Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Amp - rozwala system?

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, ProjectPi napisał:

Gleboki smutek moj. Ale moze choc zsynchronizuj zeznania, skoro

"Mialem u siebie kilka dni i musze powiedziec ze w tych pieniadzach to swietna sprawa. W zasadzie robi wszystko to co Bluesound Powernode, tylko ze za polowe ceny."

Podtrzymuje zeznania. Za te pieniadze moze byc, ale nie rozwala zadnego systemu a jako wzmacniacz jest poprostu slaby. Gdyby bylo inaczej to bym go nie oddal. Nadal uwazam ze Wiim Pro plus normalny wzmacniacz to lepsza opcja.

Gość

(Konto usunięte)
47 minut temu, ProjectPi napisał:

@Tomek_waw mial u siebie pierwsza edycje Ampa, ktorej ja bym nie polecal, a mimo to mial jak najbardziej pozytywne wrazenia.

To prawda. Co więcej dalej będę się przy tym upierał. Jeżeli ktoś chce w tej cenie wszystko w jednym to Wiim Amp to najlepsze rozwiązanie.  Chciałem zaznaczyć,że nikt mi za to to nie płaci ani nie  mam żadnych powiązań z Wiim.

Szczerze mówiąc to ( w specyficznych warunkach)  jeżeli ktoś nie jest super wymagającym melomanem i nie patrzy na marki, a ma już fajne, odpowiednie kolumny i akustykę ogarniętą, nie słucha bardzo głośno - to też moim zdaniem też będzie zadowolony. Wolałbym wydać więcej na kolumny i mieć wiim amp niż mieć słabe kolumny do lepszej elektroniki.

Jaki inny sprzęt oferuje PEQ ( a niedługo room correction ), takie zarządzanie subwooferem,HDMI ARC, streaming i łatwość obsługi ,i tak wygląda ,i w takiej cenie ? żaden. Nawet pilot jest na bluetooth.

Więc zdania nie zmieniam. Wiim Amp jest spoko. W ogóle jestem wzmacniaczowym wolnościowcem. Podłączajmy super kolumny do tanich wzmacniaczy bo dlaczego by nie 🙂

Edytowane przez Tomek_waw

Wiim Amp to Wiim Pro ze wzmacniaczem a jezeli Wiim Amp kosztuje 340e a Wiim Pro 170e to znaczy ze sam wzmacniacz jest warty jakies 150e. Czego tu sie spodziewac? Czym rozwalac system?

🤣

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, BlueDot napisał:

Czego tu sie spodziewac? Czym rozwalac system?

Trzeba realnie ustawić oczekiwania 🙂  " rozwalanie systemu " to jakiś zlepek słów marketingowców

1 minutę temu, Tomek_waw napisał:

To prawda. Co więcej dalej będę się przy tym upierał. Jeżeli ktoś chce w tej cenie wszystko w jednym to Wiim Amp to najlepsze rozwiązanie.

Chodzi o to ze w tej cenie nie ma konkurencji wiec jak by nie bylo to musi byc najlepsze rozwiazanie bo nie ma innego wyjscia.

Teraz, ProjectPi napisał:

Nie.

Tak

Konkurencyjnym rozwiązaniem, choć troszkę droższym jest:

SMSL AO300 + WIIM PRO - razem koszt to 2K + kabelek COAX. 

Na pewno lepiej będzie to brzmieć niż WIIM AMP a funkcjonalność ta sama. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, BlueDot napisał:

Tak

Jaki jest DAC w Pro a jakie sa w Amp? Jaki ADC jest w Pro a jaki w Amp?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W przypadku Chromecast brakuje jak dla mnie bardzo istotnej rzeczy mianowicie gapless. Przerwy między utworami, których nie powinno być potrafią być bardzo irytujące. Wiim chwali się implementacją gapless w swoich streamerach ale nie miałem z nimi póki co do czynienia więc nie wiem jak to działa w praktyce.

2 minuty temu, przmor napisał:

Wiim chwali się implementacją gapless w swoich streamerach ale nie miałem z nimi póki co do czynienia więc nie wiem jak to działa w praktyce.

Dziala. Jesli nie dziala, jak przy castowaniu via chromecast, albo czasem przy DLNA, to problem jest najczesciej po stronie oprogramowania zewnetrznego.

