Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego młodzież słucha na głośniku telefonu, jakichś jbl chargach albo słuchawkach BT. Za moich czasów punktem honoru było porządne stereo.

Rekomendowane odpowiedzi

@wlodek71

Nudzisz

Istotne że można sobie wybrać co się chce i gdzie się chce i nie ma znaczenia gdzie

Gdziekolwiek można mieć imprezę i dobry nastrój 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

47 minut temu, jezz napisał:

A czy ja napisałem, że nie przykładają wagi?

No raczej, skoro nie przeszkadza im plastikowy głośnik JBL to ...

1 minutę temu, wlodek71 napisał:

Napisz na forum motorsport, że jeździć nowym miejskim elektrykiem, to może tam Ci wytłumaczą.

Masz inny punkt widzenia i myślenia niż moje postrzeganie audio - postrzeganie zarówno w sferze pro jak i w obszarze home-audio; całego Hi-Fi lub jego droższą odmianę, czyli Hi-End. Jak dla mnie, opcja wysokiej klasy monitorów bezprzewodowych, przeznaczonych zarówno dla rynku pro jak i amatorskiego, to wielka zaleta - zaleta zarówno w studio jak i w domenie domowego stereo. I taka jest przyszłość domowego audio - najprawdopodobniej, pokolenie urodzone w póżnych latach 90-tych nie przywiązuje się sznurem do jakości i sprzętu audio w taki sposób, jak pokolenia urodzone w latach 50-tych, 60-tych i 70-tych... Myślę, że młodsze pokolenia bardziej szanują wygodę, funkcjonalność i wszystko to, co jest dostępne w sieci poprzez smartfona - jest to tzw. 'smartfonizacja' społeczeństwa i nie ma od tego ucieczki. Audiofilia zawsze była sportem niszowym, a teraz stała się super-niszowym. Na obecnym poziomie technologicznym i dostępu do wszystkiego, cały przemysł Hi-Fi i Hi-End, który znamy z przeszłości walczy o przeżycie. Z obecnego punktu widzenia, i słyszenia, bo niestety społeczeństwo robi się głuche, home-audio jakie znamy, będzie powoli ustępowało miejsca rozwiązaniami w domenie smart-audio jako jeden ze smartów w smart-home. Albo  w smart-szałasie. Wystarczy spojrzeć na Formułę 1 - już jest podzielona. Na  elektryki i benzyniaki. Jeszcze niedawno, było to nie do pomyślenia, a tu proszę - dziś mamy równieżi elektryczną Formułę 1.

Parker's Mood

47 minut temu, xetras napisał:

@wlodek71

Nudzisz

Istotne że można sobie wybrać co się chce i gdzie się chce i nie ma znaczenia gdzie

Gdziekolwiek można mieć imprezę i dobry nastrój 

Jasne, tak trzymaj 🙂

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, jezz napisał:

A czy ja napisałem, że nie przykładają wagi?

Ale pewnie z innymi.

Ci, z którymi ja rozmawiałem, starają się, żeby dobrze brzmiało na różnych sprzętach, także na głośnikach BT.

A teraz pytanie za 100 pkt, kto jest głównym odbiorcą i do kogo głównie adresowana jest muzyka, nazwijmy ją, rozrywkowa?

Do szerokiego grona odbiorców. Co innego klasyczna. Nie powinno to wpływać na dyskryminację dobrego sprzętu i kreowaniu lipnego sprzętu co ma miejsce obecnie. Adresowana jest do mlodych. W Kołobrzegu przed sanatorium Bałtyk często młodzież spotyka się ze saba słuchając muzy właśnie z takich głośników. Brzmi to różnie w zależności od stanu akumulatorow.

Edytowane przez Wojtek 1959
3 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

Jak będą sprzedawać ludzkie uszy w ramach części zamiennych , to pójdę do sklepu i kupię ci najlepsze , jakie będą. Jak na razie wchodzę w wiek senioralny i wolę słuchać z kolumn , niż ze słuchawek. Owszem są dobre małe głośniki , ale to nie to co duże kolumny . Sam mam Pressonusy i jak na małe pierdołki grają ok.  Ale dużych kolumn nie zastąpią  tak jak pianino cyfrowe strunowego pianina z pudłem rezonansowym , a tym bardziej fortepianu. 

Dziękuje bardzo za troskę.

Nic nie pisałem o słuchawkach.

2 godziny temu, wlodek71 napisał:

No raczej, skoro nie przeszkadza im plastikowy głośnik JBL to ...

