Skocz do zawartości
IGNORED

dCS Debussy vs. 2023 Balanced MARK 4x PCM63P DAC vs. Audio Note DAC4 (2x PCM63K)

Rekomendowane odpowiedzi

Porównywałem kiedyś Gustarda R26 z Audio Gd r8mk3,r8mk3 wypadł lepiej bardziej naturalnie.Dace Audio Gd są według  mnie jednymi z ciekawszych brzmieniowo jedynie ich obsługa specyficzna.

Edytowane przez gabler
W dniu 16.01.2024 o 20:33, RCD napisał:

AK4118, podobno najlepszy, przyjmuje 24/192

Wszystkie oprócz cs8412/14 i dir9001 przyjmują 192khz. Jakbyś włożył odbiornik i2s hdmi lub USB to może pójdzie coś wyzej.

1 godzinę temu, gabler napisał:

Porównywałem kiedyś Gustarda R26 z Audio Gd r8mk3,r8mk3 wypadł lepiej bardziej naturalnie.Dace Audio Gd są według  mnie jednymi z ciekawszych brzmieniowo jedynie ich obsługa specyficzna.

Tylko, że ten r8mk3 ma jakieś skasowaniem pomiary.

No dobra ... stało się. Sprzedałem nerkę i zakupiłem chiński DAC na 4 x PCM1701P.

Taki jaki opisano tu: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  tylko z najnowszą rewizją płyty.

Zdjęcia zrobione przez @carlos med:

Płyta różni się trochę od tej z "najlepsze odtwarzacze":

tQ2rhn.jpg

fKkpwB.jpg

Igll9Q.jpg

oKhubD.jpg

Jak widać wyposażony w chiński moduł USB Amanero.

W tej chwili włożona płytka z filtrem cyfrowym NOS na 8 chipach. Mam tez na DF1704.

Koszt w tej konfiguracji ... 2.200 zł. Ło matko i córko !!!

Grzało się przez kilka godzin, teraz podłączyłem i zapuściłem muzę.

I CO ???

No Pany ... czapki z głów 😳. Po prostu GRA MUZYKA. Muzyka, a nie dźwięki, detal, czarne tło czy co tam jeszcze chcecie. A nóżka pyka.

Za ten piniądz to jest miszczostwo świata. Niech pogra, w tygodniu przysiądę się i posłucham.

Pozdro

Zgaduj zgadula:

ile przetworników DAC jest na tym zdjęciu?

07d042.jpg

Pierwszy kto zgadnie otrzymuje od pmcomp'a wirtualny uścisk ręki 😉 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

3 minuty temu, pmcomp napisał:

No dobra ... stało się. Sprzedałem nerkę i zakupiłem chiński DAC na 4 x PCM1701P.

Taki jaki opisano tu: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  tylko z najnowszą rewizją płyty.

Zdjęcia zrobione przez @carlos med:

Płyta różni się trochę od ten z "najlepsze odtwarzacze":

20241127_094724.jpg

20241127_094708.jpg

Jak widać wyposażony w chiński moduł USB Amanero.

W tej chwili włożona płytka z filtrem cyfrowym NOS na 8 chipach. mam tez na DF1704.

Koszt w tej konfiguracji ... 2.200 zł. Ło matko i córko !!!

Grzało się przez kilka godzin, teraz podłączyłem i zapuściłem muzę.

I CO ???

No Pany ... czapki z głów 😳. Po prostu GRA MUZYKA. Muzyka, a nie dźwięki, detal, czarne tło czy co tam jeszcze chcecie.

Za ten piniądz to jest miszczostwo świata. Niech pogra, w tygodniu przysiądę się i posłucham.

Pozdrowienia

Z jedną nerką da się żyć 😉

Ciekaw jestem porównania z AN na PCM63,  bo z Debussy wiem jak wypadł.

Powiem szczerze, że nie rozumiem dlaczego ten DAC tak gra : ma proste (ale solidne) zasilanie, nie jest prawdziwym dual mono, zegar raczej "zwyczajny", a gra tak jak napisałeś, też to tak słyszę. Przy 24/192 potrafi zachować rozdzielczość i nasycić muzykę gęstym,  ciepłym przekazem I to przez to chińskie USB. Z NOS na moje ucho gra trochę bardziej organicznie.

Jakby zrobili takiego w topologii Mark Balanced...i z wejściem zegara to brać w ciemno. @Delirium77 chyba takiego wyrzeźbił, ale zmiany konieczne do wsadzenia tam kości PCM1701P (które mam) przekraczają moje możliwości techniczne.

Autor najlepszeodtwarzacze.pl składał wszystko sam, obudowę też. Tu jest gotowiec . Płytka zmodyfikowana , ale nie różni się istotnie, uważajcie tylko ma tą "czerwoną" wersję,  bo podobno jest dużo słabsza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@carlos med sprawdził, że w tej wersji DAC przyjmuje:

- po SPDIF max. PCM 24/192

- po USB max. DXD czyli PCM 24/384.