11 minut temu, Tomek_waw napisał:

Jaki inny sprzęt oferuje PEQ ( a niedługo room correction ), takie zarządzanie subwooferem,HDMI ARC, streaming i łatwość obsługi ,i tak wygląda ,i w takiej cenie ? żaden. Nawet pilot jest na bluetooth.

Ja takich rozwiazan u konkurencji i w zblizonej cenie nie kojarze.

12 minut temu, Tomek_waw napisał:

Podłączajmy super kolumny do tanich wzmacniaczy bo dlaczego by nie 🙂

W sumie tu moga byc ewentualne problemy, gdy kolumny sa "trudne", przy czym nie chodzi tu o efektywnosc, a bardziej krzywe impedancji i zlozonosci reaktancyjne chocby. Taka przypadlosc koncowek o charakterystyce zaleznej od impedancji.

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Piopio napisał:

AO300 nie ma CEC więc samo HDMI ARC już nie jest tak wygodne. Nie ma też takiego zarządzania subwooferem. I tak nie wygląda. I jest droższe. I realnie zakładam,że ma mniej mocy przy 1% THD. Jeżeli chodzi o amplifikację to nie wiem czy przy średniej głośności wychwyciłbyś różnicę między Infineon MA5332MS a tym 3255. 

Edytowane przez Tomek_waw
7 minutes ago, Piopio said:

Na pewno lepiej będzie to brzmieć niż WIIM AMP a funkcjonalność ta sama. 

O, kolejna propozycja, dzięki.

5 minut temu, Tomek_waw napisał:

AO300 nie ma CEC więc samo HDMI ARC już nie jest tak wygodne. Nie ma też takiego zarządzania subwooferem. I tak nie wygląda. I jest droższe. I realnie zakładam,że ma mniej mocy przy 1% THD. Jeżeli chodzi o amplifikację to nie wiem czy przy średniej głośności wychwyciłbyś różnicę między Infineon MA5332MS a tym 3255. 

Wspomniałem, że proponowane rozwiązanie jest o 400 zł droższe. Nie ma wątpliwości, że Infineon MA5332MS to lepszy chip niż TPA3255.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Nie ma wątpliwości, że Infineon MA5332MS to lepszy chip niż TPA3255.

Na czym ta niewatpliwa lepszosc polega?

2 minuty temu, BlueDot napisał:

To bez znaczenia bo obydwa sa slabe.

Jakakolwiek mialbys o nich opinie, takie same nie sa, co czyni twoja wczesniejsza wypowiedz falszywa.

Godzinę temu, dajrekt napisał:

nie, nie rozwala. Jest to dobra propozycja i w miarę dobrze wyceniona ale do rozwalania daleko. To nadal tylko chiński wzmacniaczyk w klasie D, ze wszystkimi jego zaletami i wadami. Mam chińskie wzmacniacze i uważam że są to super urządzenia jak za te grosze które kosztują, ale nie ma się co oszukiwać, do hi-endu im daleeeeko. 🙂

Jest jeden "fenomenalny", niewiele droższy, jest "prawie hi-end" i nie ma wad a cechy.

Godzinę temu, dajrekt napisał:

Jest masa propozycji do 1000 zł grających porównywalnie lub lepiej (np. bez opisywanego na forach piszczenia Ampa). Wystarczy wpisać w google tpa3255

Wiim ma jest za to dostępny w sklepach, a jak pokazuje doświadczenia użytkowników, to kupując chińczyka warto dopłacić za gwarancję i wsparcie techniczne, a także możliwość zwrotu bez opłacania przesyłki do Chin, bo to może się przydać.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 minut temu, ProjectPi napisał:

Na czym ta niewatpliwa lepszosc polega?

Choćby na większej mocy i niższym THD. 

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Jakakolwiek mialbys o nich opinie, takie same nie sa, co czyni twoja wczesniejsza wypowiedz falszywa.

Nic nie jest falszywe. Obydwa sa lipnej jakosci, tylko ze Wiim Pro plus zewnetrzny wzmacniacz daje mozliwosc poprawy brzmienia w przyszlosci podlaczajac innego DACa, niestety Wiim Amp takiej opcji nie daje i to jest jego kolejna bolaczka.

36 minut temu, ProjectPi napisał:

Dziala

Skad wiesz?

Teraz Ty napisz sprostowanie.

Pisales ze nie uzywales i na ten moment nie masz zamiaru, eiec skad wiesz?