To znaczy, że  i na nim ma brzmieć dobrze, bo tak się teraz słucha muzyki.

2 godziny temu, Wojtek 1959 napisał:

W Kołobrzegu przed sanatorium Bałtyk

A w Ciechocinku, tam gdzie dom zdrojowy, Maxi Kaz  rusza na łowy.

Godzinę temu, Chicago napisał:

Jak dla mnie, opcja wysokiej klasy monitorów bezprzewodowych, przeznaczonych zarówno dla rynku pro jak i amatorskiego, to wielka zaleta - zaleta zarówno w studio jak i w domenie domowego stereo.

Ależ oczywiście - wysokiej klasy monitory tak, sam na co dzień ze względów pragmatycznych słucham za pośrednictwem BT ale tylko jako odbiornik z telefonu i Tidala, reszta to już DAC, wzmak lampowy i kolumny klasy Hi Fi. Osobiście neguje plastikowe np. JBL BT jako dobre źródło dźwięku, ale co kto lubi.

1 godzinę temu, Chicago napisał:

Na obecnym poziomie technologicznym i dostępu do wszystkiego, cały przemysł Hi-Fi i Hi-End, który znamy z przeszłości walczy o przeżycie.

... Ale da się też zauważyć powrót do łask - winyli, lamp i ostatnio CD. Vintage też zdaje się być coraz chętniej kupowane. Środowisko audio jest dość konserwatywne także spoko, już było kilka nowych technologii, a to się cały czas broni, przynajmniej póki dinozaury z lat 70-tych jak ja żyją i coś tam słyszą.

1 godzinę temu, Chicago napisał:

Z obecnego punktu widzenia, i słyszenia, bo niestety społeczeństwo robi się głuche, home-audio jakie znamy, będzie powoli ustępowało miejsca rozwiązaniami w domenie smart-audio jako jeden ze smartów w smart-home

Głuche może nie, ale coraz mniej skłonne do szukania czegoś więcej w brzmieniu i zastanawiania się nad tym. Jak pisałeś - pragmatyzm wręcz wygodnictwo jest coraz powszechniejsze i to jest to, co może mieć w pływ na przyszłość branży muzycznej, zniechęcać do tworzenia ambitniejszej muzyki na rzecz popularnej.

27 minut temu, jezz napisał:

To znaczy, że  i na nim ma brzmieć dobrze, bo tak się teraz słucha muzyki.

Skoro tak uważasz i nie potrzebujesz niczego więcej, to te dywagacje nie maja sensu. Ciesz się swoją muzyką.

25 minut temu, wlodek71 napisał:

Ale da się też zauważyć powrót do łask - winyli

Bardzo dobrze wykreowana moda oparta na sentymencie tylko ceny zabójcze, zatem głośniki BT nie są jeszcze zagrożone przez winyle, tym bardziej przez cd.

1 minutę temu, jezz napisał:

Bardzo dobrze wykreowana moda oparta na sentymencie tylko ceny zabójcze, zatem głośniki BT nie są jeszcze zagrożone przez winyle, tym bardziej przez cd.

Ani jedno, ani drugie nie jest póki co zagrożone bo celują w różnych odbiorców, takich jak my np. Ja pewnie nigdy nie przejdę na głośnik BT i odwrotnie.

29 minut temu, wlodek71 napisał:

Skoro tak uważasz i nie potrzebujesz niczego więcej, to te dywagacje nie maja sensu. Ciesz się swoją muzyką.

Nieprawdopodobne, jak można wszystko przekręcić.

Wydaje mi się, że rozmawialiśmy też o tych, którzy produkują muzykę, ale tak, zgadzam się z tym, co mi mówili.

To co ja potrzebuję, bądź nie potrzebuję, to jest mało istotne.

Temat jest chyba o straconym pokoleniu przez to, że słuchają muzyki na głośnikach BT.

Bardzo się cieszę muzyką.

4 minuty temu, jezz napisał:

zgadzam się z tym, co mi mówili.

Może przez ich grzeczność tak mówili?

Edytowane przez wlodek71
Jaka muzyka taki sprzęt. Jak ktoś nie jest zaangażowany w muzykę i nie jest to wazny aspekt życia to za wiele nie potrzebuje... 
Niestety edukacja muzyczna leży. 
Ja słuchałem w tym roku serii drogich sluchawek i jakoś też wolę stereo z paczkami, zupełnie inne odczucia i słuchawki to dla mnie taki substytut, proteza...

