Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego młodzież słucha na głośniku telefonu, jakichś jbl chargach albo słuchawkach BT. Za moich czasów punktem honoru było porządne stereo.

Rekomendowane odpowiedzi

No i przyszło dzieło chińskiej technologii. 🙂 Naprawdę - nic co pamiętam z młodych lat na takim poziomie nie grało.

Instalacja jest banalnie prosta - podłącz i używaj. Ale warto pobrać apkę HiBy na Androida - jest tam świetny odtwarzacz plików audio. Bardzo prosty i funkcjonalny, elegancki z wyglądu. Oczywiście będzie grał nawet jak nie mamy podłączonego dongla HiBy. A jest za darmo, także polecam apkę.

Sam DAC/wzmacniacz słuchawkowy... gra oczywiście głośniej od mojego dongla za 7€ znanej audiofilskiej firmy UGreen 😉 , z którego korzystałem dotychczas, poza tym akceptuje mnóstwo gęstych (i bardzo gęstych) formatów i plików. Natomiast różnicy w barwie czy wypełnieniu nie słyszę. Potwierdza się moja opinia o Sabre - jeszcze nie słyszałem, żeby to dobrze grało. Jest po prostu obiektywny. Złe nagrania brzmią źle, żadnej litości a dobre (np. Alan Taylor ze Stockfisha) - po prostu bosko. Czyli podaje wszystko jak leci, nie dopieszcza dźwięku. To nie moja szkoła. Jako rasowy audiofil żądam oszukiwania mnie! Czarowania! Nirwany! A tu nic - skurczybyk po prostu beznamiętnie robi swoje.

Teraz czekam na dongla z kością Crystal Semiconductor. Zobaczymy który wyjdzie zwycięsko z porównania. Zwycięzcę sobie zostawię a przegrany pójdzie do telefonu syna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdjęcie WhatsApp 2023-12-30 o 20.17.12_523c13b3.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2023-12-30 o 20.17.12_970c1e95.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2023-12-30 o 20.18.03_6e54dd17.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2023-12-30 o 20.18.03_28b1b0f2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 29.12.2023 o 08:35, Wojtek 1959 napisał:

które głośniki BT masz na myśli ? Te "kieszonkowe" pierdoły w większości porównywalne z mk 125 . Czasami są upierdliwe dla otoczenia , bo muszę tego słuchać jak jakiś młodzian usiądzie na ławce i toto rozkręci na  full .

Słucham sobie właśnie radia na głośniku BT, bardzo dobry dźwięk i zjawiskowa stereofonia.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Ajothe napisał:

Devialet? 😁

Bez przesady. Na taki szkoda mi hajsu.🙂

26 minut temu, endriuw napisał:

,,Devocjonal".😁

😃

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

🙂

Jak na tak mały głośnik, wszystko się zgadza.

Pytanie powinno raczej brzmieć: dlaczego nasze pokolenia na głośnikach BT nie słuchały? Bo takiej możliwości nie miały.

Pamiętam jak weszły pierwsze odtwarzacze mp3: za miesięczną wypłatę kupiłem taki, na którym po kompresji do mp3/128 zmieściły się aż 4 albumy, gdy miałem kilkanaście lat szczytem marzeń był walkmann Kajtek, wcześniej wspomniany tu 125. Gdyby wtedy ojciec za kilka godzin pracy mógl mi kupić JBL Xtreme 2...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

On 12/19/2023 at 8:52 AM, jezz said:

Niech słuchają, tego, na co mają ochotę.

Hip hop jest popularny od dobrych 30 lat i nie zmienisz tego. Kazde pokolenie ma swoja muzyke buntu.

Dobrze, ze nie żyją mitem starej trójki wychowującej muzyczne pokolenia, bo na dobre by im to nie wyszło.  

"... wychowującej muzyczne pokolenia, bo na dobre by im to nie wyszło" - Antoninie Krzysztoń z pewnością by pomogło 😉

On 12/21/2023 at 12:33 PM, Ajothe said:

Tego badziewia na szczęście słucha tylko mniej inteligentna część społeczeństwa 😁

Dlaczego tak miałoby być? Ja np. mam ludyczne zamiłowanie do obserwacji co jest w przekazie do odbiorcy i mam z tego niezły fun.

