Skocz do zawartości
IGNORED

Mała strefa odsłuchu w dużym pokoju - jaka wielkość kolumn ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Założyłem nowy wątek bo wcześniej, źle zabrałem się do tematu. Poszukuję wzmacniacza i kolumn stereo do oglądania filmów i słuchania muzyki filmowej, które zapewniły by duży przestrzenny dźwięk z nisko schodzącym, dobrze kontrolowanym basem. Pytanie chce zacząć od informacji, że zastaw będzie w pomieszczeniu 40m2 ale niestety będę siedział blisko kolumn a kolumny będą blisko ściany tak jak na poniższym rysunku ... Wiem, że to duże ograniczenie ale tu nie ma ŻADNEGO pola manewru aby zmienić te ustawienia. Proszę nie sugerować lepszych lokalizacji mebli i kolumn bo tu nie mogę nic już zmienić na plus 😞 

Pytanie do Państwa brzmi czy warto tu zastosować kolumny takie jak np. Klipsch RP 8000f II lub Polk Audio Reserve R700 czy może z uwagi na to, że będę blisko nich siedział a kolumny będą musiały stać blisko ściany to lepiej będzie kupić np. Klipsch RP 6000f II lub Polk Audio Reserve R600 ? Wzmacniacz np. CA CXA81 lub CXA61 ... do ustalenia. 

Będę Państwu bardzo wdzięczny za pomoc. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafalll

Klipscha za blisko ściany nie postawisz, bo nie tylko BR ma z tyłu, ale położony

jest dość blisko podłogi. Polki już można dość blisko, bo mają BR w podłodze.

Poza tym lepiej byłoby jeszcze posłuchać, bo z tak małego dystansu niewiele

kolumn da się dłużej słuchać, szczególnie zbyt szczegółowych.

Nie wiem, czy w tej lokalizacji nie lepsze były by Signature ES 55 czy 60.

Trzeba by to jakoś porównać w salonie ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie oczekuj na sensowne odpowiedzi w tym temacie. Sam sobie mocno zawęziłeś kwestię kolumn jak i wzmacniaczy. Skoro wahasz się między CXA61 a CXA81 to jasne, że wyższy model będzie lepszy(przy okazji mocniejszy). I tyle...

Nikt Ci tak dobrze nie doradzi jak Twoje uszy. Musisz posłuchać kolumn u siebie. Klipsch to zupełnie nie moja bajka i teoretycznie mógłbym Ci je odradzać, ale może akurat Tobie podejdą. Umiejscowienie BR NIE ZAWSZE(choć często) determinuje to czy kolumny mogą stać blisko ściany, ale teoretycznie(znowu) lepszym pomysłem będą Polki ze względu na właśnie ten parametr.

Całe szczęście zestaw ma stać w sensownym miejscu względem reszty(nie gdzieś z boku czy w rogu), więc nie jest to spisane na straty. Lepiej tak, niż gdyby kolumny stały dalej od ściany, a sofka zaraz przy ścianie.

Jak już coś wybierzesz, to popróbuj jakieś ustroje akustyczne(o ile druga połowa się zgodzi), bo z "akustycznego" punktu widzenia poza ustawieniem kolumn blisko ściany jest potencjał na fajne stereo.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

Wychodzi na to, że kolumny 2 x 20cm będą za duże.

A propos kolumn 2 (3) x 16,5 cm : pewnie i w tym przypadku nie wycisnę z tego sprzętu całego potencjału ze względu na zbyt małą odległość kolumn od ściany więc nie ma sensu chyba inwestować w Polk Audio Reserve R600 tylko raczej w Signature ES60... Czy CXA61 będzie to nich dobry z będzie za ostra góra. Jeśli będzie za ostro to Audiolab 6000A czy Musical Fidelity M2si ?

I jeszcze ... czy Denon PMA-900HNE (z Signature ES60)  da podobnej jakości dźwięk jak te wcześniej wymienione wzmacniacze czy to jedna klasa niżej ?

Edytowane przez Rafalll

A co stoi na przeszkodzie żeby kanapę odsunąć z metr w stronę przeciwległej do stereo ściany? Na rysunku widać tam dużo wolnej przestrzeni.

48 minut temu, Rafalll napisał:

CA CXA81 lub CXA61 ... do ustalenia. 

