Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego młodzież słucha na głośniku telefonu, jakichś jbl chargach albo słuchawkach BT. Za moich czasów punktem honoru było porządne stereo.

Rekomendowane odpowiedzi

To będzie stracone pokolenie.

Życie jest niezwykłym darem, pełnym możliwości i potencjału. Każdy z nas ma w sobie niepowtarzalne zdolności i pasje, które mogą kształtować świat wokół nas.

20 minut temu, xajas napisał:

Dzisiejsze sluchawki BT brzmia lepiej niz to porzadne stereo za twoich czasow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

litości...

Ukryta Zawartość

Życie jest niezwykłym darem, pełnym możliwości i potencjału. Każdy z nas ma w sobie niepowtarzalne zdolności i pasje, które mogą kształtować świat wokół nas.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Tu chodzi raczej o podniosłość, staranność odtwarzania sztuki jaką jest muzyka, jeśli to jest degradowane to i sama muzyka może na tym stracić i mam wrażenie - traci.

Ukryta Zawartość

Słucha, bo ma takie możliwości. Za twoich czasów, takich nie było.

Korzystam z róznych głośników i jakoś nie mam wrażenia, że muzyka na tym traci. Pisząc to, też słucham na takim i jest bardzo dobrze.

28 minut temu, wlodek71 napisał:

Tu chodzi raczej o podniosłość, staranność odtwarzania sztuki jaką jest muzyka, jeśli to jest degradowane to i sama muzyka może na tym stracić i mam wrażenie - traci.

Ło matko i córko.

Ja swojego dowódcę kompani zobaczyłem pierwszy raz po dwóch tygodniach od rozpoczęcia służby w jednostce. Owego gentelmana znosili z pięterka inni zawodowi żołnierze gdyż sam on nie wiedział w jakiej galaktyce dowodzi. 😂Tak było w Dziwnowie w 1994 roku. Pozdrawiam.

1 godzinę temu, wlodek71 napisał:

w temacie kabli się udzielasz?

Akurat do tych głośników, nie potrzebuję kabli.

Czy kable dodają może podniosłości?

Czy słuchając na głośniku jbl jestem stracony, a jeśli tak, to dlaczego?

47 minut temu, ałopos napisał:

Ja swojego dowódcę kompani zobaczyłem pierwszy raz po dwóch tygodniach od rozpoczęcia służby w jednostce. Owego gentelmana znosili z pięterka inni zawodowi żołnierze gdyż sam on nie wiedział w jakiej galaktyce dowodzi. 😂Tak było w Dziwnowie w 1994 roku. Pozdrawiam.

Może słuchał muzyki na głośniku jbl?

3 godziny temu, ałopos napisał:

litości

Za twoich czasów, uważało się, że najlepsza muzyka na świecie, to ta, która była grana w trójce.

To też, na szczęście, się zmieniło.

2 godziny temu, jezz napisał:

Czy słuchając na głośniku jbl jestem stracony, a jeśli tak, to dlaczego?

Czy whisky smakuje tak samo z plastiku i ze szkła? 😀

Słuchaj na czym chcesz, ale jak by wszyscy tak słuchali? Postaw się na miejscu ludzi, którzy z pietyzmem tą muzykę tworzą, realizatorów którzy stają na głowie, żeby brzmiało jak najlepiej i nagle dowiadujesz się, że wszyscy odtwarzają to za pośrednictwem BT. Jeśli nie widzisz w tym nic złego to OK, ja myśle, że jak kiedyś wszyscy tak zaczną słuchać to komu będzie się chciało tworzyć coś oprócz tego, do czego rzeczywiście głośnik BT wystarcza, bo i owszem jest muzyka do której nie potrzeba nic więcej niż BT.

7 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Dokładnie tak!

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Posłuchałem "synowego" zestawu AirPods Max po BT AAC z iPhona... i bardzo dobrze to gra.

Rzekłbym nawet, że akustyka lepiej ogarnięta niż w mojej audio jamie:-)

3 godziny temu, jezz napisał:

Czy słuchając na głośniku jbl jestem stracony,

Ja też słucham na głośniku JBL Xtreme. Niestety - nie jest to najlepiej brzmiący głośnik BT ale ma wybitny bas i jak się popracuje korektorem, to może być dobrze.

Ale jak ktoś lubi koszernie i audiofilsko to są głośniki BT od naprawdę uznanych firm.

RS150-Lifestyle-Counter-phone-OG.jpg?rev

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 godzin temu, ałopos napisał:

litości...

Nie będzie litości.  Za "Twoich" czasów do tego sprzętu miałeś kilkanaście kaset a na płyty mogłeś sobie popatrzeć w komisie.  Audio straciło pozycję nr jeden jako okno na świat, pogódź się z tym że Twoje hobby jest obecnie niszowe.

