Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, pmcomp napisał:

A skąd wiesz co robi ta zworka?

Nie rozumiem twojego pytania

Kup sobie DAC przestaw zworkę i zobaczysz co robi, nie snuj teorii spiskowych tylko zrób to sam. 

Tu masz instrukcje DF1704  zworka 2 on 4x

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

11 minut temu, RCD napisał:

Nie rozumiem twojego pytania

Kup sobie DAC przestaw zworkę i zobaczysz co robi, nie snuj teorii spiskowych tylko zrób to sam. 

Tu masz instrukcje DF1704  zworka 2 on 4x

Ukryta Zawartość

Nie wiem co zrobił Chinol.

Zacytowałem ci specyfikację układu DF1704, poczytaj dokładnie.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

24 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie wiem co zrobił Chinol.

Zacytowałem ci specyfikację układu DF1704, poczytaj dokładnie.

U mnie przestawienie zworki 2 działa i ma pozytywny wpływ na dźwięk, nie wypowiadam się jak jest u innych w innych DAC, dwie znane mi osoby również przestawiły zworkę i również słyszą pozytywny wpływ na dźwięk, zaznaczam w tym DAC'u, koniec tematu.

7 minut temu, RCD napisał:

U mnie przestawienie zworki 2 działa i ma pozytywny wpływ na dźwięk, nie wypowiadam się jak jest u innych w innych DAC, dwie znane mi osoby również przestawiły zworkę i również słyszą pozytywny wpływ na dźwięk, zaznaczam w tym DAC'u, koniec tematu.

Ja nie neguje, ze nie dziala.

Tylko nie wiesz … co ta zworka robi. W tym mostku z ukladem DF1704. Albo wiesz tyle ile ci jakis Chińczyk napisał.

Ja jednak bardziej wierze producentowi ukladu czyli TI.

😉 .

Edytowane przez pmcomp

9 godzin temu, pmcomp napisał:

Ja nie neguje, ze nie dziala.

Tylko nie wiesz … co ta zworka robi. W tym mostku z ukladem DF1704. Albo wiesz tyle ile ci jakis Chińczyk napisał.

Ja jednak bardziej wierze producentowi ukladu czyli TI.

😉 .

Logicznie myśląc macie rację, ale w audio nie ma logiki, ja słyszę każdą zmianę kabla jakiegokolwiek, słyszę wtyki IC, kable LAN, każdy CD player gra dla mnie inaczej, słyszę też przestawienie tej zworki, co ja poradzę 🙂

3 godziny temu, RCD napisał:

Logicznie myśląc macie rację, ale w audio nie ma logiki, ja słyszę każdą zmianę kabla jakiegokolwiek, słyszę wtyki IC, kable LAN, każdy CD player gra dla mnie inaczej, słyszę też przestawienie tej zworki, co ja poradzę 🙂

W audio jest duzo logiki i … placebo. Trzeba jedynie uruchomic swoj rozum.

Slyszysz kable LAN? To zastanow sie co i dlaczego slyszysz.

Slyszysz kable zasilajace AC? To zastanow sie co i dlaczego slyszysz.

Na to są techniczne uzasadnienia na poziomie fizyki szkoły podstawowej czyli prawa Ohma. Cytowałem niejednokrotnie tylko niestety łatwiej byc wierzacym audiofilem niz przypomniec sobie podstawy ze szkoly. Chyba, ze ktos spal w ławce.

🙂 .

Slyszysz zworkę w mostku od Chińczyka? A dlaczego skoro nie robi ona tego co opisano, a wg. materialów producenta (podalem link) DF1704 ma jedynie oversampling x8?

Kiedy zaczniesz slyszeć kolor laminatu?

Wpadnij do mnie, zrobimy kilka slepych testów i okarze sie co tam slyszysz 😉 .

Edytowane przez pmcomp

14 minut temu, pmcomp napisał:

W audio jest duzo logiki i … placebo. Trzeba jedynie uruchomic swoj rozum.

Slyszysz kable LAN? To zastanow sie co i dlaczego slyszysz.

Slyszysz kable zasilajace AC? To zastanow sie co i dlaczego slyszysz.

