Skocz do zawartości
IGNORED

Dali 505 vs Pylon Diamond 28

Rekomendowane odpowiedzi

Pokój 25 m. Wygłuszenie na ścianie bocznej i tylnej za kolumnami.

Muzyka ...generalnie każda , ale soul , hip hop, to będą te najważniejsze.

Czyli: Sade, Angie Stone, Ligthouse Family, Dr.Dre., 2 Pac.

Ale też : Genesis , Phill Colins , Fleetwood Mac,

Nie pogardzę też Miles Davis.

Fajnie by było jakby się ktoś wypowiedział kto zna 505 tki od Dali .

Są to już stare kolumny, kupiłem je w 1999 roku. Ale nie chcą umrzeć, wciąż działają bezproblemowo. Nie są jakieś romantyczne , ciepłe, a ostatnio to mi się podoba .

Do ich niewątpliwej zalety należy to ...że pokażą KAŻDA zmianę w sprzęcie . KAŻDĄ.  

Zmiana starego Rotela 930ax na NAD a C 538 to poprostu widać jak na dłoni.

Słyszę też każda wymianę kabla......upps....to miałem nie mówic bo to tabooo....ok , nie było kabli:)))

Teraz pytanie takie .......

Czy po zmianie na Pylon Diamond 28......

SPADNE Z KANAPY????     :)))))))

Ps. Wzmacniacz też szaleństwa nie ma , Cambridge Audio Azur 351a

Edytowane przez tgiertuga1
Doprecyzowanie.

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

https://www.audiostereo.pl/topic/165653-dali-505-vs-pylon-diamond-28/

Witaj To w takim razie w pierwszej kolejności nie przejmuj się że wpadną tutaj trolle i będą spamować wątek odnośnie tego że przecież niemożliwe żebyś słyszał różnicę w brzmieniu kabli.

Wchodząc do tego tematu od razu widziałem i miałem odpisać stare vs nowe. Ale czy lepsze.

Moim zdaniem brzmienie diamondów jest naprawdę bardzo dobre i są to kolumny zbudowane naprawdę solidnie. Ale w twojej wypowiedzi jest jedno zdanie które sugeruje mi że wymiana przynajmniej w tym momencie na kolumny pylon diamond może choć oczywiście nie musi ale może nie przynieść oczekiwanych rezultatów

8 godzin temu, tgiertuga1 napisał:

Nie są jakieś romantyczne , ciepłe, a ostatnio to mi się podoba .

A pylony w porównaniu do twoich dali właśnie są.

Tylko zasadnicze pytanie jest czy napisałeś to bo z dźwiękiem tak bardzo się już obyłeś A faktycznie te kolumny grają nieco jaśniej bardziej rozdzielczo. Czy naprawdę nie chcesz takiej zmiany.

Jeżeli nie chcesz iść w ciepło i romantyzm 🙂 To szukaj innych paczek. 

Jeśli jednak tak to myślę że warto sprawdzić te kolumny. Aha no i dość ważna istotna kwestia w przypadku diamondów z czasem przydałaby się podmiana tego wzmacniacza 351a

Godzinę temu, ::ART:: napisał:

Pylon Diamond 28 to świetne kolumny, ale stoją po cieplejszej stronie brzmienia i pytanie czy będzie Ci to odpowiadać. Trzeba by posłuchać.

No właśnie tego oczekuje 

Jest też tak dziś na czasie - "trzecia droga" 😉 Taka niezobowiązująca sugestia

dotycząca wymiany tweetera -  Vify D26-TG-47-0 ( chyba )

Od czasu projektu Dali powstało kilka nieco lepszych konstrukcji. 

Można w ten sposób uzyskać zarówno łagodność, jak i lepszą analityczność.

Ale trzeba mieć pewnie lutownicę i śrubokręt 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć, jeśli oczekujesz przejścia na cieplejsze i łagodniejsze granie, to jak najbardziej warto rozważyć Diamondy 🙂 Czy to w wersji MKI, czy MKII. Cambridge może z nimi ciekawie zabrzmieć, chociaż osobiście uważam, że mocniejszy wzmacniacz by nie zaszkodził. Niemniej, warto ich posłuchać 🙂 Zapraszamy do nas, mamy na miejscu wszystkie modele. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi , zależy mi właśnie na dodaniu ciepła co D28 podobno oferuje.

