Skocz do zawartości
IGNORED

Mocny wzmacniacz tranzystorowy o ciepłym brzmieniu

Rekomendowane odpowiedzi

Słucham na leemie od 2,5 rocku.

Jest nieprawdopodobny kop i power.

Jest mnóstwo dźwiękowego planktonu.

I jest bardzo ciepło i  analogowo.  

Wzmak musi jednak grać z odpowiednimi kolumnami. Mi się to udało 

21 godzin temu, aryman napisał:

Słucham na leemie od 2,5 rocku.

Jest nieprawdopodobny kop i power.

Jest mnóstwo dźwiękowego planktonu.

I jest bardzo ciepło i  analogowo.  

Wzmak musi jednak grać z odpowiednimi kolumnami. Mi się to udało 

No i to jest bliższe temu jak ja ją znam 🙂

krell też w sumie fajna opcja. 

32 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

krell też w sumie fajna opcja. 

Czy Krell KAV 400xi to poziom ASR Emitter 1 i Leemy Tucany mk2?

Edytowane przez MCHammer2022
W dniu 9.01.2024 o 07:43, MCHammer2022 napisał:

@iro III może z tą ostrością przesadziłem. Właściwe byłoby słowo "jasno". W recenzjach w internecie też wyczytałem, że Wotany grają jasno. Kiedyś miałem Cantony RC-L i one grały neutralnie, nic nie dawały od siebie. Natomiast Wotany grają mam wrażenie jaśniej. Inna sprawa, że na porządnym wzmacniaczu jeszcze ich nie słuchałem, więc nie znam pełni ich możliwości. Dotąd słuchałem ich z ciepłym Thule IA100 - nie było ostrości, bardzo dobre połączenie oprócz tego, że wzmacniaczowi brakowało trochę mocy. Obecnie przejściowo napędza je amplituner Yamaha RX797.

Czyli Leema się z tymi kolumnami dobrze zgrywała?

Może i grają jasno ,nie słuchałem ,ale mogą się zgrywać z emiterem .Miałem go ,to że ciepło grający fakt ,mogę powiedzieć że zamulajacy nawet ,  trzeba uważnie dobierać resztę toru aby to przyzwoicie zagrało .Przypomina mi to leczenie dżumy , cholerą. 

12 minut temu, tedi02 napisał:

Przypomina mi to leczenie dżumy , cholerą. 

Tego fragmentu nie zrozumiałem. Chodzi Ci o niedoskonałości ASR Emittera czy Wotanów?

Też nie bardzo rozumiem.

Ale chyba tak koledze chodziło o to że nie lubisz tych kolumn. Ale może się mylę niech się sam wypowie.

9 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Pytanie kto je poziomuje 🙂

nazwał bym to alternatywna propozycja. 🙂

42 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Pytanie kto je poziomuje 🙂

nazwał bym to alternatywna propozycja. 🙂

Chodziło mi o to, czy Krell, ASR i Leema to ten sam poziom jakościowy dźwięku. A zatem @Piotr Sonido czy te trzy wzmacniacze to ten sam poziom jakości dźwięku? Czy może jedne są na wyższym poziomie a inne na niższym?

Zależy kto poziomuję. Uważasz, że to takie oczywiste? Komuś, coś się lepiej wpisało i już po forum chodzi i pisze, że jest lepsze. Tak to często wygląda. W audio nie ma oczywistych odpowiedzi. Nie posłuchasz, się nie dowiesz.

.

32 minuty temu, J4Z napisał:

W audio nie ma oczywistych odpowiedzi.

Nie chodzi mi o styl grania ale o ogólną jakość/poziom dźwięku, np. "Densen B100 i ASR Emitter grają ciepło, ale ASR to wyższa półka". Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jedynym dobrym doradcą są moje własne uszy ale jakieś ustalenia wstępne możemy poczynić. 😁

Wiem o co Ci chodzi.

A ja mówię, że to nie takie proste. 

Nawet słowo ciepłe, ludzie często inaczej rozumieją.