Na to są techniczne uzasadnienia na poziomie fizyki szkoły podstawowej czyli prawa Ohma. Cytowałem niejednokrotnie tylko niestety łatwiej byc wierzacym audiofilem niz przypomniec sobie podstawy ze szkoly. Chyba, ze ktos spal w ławce.

🙂 .

Slyszysz zworkę w mostku od Chińczyka? A dlaczego skoro nie robi ona tego co opisano, a wg. materialów producenta (podalem link) DF1704 ma jedynie oversampling x8?

Kiedy zaczniesz slyszeć kolor laminatu?

Wpadnij do mnie, zrobimy kilka slepych testów i okarze sie co tam slyszysz 😉 .

Ty nic nie słyszysz więc nie mam zamiaru z tobą rozmawiać 😉 na te tematy 

Tylko głuchy nie słyszy kabli 

5 godzin temu, RCD napisał:

ale w audio nie ma logiki

Skąd takie stwierdzenie ? Audio to technika a nie magia. 

Swoją drogą gratuluję fantazji 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

i okarze sie

Gwoli ścisłości "okaże się" to jest poprawna forma pisowni.

19 minut temu, Piopio napisał:

Skąd takie stwierdzenie ? Audio to technika a nie magia

A magia nie używa techniki?😉

15 minut temu, Cezary_58669 napisał:

A magia nie używa techniki?😉

Magii nie ma 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

48 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Masz rację, przepraszam.

Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Tylko ty „ooo slyszacy” zastanow sie DLACZEGO kable „slychać”. Dlaczego wplyw na dzwiek ma cat.8, a cat.5 nie ma żadnego? Co i dlaczego ma wplyw w kablu zasilajacym i co warto w nim zmienic zamiast kupować kable gotowe za grube tysiace czy dziesiatki tysiecy i podniecać sie super przewodnikiem zyl N i L albo rodowanymi wtykami. Taki piekny marketing 😉 .

A wystarczy prawo Ohma aby gralo tak samo jak te za pierdylion albo i lepiej.

Ehhhhh … „wszystko slyszacy” audiofile od siedmi bolesci … włączcie myslenie.

Za dużo teorii w twoim audio.

Co do kabli za pierdylion i prawa Ohma, tu się zgadzam, 100% moich kabli zostało wykonanych własnoręcznie przeze mnie, i nie raz pokazały tym za pierdylion miejsce w szeregu.

Wracając do tematu, zostało mi i Panu z najlepszeodtwarzacze.pl zarzucone że wkręcamy ściemniały nie mówimy prawdy, otóż my to sprawdziliśmy u siebie a nie tak jak wy sugeruje cię się teorią i nie wiadomo czym jeszcze.

Informuje was że dostałem wiadomość od inżyniera produkującego mój DAC iż DF1704 po przełączeniu zworki dwa na on będzie grał inaczej, bo mój DF1704 jest tak zrobiony.

12 minut temu, RCD napisał:

Za dużo teorii w twoim audio.

Co do kabli za pierdylion i prawa Ohma, tu się zgadzam, 100% moich kabli zostało wykonanych własnoręcznie przeze mnie, i nie raz pokazały tym za pierdylion miejsce w szeregu.

Wracając do tematu, zostało mi i Panu z najlepszeodtwarzacze.pl zarzucone że wkręcamy ściemniały nie mówimy prawdy, otóż my to sprawdziliśmy u siebie a nie tak jak wy sugeruje cię się teorią i nie wiadomo czym jeszcze.

Informuje was że dostałem wiadomość od inżyniera produkującego mój DAC iż DF1704 po przełączeniu zworki dwa na on będzie grał inaczej, bo mój DF1704 jest tak zrobiony.

Napisz proszę w jaki sposób sprawdziłeś czy jest oversampling x4 czy x8.

Dostałeś informację od Chinola mającego licencję na sprzedaż "za granicę". Nie wiem czy wiesz ale bez takiego glejtu nic z Chin nie możesz sprzedawać na rynki zewnętrzne.

Twój DF1704 jest zrobiony jak każdy inny schodzący z taśmy Texas Instruments:

13020093image11.jpg

8X Oversampling Digital Interpolation Filter ... przeczytałeś ze zrozumieniem?