Zależało mi też na usłyszeniu Waszych opinii właśnie aby mieć pełny obraz.

W Jarocinie jestem często służbowo , również w firmie Pylon. Kompetentni ludzie, fajne miejsce.

Zapytałem tam też czy do moich 25m nie będzie lepszy wybór Diamond 25.

Usłyszałem jednak że D28 zagrają zdecydowanie lepiej, większym , swobodniejszym dźwiękiem w tych metrach.

D25 polecają do 16-18m.

@Piotr Sonido zdaję sobie sprawę że następny do wymiany po kolumnach powinien być wzmacniacz.

Podczas ew. pobytu w Jarocinie ja bym też wypróbował Sapphire 25 nie tylko

ze względu na cenę, ale nowocześniejszy i zdaniem wielu łagodniejszy tweeter.

Bo podobno o to chodziło w zmianie ... a pasmo i metraż zalecany b. podobne.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

18 minut temu, audioburak napisał:

Podczas ew. pobytu w Jarocinie ja bym też wypróbował Sapphire 25 nie tylko

ze względu na cenę, ale nowocześniejszy i zdaniem wielu łagodniejszy tweeter.

Bo podobno o to chodziło w zmianie ... a pasmo i metraż zalecany b. podobne.

No to tu żeś mi teraz namieszał:)  recenzje Sapphire 25 są więcej niż zachęcające brzmieniowo 😏.

Ktoś by je porównał do D28 ??????

Tu trzeba by mieć oba pod ręką w tym samym systemie - to może być trudne.

Może ktoś się trafi. Był nie tak dawno jakiś wątek z Diamond w głównej roli 😉 

Ceną też bym się może nie sugerował, bo niedawno jeden z kolegów szukał

kolumn i wybrał Mission chyba czterokrotnie tańsze od konkurencji ...

Słuchałem D28 i S25 w tych samych warunkach, ze wzmacniaczami NAD 356 i 375. Był też Atoll 200 i jakaś Rega (nie pamiętam już szczegółów).

Różnice jednak pamiętam do dziś.

D28 były lepsze w każdym aspekcie. 

S25 w porównaniu z D28 miały manierę wypychania i ocieplania średnicy, bardziej ostrą górę i znacznie mniej kontrolowane niskie pasmo. S25 to dobre kolumny, jednak bezpośrednie zestawienie z D28 pokazuje, że te ostatnie są po prostu wybitne w swojej cenie a chyba nawet nie tylko w swojej.

Na tle S25, D28 są neutralne, wyrównane, nisko schodzące, przestrzenne, uporządkowane. Takie określenia mi przychodzą do głowy. Tweeter Scan Speak'a w D28 potrafi zaszeleścić, jednak jest bardzo plastyczny i oddaje naprawdę sporo detali.

Midwoofer'y Seas'a w D28 są oazą neutralności w porównaniu z Vistonami w S25.

Tweeter Seas'a w S25 jest jaśniejszy w tej kolumnie.

Polecam własny odsłuch i wnioski. Ja brałbym D28 bo to jest bardzo dobrze grająca kolumna.

Tym bardziej powinno to skłonić do konieczności posłuchania choć krótko kolumn

na własne uszy. Jeden może wybrać starego Paradigma, a drugi Tannoy M2.

W dniu 7.12.2023 o 10:00, tgiertuga1 napisał:

No właśnie tego oczekuje 

A ok. Ja zrozumiałem na opak. Że właśnie ostatnio lubisz brzmienie twoich dali. 

18 godzin temu, tgiertuga1 napisał:

Zapytałem tam też czy do moich 25m nie będzie lepszy wybór Diamond 25.

Usłyszałem jednak że D28 zagrają zdecydowanie lepiej, większym , swobodniejszym dźwiękiem w tych metrach.

D25 polecają do 16-18m.