Do skreślenia. To, że branża usilnie je promuje, nie znaczy, że są dobre. Chcesz "duży dźwięk" a to nie tylko pole do popisu dla głośników. Elektronika jest tak samo ważna . Z Kambodżą dostaniesz raczej lekko, łatwo i na dłuższą metę nieprzyjemnie. Cykanie, dzwoneczki ale bez masy i wypełnienia 

Co do głośników. 

Godzinę temu, Rafalll napisał:

Klipsch RP 8000f II

Polk Audio Reserve R700

Nie ma to sensu. Z uwagi na ustawienie sprzętu ani jedne ani drugie nie zagrają. Siedzisz blisko sprzętu, który jest ustawiony na długiej ścianie. Sorry. To nie ma sensu. Ma być dobrze? Kup monitory, które ze swej natury grają w bliskim polu i podeprzyj je subwooferem. Revel Concerta jako pierwsze do sprawdzenia. Choć zaczynając od zera, warto pomyśleć jednak o głośnikach aktywnych jako tych, które dają zdecydowanie największe pole manewru i możliwości dostosowania brzmienia do warunków, w których będą pracować  

59 minut temu, przmor napisał:

A co stoi na przeszkodzie żeby kanapę odsunąć z metr

Dobre pytanie.
Można by nawet i podłogówki wstawić albo lepsze monitory.

1.jpg.9084e500eb2ba1547b9931ffd7141242.jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

To już będzie siedział w kuchni :)  nie salonie , ale na czas słuchania warto wypróbować siedzenie na środku pomieszczenia  może nie być najlepsze

Jestem daleki od ustawiania komuś miejsca siedzenia, ale jeśli taka zmiana nie może być akceptowalna to po prostu kupiłbym jakieś wybitnie dobre małe kolumienki i dołożyłbym suba (jeśli jest taka konieczność).

Nie wiem jaki jest budżet, ale ja osobiście wstawiłbym  w takiej sytuacji coś takiego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2.thumb.jpg.889405ff9e9f844582852123e244504b.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

12 minut temu, jarekb napisał:

To już będzie siedział w kuchni 🙂 nie salonie , ale na czas słuchania warto wypróbować siedzenie na środku pomieszczenia  może nie być najlepsze

Potwierdzam,kilka miesięcy tak słuchałem i było kiepsko.

wiadomo że jak się ''żyje'' i słucha w tym samym pomieszczeniu jest trudno , ale jeśli raz na tydzień słucha  czy coś to jeśli było by znacznie lepiej to może warto ,sam mam między mną a kolumnami stolik i siedziska odstawiam na bok ,trudno 

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Ma być dobrze? Kup monitory, które ze swej natury grają w bliskim polu i podeprzyj je subwooferem. Revel Concerta jako pierwsze do sprawdzenia. Choć zaczynając od zera, warto pomyśleć jednak o głośnikach aktywnych jako tych, które dają zdecydowanie największe pole manewru i możliwości dostosowania brzmienia do warunków, w których będą pracować  

Hmm ... Obecnie (w starym mieszkaniu) mam Pioneer A-30 + Monitor Audio MR2. Gra to słabo więc po przeprowadzce chciałbym kupić coś lepszego ale za rozsądne pieniądze. 

Czy jest sens kupować nowy zestaw czy może do tego lepiej dokupić tylko SVS SB-1000 ?

Oczywiście na końcu planuję odsłuch ale chcę zawęzić listę. 

Edytowane przez Rafalll
3 godziny temu, Rafalll napisał:

Wiem, że to duże ograniczenie

Nie hest tak źle. Przy ścianie, ale obie kolumny mają sporo przestrzeni. I niektórych jedna w kącie a druga na rogu i otwartej przestrzeni, wtedy jest tragedia.

2 minuty temu, Rafalll napisał:

Czy jest sens kupować ... ?

Na tę chwilę nie. Przenieś stary system do nowego miejsca, posłuchaj trochę. W innej akustyce na pewno zagra inaczej, ale napiszesz czego Ci brakuje a co odpowiada, to będzie punkt zaczepienia.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jeszcze raz ... meble i ustawienie sprzętu jest nie do ruszenia.