9 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jedynym dobrym doradcą są moje własne uszy ale jakieś ustalenia wstępne możemy poczynić. 😁

I np odrzucisz krella, bo ktoś kogo nie znasz, słuchający nie wiesz z czym, gdzie i kiedy, powie, że jest gorszy od ASR?

.

W dniu 4.01.2024 o 10:44, MCHammer2022 napisał:

Poproszę o propozycje używanego, mocnego (150W/8Ohm) wzmacniacza tranzystorowego o ciepłym, lampowym brzmieniu.

Budżet: 6000zł

Krell jest bardzo fajny, słuchałem 400xi, miałem długo kav-300i. Jak się nie zestawi ze zbyt jasnymi kolumnami to będzie gitara, ale tak czy tak, to nie będzie lampowe brzmienie. Najbardziej lampowy krell to wg mnie nowsza wersja czyli s300. Tu jest bardzo ciepła i przyjemna średnica oraz mocny, rytmiczny acz lekko zaokrąglony nas. 

Leeme tucanę 2 słuchałem ze spendor classik 3/1 i było całkiem przyjemnie, bez wyostrzeń, dość neutralnie, ale nie lampowo. Faktycznie miała drive. Moim zdaniem to jest bezpieczny wybór. Brzmienie dokładnie w środku pomiędzy lampowym a suchym tranzystorowym. 

Gdybym miał coś wybierać z tego co chłopaki podpowiedzieli, to bym pomyślał jednak o ASR choć akurat nigdy nie słyszałem. Kiedyś sporo czytałem o nich, ale akurat nie miałem jak posłuchać i w ciemno nie chciałem brać. Opinie były tylko pozytywne. Weź pod uwagę, że w zależności od wersji mogą sporo ważyć. Czasem grubo powyżej 50kg

10 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Odpuść tego Krella jeśli szukasz lampowego brzmienia. Trzeba go bardzo dobrze zestawić 

Sam zasilacz to 35kg, z tego co wczoraj się dowiedziałem. W weekend ma podjechać do mnie zainteresowany zakupem AP Spark 5. Chcę je łączyć właśnie z tym ASR, ale nie mam serca, prosić żeby wziął wzmacniacz ze sobą. 

Btw, gdybym słuchał się forum to nie kupiłbym tych AP, a są to kolumny które były ze mną najdłużej. Zastąpiły je dopiero Spendor Classic.

.

Zgadzam się. Moja wypowiedź była o tym samym. Zależy kto poziomuje. 

Co jeśli powiem że tak podobne, takie same. 

A ty powiesz że leema ci pasuje a krell nie? Czy to oznacza że wprowadziłem cię w błąd czy że oo prostu brzmienie nie siadło. 

ASR jest dużo starszy. W tamtym czasie no dobrze to ogarneli. Zasilanie ma na prawdę dobrych lotów. 

Leema z kolei jest solidnym wzmacniaczem zintegrowanym o klasycznej budowie. 

Żadnego nie możesz posłuchać?

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Żadnego nie możesz posłuchać?

Będę w stanie temat odsłuchów ogarnąć.

4 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Będę w stanie temat odsłuchów ogarnąć.

Ciekawe co kupisz ?, po odsłuchach. 

12 godzin temu, rejbis napisał:

Sprawdź ewentualnie Denona pma 2020ae.

Miałem okazję słuchać Denona PMA1500R i zagrał nieprzyjemnie ostro;  do tego bez użycia pokręteł sztucznej korekcji dźwięku - płasko i bezbarwnie. Bardzo słaby jakościowo wzmacniacz. Chyba wolę omijać tę markę.

9 minut temu, mdavis napisał:

Ciekawe co kupisz ?, po odsłuchach. 

Prawdę mówiąc wstępnie już wzmacniacz wybrałem ale na razie go zachowam w tajemnicy. Odsłuchy weryfikacyjne  potwierdzą ten wybór lub nie. 😉

1 godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

Prawdę mówiąc wstępnie już wzmacniacz wybrałem ale na razie go zachowam w tajemnicy. Odsłuchy weryfikacyjne  potwierdzą ten wybór lub nie. 😉

OK Potem napisz jak wypadł pod kątem brzmienia. 