@Piotr Sonido zdaję sobie sprawę że następny do wymiany po kolumnach powinien być wzmacniacz.

28 grają lepiej pod każdym względem. A pomieszczenie pozwala na ich wybór.

Tak wzmacniacz też.

A sprawdź sobie jeszcze elaci też są ciepłe i w dobrych cenach ostatnio.

17 godzin temu, tgiertuga1 napisał:

No to tu żeś mi teraz namieszał:)  recenzje Sapphire 25 są więcej niż zachęcające brzmieniowo 😏.

Ktoś by je porównał do D28 ??????

Wszystko gorzej.

Jeśli nie pylon albo chcesz więcej sprawdzić to

Kef rki, elac carina albo vela, amphion audio, 

Nie wiem, ale jak dla mnie te Pylony to jest słaba kolumna. Niektórzy skaczą wokół tego, ale wydaję mi się, że mało w życiu jeszcze słyszeli. O 30% za wysoka cena...

40 minut temu, Tonnii99 napisał:

Nie wiem, ale jak dla mnie te Pylony to jest słaba kolumna. Niektórzy skaczą wokół tego, ale wydaję mi się, że mało w życiu jeszcze słyszeli. O 30% za wysoka cena...

Spoko....słaba kolumna to tak trochę mało......zaproponuj lepsza wg Ciebie w tej cenie:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A w cenie podobnej do Diamond'ów jest ich mniejszy brat czyli R600.

To tylko jedna z wielu kolumn w poważniejszym budżecie i trzeba pamiętać,

że jeden kupi Klipscha, a drugi Audio Physica. Bo to ma się jemu podobać ...

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Dlatego niektóre salony dają rabaty na pylona rzędu 40%:) 

Chociaż może to się zmieniło. Już jakiś czas nie mam dostępu do cen 🙂

14 godzin temu, tgiertuga1 napisał:

Jak będę miał trochę czasu, podjadę do Pylona posłuchać Diamonda 28.

Jedz i słuchaj. Aczkolwiek warunki akustyczne w pomieszczeniu bardzo wpływają na odbiór brzmienia więc moim zdaniem powinieneś je wypożyczyć do siebie

11 godzin temu, tgiertuga1 napisał:

Spoko....słaba kolumna to tak trochę mało......zaproponuj lepsza wg Ciebie w tej cenie:)

Elac, polki, monitor audio Silver, kefy R, studio 16hz Minas, do wymiany do testowania jest bardzo dużo konstrukcji.

@Piotr Sonido to ja poproszę o adresy tych salonów z 40% rabatu na Diamondy 😁.

Nowe to 9 tys, powystawowe 7 tys, używki koło 6 tys.

38 minut temu, tgiertuga1 napisał:

Spokojnie. Prawdopodobnie koledzy podjęli próby sprzedania ci swojego towaru.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 7.12.2023 o 21:22, audioburak napisał:

wybrał Mission chyba czterokrotnie tańsze od konkurencji ...

Nie do końca wybrał, tylko kombinując z zakupem kolumn do 10 koła trochę bez namysłu kupił z outletu i póki co nie szuka kolumn do 10000. Tak więc polecam nie lekceważyć Mission.

Zanim ktoś mi zarzuci, że powinienem posłuchać porządnych kolumn zanim poleće posłuhać Missiony to krótko napiszę, że miałem w życiu i Audio Physic, i Vienna, i QBA i kilka innych.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, wszystkie cenię jako autor tego wątku,  z radością też zauważam że mimo stażu, jako świeżak na forum  mogę powiedzieć że temat kolumn to jest to co tygryski lubią najbardziej 🤩🤣🤣

Mimo że jeszcze nie słuchałem, ośmielę się twierdzić że Diamond 28 wyznacza konkretny kierunek w moich poszukiwaniach, szczególnie jako następca .....tak jak w temacie ... Dali 505 :))

ps. Przed Dali 505 miałem Altusy 🙃

Edytowane przez tgiertuga1

@Misio38

Właśnie w tym rzecz, że miałeś wcześniej coś "z wyższej półki" i wybór Mission LX

nie był, jak może wielu podejrzewać, podyktowany wężem w kieszeni 😉 

Poza tym nie zawsze wydane pieniądze przekładają się na jakość dźwięku.