2 minuty temu, Piopio napisał:

Widze ze dla niego to bez roznicy, ale rozne DACi w Pro i Amp to wychwycil i bedzie sie sprzeczal.

6 minut temu, BlueDot napisał:

Skad wiesz?

Teraz Ty napisz sprostowanie.

Pisales ze nie uzywales i na ten moment nie masz zamiaru, eiec skad wiesz?

Brzydko tak manipulowac.

Pisalem, ze nie mam potrzeby kupowac ani wypozyczac. Chocby dlatego, ze roznych WiiMow mam 6, w tym 2 Ampy. Wystarczy?

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Brzydko tak manipulowac.

Pisalem, ze nie mam potrzeby kupowac ani wypozyczac. Chocby dlatego, ze roznych WiiMow mam 6, w tym 2 Ampy. Wystarczy?

Aha, no to dokladnie wiesz jakie maja wady i zalety. Po co ciagniesz ten temat? Chcesz kogos do czegos przekonac, czy jak?

8 minut temu, BlueDot napisał:

Nic nie jest falszywe. Obydwa sa lipnej jakosci, tylko ze Wiim Pro plus zewnetrzny wzmacniacz daje mozliwosc poprawy brzmienia w przyszlosci podlaczajac innego DACa, niestety Wiim Amp takiej opcji nie daje i to jest jego kolejna bolaczka.

DAC w BS Node jest co najwyzej przecietny, a wciaz stwierdzenie, ze Amp to Node + wzmacniacz bedzie falszywe. Podobnie jak to twoje, chocbys nie wiem jak to wypieral.

Swoja droga, Amp daje opcje podlaczenia zewnetrznego DACa w przyszlosci, poprzez USB.

2 minuty temu, BlueDot napisał:

Aha, no to dokladnie wiesz jakie maja wady i zalety. Po co ciagniesz ten temat? Chcesz kogos do czegos przekonac, czy jak?

Wiem tyle, ile wiem. Stad koryguje, gdy widze cos, co sie z moja wiedza nie zgadza, badz pytam o szczegoly. Jak pytanie o wady Ampa, ktorych w innych urzadzeniach nie ma, a na ktore wciaz brak odpowiedzi z twojej strony.

O ile Wiim pro jest jeszcze rozwojowy, bo mozna zewnetrzny DAC podlaczyc, czy jakies kable o tyle Amp to taka na sile zrobiona zabawka. Mozna kupic dzieciakowi, ale szczerze lepiej kupic juz jakies glosniki all in one czy cos takiego, bo wiadomo ze dzieciak do jakosci dzwieku raczej nie bedzie przywiazywal duzej wagi.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Jak pytanie o wady Ampa, ktorych w innych urzadzeniach nie ma, a na ktore wciaz brak odpowiedzi z twojej strony.

Juz o tym pisalem, nie mam ochoty jeszcze raz.

16 minut temu, BlueDot napisał:

Widze ze dla niego to bez roznicy, ale rozne DACi w Pro i Amp to wychwycil i bedzie sie sprzeczal.

Brniesz w dosc popularny schemat "nie znam sie, ale sie wypowiem". Smacznego.

4 minuty temu, ProjectPi napisał:

Swoja droga, Amp daje opcje podlaczenia zewnetrznego DACa w przyszlosci, poprzez USB

Wszystko w pszyszlosci. Ehh...

Mi sie wydaje ze jak dalej beda takie buble jak Amp wprowadzac na rynek, to zadnej przyszlosci nie bedzie.

Po tak swietnym urzadzeniu jak Pro ten amp prezentuje sie conajmniej slabo.

8 minut temu, ProjectPi napisał:

Stad koryguje, gdy widze cos, co sie z moja wiedza nie zgadza

Ale z moja sie zgadza i Twoja korekta jest nie na miejscu, bo mialem to urzadzenie i mam na jego temat takie zdanie a nie inne. Gdybym nie zauwazyl pewnych wad i zalet to bym o tym nie pisal. Zreszta nie tylko ja.

Chyba nie chcesz mi powiedziec ze bredze.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Mi sie wydaje ze jak dalej beda takie buble jak Amp wprowadzac na rynek

Czekam niecierpliwie na głos przeciwny 🙂

16 minut temu, ProjectPi napisał:

Chocby dlatego, ze roznych WiiMow mam 6, w tym 2 Ampy. Wystarczy?