Pytanie nie brzmialo czy wole stereo z paczkami, tylko czy dzisiejsze dobre sluchawki BT sa gorsze od stareg stereo.
25 minut temu, xajas napisał:

Pytanie nie brzmialo czy wole stereo z paczkami, tylko czy dzisiejsze dobre sluchawki BT sa gorsze od stareg stereo.

To jest o wiele gorsze 😁 obcowania z analogiem większość mlodych nie doświadczyło i pewnie przez to mało który małolat przesłuchał całą płytę od początku do końca doceniając wartość całości. 

Mimo powszechnej dostępności to współczuję młodym pokoleniom, bo nawet nie wiedzą co tracą. 

18 minut temu, Ajothe napisał:

pewnie przez to mało który małolat przesłuchał całą płytę od początku do końca

Tak, na pewno...

.

To jest o wiele gorsze obcowania z analogiem większość mlodych nie doświadczyło i pewnie przez to mało który małolat przesłuchał całą płytę od początku do końca doceniając wartość całości. 
Mimo powszechnej dostępności to współczuję młodym pokoleniom, bo nawet nie wiedzą co tracą. 

Nic nie traca.
Ja obcowalem z analogiem i jestem szczesliwy, ze dzisiaj mam takie mozliwosci jakie mam, taka jakosc jaka mam, bo za czasow analogu, to mi sie o takich mozliwosciach i jakosci nawet nie snilo

I dlaczego musze przesluchac cala plyte od poczatku do konca? Jesli z 10 kawalkow podobaja mi sie tylko 3? Jedno nacisniecie guzika i juz omijam commnie nudzi
Era wygody obcowania z muzyka nastapila z CD i z MD
1 godzinę temu, xajas napisał:

czy dzisiejsze dobre sluchawki BT sa gorsze od stareg stereo.

Nie są. Najlepsze słuchawki jakie mam w domu to właśnie BT.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 17.12.2023 o 13:01, xajas napisał:

😕sorry coś mi się wstawiło i nie chce się skasować z telefonu

Edytowane przez Zbig
10 godzin temu, wlodek71 napisał:

Może przez ich grzeczność tak mówili?

A ten wniosek to na podstawie czego wyciągnięty?

8 godzin temu, Ajothe napisał:

To jest o wiele gorsze 😁 obcowania z analogiem większość mlodych nie doświadczyło i pewnie przez to mało który małolat przesłuchał całą płytę od początku do końca doceniając wartość całości. 

Nie wiem skad się bierze, to ciągłe krytykowanie młodych, tu akyrat, bo słuchają jak chcą i na czym chcą.

Mnie bardzo cieszy postęp jaki się dokonał, nigdy nie było takich możliwości dostępu do zasobów muzycznych.

Cieszy mnie, że młodzi nie żyją w czasach, kiedy było się skazanym na kilku panów kształtujących muzyczne gusta. I niech te czasy nie wracają.

I im nie współczuję, ja im zazdroszczę.

7 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie są. Najlepsze słuchawki jakie mam w domu to właśnie BT.

Mam tak samo jak ty.🙂

Niejednokrotnie latem słyszałem czego młodzi słuchają z głośniczków bluetooth, totalne dno, najczęściej jakiś hip hop o dupach. 

To duża strata, że np nie ma takiej starej Trójki wychowującej muzycznie pokolenia. 

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, xajas napisał:

czy dzisiejsze dobre sluchawki BT sa gorsze od stareg stereo.

Mam słuchawki dedykowane dla perkusistów nie BT bo jeszcze nie było  - dlaczego ? Bo dobrze przenoszą niskie częstotliwości . Nie tak dawno słuchałem takich BT . Nie różnią się wcale od starego turystycznego bateryjnego radyjka typu Monika , Asia rodem z PRL pod względem brzmienia . Żadnych niskich .

Niejednokrotnie latem słyszałem czego młodzi słuchają z głośniczków bluetooth, totalne dno, najczęściej jakiś hip hop o dupach. 
To duża strata, że np nie ma takiej starej Trójki wychowującej muzycznie pokolenia. 

Twoim zdaniem totalne dno.
Nad takimi wypowiedziami zastanowil bym sie trzy razy
2 minuty temu, xajas napisał:

Twoim zdaniem totalne dno.
Nad takimi wypowiedziami zastanowil bym sie trzy razy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potrafię ocenić wartość muzyczną, prosty beat, żenujące sample i gangsta teksty to dno. 

