Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa sieciowa - pytania i porada

Rekomendowane odpowiedzi

Te znam. Zaciekawilo mnie jednak, czy zlotouchosc przylozona do audiofilskiego kabla zasilajacego pozwala tez uslyszec rzekome lepsze filtrowanie owego. 

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Nie masz nic do powiedzenia w kwestii listwy więc po co zabierasz głos. Po prostu wiesz ze nie ma wpływu i tyle. Nie widziałeś na oczy ale wiesz. No chyba że się mylę, znasz jakąś fajną listwę to doradź zamiast pitolić barokowo.

Ta nerwowosc to po porazce w poszukiwaniach "w książkach z łektrotechniki"?

O listwach napisalem juz, co chcialem napisac, ale fitrowanie kablami zasilajacymi otworzylo nowe horyzonty.

Szkoda, ze tu takie niezrozumienie tematu jednakoz.

Listwa a w zasadzie filtr to obwód znany już przez naszych dziadków. Filtr LC pasmowo zaporowy. Jest "strojony" na pewne częstotliwości i je blokuje. W tym przypadku megaherce zakłóceń elektromagnetycznych EMI i radiowych RFI. A jak sobie popatrzeć na schemat takiego typowego filtra to zawsze na końcu jest taki kondensator oznaczony Cy podłączony do żyły PE czyli uziemienia. Co tam wyłapie filtr czyli co tam się zaindukuje w cewkach przez ten kondensator Cy upływa do uziemienia. Taki kibel i spłuczka. To nie jest jakaś technologia Nasa tylko stare dzieje z powodzeniem wykorzystywane w naszym audio i nie tylko. O czym tu tyle pitolić. Podłączyć i ocenić czy nasz system jest wrażliwy na zakłócenia i czy ich wyeliminowanie daje słyszalny efekt. Nie zawsze będzie, ale to już indywidualne przypadki, bo przecież każdy z nas ma inny system, "inny prąd" u siebie, inne zakłócenia.
Jednakowoż.

Nie zawsze Cy, bywa że Cx. Ale ale, umknęło że pytałem o właściwości filtrujące kabla, nie listwy z filtrem? 

Gość

(Konto usunięte)

02.thumb.jpg.8e18f13c7c41c3461f29cf9a7f6de72d.jpg

Mój dziadek takie łapki na myszy robił. Bardzo skuteczne, po 10 na raz się łapało.

Bez prądu, sznurki blokowały dojście w tunelu do jedzenia, przegryzając sznurek oczko z drutu na spreżynie zatrzaskiwało mysz do ściany.

Wstawić tylko gniazda i kable neo i hi-end.

Nie zawsze Cy, bywa że Cx. Ale ale, umknęło że pytałem o właściwości filtrujące kabla, nie listwy z filtrem? 
To był wybuch ale nie mam dowodów bo zniszczył je wybuch. Szkoda mi czasu na dyskusje z takimi ludźmi. Spadam.
13 godzin temu, sidru napisał:

Spoczko, mnie też wcale to bawi. Rzygać mi się chce. Od lat czytam to forum i widzę że nigdy nikt nie przekonywał Januszy do kabli.

Bo w głównej mierze to antykablarze mają problem 🙂

Panowie wrzućcie na luz. Chcę wam się?

Dobra to jak już wybuchła wojna to może w końcu ktoś odniesie się do moich pytań z z początku tematu i wyjaśni mi te wejścia direct i filtrowane i jakąś listwe do powiedzmy 1 tyś. 

16 minut temu, kowalo napisał:

jakąś listwe do powiedzmy 1 tyś. 

Do 1 tys. całkiem spoko listwa, nie psuje brzmienia i wystarczy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Heh.

Metalowa, ekranowana, nic nie psuje:

Ukryta Zawartość

Panie Anonimowy Moderatorze, ktoredy do tej "netykiety" mozna trafic? Zaciekawilo mnie, w czym przykladanie ucha do listwy jest gorsze od przykladania ucha do wykresu.

Ukryta Zawartość

Dam  przykład wpływu kabla/listwy na dźwięk.

Muzyka z vinylu , poprzez wzmacniacz Sansui AU-D5 -po serwisie.  Zasilany przez oryginalny zwykły kabel wpięty do gniazdka w ścianie ,kable głośnikowe Belkin PCOCC i testowane  kolumny LINN Kan mk I. Dźwięk wyszedł dość ostrawy ,meczący ,skupiony i mało muzykalny. Już chciałem zmienić wzmacniacz ,ale postanowiłem dla eksperymentu wzmacniacz Sansui podpiąć poprzez przypadkowo i tanio kupioną listwę z kablem  niemieckiej manufaktury MF electronic. Efekt  wyszedł zaskakująco pozytywny. Zniknęła cała ostrość ,ale dźwięk pozostał  pięknie czytelny i bardzo przestrzenny . Przyjemność z odsłuchu bardzo duża .  Niby głupi przewód z listwą który podobno nic nie może zmienić ale efekt wyszedł zadowalający.