Mogę odsunąć kolumnę od ściany max. 60 cm (od głośnika) i oczywiście obracać ją na boki wokoło własnej osi

Ukryta Zawartość

Chodzi mi o dobór jak najlepszego sprzętu do tych warunków a nie o porady aranżacyjne

Godzinę temu, jarekb napisał:

wiadomo że jak się ''żyje'' i słucha w tym samym pomieszczeniu jest trudno , ale jeśli raz na tydzień słucha  czy coś to jeśli było by znacznie lepiej to może warto ,sam mam między mną a kolumnami stolik i siedziska odstawiam na bok ,trudno 

Nie raz na tydzień ... to będzie grało non stop  ... raz będę siedział przed kolumnami, raz coś robił w kuchni albo jadł przy stole ... 

Ja nie jestem audiofilem i nie robię krytycznych odsłuchów ani nie analizuję muzyki  ... Chciałbym po prostu kupić sprzęt za rozsądne pieniądze który da w miarę dobrej jakości dźwięk dający przyjemność ze słuchania a nie wsłuchiwania się w niego. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafalll
20 minut temu, Rafalll napisał:

chciałbym kupić coś lepszego ale za rozsądne pieniądze. 

Czy jest sens kupować nowy zestaw czy może do tego lepiej dokupić tylko SVS SB-1000 ?

Zależy co rozumiesz przez "rozsądne pieniądze".  Na pewno nie ma sensu kupować czegoś, co będzie grało tylko trochę lepiej (a kosztowało dużo drożej). Jak dla mnie najgorszym elementem zestawu, który masz są monitory. I te bym zmienił w pierwszej kolejności. W drugiej dołożył subwoofer. Trzeci krok - wzmacniacz. Choć powtórzę. Sugerowałbym zestaw aktywny. No i co jest źródłem dźwięku? Bo jeśli chodzi o filmy, jasna sprawa. A muzyka? Bo niestety jakość źródła jest tak samo ważna jak wzmacniacz czy głośniki. I nie kupować wszystkiego na raz. Stopniowo budować zestaw a nie kupować na wariata przypadkowo zestawione elementy

17 minut temu, piotrek7 napisał:

Zależy co rozumiesz przez "rozsądne pieniądze".  Na pewno nie ma sensu kupować czegoś, co będzie grało tylko trochę lepiej (a kosztowało dużo drożej). Jak dla mnie najgorszym elementem zestawu, który masz są monitory. I te bym zmienił w pierwszej kolejności. W drugiej dołożył subwoofer. Trzeci krok - wzmacniacz. Choć powtórzę. Sugerowałbym zestaw aktywny. No i co jest źródłem dźwięku? Bo jeśli chodzi o filmy, jasna sprawa. A muzyka? Bo niestety jakość źródła jest tak samo ważna jak wzmacniacz czy głośniki. I nie kupować wszystkiego na raz. Stopniowo budować zestaw a nie kupować na wariata przypadkowo zestawione elementy

Rozsądne pieniądze to wzmacniacz do 5500 zł i kolumny do 2 x 4000 zł

Chciałbym po prostu kupić sprzęt za rozsądne pieniądze który da w miarę dobrej jakości dźwięk dający przyjemność ze słuchania a nie wsłuchiwania się w niego. 

Ale jak!? Nie słyszałeś nic w nowej akustyce, nie wiesz jak, gra, nie wiesz co chciałbyś zmienić, nie wiesz czego oczekujesz, ale ktoś na Ci doradzić i w gust trafić!? Hmmm...

Edytowane przez szymon1977

2 hours ago, Rafalll said:

Rozsądne pieniądze to wzmacniacz do 5500 zł i kolumny do 2 x 4000 zł

Kef LS50 Wireless + subwoofer KC62 + podstawki.

Właśnie ze względu na miejsce do słuchania powinny to być poważne kolumny.

Subwoofer oddzielny będzie współgrał inaczej z monitorami w różnych częściach

tych 40 m2 i wydaje się, że duże kolumny były by tu bardziej uniwersalne.

Choć też nie liczył bym na tę samą jakość w dowolnych "lokalizacjach" 😉 

Reasumując i zakładając, że nie potrzebujesz choćby BT sam wybrał bym

wzmacniacz Yamahy 701 z DAC i Polki ES55. Yamaha ma relikt 😉 dawnych lat -

taki dinks, jak płynny loudness na potencjometrze - do cichszego słuchania.

