Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Amp - rozwala system?

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Piopio napisał:

haha,

ASR

Haha @Piopio 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

Fakt, ze z tym ASR wyszlo nawet zabawnie.

Co wyszło zabawnie?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

14 minut temu, Lech36 napisał:

Co wyszło zabawnie?

Z tego co pamiętam to @Piotr Sonido to wielki przeciwnik ASR 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Piopio napisał:

Niech zaprezentuje inne, bardziej jego zdaniem wiarygodne.

20 minut temu, Lech36 napisał:

Niech zaprezentuje inne, bardziej jego zdaniem wiarygodne.

Chyba nie ma 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

ad2 - to nie jest wada techniczna. To świadome zastosowanie innej krzywej wzmocnienia do sterowania subem. Taki  quasi- loudness. 

To nie jest żaden quasi-loudness tylko, wada techniczna, która uniemożliwia prawidłowe zestrojenie suba z kolumnami.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 minuty temu, Piopio napisał:

Chyba nie ma 😉 

Są, ale mają podobne wyniki do ASR a pomiary często w bardziej ograniczonym zakresie. 

5 godzin temu, ProjectPi napisał:

Ok. 50-55 ms dla line in - sub out, przy probkowaniu 192 kHz

Czyli wyjście sub jest opóźnione w stosunku do wyjść speaker?

42 minuty temu, Piopio napisał:

Popatrzałem na test tytułowego urządzenia na ASR, wcale nie jest taki jednoznacznie dobry, na pewno nie rozwala systemu 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Czyli wyjście sub jest opóźnione w stosunku do wyjść speaker?

Nie, o tyle opoznione sa wyjscia analogowe w stosunku do sygnalu na analogowym wejsciu.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

23 minuty temu, ProjectPi napisał:

Nie, o tyle opoznione sa wyjscia analogowe w stosunku do sygnalu na analogowym wejsciu.

Hmmm... czegoś tu nie rozumiem: w dzisiejszych czasach to TV łączy się ze wzmacniaczem raczej cyfrowo, a opóźnienie dźwięku w przypadku źródła bez obrazu jest bez znaczenia.

A wyjścia speaker i sub grają w tym samym czasie?

Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Hmmm... czegoś tu nie rozumiem: w dzisiejszych czasach to TV łączy się ze wzmacniaczem raczej cyfrowo, a opóźnienie dźwięku w przypadku źródła bez obrazu jest bez znaczenia.

Wejscie analogowe w Amp wchodzi na ADC, a pozniej na 2 DACe, oddzielnie dla wyjsc glosnikowych i dla subwoofera.

Dla wejscia cyfrowego tez jest opoznienie, zwiazane chocby z zastosowana metoda reclockingu, bo WiiMy nie uzywaja zegara wchodzacego z spdif.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

A wyjścia speaker i sub grają w tym samym czasie?

Tak.

26 minut temu, ProjectPi napisał:

Wejscie analogowe w Amp wchodzi na ADC, a pozniej na 2 DACe, oddzielnie dla wyjsc glosnikowych i dla subwoofera.

Ale oba przechodzą przez jedną ścieżkę ADC-DAC, więc opóźnienie jest takie samo?

Dla wejscia cyfrowego tez jest opoznienie, zwiazane chocby z zastosowana metoda reclockingu, bo WiiMy nie uzywaja zegara wchodzacego z spdif.

No ale opóźnienie/przyspieszenie dźwięku dla spdif chyba można ustawić w TV?

Tak.

Ktoś to mierzył czy strzelasz?

-----

BTW po braku możliwości synchronizacji suba z kolumnami w wyniku rozłażenia się głośności, filtrze górnoprzepustowym, którego zakres dla wielu będzie nieprzydatny, dochodzi możliwe rozjechanie czasowe - ah te chińskie wynalazki! Człowiek patrzy z błyskiem w oku... na szczęście poza forumowymi gwiazdorami są userzy tacy jak Ty, którzy szybko i prosto z błędu wyprowadzą.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale oba przechodzą przez jedną ścieżkę ADC-DAC, więc opóźnienie jest takie samo?

Dwie sciezki bo dwie fizyczne kosci DAC, opoznienie takie samo.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

No ale opóźnienie/przyspieszenie dźwięku dla spdif chyba można ustawić w TV?

Mozna, gdy TV ma takie mozliwosci.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Ktoś to mierzył czy strzelasz?

Uzylem swojego cybernietoperzowego sluchu.

braku możliwości synchronizacji suba z kolumnami w wyniku rozłażenia się głośności

?

filtrze górnoprzepustowym, którego zakres dla wielu będzie nieprzydatny

?

7 minut temu, szymon1977 napisał:

dochodzi możliwe rozjechanie czasowe - ah te chińskie wynalazki!

Powiadasz, ze w przypadku sprzetu innej proweniencji zadnych opoznien wejscie-wyjscie nie ma?

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Powiadasz, ze w przypadku sprzetu innej proweniencji zadnych opoznien wejscie-wyjscie nie ma?

Dopóki wszystkie dźwięki przechodzą tą samą drogę, to w muzyce opóźnienie jest bez znaczenia, a jeśli w TV można wyregulować opóźnienie/przyspieszenie wyjścia spdif względem obrazu, to bez znaczenia jest także w filmach.

7 minut temu, ProjectPi napisał:

?

To była dygresja dotycząca ogólnie chińskiej technologii a nie WiimAmp.