@suchy69 ci pokazał:

df.png

Porównaj "nogi" 21.

Czy słowo pisane od producenta do ciebie nie trafia?

Na micro DIPswitchu twojego mostka układem DF1704 masz kilka przełączników. Zapytaj dokładnie swojego chińskiego inżyniera CO switch 2 dokładnie przełącza. A jak ci powie, że oversampling to wyślij mu pokazane przeze mnie materiały producenta i zapytaj jak on to zrobił.

Bez odbioru.

PS. a może ten DIPswitch przełącza twoje dobre samopoczucie 😉 ?

13 minut temu, RCD napisał:

Możesz zacytować nam maluczkim co ten wielki inżynier tam napisał?

Edytowane przez pmcomp

Chińczyk sprzeda dysk SSD 1TB zbudowany na bazie karty SD 32GB i będzie twierdził, że wsiśko w poziontku majfrend, psiecieś komputer pokaziuje 1TB.

5 minut temu, przmor napisał:

Chińczyk sprzeda dysk SSD 1TB zbudowany na bazie karty SD 32GB i będzie twierdził, że wsiśko w poziontku majfrend, psiecieś komputer pokaziuje 1TB.

Frajerów nie sieją ...

8 minut temu, przmor napisał:

Nie dawno kupiłem od Niemca CD player miał być po przeglądzie i miał działać idealnie na 100%, nie czytał 95% płyt, zażądałem zwrotu pieniędzy, Niemiec stwierdził że rozkręcałem CD i zepsułem go. Od tacy wszyscy porządni tylko chińczyk zły 

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Dostałeś informację od Chinola mającego licencję na sprzedaż "za granicę". Nie wiem czy wiesz ale bez takiego glejtu nic z Chin nie możesz sprzedawać na rynki zewnętrzne.

Ukryta Zawartość

@suchy69 ci pokazał:

df.png

Porównaj "nogi" 21.

Na micro DIPswitchu twojego mostka układem DF1704 masz kilka przełączników. Zapytaj dokładnie swojego chińskiego inżyniera CO switch 2 dokładnie przełącza. A jak ci powie, że oversampling to wyślij mu pokazane przeze mnie materiały producenta i zapytaj jak on to zrobił.

Bez odbioru.

Z tobą już skończyłem dyskusje 

Nie produkuje się już do mnie, jesteś dla mnie nie istniejący 

Screenshot_20240316-144159.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, RCD napisał:

Z tobą już skończyłem dyskusje 

Jak przychodzisz do kogoś w gości to też sie tak zachowujesz? To zabieraj zabawki i zmień pisakownicę ... pa, pa.

🙂 .

PS. czekamy na twoją wiadomość od chińskiego inżyniera i jego odpowiedź na moje pytanie ... dajesz.

Edytowane przez pmcomp

5 godzin temu, pmcomp napisał:

Ukryta Zawartość

@suchy69 ci pokazał:

df.png

Porównaj "nogi" 21.

Bez odbioru.

Chyba że to wcale nie jest df1704 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AKM jest znany z tego, ze dokumentacja swoje a scalaki swoje.

Chocby jeden z ostatnich, AK4499EX. Gdyby go zaimplementowac wg dokumentacji, to nie będzie działał. Producenci DAC-ów "hakują" te czipy, zeby uzyskać to co jest opisane w dokumentacji. Taka ta dokumentacja jest zabugowana (ja bym powiedział dosadniej).

Nie sądze ze fiema AKM, nagle tak przestała sie przykładać do swojej dokumentacji. Jestem w stanie uwierzyć, ze DF1704 robi coś czego nie ma w dokumentacji. Albo coś co celowo jest pominięte ze różnych względów technicznych, a może nawet marketingowych.

Edit. Zresztą ESS też jest znana z badziewnej dokumentacji.