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Ajothe napisał:

Niech słuchają, tego, na co mają ochotę.

Hip hop jest popularny od dobrych 30 lat i nie zmienisz tego. Kazde pokolenie ma swoja muzyke buntu.

Dobrze, ze nie żyją mitem starej trójki wychowującej muzyczne pokolenia, bo na dobre by im to nie wyszło.  

2 minuty temu, jezz napisał:

Dobrze, ze nie żyją mitem starej trójki wychowującej muzyczne pokolenia, bo na dobre by im to nie wyszło.  

Co Ty gadasz? 🙂

Z Trójki poznałem np Opeth od Black Rose Immortal, pokaz mi radio publiczne, które to puści:

Mam słuchawki dedykowane dla perkusistów nie BT bo jeszcze nie było  - dlaczego ? Bo dobrze przenoszą niskie częstotliwości . Nie tak dawno słuchałem takich BT . Nie różnią się wcale od starego turystycznego bateryjnego radyjka typu Monika , Asia rodem z PRL pod względem brzmienia . Żadnych niskich .

Mam sluchawki BT. To moj najnowszy nabytek.

Ukryta Zawartość

I aktualnieco co prawda najmniejszy minimalistyczny, ale chyba moj najbardziej ulubiony zestaw stereo.

IMG_1049.thumb.jpg.c62615cbdc29b41ca30d741bbe283ed1.jpg

Dlaczego?

Bo codziennie po pierwszej kawusi lapie za kijki nordic walking, zakladam te sluchawki na uszy, wybieram jedna z przygotowanych do biegania play lists, naciskam guzik play, i zasuwam 2-2,5 godziny po okolicy delektujac sie zarowno piekna okolica jak i ZNAKOMITA odjazdowa muzyka!

IMG_2985.thumb.jpg.b6ec9b875a85c7e0a29afb1d11929741.jpg

Jeszcze nigdy w zyciu, przez ponad 50 lat, nie sluchalem tyle muzyki jak teraz.
A to tylko dzieki nowej cyfrowej technice z dzisiejszych a nie „starych dobrych analogowych czasow“

A teraz na temat perkusja i bas.

80% muzyki w tych powyzszych play listach to dram & bass, trip-hop i podobne

Posluchaj sobie takie kawalki jak ponizej na DOBRYCH sluchawkach BT, a potem na twoim analogowym stereo, daj ostro gazu! Wtedy sie wtedy dowiesz, czy twoje „stereo“ ma wiecej basu, co brzmi jak Asia rodem z PRLu i ktory zestaw zacznie wczesniej rzezic

IMG_2986.thumb.jpg.e71e4fb3c5e1db7f97dbf6d9a77d1f40.jpg

IMG_2987.thumb.jpg.c17848eb2ac57d4250a868dabcaf5fd4.jpg

IMG_2989.thumb.jpg.f6d2f425b12e3a97ed653b884bd0f50c.jpg

PS
A teraz (kawusia juz wypita) slonce wychodzi, czas zlapac za kije, zalozyc sluchawki, wlaczyc muze i w droge

IMG_2828.thumb.jpg.448f6abf3a2d2323b55aaaf8ccda5b83.jpg

IMG_2969.thumb.jpg.5f7375b871518a54364e36bfaaf93ce9.jpg

PS

Powyzej to tylko jeden z wielu przykladow, jak nowa technika zmienila moje „muzykalne“ zycie.
Dla mnie te starocie „z dobrych czasow“ w porownaniu z tym co teraz mam sa smiechu warte

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 17.12.2023 o 12:58, ałopos napisał:

To będzie stracone pokolenie.

"Porządne stereo"  za Twoich/ moich/ naszych lat młodości , tj. w czasach PRL-u ?

Wystarczy posłuchać na stereofonicznym zestawieniu np.: 2 głośników Boombox JBL 2 lub Bose Flex ( w trybie stereo), aby nausznie się przekonać,  jak niewiele do zaaferowania w aspekcie brzmieniowym miały wyroby Unitry Diora , że o ergonomii i niezawodności nie wspomnę. 

Oczywiście , w słusznie minionych czasach był również porządny sprzęt RTV , ale kogo z ówczesnej młodzieży było stać na taki wydatek ?

Zresztą,  w całej tej muzycznej podróży/ przygodzie najistotniejsze jest odkrywanie i przeżywanie muzyki, a nie li tylko  techniczny aspekt urządzeń 😉🙂

Edytowane przez 23031970
Edycja

Piotr

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.