1 godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

Miałem okazję słuchać Denona PMA1500R i zagrał nieprzyjemnie ostro

Dlatego go nie polecałem. Natomiast zachęcam do sprawdzenia pma 2020ae. Jak już wybrałeś, to nie ma tematu, ale przy okazji posłuchaj kiedyś przy okazji.

Strzelam, że to będzie tucana 2, choć to byłoby dwukrotnie ponad budżet 🙂

Edytowane przez rejbis
18 godzin temu, rejbis napisał:

Dlatego go nie polecałem. Natomiast zachęcam do sprawdzenia pma 2020ae. Jak już wybrałeś, to nie ma tematu, ale przy okazji posłuchaj kiedyś przy okazji.

Strzelam, że to będzie tucana 2, choć to byłoby dwukrotnie ponad budżet 🙂

W tucanie naprawdę można się zakochać i przepaść na długie wieczory w słuchaniu.  

Stare demony grały faktycznie inaczej. Były zdecydowanie bardziej otwarte i nie chowały góry. 2020 że jest dużo cieplejszy.

A jeszcze jedna opcja którą kolega zlinkował na innym temacie za 7700 jest roksan blak. Uważam że jest to bardzo dobra opcja za ten wzmacniacz. Nie jest to co prawda najcieplejszy z modeli Roksana ale wzmacniacz którego na pewno warto odsłuchać i będzie to model stosunkowo nowy. 

W dniu 10.01.2024 o 10:31, MCHammer2022 napisał:

Tego fragmentu nie zrozumiałem. Chodzi Ci o niedoskonałości ASR Emittera czy Wotanów?

No wygląda że jednego i drugich .ASR ,muł a wotany piszą że jasne.

W dniu 10.01.2024 o 17:33, MCHammer2022 napisał:

Nie chodzi mi o styl grania ale o ogólną jakość/poziom dźwięku, np. "Densen B100 i ASR Emitter grają ciepło, ale ASR to wyższa półka". Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jedynym dobrym doradcą są moje własne uszy ale jakieś ustalenia wstępne możemy poczynić. 😁

Wyższa półka ? Ale cenowa ? Z reguły ludziska kupują oczami i patrzą na cenę ,jak droższy pewnie lepszy...

W dniu 10.01.2024 o 17:59, J4Z napisał:

Sam zasilacz to 35kg, z tego co wczoraj się dowiedziałem. W weekend ma podjechać do mnie zainteresowany zakupem AP Spark 5. Chcę je łączyć właśnie z tym ASR, ale nie mam serca, prosić żeby wziął wzmacniacz ze sobą. 

Btw, gdybym słuchał się forum to nie kupiłbym tych AP, a są to kolumny które były ze mną najdłużej. Zastąpiły je dopiero Spendor Classic.

Słuchaj siębie ,nie forum .Inne zestawienie , akustyka , preferencje muzyczne .I nie sugeruj się cena .

38 minut temu, tedi02 napisał:

a wotany piszą że jasne

To prawda. Ale z ciepłym wzmacniaczem zabrzmią należycie. Miałem Thule IA100 i było wybornie oprócz tego, że mocniejszy wzmacniacz wydobędzie z tych kolumn jeszcze więcej energii.

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

Słuchaj siębie ,nie forum .Inne zestawienie , akustyka , preferencje muzyczne .I nie sugeruj się cena .

Mi to mówisz?

.

W dniu 15.01.2024 o 14:53, robdob napisał:

A może Electrocompaniet ECI-4? Gram teraz na nim i jest przyjemny, nieco lampowy dźwięk, a słabowity nie jest

Bardzo fajne wzmacniacze a przez popularność czytaj małą popularność u nas w kraju używane modele chodzą naprawdę za przyzwoite pieniążki.

Swego czasu chciałem kupić takiego właśnie używanego i mała rada to trzeba uważać i dobrze obejrzeć oferowany produkt dlatego że spora ich część pochodzi z importu..

Nie zawsze ich stan jest taki jaki byśmy sobie wyobrażali

• Pokaż nowe odpowiedzi