BT potrafią już całkiem sporo ale jak już mam używać słuchawek do użyję tych lepszych. Kablowe są zawsze tymi lepszymi. Ze słuchawkami zalecana jest duża ostrożność. Bardzo łatwo doprowadzić do trwałego upośledzenia słuchu. Przy zestawie stereo z pakami prawie nigdy nie osiąga się podobnych ciśnień akustycznych.

Resztę załatwi dobór naturalny - głusi mają problemy z dogadaniem się z fajnymi dziewczynami; oraz selekcja naturalna: głuchy później zaczyna uciekać przed goniącym go niedźwiedziem.

Godzinę temu, audiostyk napisał:

Dlaczego tak miałoby być? Ja np. mam ludyczne zamiłowanie do obserwacji co jest w przekazie do odbiorcy i mam z tego niezły fun.

Faktycznie wspaniałą treść i wartość kulturowa 😁

26 minutes ago, Ajothe said:

Faktycznie wspaniałą treść i wartość kulturowa 😁

Nie czuję się cenzorem. Ludzie mają prawo wyrażać siebie i swoje oczekiwania, a  te bywają bardzo różne. Jeśli istniałyby tylko utwory o wielkiej wartości chyba nie dałoby się żyć w takim świecie. Każdy miewa różne nastroje i różne potrzeby. Nie zamierzam nikomu za/na~kazywać słuchania/oglądania Dary Bubamary czy Miny Kostić lub naszej Szazzy, Stanisława Bałtyka i innych. Wszystkie narody mają swoją tłuszczę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, audiostyk napisał:

Jeśli istniałyby tylko utwory o wielkiej wartości...

...to czym a Forum AS dowartościowali by się miłośnicy jazzy czy innej klasyki?

Edytowane przez szymon1977

4 hours ago, szymon1977 said:

...to czym a Forum AS dowartościowali by się miłośnicy jazzy czy innej klasyki?

Zostali się jeszcze kabelki i snake oil z apteki. Dalej są już leki recepturowe 😉

Jaki ma sens propagowanie prymitywnej dziadowskiej muzyki nie wiem. Zwłaszcza, że jest tyle wartościowej. 

Dlaczego media publiczne rozpowszechniają disco polo, zamiast kształcić muzycznie nowe pokolenia tego też nie wiem i nie popieram.

Może kiedyś dogonimy zachód w tym aspekcie 🙂

P.s.

Jaka muzyka taka kultura:

Media obiegły doniesienia o skandalicznym zachowaniu 34-latka. W sylwestrową noc mężczyzna zaczął urządzać awantury w luksusowym hotelu w Zakopanem. Według informacji jednego z gości placówki, Daniel Martyniuk miał być agresywny wobec swojej żony.

Cały czas wyzywał ją od ku**w. Ta dziewczyna strasznie płakała. Prosiła go, by się uspokoił. On darł się jednak we wniebogłosy przed wyjściem. To, jak on traktował tę dziewczynę, to koszmar. Wówczas pierwszy raz interweniowała ochrona, a po chwili policja - mówił Onetowi gość hotelu.

🤭

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Dlaczego media publiczne rozpowszechniają disco polo, zamiast kształcić muzycznie nowe pokolenia tego też nie wiem i nie popieram.

Ponieważ w zdecydowanej większości, ludzie lubią proste rozwiązania i proste schematy. To najlepiej dociera do mas, czyli do większości, więc nic dziwnego, że propaguje się prostotę i plagiat. Na tym zarabia się najwięcej kasy i na tym zdobywa wszech-popularność. Kto ma inny stosunek niż większość i inaczej myśli o sztuce, ten się na pewno odnajdzie w jakimś obszarze i dobrze będzie wiedział skąd czerpać wzorce i gdzie szukać inspiracji. 'Easy' jest łatwo-przyswajalne i ogólnie akceptowane. Stąd też wziął się szalenie popularny format muzyki, czyli Easy Listening. Disco polo, to chyba jak sama nazwa wskazuje, format muzyki Easy Listening, ale pochodzącej ze wsi. W jazzie, powiedzmy, u największych ikon jazzu, też takie dysproporcje istnieją, czego przykładem jest muzyczne żródło pochodzenia Johna Coltrane i Ornette Colemana - obydwaj pochodzili z Bluesa, ale innego: Ornette Coleman pochodził z wiejskiego, natomiast John Coltrane tak jakby z miejskiego. W tych aspektach, które przytoczyłem, po wybudowaniu torów i uruchomieniu PKP z Delty Mississippi do Chicago, cała rzesza wiejskich bluesmanów zasiliła przyjazne im, industrialnie rozwijające się Wietrzne Miasto, w którym poprzez właśnie migrację z Delty i rozwijający się industralny charakter miasta, 'urodził' się tzw. blues miejski... Chicago Blues. Organicznym przedstawicielem tej odmiany, jest trzeci ojciec chicagowskiego bluesa, traktorzysta i analfabeta, Muddy Waters. Wraz z Tampa Red i Big 'Billem' Broonzy, tworzy trzecią twarz ojców chicagowskiego bluesa.