Wolę wzmacniacze zasilane z ściany ale jak widać czasami są wyjątki.

W dniu 4.01.2024 o 12:51, ProjectPi napisał:

Heh.

Metalowa, ekranowana, nic nie psuje:

Ukryta Zawartość

Panie Anonimowy Moderatorze, ktoredy do tej "netykiety" mozna trafic? Zaciekawilo mnie, w czym przykladanie ucha do listwy jest gorsze od przykladania ucha do wykresu.

przykładanie do wykresu jest bardziej zabawne. a ludzi z IT są statystycznie mało zabawni etc...

23 godziny temu, dzeus67 napisał:

Dam  przykład wpływu kabla/listwy na dźwięk.

Muzyka z vinylu , poprzez wzmacniacz Sansui AU-D5 -po serwisie.  Zasilany przez oryginalny zwykły kabel wpięty do gniazdka w ścianie ,kable głośnikowe Belkin PCOCC i testowane  kolumny LINN Kan mk I. Dźwięk wyszedł dość ostrawy ,meczący ,skupiony i mało muzykalny. Już chciałem zmienić wzmacniacz ,ale postanowiłem dla eksperymentu wzmacniacz Sansui podpiąć poprzez przypadkowo i tanio kupioną listwę z kablem  niemieckiej manufaktury MF electronic. Efekt  wyszedł zaskakująco pozytywny. Zniknęła cała ostrość ,ale dźwięk pozostał  pięknie czytelny i bardzo przestrzenny . Przyjemność z odsłuchu bardzo duża .  Niby głupi przewód z listwą który podobno nic nie może zmienić ale efekt wyszedł zadowalający.

Wolę wzmacniacze zasilane z ściany ale jak widać czasami są wyjątki.

zaraz ktoś napisze, że zamuliłeś i ci się teraz podoba 😉 

Ukryta Zawartość

????

23 godziny temu, dzeus67 napisał:

Dam  przykład wpływu kabla/listwy na dźwięk

dam przykład,

zmiana końcówki mocy, nowy preamp, kolumny:

"Przyjemność z odsłuchu bardzo duża"

brak:

"Dźwięk wyszedł dość ostrawy ,meczący ,skupiony i mało muzykalny"

a kable jakieś są...

po co zmieniać jak przyjemność z odsłuchu bardzo duża.

no fakt, kilka kabli wymieniłem z racji porządków, są też nowe listwy. zmian nie stwierdzono, nadal przyjemność z odsłuchów bardzo duża. 🙂

ps. wcześniej przyjemność z odsłuchów też była bardzo duża - teraz trochę d(ł)uższa

Edytowane przez ro35
1 godzinę temu, ro35 napisał:

"Dźwięk wyszedł dość ostrawy ,meczący ,skupiony i mało muzykalny"

a kable jakieś są..

Napisałem że kable oryginalne przy gramofonie i zasilający wzmacniacz. Głośnikowy to akurat był Belkin PCOCC. Chciałem zmienić wzmacniacze , ale przyszedł mi do głowy pomysł aby jeszcze spróbować z nową  listwą . Podmieniać to mogę różne konfiguracje bo mam x wzmacniaczy ,cd,kolumn i wszelkich kabli.

po co zmieniać jak przyjemność z odsłuchu bardzo duża.

z ciekawości i dla zdobycia własnego doświadczenia.

zmian nie stwierdzono

u  mnie odwrotnie .Zmiany są  subtelne jak i wyraźne , pozytywne i negatywne.

Jedyną zmienną przy opisanym osłuchu było wpięcie kabla zasilającego wzmacniacz zamiast do gniazdka w ścianie poprzez listwę dedykowana do audio.  Różnicę w dźwięku już opisałem.

2 godziny temu, ro35 napisał:

ps. wcześniej przyjemność z odsłuchów też była bardzo duża - teraz trochę d(ł)uższa

i z tego trzeba się cieszyć że jest progres na plus.

Jezeli komus zaklocenia z sieci przedostaja sie na kolumny i sa slyszalne to albo ma uszkodzony sprzet, albo ten sprzet jest zle skonstruowany (czyli jest zwyklym garazowym badziewiem). W takiej sytuacji nalezy oddac sprzet do serwisu w celu naprawy a jezeli ta jest niemozliwa nalezy kupic nowy.

Natomiast kupowanie listw w celu zmiany barwy, rozdzielczosci, sceny stereo czy innych aspektow brzmienia to czyste audio voodo.

Prosze was nie sluchajcie januszy w smierdzacych skarpetach, ktorzy od rana do wieczora z braku zajecia siedza i porownuja brzmienie listwy czy kabla zasilajacego. To jest zwykla choroba a ostatnimi czasy na forach o audio mozna ja wrecz nazwac pandemia.

Gwarantuje wam ze przesuniecie kolumny o kilka centymetrow powoduje wieksze zmiany niz wimiana kabla z takiego za 10zl na taki za kilka lub kilkadziesiat tysiecy.

