Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Amp - rozwala system?

Rekomendowane odpowiedzi

I owszem niektórzy podają też dla 6Khz, niektórzy mierzą dla obciążeń przypominających charakterystykę głośników, a nie prosty rezystor 8/4/2 Ohmy. Niektórzy nawet podają sygnał złożony, a nie pojedynczą falę. Zwykle jednak to jest 1kHz/1%/8/4/2 ohmy

Roznie, pierwsza z brzegu Yamaha:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Dlatego zaznaczam, że chodzi o tę samą procedurę, a inny sposób pracy urządzenia.

Tylko po co analogie z roznymi jednostkami? To, ze pomiary temperatury w punktach A i B w chwili t z zachowaniem identycznych procedur pomiarowych wykazuja roznice 10 stopni C, ani nie oznacza, ze taka roznica bedzie zachowana w dowolnej innej chwili, ani tez nie oznacza, ze roznice wynikow sa pochodna roznych jednostek.

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

14 minut temu, ProjectPi napisał:

Tylko po co analogie z roznymi jednostkami?

Bo to trochę tak wchodzi ze spostrzeżeniem, że 30W A, to więcej niż 50W A/B

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

30 minut temu, szymon1977 napisał:

Bo to trochę tak wchodzi ze spostrzeżeniem, że 30W A, to więcej niż 50W A/B

To bzdurnie wchodzi.

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

To bzdurnie wchodzi.

"Bzdurnie" jak ktoś  nie wie o co chodzi:

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

jak wzmacniacz ma w klasie A 2x30W*, to w klasie A/B wyszłoby mu 2x100W*.

-----

* - liczby strzelam, przykładu nie mam teraz czasu szukać.

pierwsza z brzegu Yamaha:

A na obrazku wszystko poza tym, o czym mowa.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

A na obrazku wszystko poza tym, o czym mowa.

Nie wyczerpujesz wszystkich tematow swoja obecnoscia, gdybys nie zauwazyl.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

"Bzdurnie" jak ktoś  nie wie o co chodzi:

Bzdurnie, bo w sposob pozbawiony sensu. Wzmacniacz w klasie AB bedzie zachowywal sie jak w klasie A do pewnych poziomow mocy i blizej klasy B powyzej. Nie sprawi to jednak ze 30W w jednej klasie ma wiecej W niz 50W w drugiej.

7 godzin temu, ProjectPi napisał:

😄

- Psze pani, a on to mnie nie supportuje!

Jesli ktos sie specjalizuje w irytowaniu mnie, to i bywa, ze swego dopnie.

Masz fantazje. Skad to ziolo? 😄

Ani chybi jak na piwie razem bylim.

Problemy z pamięcią krótkotrwała?

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mylisz się i to bardzo.

Szymon cos ci wyjaśnię.

32 stopnie farenhajta to 0 stopni Celsjusza.

To jest to samo. Twoje odczucie przy obydwu temperaturach też będzie takie samo. 

3 procenty to 0.03 i to jest 600 punktów bazowych. To jest znowu to samo. 

Natomiast jak do tego odnieść 20w w klasie A i 120 w klasie D?

No to powiem ci że to już jest twój indywidualny wymysł. 

Zauważ, że są wzmacniacze w klasie A, które mają podane dwie różne wartości W, jedną w klasie A i dużo wyższą w klasie A/B.

Szymon na litość! Zwolnij! 

Dlaczego mają tak napisane.

Wiesz już dlaczego wzmacniacz o mocy 2x30W* w klasie A lepiej napędzi te same kolumny niż wzmacniacza A/B 2x50W*? Bo jak wzmacniacz ma w klasie A 2x30W*, to w klasie A/B wyszłoby mu 2x100W*.

To cię cofa po podstawówki.

6 godzin temu, Tomek_waw napisał:

to dosyć poważna sprawa, chociaż dosyć dziwna i nie trzyma się kupy od strony marketingu. Masz gdzieś historię gdzie tak pisał ?

Mogę poszukać jak bardzo ci zależy. 

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Mogę poszukać jak bardzo ci zależy. 

Zrob to dla mnie 🙂

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Problemy z pamięcią krótkotrwała?

Nie wiem, przypomnisz? 😄

Panowie, nie mam nic przeciwko postom, które może nie dotyczą wprost Wiim AMP, ale zawierają pożytecznie informacje techniczne albo objaśnienia parametrów pośrednio związane z tematem.

Ale bardzo proszę nie zaśmiecać wątku wycieczkami osobistymi na temat czyichś pobudek czy motywów zamieszczania takich, a nie innych postów na temat Wiim AMP.

Naprawdę nie lubię zadawać się z Moderacją, uważam, że dojrzali ludzie swoje spory powinni załatwiać w swoim gronie, pomyślcie czasem czy każdy Wasz post naprawdę musi być opublikowany?

Dziękuję z góry za respektowanie mojej prośby.

W dniu 12.03.2024 o 09:32, ProjectPi napisał:

Ach ta teoria.

Szczytowy pobor mocy przez Ampa to ok. 320 W, przy obciazeniu ok. 120 W na kanal.