WOW!!!

No, mi wystarczy. Ja sie zabawkami juz nie interesuje.

2 minuty temu, Wito76 napisał:

Czekam niecierpliwie na głos przeciwny 🙂

On ma dwa, wiec teraz musi sie czuc dotkniety 😃

24 minuty temu, Piopio napisał:

Serio? Przykladowo, BTL, Infineon:

RL= 4Ω, 10%THD+N, Vbus = ± 23 V 300W

RL= 4Ω, 1%THD+N, Vbus = ± 23V 220W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i TI:

RL = 4 Ω, 10% THD+N 315W

RL = 4 Ω, 1% THD+N 255W

image.thumb.png.7daff05b386cbc40ff762d8aeb7b8cbd.png

Gdzie ta niewatpliwa lepszosc?

15 minut temu, BlueDot napisał:

WOW!!!

No, mi wystarczy. Ja sie zabawkami juz nie interesuje.

On ma dwa, wiec teraz musi sie czuc dotkniety 😃

Bardzo bardzo.

25 minut temu, BlueDot napisał:

Ale z moja sie zgadza i Twoja korekta jest nie na miejscu, bo mialem to urzadzenie i mam na jego temat takie zdanie a nie inne. Gdybym nie zauwazyl pewnych wad i zalet to bym o tym nie pisal. Zreszta nie tylko ja.

No, ponoc miales, zatem wiesz co najwyzej, jak bylo, a nie jak jest. Twoja opinia wyewoluowala zadziwiajaco z "swietna sprawa" w "bubel", ale i Amp nie stal w miejscu z progresywnymi udoskonaleniami.

To co to za wady, ktore ma, a ktorych inne nie maja?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako obiektywna osoba, która kupiła Wiim Amp pod wpływem impulsu, mam wielki ubaw jak co niektórzy pastwią się nad tym produktem 🙂

Niestety, ale wypowiedzi osób, które nie napotkały problemów są pomijane, jakby nie były tutaj pożądane, niemile widziane. Ja jestem jedną z nich, ale nikt nie pyta mnie o szczegóły, nie chce rozwinąć wątku.

Absolutnie nie zgadzam się z twierdzeniem, że jest słaby. Ja w swoim salonie 23 m2, używam go z Magnat 1003s. Słucham na ¼ potencjometru, bo już na połowie jest za głośno, wręcz imprezowo. Być może to Wiim Amp lub kolumny, ale wbudowany EQ działa efektywnie. Ktoś tu wspomniał, że jak się podbije niskie tony to reszta pasma się rozwala lub coś w tym stylu. Co za bzdura… Najlepsze jest to, że ja nawet nie podbijam niskich bo są w pełni satysfakcjonujące, a czasem nawet zmniejszam ich poziom.

Myślę, że jak to na forum, są mądre obiektywne wypowiedzi, ale też takie, które są na poziomie poniżej morza. Nie jestem żadnym lobbystom, na rzecz tego produktu. Nie będę go na siłę wciskał wszystkim dookoła. Rozmieszają mnie teksty typu, że ten produkt ma wady, ale ten droższy to już nie ma wad… Każdy ma wady. Ten za 1000, 2000, 5000 czy nawet za 20000 zł. Sprzęt jest tani i zachęcam do wypróbowania. Zawsze można zwrócić i szukać czegoś innego, a nie wypowiadać w sposób z góry negatywny. 

Rozmawiałem już nie tylko jednym właścicielem salonu, audio, ale miałem okazję porozmawiać wczoraj z innym. Oni także mają bekę z wyznawców religii „audio”. Gdyby ten Wiim Ampa, podłączyć do dobrych kolumn i zrobić „ślepe” porównania to część "papierowych" speców ośmieszyłoby się, nie mogąc wskazać, który to jest ten „badziew” na tle innych. Oni akurat testowali go z Focal Aria. Nie powiedział mi "wiesz, to cudowny sprzęt i to mój game over", ale, że jest całkiem przyjemny i ciężko się doszukiwać się czegoś skrajnie negatywnego lub Himalajów możliwości na tle całej konkurencji. To pewnie wręcz zaskakujące dla niektórych, że właściciel salonu nie kazał mi go zwrócić i kupić od niego jakiś za 5k "bez wad" 

• Pokaż nowe odpowiedzi