8 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Ono było tak "porządne", że potem byle NAD 3020 podłączony do budżetowych brytyjskich monitorków wydawał się być ósmym cudem świata 😕

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Zbig napisał:

Ono było tak "porządne", że potem byle NAD 3020 podłączony do budżetowych brytyjskich monitorków wydawał się być ósmym cudem świata

Tak jest! U mnie w Empiku mieli Musical Fidelity Electra podłączone do monitorków Mission i grało tak, że proszę siadać! A nie jakieś popierdółki z Diory czy Technicsa.

Gość

(Konto usunięte)

Dlaczego młodzież słucha na głośniku telefonu, jakichś jbl chargach albo słuchawkach BT. Za mouch czasów punktem honoru było porządne stereo. Bo chce płacić z jego użytkowanie abonament producentowi w ramach mikrotansakcji . To że te głośniki są do dupy to wiadomo , nie trzeba eksperta

31 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

To że te głośniki są do dupy to wiadomo , nie trzeba eksperta

A to zależy, bywają naprawdę dobre. Wiadomo, że nie jest to poziom audiofilskich konstrukcji ale patrzmy na sprawę przez pryzmat ceny.

A słuchawki teraz to już są naprawdę wybitne. Nigdy w historii nie było tak dobrych słuchawek! Pod choinkę kupiłem sobie douszne hybrydowe przewodówki - membrana pokryta diamentem, jak w najdroższych B&W i 3(!!!) głośniki armaturowe.

Już mi się morda cieszy, jak to rozpakuję. 🙂 Na razie ćwiczę cierpliwość, jak mnich Shaolin! 😄

Dlaczego młodzież słucha na głośniku telefonu, jakichś jbl chargach albo słuchawkach BT. Za mouch czasów punktem honoru było porządne stereo. Bo chce płacić z jego użytkowanie abonament producentowi w ramach mikrotansakcji . To że te głośniki są do dupy to wiadomo , nie trzeba eksperta

Czy dowartosciowujesz swoj „honor“ staniem posiadania stereo
Cz slyszales juz pozadne sluchawki BT?
Nie wierze
Gość

(Konto usunięte)
51 minut temu, xajas napisał:

Czy dowartosciowujesz swoj „honor“ staniem posiadania stereo emoji6.png
Nie wierzeemoji6.png

Sam mam stare słuchawki AKG nie bezprzewodowe typu BT , ale mimo to wolę duże tradycyjne głośniki . Nikt mnie do tego nie przekona .  

Ciebie nikt nie przekona co masz robić ale chcesz przekonywać innych? Też mam słuchawki na kablu ale znajomi mają słuchawki BT i nie zamierzam ich przekonywać, że powinni używać takich na kablu.

Jaka muzyka taki sprzęt. Jak ktoś nie jest zaangażowany w muzykę i nie jest to wazny aspekt życia to za wiele nie potrzebuje... 

Niestety edukacja muzyczna leży. 

2 godziny temu, xajas napisał:

Nie wierze

Ukryta Zawartość

Ja słuchałem w tym roku serii drogich sluchawek i jakoś też wolę stereo z paczkami, zupełnie inne odczucia i słuchawki to dla mnie taki substytut, proteza...

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, wlodek71 napisał:

Czy whisky smakuje tak samo z plastiku i ze szkła?

Nie piję.

17 godzin temu, wlodek71 napisał:

Postaw się na miejscu ludzi, którzy z pietyzmem tą muzykę tworzą, realizatorów którzy stają na głowie, żeby brzmiało jak najlepiej i nagle dowiadujesz się, że wszyscy odtwarzają to za pośrednictwem BT

Znam muzyków i wiem na czym słuchają, rozmawiałem  z bardzo dobrymi polskimi producentami i muzykami w swoim gatunkui i wiem jak podchodzą do swojej pracy.

Nie opowiadają takich bajek na temat sluchania muzyki na głośnikach BT.

4 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

To że te głośniki są do dupy to wiadomo , nie trzeba eksperta

Ja ze swoich jestem bardzo zadowolony.

'Dlaczego młodzież słucha na głośniku telefonu, jakichś jbl chargach albo słuchawkach BT. Za mouch czasów punktem honoru było porządne stereo'.

Nie wiem o co chodzi w tym wątku, ale towarzystwo krytyków chyba zapomniało o popularności 'Walkmanów' w latach 80-tych i jeszcze na początku 90-tych - większość chłopców i dziewczynek śmigała z 'Walkmanem' przy pasku i słuchawkami na uszach. Nic się nie zmieniło do dzisiaj - nisza audiofilska słucha muzyki w swoich świątyniach, natomiast zdecydowana większość młodego społeczeństwa używa obecnie iPhonów czy też ogólnie smatfonów, które to w najnowszym wcieleniu naprawdę wiele oferują - włącznie z jakością dżwięku.