Tu można go kupić: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Version 6 plus moduł NOS 8 chip plus moduł USB i ew. plus moduł DF1704. Chyba dostępny jest też moduł I2S ale trzeba dopytać Chinola.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

13 minut temu, pmcomp napisał:

Version 6 plus moduł NOS 8 chip plus moduł USB i ew. plus moduł DF1704. Chyba dostępny jest też moduł I2S ale trzeba dopytać Chinola.

Jakiś filtr cyfrowy muszą włożyć,  zwykle te najsłabsze,  ja miałem farta bo dostałem z NOS 8 Chip. O USB trzeba napisać do sprzedawcy, dostałem bez dopłaty.

Trzeba kupić do kolekcji 🙂 

Jak fajnie że chińskie rączki ogarnęły nam stare dobre kości R2R i wyszło z tego świetne granie które zostawia w tyle nowoczesne DAC kilkukrotnie droższe. 

PCM1701 nie ma obecnie na stanie, jeśli chodzi o sprzedawcę z drugiego linku, notabene bardzo kumaty człowiek

@carlos med jak się ma granie tego chińskiego dac-a w stosunku do Parasound 1500? Tego ostatniego będę miał niedługo u siebie i porównam do mojego obecnego daca tj Exogal Comet z zasilaczem od Muzg Audio

21 minut temu, ciszyn11 napisał:

@carlos med jak się ma granie tego chińskiego dac-a w stosunku do Parasound 1500? Tego ostatniego będę miał niedługo u siebie i porównam do mojego obecnego daca tj Exogal Comet z zasilaczem od Muzg Audio

Zacznę od tego, że miałem Exogal Comet DAC. Moim zdaniem zarówno Parasound DAC 1500 i DAC 4x 1701P jest znacznie lepszy od niego. Exogal to w swojej cenie dobry DAC. Bardzo funkcjonalny. Gra bardzo analogowo, ale gubi dużo detali, zaokrągla. Masz go to znasz brzmienie. Parasound to zdecydowanie bardziej wyrafinowane granie, jest detal, scena, precyzja i wszysto w odpowiednich proporcjach, bardzo muzykalnie. Parasound to pomimo niewygórowanej ceny jeden z lepszych DAC jakie słyszałem.    DAC 4x 1701P to przede wszystkim śmiesznie niska cena, jakiś żart. To podobny przekaz jak Parasound,  zależy też z , ktorym filtrem cyfrowym.  Moim zdaniem bardziej nasycone granie, może trochę mniej precyzyjne niż Parasound.  Relacja cena/jakość (brzmienia) rewelacyjna.

Exogal gra przy obu jakby mu zasłony na głośniki rzucili.

Podsumowując: między Parasound,  a 4x 1701P różnice zależne od gustu słuchającego,  poziom zbliżony,mnie bardziej mimo wszystko odpowiada Parasound.

W dniu 5.12.2024 o 07:47, Delirium77 napisał:

Najlepsze filtry do PCM63 i kompatybilnych to te na zdjęciu. DF1704/6 grają bardzo technicznie, podkręcone wyższe regiony basu i góra.

.

Ukryta Zawartość

Hmmm.

Gram od kilku lat na DF1704 w moim Audio Note DAC4 i żadnej wspomnianej "techniczności" nie zauważyłem.

Receiver i DF, oryginał po lewej, nowe po prawej:

s-l1600.jpg

Ukryta Zawartość

7 minut temu, pmcomp napisał:

Gram od kilku lat na DF1704 w moim Audio Note DAC4 i żadnej wspomnianej "techniczności" nie zauważyłem.

Też mi to nie brzmi " technicznie"

Godzinę temu, carlos med napisał:

Zacznę od tego, że miałem Exogal Comet DAC. Moim zdaniem zarówno Parasound DAC 1500 i DAC 4x 1701P jest znacznie lepszy od niego. Exogal to w swojej cenie dobry DAC. Bardzo funkcjonalny. Gra bardzo analogowo, ale gubi dużo detali, zaokrągla. Masz go to znasz brzmienie. Parasound to zdecydowanie bardziej wyrafinowane granie, jest detal, scena, precyzja i wszysto w odpowiednich proporcjach, bardzo muzykalnie. Parasound to pomimo niewygórowanej ceny jeden z lepszych DAC jakie słyszałem.    DAC 4x 1701P to przede wszystkim śmiesznie niska cena, jakiś żart. To podobny przekaz jak Parasound,  zależy też z , ktorym filtrem cyfrowym.  Moim zdaniem bardziej nasycone granie, może trochę mniej precyzyjne niż Parasound.  Relacja cena/jakość (brzmienia) rewelacyjna.

Exogal gra przy obu jakby mu zasłony na głośniki rzucili.