Ale i tak zawsze lepiej gdzieś posłuchać, zanim co ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

33 minuty temu, audioburak napisał:

Subwoofer oddzielny będzie współgrał inaczej z monitorami w różnych częściach

tych 40 m2 i wydaje się, że duże kolumny były by tu bardziej uniwersalne.

Choć też nie liczył bym na tę samą jakość w dowolnych "lokalizacjach" 😉 

To dlatego w studiach nagraniowych siedzą na fotelach na kółkach? Aby podczas realizacji nagrania z wykorzystaniem monitorów i suba  móc swobodnie jeździć po pomieszczeniu w poszukiwaniu dźwięku? 

39 minut temu, audioburak napisał:

wzmacniacz Yamahy 701 z DAC i Polki ES55.

Trudno było się spodziewać innej propozycji. Zapomniałeś jeszcze dodać, że aby to grało, należy to okablować drutami wyprutymi  z instalacji domofonowej. Wyjdź trochę poza tą mantrę, którą klepiesz niemal codziennie jako zestaw marzeń dla każdego. Ta Yamaha jest przeciętna. Nawet w swoim przedziale cenowym. Gra wszystko na jedno kopyto. Nieważne czy ma 

46 minut temu, audioburak napisał:

taki dinks,

czy go nie ma. W planowanym miejscu odsłuchu dźwięk to będzie jedna zlana buła z rozlazłym basem

Panowie, ponieważ temat rozlał nam się także na instalację domofonową, proszę o powrót do korzeni 🙂

Prośba o Wasze typu z pośród poniższych, ewentualnie MAŁE zmiany :

CXA61 / MF M2si / Audiolab 6000A / Denon PMA 900 HNE ...

Klipsch RP6000FII / Polk Audio Signature ES60 / Fyne Audio f501 / Polk Audio Reserve R600 ...

Układ kolumny - słuchacz : trójkąt równoboczny o bokach 2-2,5m

Priorytety : Przestrzenny, otaczający dźwięk z nisko schodzącym, dobrze kontrolowanym basem czyli taka namiastka kina domowego. KD nie chce z uwagi na miejsce i jakość muzyki w stereo. Oczywiście ogólna dobrze pojętą jakość dźwięku również jest priorytetem ... Nie idziemy w kierunku Altus + Technics 

Edytowane przez Rafalll
12 minut temu, Rafalll napisał:

CXA61 / MF M2si / Audiolab 6000A / Denon PMA 900 HNE /

To może napisz, skąd te typy? Czepiłeś się bardzo przeciętnych jakościowo wzmacniaczy, które są zaprzeczeniem twoich oczekiwań czyli 

14 minut temu, Rafalll napisał:

Priorytety : Przestrzenny, otaczający dźwięk z nisko schodzącym, dobrze kontrolowanym basem czyli taka namiastka kina domowego.

Najbliżej Denon ale na pewno bez niskiego zejścia i dobrej kontroli w tych rejestrach 

12 minut temu, piotrek7 napisał:

To może napisz, skąd te typy? Czepiłeś się bardzo przeciętnych jakościowo wzmacniaczy, które są zaprzeczeniem twoich oczekiwań czyli 

Najbliżej Denon ale na pewno bez niskiego zejścia i dobrej kontroli w tych rejestrach 

To jakie są Twoje typy NOWYCH wzmacniaczy lepiej spełniające postawione założenia ... no powiedzmy już nawet do max 6000  zł ... ale ani grosza więcej (tylko rynek pierwotny)

Edytowane przez Rafalll

Poza może Musicalem nie oczekuj przyzwoitego wypełnienia dolnych rejestrów

właściwie od żadnego z wymienionych. Tu kolega ma rację.

Bo choćby Denon to tylko "taki sobie" wzmacniacz 700 z nowymi peryferiami.

Skoro wspomniałeś o Altusach i nie chodzeniu tą drogą 😉 to proponuję

zapominać powoli o Klipschach z 2m. Raczej np. Indiana Line z BR na froncie.