Parker's Mood

Media publiczne nie służą do zarabiania kasy i powinny być programy muzyczne jazz, blues, klasyka dla młodych jak i starych z ciekawymi opowieściami. 

P.s. 

Od Mudy Watersa i Duke'a Elingtona właściwie zaczynałem wchodzić w te światy, dzięki jakimś starym, przypadkowo znalezionym płytom jako dzieciak 🙂

5 godzin temu, Ajothe napisał:

Jaki ma sens propagowanie prymitywnej dziadowskiej muzyki nie wiem. Zwłaszcza, że jest tyle wartościowej. 

Może kiedyś dogonimy zachód w tym aspekcie 🙂

P.s.

Jaka muzyka taka kultura:

Media obiegły doniesienia o skandalicznym zachowaniu 34-latka. W sylwestrową noc mężczyzna zaczął urządzać awantury w luksusowym hotelu w Zakopanem. Według informacji jednego z gości placówki, Daniel Martyniuk miał być agresywny wobec swojej żony.

Cały czas wyzywał ją od ku**w. Ta dziewczyna strasznie płakała. Prosiła go, by się uspokoił. On darł się jednak we wniebogłosy przed wyjściem. To, jak on traktował tę dziewczynę, to koszmar. Wówczas pierwszy raz interweniowała ochrona, a po chwili policja - mówił Onetowi gość hotelu.

🤭

Ok, ale ona chyba nie ma obowiązku być jego żoną?

Zabawa sylwestrowa to idealny moment na muzyczne  kształcenie nowych pokoleń, ogladalność zapewniona.

My w domu, w Sylwestra słuchaliśmy głównie niszowego funku z lat 70, którego nie było nigdy w trójce, a po drugiej w nocy przerzucilismy się na jazz z lat 50 i 60.😃

W ramach przerwy w muzycznej edukacji, obejrzeliśmy Barbie.

29 minut temu, jezz napisał:

Zachowanie Martyniuka jest pewnie wynikiem słuchania muzyki na głośnikach BT. Niestety, ten sposób odbioru muzyki nie jest szlachetny. 

Do tego w trybie mono.🙂

30 minut temu, jezz napisał:

Zachowanie Martyniuka jest pewnie wynikiem słuchania muzyki na głośnikach BT. Niestety, ten sposób odbioru muzyki nie jest szlachetny. 

E tam, to wszystko przez disco polo 😁

17 minut temu, endriuw napisał:

Do tego w trybie mono.🙂

16 minut temu, Ajothe napisał:

E tam, to wszystko przez disco polo 😁

Może to przez mono polo?

3 godziny temu, jezz napisał:

Uszanuj disco-polo i nieszlachetne sposoby słuchania, bo gdyby nie artyści pokroju Martyniuka, to nie miałbyś się od kogo czuć lepszym, a gdyby eSka wszystkich muzycznie wyedukowała, to byłbyś kolejnym nikim, słuchającym tego co wszyscy. 

1 godzinę temu, przmor napisał:

Ja w pewnym sensie szanuję disco-polo bo kiedy jestem na weselu to jest zabawa na parkiecie i mam co robić (bynajmniej nie bawię się).

Zazdroszczę, ja nie potrafię się bawić z tekstami typu "fajną cipkę masz". 

Wolę wesela bez tego dziadostwa, wtedy dobrze się bawię, zamiast uczucia zażenowania 😋

Ale ja się na weselach nie bawię, ja pracuję a kiedy na parkiecie jest fajna zabawa to raz że lepiej mi się pracuje a dwa efekty mojej pracy są lepsze :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.