Kochani, jestem posiadaczem Wiim Amp od dwóch tygodni. Jak na razie nie mam do czynienia z żadnymi problemami. Nie ma żadnych "cyknięć" pomiędzy utworami. Nie ma żadnego buczenia przy włączaniu lub wyłączaniu, a zasilacz nie piszczy. Piszczenie to kiedyś miałem w jakimś przetworniku dać bluetooth Musical Fidelity, ale został sprzedany. Na razie jestem zadowolony, chyba trafiłem na dobry egzemplarz 🙂

No właśnie, skąd się biorą te pyknięcia między utworami? Nie mam WiimAmpa, ale zdarza się na moim sprzęcie że są, zwłaszcza gdy zmienia się próbowanie w Tidalu z niskiego na wysokie, albo odwrotnie, nie zwróciłem uwagi. Słowo klucz - zdarza się- bo nie jest to regularnie.

Zalezy od przypadku. W sytuacjach z zewnetrznym DACem to moze byc reakcja na zmiane czestotliwosci probkowania gdy nowy strumien jest wysylany szybko, a DAC np. nie wycisza wyjscia i strumien jest dla niego zbyt szybko.

Godzinę temu, Blanco napisał:

Kochani, jestem posiadaczem Wiim Amp od dwóch tygodni. Jak na razie nie mam do czynienia z żadnymi problemami. Nie ma żadnych "cyknięć" pomiędzy utworami. Nie ma żadnego buczenia przy włączaniu lub wyłączaniu, a zasilacz nie piszczy. Piszczenie to kiedyś miałem w jakimś przetworniku dać bluetooth Musical Fidelity, ale został sprzedany. Na razie jestem zadowolony, chyba trafiłem na dobry egzemplarz 🙂

Możesz coś więcej napisać jak to gra? 

Czy miałeś lub masz jakiś drugi system i możesz porównać? 

Dla kolegi pytam 😁

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Możesz coś więcej napisać jak to gra? 

Czy miałeś lub masz jakiś drugi system i możesz porównać? 

Dla kolegi pytam 😁

Niestety, ale większego pola do porównań nie mam, ale z moimi kolumnami Magnat 1003s nie czuję, aby faworyzował jakieś pasma. Wg. mnie to gra równo, neutralnie. Być może w bliskiej przyszłości zamówię jakiś wzmacniacz na testy do porównania to będę mógł się szerzej wypowiedzieć 😉 Chciałbym "uprzyjemnić" zestaw, ale oddzielny temat założyłem w tym celu. 

Ostatnio rozmawiałem szczerze z pewnym właścicielem salonu o sytuacji na rynku i jego zdaniem to unikalna propozycja i warto się kierować własnym rozumem. Przykład wzmacniacz firmy NAD, który ma swój tańszy zamiennik o prawie połowę ceny, a bebechy w środku te same 😉

3 minuty temu, Blanco napisał:

Przykład wzmacniacz firmy NAD, który ma swój tańszy zamiennik o prawie połowę ceny, a bebechy w środku te same

To co poniżej,plus obudowa i zasilacz hypexa i masz super Nad-a.

Oni używają moduły tej firmy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 9.03.2024 o 16:09, Piopio napisał:

haha,

ASR 😉 

To na szybko.

Ja akurat i to powinieneś wiedzieć Nie jestem zwolennikiem tego forum.

Szczerze uważasz że będę szukał opinii o produkcie który mnie nie interesuje? 

Albo inaczej czy to jest tak wybitny produkt i nie ma negatywnych komentarzy? 

Każdy, każdy audio produkt ma negatywy bo tak to działa. Jeśli ten ich nie ma to znaczy że jest niszowy i nie wybierany. 

1. Wiim Amp nie ma SPDIF tylko Toslink (już widzę jak @Piopio się krzywi z niesmakiem)

2. 

17 hours ago, Blanco said:

Ostatnio rozmawiałem szczerze z pewnym właścicielem salonu o sytuacji na rynku i jego zdaniem to unikalna propozycja i warto się kierować własnym rozumem. Przykład wzmacniacz firmy NAD, który ma swój tańszy zamiennik o prawie połowę ceny, a bebechy w środku te same 😉

Ktoś wcześniej porówywnywał Wiim Amp do NAD C338 i wyszło mu, że Amp jest nieznacznie gorszy dźwiękowo, ale funkcjonalnością i poziomiem dopracowania aplikacji bije NAD-a o kilka długości.

Wychodzi na to, że jednak Wiim Amp rozwala system w kategorii wzmacniaczo-streamerów do 2000 PLN.

Jeśli ktoś ma lepsze propozycje, to chętnie się z nimi zapoznam.

Edytowane przez Gabaryton
35 minutes ago, Gabaryton said:

1. Wiim Amp nie ma SPDIF tylko Toslink (już widzę jak @Piopio się krzywi z niesmakiem)

6 minutes ago, przemak said:

Czyli ma spdif ale nie na zlaczu rca tylko toslink. 

Racja, racja, dzięki za sprostowanie sprostowania 😉

Edytowane przez Gabaryton
6 godzin temu, Gabaryton napisał:

Wychodzi na to, że jednak Wiim Amp rozwala system w kategorii wzmacniaczo-streamerów do 2000 PLN.

Zalezy na czym komu zalezy, bo jezeli ktos stawia na dzwiek na pierwszym miejscu a nie funkcjonalnosc i aplikacje to Amp niczego nie rozwala.

A do tego sa z nim problemy, ktorych inne urzadzenia nie posiadaja.

5 godzin temu, BlueDot napisał:

A do tego sa z nim problemy, ktorych inne urzadzenia nie posiadaja.

Jakie?

• Pokaż nowe odpowiedzi