Ukryta Zawartość

A kolory też do wyboru.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Rafalll napisał:

To jakie są Twoje typy NOWYCH wzmacniaczy

Ja przede wszystkim szukałbym w tym przedziale cenowym używanych. Na drugim miejscu ex-demo i promocji. I tu do wyboru jest całkiem sporo ciekawych sprzętów. Wystarczy trochę poszukać . Musical Fidelity M3si kupisz za 4,5 tys. Exposure 1010 AMP poniżej 3 tys. ARCAM SA10 - 4 tys,  NuPrime IDA-8 4,5 tys, ARCAM SA20 5,5 tys. To na szybkiego oferta pierwszego z brzegu sklepu . Do tego NAD C 368 za 3,9, Rotel A15 za 5,1. 

Ale tak jak napisałem. Dla mnie optymalne zaczynając od zera jest wybranie przedwzmacniacza + głośniki aktywne.

39 minut temu, piotrek7 napisał:

Ja przede wszystkim szukałbym w tym przedziale cenowym używanych. Na drugim miejscu ex-demo i promocji. I tu do wyboru jest całkiem sporo ciekawych sprzętów. Wystarczy trochę poszukać . Musical Fidelity M3si kupisz za 4,5 tys. Exposure 1010 AMP poniżej 3 tys. ARCAM SA10 - 4 tys,  NuPrime IDA-8 4,5 tys, ARCAM SA20 5,5 tys. To na szybkiego oferta pierwszego z brzegu sklepu . Do tego NAD C 368 za 3,9, Rotel A15 za 5,1. 

Ale tak jak napisałem. Dla mnie optymalne zaczynając od zera jest wybranie przedwzmacniacza + głośniki aktywne.

Może się mylę ale nie jestem jakoś przekonany do powyższego ... np. M3si czy rzeczywiście ma wyraźną przewagę nad M2si ??? 

A może inaczej ... duży skok jakości dźwięku za większe pieniądze - nowy ARCAM SA30 było można kupić w Black Friday za 7499 zł a terez wszędzie jest za 8499 zł.

Czy waszym zdaniem jego DIRAC może wyraźnie poprawić głębię przestrzeni dźwięku zdegradowaną przez bliskie położenie głośników w stosunku do ściany za głośnikami (jak na rysunku wyżej) ???

Jakie do tego głośniki ? 

Edytowane przez Rafalll

Trochę chyba demonizujesz temat, bo akurat ustawienie masz niezłe, symetryczne,

bez naroży a do tego niemal zamartwiasz się na zapas 😉 

Bas w tym metrażu też się nie udusi; ma poważne szanse na normalne rozwinięcie.

9 minut temu, audioburak napisał:

Trochę chyba demonizujesz temat, bo akurat ustawienie masz niezłe, symetryczne,

bez naroży a do tego niemal zamartwiasz się na zapas 😉 

Bas w tym metrażu też się nie udusi; ma poważne szanse na normalne rozwinięcie.

Ja się nie zamartwiam ... jakieś tam podstawy wiedzy mam ... i wiem w którym kierunku iść 

Wiem, że jedynym problemem będzie głębia sceny ... przez bliskość ściany będzie bardzo zredukowana.

Od was dowiedziałem się, że trzeba porzucić myśl o kolumnach 2x20cm tylko iść w kierunku maksymalnie 2x16,5cm a nawet monitorów z uwagi na bliskość odsłuchu. Pozostanę przy wariancie pośrednim czyli czymś zbliżonym do 2x16,5 cm. 

Coraz bardziej zastanawiam się nad Arcam SA 30 bo spadł z 12 990 zł do 8500 zł ... mam tylko nadzieję, że nie wsadzili w niego słabszych bebechów bo już okres testów minął więc dalej można jechać na "legendzie" ... stąd ta obniżka. 

Za 8500 to już warto się nad nim zastanowić bo Arcam to Arcam a Arcam + Dirac to Arcam^2 :)))

Edytowane przez Rafalll

Pewnie masz rację, ale żeby nie było jakiegoś skandalicznego mezaliansu,

z tym Arcamem, to poniżej SF Lumina III, albo V nie powinno się schodzić ...

16 minut temu, Rafalll napisał:

Wiem, że jedynym problemem będzie głębia sceny ... przez bliskość ściany będzie bardzo zredukowana.

Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

• Pokaż nowe odpowiedzi