Edytowane przez maxijazz

Witam szanowne towarzystwo, przypadkiem tu trafiłem na ten wątek ale pozwolę sobie kilka słów napisać:

1. Nie jestem audiofilem a normalnym użytkownikiem sprzętu audio i oceniam po tym jak gra a nie kto np. go wyprodukował, nie interesuje mnie to

2. Wierzę w prawa matematyki i fizyki i nikt mnie nie przekona że miedź (o ile jest to miedź i prawidłowo zrobiony kabel) u jednego producenta zagra inaczej niż u drugiego, albo że wpływ ma długość kabla (np. do kolumny prawej 10 m, a do lewej 3 m). Jak ktoś nie chodził do szkoły to ładunek elektryczny po kablu miedzianym leci z prędkością bliską prędkości światła.

3. Z ciekawości inspirując się tutaj tą dyskusją kupiłem tego DACa od chinola (no i ze względu na PCM63) bo akurat po latach odsłuchu tylko z analogu chcę być ciut bardziej nowoczesny a kasa też nieduża. Żaden ze mnie ekspert od DACów czy coś. Zrobiłem wcześniej jedynie analizę odtwarzaczy CD na PCM63 i okazało się, że te sprzęty (20-30 letnie) mają same dobre (archiwalne) recenzje, a do dzisiaj znikają w moment z ebaya i innych portali i to w wysokich całkiem jak na tak stary sprzęt cenach. I nie dla tego, że ludzie kierują się bebechami czy rajcują tranzystorami, tylko dlatego że one po prostu dobrze grają i oparły się presji czasu. Sam jakiś czas temu kupiłem Rotela 991 AE i ten sprzęt gra po prostu bardzo ładnie i tak, ma przypadkiem 2 x PCM63 w sobie.

4. DAC przyszedł szybciutko nadany z Hong Kongu, wykonany bardzo solidnie. Połączyłem z IfI Zen Stream coaxial, następnie XLR do wzmaczniacza Leema Tucana II Anniversary i dalej na kolumny Polk Audio L600. Muza z Tidal w max rozdzielczości. Jak to gra? Ano gra bardzo dobrze, sygnał mocny jak ch.... olera, musiałem gainem zbić żeby mieć możliwość jakiejś rozsądnej podziałki na potencjometrze wzmacniacza, czysto ale ciepło, bez chirurgii dźwięku czego nie lubię a co chyba w epoce cyfry dosyć mocno się wdarło gdzie liczą się kilobity na sekundę i parametry a nie dźwięk. Można przy tym DACu siedzieć godzinami i nie męczy, wręcz przeciwnie. A jeszcze pewnie będzie lepiej bo stosunkowo mało jest wygrzany. Zakupu nie żałuję wprost przeciwnie, no chyba że się popsuje czy coś. Co do dźwięku: pełna satysfakcja.

5. Rozbawiły mnie dyskusje o oversamplingu etc. i zapytałem skośnego: otóż filtr ten 1704 ma 8 x oversampling i tyle, tak jak zaprojektował producent. Przestawianie tej zworki da złudzenie optyczno-słuchowe. Coś jak najwyższy stopień wtajemniczenia audio: sprzęt na energii z Taurona gra lepiej niż z PGE, bo PGE ma opartą energię o wungiel a Tauron ma więcej z wiatraka 🙂

REASUMUJĄC: sam sprzęt polecam, całkiem fajny DIY od skośnych, nie wiem czy coś lepszego w salonie audio do 4k by było, może tak, może nie, nie jestem ekspertem. Ceny nowych sprzętów w sklepach są drogie, szczególnie dla nośników, gdzie wzmacniacz + kolumny to 90% sukcesu i tu chyba warto położyć hajs na stół i w relacji 70/30 bym konstruował budżet (oczywiście nie mówię o podłączaniu paździerza jako nośnika), reszta to już zabawa i dyskusje na forach.

A mnie DAC się zepsuł, śmierdziało i szybko wyłączyłem z prądu, zjarany cały w środku, odradzam zakup.

18 minut temu, RCD napisał:

A mnie DAC się zepsuł, śmierdziało i szybko wyłączyłem z prądu, zjarany cały w środku, odradzam zakup.

No cóż, współczuję, może trzeba było nie kombinować przy jumperach i nie bawić się za dużo, wszystko da się popsuć.