Parker's Mood

1 godzinę temu, jezz napisał:

Nie piję.

Nie twierdze, ale chyba łatwo sobie wyobrazić.

1 godzinę temu, jezz napisał:

Znam muzyków i wiem na czym słuchają, rozmawiałem  z bardzo dobrymi polskimi producentami i muzykami w swoim gatunkui i wiem jak podchodzą do swojej pracy.

To ja chyba miałem okazje rozmawiać z innymi i wiem jaką wagę przykładają do wydawać by się mogło pierdół.

1 godzinę temu, Chicago napisał:

Nie wiem o co chodzi w tym wątku, ale towarzystwo krytyków chyba zapomniało o popularności 'Walkmanów' w latach 80-tych i jeszcze na początku 90-tych

Trzeba zacząć od tego, że jesteśmy na forum tematycznym i o ile powszechnie stosowane BT ma swoje zalety to tutaj nie o to chodzi.

Czasy walkmanów doskonale pamiętam, ale na szczęście nie przywykłem do nich za bardzo. Krytykuje dla tego, bo uważam że jeśli ktoś się ogranicza do głośnika telefonu czy BT to jest błąd, ale oczywiści słuchać każdy może na czym chce i co chce.

Uważam też, że słuchanie na słuchawkach zbyt długo jest wręcz w dłuższej perspektywie czasu szkodliwe, zwłaszcza dla młodych którzy często nadużywają różnych efektów typu bas boost itp. i właśnie o nich mi chodzi pisząc to, może to ich zreflektuje.

Dobra, temat audio chyba mamy wyczerpany.

To teraz może kwestia standardów adoracji.  Dawniej absztyfikant jechał konno przez wiele wiorst aby osobiście stawić się z gitarą lub innym instrumentem przez oknem wybranki, a odrzucony odchodził w las i z rozpaczy strzelał se w łeb.  Co mamy obecnie wolę nie mówić, aby nie zabierać chleba tutejszym rozdzieraczom szat, dawajcie śmiało 🙂 

Godzinę temu, wlodek71 napisał:

Trzeba zacząć od tego, że jesteśmy na forum tematycznym i o ile powszechnie stosowane BT ma swoje zalety to tutaj nie o to chodzi.

W takim razie, o co chodzi?

Godzinę temu, wlodek71 napisał:

Uważam też, że słuchanie na słuchawkach zbyt długo jest wręcz w dłuższej perspektywie czasu szkodliwe, zwłaszcza dla młodych którzy często nadużywają różnych efektów typu bas boost itp. i właśnie o nich mi chodzi pisząc to, może to ich zreflektuje.

Okey, rozumiem - chodzi Ci o zdrowie młodego społeczeństwa. Bardzo szlachetne z Twojej strony, ale i tak każdy z młodych ma w doopie tę troskę jak i czystość odtwarzania z domowego stereo. 

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, jezz napisał:

Nie piję.

Ja ze swoich jestem bardzo zadowolony.

Jak będą sprzedawać ludzkie uszy w ramach części zamiennych , to pójdę do sklepu i kupię ci najlepsze , jakie będą. Jak na razie wchodzę w wiek senioralny i wolę słuchać z kolumn , niż ze słuchawek. Owszem są dobre małe głośniki , ale to nie to co duże kolumny . Sam mam Pressonusy i jak na małe pierdołki grają ok.  Ale dużych kolumn nie zastąpią  tak jak pianino cyfrowe strunowego pianina z pudłem rezonansowym , a tym bardziej fortepianu. 

Edytowane przez Wojtek 1959
4 minuty temu, Chicago napisał:

W takim razie, o co chodzi?

Napisz na forum motorsport, że jeździć nowym miejskim elektrykiem, to może tam Ci wytłumaczą.

10 minut temu, Chicago napisał:

ale i tak każdy z młodych ma w doopie tę troskę jak i czystość odtwarzania z domowego stereo. 

Trudno, ich doopa i uszy, ich sprawa.

1 godzinę temu, wlodek71 napisał:

Nie twierdze, ale chyba łatwo sobie wyobrazić.

To ja chyba miałem okazje rozmawiać z innymi i wiem jaką wagę przykładają do wydawać by się mogło pierdół.

A czy ja napisałem, że nie przykładają wagi?

Ale pewnie z innymi.

Ci, z którymi ja rozmawiałem, starają się, żeby dobrze brzmiało na różnych sprzętach, także na głośnikach BT.

A teraz pytanie za 100 pkt, kto jest głównym odbiorcą i do kogo głównie adresowana jest muzyka, nazwijmy ją, rozrywkowa?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.