodny, wcześniej żarówki paliły się co chwilę, także ledy w kolorze oryginalnych żarówek robią robotę. Gramofon ma dobre zawieszenie ramienia i talerza, paski są łatwe w wymianie, bez rozkręcania itp, wystarczy talerz zdjąć. Można sobie jeszcze bezpośrednio z ramienia masę wyciągnąć itp ale ja nie czułem takiej potrzeby, ponieważ facet co mi go serwisował dosyć dobrze ogarnął przewody, nie ma żadnych szumów brumów itp. Reasumując, mechanicznie Daniel jest mega dobry, a jak Ktoś sobie poprawi żarówki to ma mega niezawodny sprzęt, tutaj więcej nie ma się co zepsuć.

Taki tekst:

Ukryta Zawartość

I pewnego rodzaju podsumowanie w jednym zdaniu:

Ortofon 2M Red może na dłuższą metę stać się nieco męczący, zwłaszcza jeśli masz jasny system. 

Chłopak woli słuchać relaksująco raczej z 95' i dodam tylko, że sam też zmieniam sobie

czasem headshell z AT 440ML na inny z VM95E właśnie z tego samego powodu 😉 

Aha - żeby nie było - poprawiony ( w mniejszym stopniu ) G8010 😉 

I jeszcze trudniejsze pytanie: czy z CD można komfortowo i długo słuchać

ulubionej muzyki, że tak się przywiązujesz i dopieszczasz Daniela ?

U mnie CD vs 440 jest niemal 1:1, bo poza mniej wypełnionym basem z winyla.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Najpierw zmieniłbym wkładkę, u ciebie np ortofon bronze lub inny z lepszą igłą ( Ortofon red to to troche budżetowa wkładka), posłuchać na tym co mamy, jeśli będzie lepiej to  póżniej zmieniać przedwzmacniacz. Ja mam gramofon technicsa slq02 ( też niektórzy uważają że nie warto montować lepszej wkładki), przetestowałem i  po różnych próbach( audiotechniki, shure,goldring, ortofon. Dżwięk wkładek bużetowycjh ortofona nigdy mi nie odpowiadał) założyłem audiotechnikę 440ml. I to była bajka przy przedwzmacniaczu wbudowanym we wzmacniaczu. Póżniej kupiłem przedwzmacniacz Ifi audio phono 2, i znowu był wzrost, po wymianie na inny wzmacniacz ( exposure 2010), winyl gra lepiej niź CD.

Audio-technica VM520EB załatwia sprawę. W porównaniu do vm95e to jest inna liga. Dynamika, separacja. Pisze to człowiek raczej słabo słyszący różnice między źródłami. Wersja VM540ml z kambodżą może być niemiła dla niektórych, ale w razie czego w520 wymieniasz igłę i masz 540ml.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

2 godziny temu, grzybson napisał:

Najpierw zmieniłbym wkładkę, u ciebie np ortofon bronze lub inny z lepszą igłą ( Ortofon red to to troche budżetowa wkładka), posłuchać na tym co mamy, jeśli będzie lepiej to  póżniej zmieniać przedwzmacniacz. Ja mam gramofon technicsa slq02 ( też niektórzy uważają że nie warto montować lepszej wkładki), przetestowałem i  po różnych próbach( audiotechniki, shure,goldring, ortofon. Dżwięk wkładek bużetowycjh ortofona nigdy mi nie odpowiadał) założyłem audiotechnikę 440ml. I to była bajka przy przedwzmacniaczu wbudowanym we wzmacniaczu. Póżniej kupiłem przedwzmacniacz Ifi audio phono 2, i znowu był wzrost, po wymianie na inny wzmacniacz ( exposure 2010), winyl gra lepiej niź CD.

Zastanawiam się teraz między dwiema wkładkami, Audio-Technica VM540ML a shelter 201.  Podobne pieniądze, teraz w q21 jest jakaś promocja z 1300 na 989zl 

19 godzin temu, CptAragorn napisał:

Zastanawiam się teraz między dwiema wkładkami, Audio-Technica VM540ML a shelter 201.  Podobne pieniądze, teraz w q21 jest jakaś promocja z 1300 na 989zl 

Shelter 201,  igła eliptyczna za 1000 pln, to przesada.

W dniu 1.12.2023 o 21:43, CptAragorn napisał:

Chyba do was przyjadę, sklep w Pabianicach ma na stanie denona 103, macie chyba w ofercie zakup z założeniem?

Zapraszamy, w razie czego kontaktuj się z Rafałem - to nasz spec od gramofonów 😉 I nie wiem, czym jest zakup z założeniem, więc nie odpowiem niestety 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ah, to tak 🙂 Myślałem o jakimś formacie założenia za kogoś, poświadczenia 😉 

Ok Panowie, przyszedł ten dzień, jutro kupuję, mam 3 kandydatów, vm95ml vs vm95sh vs vm540ml, budżet do 1000zł. Zamówiłem już przedwzmaka od ESDAREK MM3. Z tego co doczytałem to vm540ml to nowsza wersja 440ml, vm95ml to niby ekonomiczny następca 440ml ale nie techniczny:-( pytanie co będzie lepsze, 540ml czy 95SH? Czy lepsza igła góruje nad lepszą elektryką?

Ok już po zakupach, wkładka założona, ale od początku. Pojechałem w piątek do q21 w Pabianicach, chciałem kupić vm540ml, okazało się że niestety ktoś ją kupił:-( pomyślałem że może wezmę tą 95SH, ale podczas rozmowy ze sprzedawcą , przyszedł do sklepu jakiś klient, usłyszał naszą rozmowę, w której mówiłem że mam ortofona 2M RED, opowiedział mi o swojej przesiadce z tej właśnie wkładki na wersje blue, o sporej różnicy w dźwięku scenie, pięknej średnicy itp, o tym że gra świetnie nawet z gorszymi płytami, jest więcej dynamiki itp. Sprzedawca, powiedział że ciężko o lepszą wkładkę do 1000zł. W sumie oglądałem jakiś czas temu film na yt Pana Nowaka, który wypowiadał się bardzo pozytywnie o tej wkładce. Wziąłem więc tego ortofona 2M blue. Na start poszła płyta Pink Floyd Dark side od the moon, świetnie to brzmi, przyjemność słuchania jest bardzo duża, siedziałem i słuchałem całej płyty, kolega z pracy Marek którego pozdrawiam, wspomniał o tym że po zmianie wkładki na lepszą, to trochę jak by słuchać płyt od nowa, w każdym razie różnica jest spora, brzmienie zyskało takie nasycenie, scenę, średnicę którą uwielbiam. W skrócie jestem mega zadowolony, teraz tylko czekam na przedwzmacniacz od EsDarka, ciekaw jestem jak to razem zagra. Kiedyś wyczytałem że różnica między blue a red jest mała, że to prawie to samo, muszę powiedzieć że różnica jest spora, od razu słychać wyższą klasę brzmienia. Ogólnie jestem zadowolony, mam też świadomość, że jeśli za jakiś czas będę chciał kupić coś lepszego w sensie wkładki, to już będę musiał się zastanowić nad lepszym gramofonem, ale to już pieśń przyszłości.  Dzięki wszystkim za porady, burza mózgów była wielka, pozdrawiam serdecznie.  

Edytowane przez CptAragorn