Edytowane przez Bonheart
32 minuty temu, RCD napisał:

Że cały zjarany to nie wierzę ...

Problem z zasilaczem. Ten co ja miałem pozyczony też był w serwisie. Chińczyk coś źle przylutował 🙂 🙂 🙂 . Na szczęście zjarał się tylko jakis rezystor i inna pierdoła w zasilaczu. LINNART poprawił i smiga że hej. 

Jest ryzyko, jest zabawa 🙂

A może ten jumper na oversampling x4 to taka opóźniona bomba zegarowa ? 😉 

Edytowane przez pmcomp

29 minut temu, Bonheart napisał:

No cóż, współczuję, może trzeba było nie kombinować przy jumperach i nie bawić się za dużo, wszystko da się popsuć.

Na 100% to przez przestawianie zworek

Gość

(Konto usunięte)
36 minut temu, RCD napisał:

Kolega Mateusz (gavron04) zwrócił uwagę na zastosowany mostek, brak chłodzenia, grzanie się i do tego duże pojemności podczas załączania zasilania, czyli duży prąd udarowy. Druga sprawa to tranzystory toshiby 2sc4793 oraz 2sa1837 nieprodukowane od kilku lat i zastępowanie ich chińskimi podróbami które się wzbudzały i paliły.W tym dacu są jedynie na zasilaniu, całe szczęście..

Biorąc pod uwagę oryginalność elementów, jakość projektu i wykonania, jest to typowa "chińska loteria", niestety.

35 minut temu, Bonheart napisał:

Mając taki wyrafinowany technicznie i jakościowo produkt, życzę abyś spał spokojnie, po wyłączeniu z prądu oczywiście.

7 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Kolega Mateusz (gavron04) zwrócił uwagę na zastosowany mostek, brak chłodzenia, grzanie się i do tego duże pojemności podczas załączania zasilania, czyli duży prąd udarowy. Druga sprawa to tranzystory toshiby 2sc4793 oraz 2sa1837 nieprodukowane od kilku lat i zastępowanie ich chińskimi podróbami które się wzbudzały i paliły.W tym dacu są jedynie na zasilaniu, całe szczęście..

Biorąc pod uwagę oryginalność elementów, jakość projektu i wykonania, jest to typowa "chińska loteria", niestety.

No coś Ty to przez przełączanie zworek, dzwięk był tak dobry po tym zabiegu że aż DAC tego nie wytrzymał i wy w kosmos :)) 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, RCD napisał:

No coś Ty to przez przełączanie zworek, dzwięk był tak dobry po tym zabiegu że aż DAC tego nie wytrzymał i wy w kosmos :)) 

Ja nie uważam, że przez przełączanie zworek i przykro mi, że trafiło na Ciebie.

56 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Mając taki wyrafinowany technicznie i jakościowo produkt, życzę abyś spał spokojnie, po wyłączeniu z prądu oczywiście.

No nie chcę być nieobiektywny ale zrób sobie rachunek sumienia ile chińszczyzny masz w domu: RTV/AGD/wszystkie instalacje, kontakty, złączki itd., to prawdopodobnie wyjdzie na to, że poziom bezpieczeństwa mamy taki sam 🙂 i cudem tylko nie mówimy po chińsku. A jak sądzisz, że kupując coś od firmy, a w zasadzie brandu, japońskiej/niemieckiej/francuskiej nie masz tam podzespołów rodem z państwa środka to gratuluję świadomości. Ten komp na którym piszesz i zasilacz który jest pod prądem i go właśnie zasila też są chińskie, tak przypuszczam, może nawet ten sam kitajec go robił co tego DACa. Lockdown na Covidzie jasno pokazał, co i jak jest grane jak stanęły wszystkie fabryki samochodów w EU bo Chińska Republika Ludowa przestała działać. Tak więc cool, ja śpię spokojnie
🙂. Aha: chińskim Volvo montowanym jedynie w Szwecji nie jeżdżę, ale oporu bym nie miał.

Ten DAC to samoróbka DIY

Nie porównujmy do Volvo

Na miejscu użytkowników wyłączył bym z prądu i nigdy nie włączał 

• Pokaż nowe odpowiedzi