Gdyby tak było, to rynek używanych gratów i to drogich nie byłby tak obfity.

Ale najważniejsze - zależy, czy słuchamy gratów czy MUZYKI.

W dniu 9.12.2023 o 11:40, Piotr Sonido napisał:

Dlatego niektóre salony dają rabaty na pylona rzędu 40%:) 

Chociaż może to się zmieniło. Już jakiś czas nie mam dostępu do cen 🙂

Jedz i słuchaj. Aczkolwiek warunki akustyczne w pomieszczeniu bardzo wpływają na odbiór brzmienia więc moim zdaniem powinieneś je wypożyczyć do siebie

Elac, polki, monitor audio Silver, kefy R, studio 16hz Minas, do wymiany do testowania jest bardzo dużo konstrukcji.

Jest jeden salon, w "Łódźkiem" który daje duże rabaty na Pylona. Nie wiem czy jest to spowodowane sprzedażą, czy czymś innym. Kiedyś sądziłem, że bardziej pilnują się z rabatami, ale kto by nie kupił Pylona, to słyszę, że rabaty idą w tango.

W dniu 9.12.2023 o 15:32, tgiertuga1 napisał:

W ilu pytałeś? 

Jeszcze rok temu to nie było takie trudne.

W dniu 9.12.2023 o 16:11, Misio38 napisał:

Spokojnie. Prawdopodobnie koledzy podjęli próby sprzedania ci swojego towaru.

Kto?

17 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Jest jeden salon, w "Łódźkiem" który daje duże rabaty na Pylona. Nie wiem czy jest to spowodowane sprzedażą, czy czymś innym. Kiedyś sądziłem, że bardziej pilnują się z rabatami, ale kto by nie kupił Pylona, to słyszę, że rabaty idą w tango.

No to tu mamy przykład jednego chyba mówimy o tym samym i w Śląskiem są jeszcze dwa takie 😛

Edytowane przez Piotr Sonido

Pojawił się konkurent do D28......... i nie jestem pierwszy, bo widziałem dokładnie takie same rozterki w innych tematach na drugim forum. Kolega nawet miał obydwie pary .

Ukryta Zawartość

Mianowicie  Elac Carina FS247.4. .... Zacytuje @Piotr Sonido , chyba się nie obrazi.... 

" Elac to też ciepłe granie przyjemnie basowe ale szybsze od diamond. No i góra pasma w moim odczuciu z JET jest na wyższym poziomie. Masz detal nie ma ostrości. Jest ciepło a nie ma straty na niuansach "

Jako że nie słuchałem jeszcze żadnych , i nie chce wydawać wyroków , dla mnie różnica jest w samej wielkości głośników 15 cali vs 18, tak na chłopski rozum większy głośnik zagra z większa swobodą na basie...... no i ten JET wstęgowy wysokotonowy.... lepszy w Elac ?  Lepszy - mam na myśli łagodniejszy ?

Powiem że podoba mi się to co zrobiła wymiana Rotel a  930ax na NADA C 538  ...... stare płyty są odtwarzane mniej ostro , bardziej łągodnie co powoduje większy komfort słuchania.

Tego bym oczekiwał po wymianie kolumn....

Oczywiście wymiana źródła to pikuś w porównaniu do wymiany kolumn.....

PS. Nie oczekuje podania mi trzeciego wyboru..... bardziej.... D28 czy Elac Carina FS247.4 ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tgiertuga1
Doprecyzowanie

Brak edytowania 2 razy, to bzdura na tym forum,

Dodam że skuteczność D28 to 90 dB, a Elaca tylko 87 dB, co na pewno przemawia na korzyść Diamonda.

To oznacza że do elaca trzeba mieć lepszy wzmacniacz. I to nie jest tajemnica. 

Idąc nadal tym tropem powinieneś tylko i wyłącznie szukać kolumn na 20 cm przetwornikach w górę.

Posłuchaj i wtedy do nas wróć. 

• Pokaż nowe odpowiedzi