To nie jest moc chwilowa, aczkolwiek zabezpieczenia w Ampie dosc szybko zredukuja napiecia wyjsciowe.

Jejku jej.

Obstawiam darmowy posilek.

Bardzo proszę znalazłem ale uwierz zmarnowałem na to zdecydowanie zbyt dużo czasu i więcej mnie o to nie proście. I faktycznie nie uzyskujesz darmowego urządzenia tylko posiłek. Czyli kasę. Stąd pewnie było niezrozumienie. 

Na tamtej stronie nie tylko ja zauważyłem że jesteś "ambasadorem marki"

6 minut temu, Gabaryton napisał:

bardzo proszę nie zaśmiecać wątku wycieczkami osobistymi na temat czyichś pobudek czy motywów zamieszczania takich, a nie innych postów na temat Wiim AMP.

Uważasz że to jest zaśmiecanie? 

Uważasz że pójście do salonu Denona i zapytanie o Denona to jest "porada"?

Bzdurnie, bo w sposob pozbawiony sensu. Wzmacniacz w klasie AB bedzie zachowywal sie jak w klasie A do pewnych poziomow mocy i blizej klasy B powyzej. Nie sprawi to jednak ze 30W w jednej klasie ma wiecej W niz 50W w drugiej

Nadal nic nie rozumiesz, choć wyjaśnienie sam sobie napisałeś: ale sprawi to, że od wzmacniacza, któremu podano 2x50W w klasie AB mocniejszy będzie wzmacniacz, któremu podano 2x30W w klasie A, bo  w klasie AB będzie mieć 2x100W. Dlatego porównywanie mocy w klasie A do mocy wbkalsie AB, to jak temperatury w °C do °K

43 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Szymon na litość! Zwolnij! 

Lodgoń skoro nie nadążasz.

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Bardzo proszę znalazłem ale uwierz zmarnowałem na to zdecydowanie zbyt dużo czasu i więcej mnie o to nie proście. I faktycznie nie uzyskujesz darmowego urządzenia tylko posiłek. Czyli kasę. Stąd pewnie było niezrozumienie.

Ukryta Zawartość

Chinczycy wysylaja mi pudelka ze sniadaniem Concordem 🙂

obstawiać = «w grach liczbowych, na wyścigach konnych itp.: postawić na jakiś numer, na jakiegoś konia»

Zawsze mozesz przeprosic, jakby co.

Ukryta Zawartość

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Nadal nic nie rozumiesz, choć wyjaśnienie sam sobie napisałeś: ale sprawi to, że od wzmacniacza, któremu podano 2x50W w klasie AB mocniejszy będzie wzmacniacz, któremu podano 2x30W w klasie A, bo  w klasie AB będzie mieć 2x100W. Dlatego porównywanie mocy w klasie A do mocy wbkalsie AB, to jak temperatury w °C do °K

Ostatni raz, bo juz mi sie odechciewa.

Wciaz nie rozumiesz, ze moc wyjsciowa wzmacniacza to funkcja pewnych parametrow, zwiazanych tak z projektem wzmacniacza jak i zachowaniem obciazenia. W rezultacie dla pewnego zestawu parametrow wyliczone moce dwoch roznych wzmacniaczy moga byc wzgledem siebie w zupelnie innej relacji, niz dla innego zestawu parametrow. Mocy wyrazanej w tych samych jednostkach mocy zwanych watami, bo nie ma "watow w klasie A" kontra "waty w klasie B", itp. 

Analogia do roznych jednostek temperatury jest nietrafna. Moze wez sobie na intuicje przypadki pomiarow temperatury w dwoch roznych moejscach, gdzie zdaza sie, ze w tym samym momencie uzyskuja one te same wartosci, a w innych porach wartosci inne, bo np. ekspozycja na slonce.

Nie, nie rozwala żadnego systemu. Szukałem czegoś malego do drugiego zestawu co zagra z kefami LS 50 . Wiim wrócił do sklepu a został sabaj, choć nie wiem czy na długo. Nie ma co się łudzić że za 1500 będzie hiend, a czytając niektóre wypowiedzi to niektórzy się łudzą. Na początek, do drugiego systemu, do niewymagających lub tanich kolumn wystarczy i jest to okazja. W innych połączeniach zawsze będzie to mezalians, ale jak ktoś nie ma kasy lub dużych wymagań co do dźwięku...to kupować.

Edytowane przez Kondzio13
41 minut temu, Kondzio13 napisał:

Nie, nie rozwala żadnego systemu. Szukałem czegoś malego do drugiego zestawu co zagra z kefami LS 50 . Wiim wrócił do sklepu a został sabaj, choć nie wiem czy na długo. Nie ma co się łudzić że za 1500 będzie hiend, a czytając niektóre wypowiedzi to niektórzy się łudzą. Na początek, do drugiego systemu, do niewymagających lub tanich kolumn wystarczy i jest to okazja. W innych połączeniach zawsze będzie to mezalians, ale jak ktoś nie ma kasy lub dużych wymagań co do dźwięku...to kupować.