Tyle w temacie.

Autorowi watku polecam skupic sie na poszukiwaniu listwy ktora dobrze zabezpieczy sprzet przed przepieciami a jej walory brzmieniowe zignorowac bo one nie istnieja.

51 minut temu, BlueDot napisał:

Jezeli komus zaklocenia z sieci przedostaja sie na kolumny i sa slyszalne to albo ma uszkodzony sprzet, albo ten sprzet jest zle skonstruowany (czyli jest zwyklym garazowym badziewiem). W takiej sytuacji nalezy oddac sprzet do serwisu w celu naprawy a jezeli ta jest niemozliwa nalezy kupic nowy.

Natomiast kupowanie listw w celu zmiany barwy, rozdzielczosci, sceny stereo czy innych aspektow brzmienia to czyste audio voodo.

Prosze was nie sluchajcie januszy w smierdzacych skarpetach, ktorzy od rana do wieczora z braku zajecia siedza i porownuja brzmienie listwy czy kabla zasilajacego. To jest zwykla choroba a ostatnimi czasy na forach o audio mozna ja wrecz nazwac pandemia.

Gwarantuje wam ze przesuniecie kolumny o kilka centymetrow powoduje wieksze zmiany niz wimiana kabla z takiego za 10zl na taki za kilka lub kilkadziesiat tysiecy.

Tyle w temacie.

Autorowi watku polecam skupic sie na poszukiwaniu listwy ktora dobrze zabezpieczy sprzet przed przepieciami a jej walory brzmieniowe zignorowac bo one nie istnieja.

Ale filtr jak jest to nie zawadzi, tak na wszelki wypadek 🙂 

57 minut temu, Bautek napisał:

A czy taka listwa jest coś warta - Taga Harmony PF-500 ?

Zależy do czego. Jak chcesz tv ,dekoder, konsolę podłączyć, to tak. Do hifi niezbyt.

3 godziny temu, BlueDot napisał:

Prosze was nie sluchajcie januszy w smierdzacych skarpetach,

Nie będziemy. Aj promys.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

4 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Zależy do czego. Jak chcesz tv ,dekoder, konsolę podłączyć, to tak. Do hifi niezbyt.

Jest tak inteligentna ze na tv, dekoder czy konsole wplywu nie ma, ale w hifi to moze nawywijac.

Must be very smart 😄

7 godzin temu, paww napisał:

Ale filtr jak jest to nie zawadzi, tak na wszelki wypadek 🙂 

No pewnie ze nie, bo niby w czym ma wadzic.

5 godzin temu, Bautek napisał:

A czy taka listwa jest coś warta - Taga Harmony PF-500 ?

Kazda ktora zabezpieczy sprzet przed zniszczeniem, ta tez.

Do poprawy brzmienia raczej zadna sie nie nadaje.

4 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Nie będziemy. Aj promys.

Good boy 😉

2 godziny temu, BlueDot napisał:

Jest tak inteligentna ze na tv

Pewnie asystent Google w tv dał mu pozytywną opinię po podłączeniu tv do listwy. 🙈

Ciekawe co Siri ma do powiedzenia w tym temacie 😂

8 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Nie będziemy. Aj promys.

Wzmacniacz, TV, Xbox, Wiim mini i może router.

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Kazda ktora zabezpieczy sprzet przed zniszczeniem, ta tez.

Do poprawy brzmienia raczej zadna sie nie nadaje.

Mam starą listwę antyprzepięciową, nie chodzi mi o poprawę brzmienia, tylko o pozbycie się mrowienia przedniego panelu w wzmacniaczu.

Czy wystarczy jakąś inną kupić  np Oehlbach - Powersocket 505 ?

Edytowane przez Bautek
Literówki
52 minuty temu, Bautek napisał:

pozbycie się mrowienia przedniego panelu w wzmacniaczu.

Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli. Co to znaczy mrowienie panelu ?

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Jest tak inteligentna ze na tv, dekoder czy konsole wplywu nie ma, ale w hifi to moze nawywijac.

Żyj sobie z tym przedświadczeniem. Nie robi mi to żadnej różnicy, bo ja sprawdzałem,a ty teoretyzujesz. Papa.

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

2 hours ago, staropolanka2000 said:

Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli. Co to znaczy mrowienie panelu ?

Tego nie rozumiesz, a wypowiadasz się o listwach i skłóceniach. I oczywiście "słyszysz" kable 😄

Typowy audiofil.

3 godziny temu, Bautek napisał:

Mam starą listwę antyprzepięciową, nie chodzi mi o poprawę brzmienia, tylko o pozbycie się mrowienia przedniego panelu w wzmacniaczu.

Czy wystarczy jakąś inną kupić  np Oehlbach - Powersocket 505 ?

Wystarczy zaprosić elektryka, żeby zrobił porządek z uziemieniem. Będzie tańsze niż listwa i dodatkowo dostaniesz +100 pkt. do bezpieczeństwa Twojego i Twojej rodziny.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

• Pokaż nowe odpowiedzi