Proszę wskazać drugie takie urządzenie o takich samych funkcjach i za takie pieniądze. 

Przecież nikt nie oczekuje że to zagra lepiej od integry za 2k. 

6 minut temu, Ajothe napisał:

Proszę wskazać drugie takie urządzenie o takich samych funkcjach i za takie pieniądze. 

Przecież nikt nie oczekuje że to zagra lepiej od integry za 2k. 

Proszę przeczytać mój post jeszcze raz...od integry za 2k to może i zagra lepiej, skąd to założenie że nie.

9 minut temu, Ajothe napisał:

Nie rozumiem, kupiłeś bo myślałeś że zagra lepiej od sabaja, a nie zagrał i zwróciłeś? 

Pisałem że szukam czegoś malego więc testuje różne opcje. Teraz takich chińskich grajków jest cała masa, więc jest w czym wybierać. Na razie został sabaj ale może za jakiś czas furorę będzie robił inny wynalazek. 

Sabaj miał przewagę bo mogłem go zasilić świetna sieciòwką furutecha 3ts762 i podpiąć alko sparky z USB bridge. W tym zestawieniu wiim był bez szans.

11 minut temu, Kondzio13 napisał:

Proszę przeczytać mój post jeszcze raz...od integry za 2k to może i zagra lepiej, skąd to założenie że nie.

Stąd, że to streamer + dac + amp w klasie D za 1600zł.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Stąd, że to streamer + dac + amp w klasie D za 1600zł.

Przy czym streamer to ekwiwalent WiiM Pro, DAC slabszy niz Pro Plus, a amp to typowe 3255. Z samej tej kombinacji wynika budzetowe przeznaczenie, aczkolwiek opakowanie funkcjami i użytecznosciami typowymi dla WiiMow wnosi wiele.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Przy czym streamer to ekwiwalent WiiM Pro, DAC slabszy niz Pro Plus, a amp to typowe 3255. Z samej tej kombinacji wynika budzetowe przeznaczenie, aczkolwiek opakowanie funkcjami i użytecznosciami typowymi dla WiiMow wnosi wiele.

Zgadzam się , za te pieniądze to dobry grajek i nic lepszego nie kupimy z takim wyposażeniem, kwestia oczekiwań.

No tak, dla kogoś kto chce podłączyć TV do kolumn, i czasami coś posłuchać ze spotify to sprzęt idealny i właściwie jedyny za takie pieniądze.

Dlatego rozwala system, a nie dlatego że należy się spodziewać dobrego grania. 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

No tak, dla kogoś kto chce podłączyć TV do kolumn, i czasami coś posłuchać ze spotify to sprzęt idealny i właściwie jedyny za takie pieniądze.

Dlatego rozwala system, a nie dlatego że należy się spodziewać dobrego grania. 

Dokladnie. Nie pojmuje prob konfrontowania go z high-endem, tylko po to, by stwierdzic ze zwyciesko z tego nie wychodzi.

Drugi system, nieduze powierzchnie, nieprzekombinowany zestaw glosnikowy, prostota obslugi, jest troche obszarow, gdzie Amp poczuje sie dobrze.

3 godziny temu, ProjectPi napisał:

nie ma "watow w klasie A" kontra "waty w klasie B", itp. 

Mniej pisz - więcej czytaj, albo do końca życia audio będzie dla Ciebie zagadką, a w tym odpowiedź na pytanie: dlaczego wzmacniacz klasy A 2x25W jest jakby mocniejszy od wzmacniacza klasy AB 2x50W?

Odpowiedź masz w specyfikacji pewnego wzmacniacza:

Rated Output (20 Hz to 20 kHz, Both Channel Drive)

Class AB : 100W + 100W (8 ohm)

Class A : 25W + 25W (8 ohm)

Bo wzmacniacz klasy A 2x25W, jest w stanie wytworzyć w klasie AB 2x100W 🙂

Edytowane przez szymon1977

Wzmacniacz klasy A nic nie jest w stanie wytworzyc w klasie AB, bo jest w klasie A, nie w klasie AB.

Wzmacniacz klasy A nic nie jest w stanie wytworzyc w klasie AB, bo jest w klasie A, nie w klasie AB.

Powtórzę:

7 minut temu, szymon1977 napisał:

w specyfikacji pewnego wzmacniacza:

Rated Output (20 Hz to 20 kHz, Both Channel Drive)

Class AB : 100W + 100W (8 ohm)

Class A : 25W + 25W (8 ohm)

To jest najpewniej jakis wzmacniacz w klasie AB, ktory do pewnego poziomu mocy funkcjonuje tak, jak w klasie A.

Edytowane przez ProjectPi

Ciesze sie bardzo, ze spadasz, bo oczekiwanie, ze zrozumiesz to, co do ciebie pisze, przekracza moje mozliwosci.

A zrozumiałeś dlaczego wzmacniacz klasy A 2x25W jest mocniejszy niż wzmacniacz klasy AB 2x50W, czy zawiesiłeś się ma banałach, które wydaje Ci się, że mi tłumaczysz?

• Pokaż nowe odpowiedzi