Podsumowując: między Parasound,  a 4x 1701P różnice zależne od gustu słuchającego,  poziom zbliżony,mnie bardziej mimo wszystko odpowiada Parasound.

Dzięki. Brzmi zachęcająco. Dam znać jak porównam, jeżeli kogoś to zainteresuje.

Prośba. Bo ja to jestem pechowy chyba a wiadomo "to i palec w ... złamie."

Napisałem do chińczyka o dac'a i odpowiada " dada no no no aha..."

Może ktoś z Was go kupić dla mnie  u chinczyka?? Tą wersje z przykładu  "Version 6 plus moduł NOS 8 chip plus moduł USB i ew. plus moduł DF1704.".  Nerkę spieniężyłem 😉 Z góry Dziękuje.

16 godzin temu, pmcomp napisał:

Zgaduj zgadula:

ile przetworników DAC jest na tym zdjęciu?

Za dużo , szczególnie licząc te poza kadrem 😉

Godzinę temu, Tyran napisał:

Prośba. Bo ja to jestem pechowy chyba a wiadomo "to i palec w ... złamie."

Napisałem do chińczyka o dac'a i odpowiada " dada no no no aha..."

Może ktoś z Was go kupić dla mnie  u chinczyka?? Tą wersje z przykładu  "Version 6 plus moduł NOS 8 chip plus moduł USB i ew. plus moduł DF1704.".  Nerkę spieniężyłem 😉 Z góry Dziękuje.

DAC na 1701 jest niedostępny, dlatego nie można wybrać opcji 6 w zamówieniu, muszą ze szrotu powydubywać stare kości 🙂

Godzinę temu, carlos med napisał:

Za dużo , szczególnie licząc te poza kadrem 😉

Poza kadrem nie ma zadnego.

Pisałem do sprzedawcy w tym 3 linku wlaśnie o wersję 6 itd. i tam jakoś kontakt z inną "bazą w układzie slonecznym" chyba nawiązałem.

Sprzedawca z linku 1' poinformował, że nie ma na stanie a nawet pod stanem 😉.

Takie fajne zestawienie starych kostek DACow znalazlem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie temat jest nadal do ogarnięcia. Ja kupiłem sobie 4 kości na zapas. Przejściówki tez są do kupienia i polutowania także dla kogoś kto ma takie zdolności mozna wziąść co jest i sobie tylko kości podmienić.

6 godzin temu, methan napisał:

Koledzy gdzie kupiliście kości 1701 ewentualnie 1701P 

Nie ma wersji „bez” P i „z” P. P to oznaczenie od Precision. Co najwyżej mogą być różne gradacje. Być może wersja K czyli PCM1701P-K, jak w przypadku PCM63 ale dokumentacja do 1701 jest uboga. Chińczycy wspominają na AE o wersji K ale nie wiadomo czy to nie malowanka.

18 godzin temu, carlos med napisał:

Też mi to nie brzmi " technicznie"

Zależy z czym porównywałem czy tylko tego jednego słuchałeś. Ucho szybko się do czegoś przyzwyczaja nie mając żadnego porównania.

Jak ktoś ma Balanced PCM63 to nie nakręcałbym się na tego PCM1701, pogadajcie z chińczykami, oni nie stawiają go wyżej, kwestia preferencji słuchacza. 

Nie słuchałem  DAC 1701 i nie da się go obecnie zamówić, ale pytałem kilku chińczyków, jak on się ma do TDA1541 i  do PCM63, odpowiedzi jednoznacznych nie było, ale przewaga odpowiedzi była na korzyść TDA1541, z tym że zaznaczałem że słucham głównie Jazz

1541A na pewno gra czyściej z lepszą sceną holografią niż PCM63 to mogę potwierdzić 

Jeśli miałbym kupować DAC to skłaniałbym się na taki z wejściem na zewnętrzny zegar, koszta dodatkowe ale korzyści i zabawa przednie

6 minut temu, RCD napisał:

Jak ktoś ma Balanced PCM63 to nie nakręcałbym się na tego PCM1701, pogadajcie z chińczykami, oni nie stawiają go wyżej, kwestia preferencji słuchacza. 

Nie słuchałem  DAC 1701 i nie da się go obecnie zamówić, ale pytałem kilku chińczyków, jak on się ma do TDA1541 i  do PCM63, odpowiedzi jednoznacznych nie było, ale przewaga odpowiedzi była na korzyść TDA1541, z tym że zaznaczałem że słucham głównie Jazz

1541A na pewno gra czyściej z lepszą sceną holografią niż PCM63 to mogę potwierdzić 

Jeśli miałbym kupować DAC to skłaniałbym się na taki z wejściem na zewnętrzny zegar, koszta dodatkowe ale korzyści i zabawa przednie

Jeśli ktoś nie ma wersji z wejściem na zegar, proponuję w miejsce karty USB dać odbiornik hdmi i2s i zasilić go bezpośrednio z dobrego źródła i2s. Zapewniam, zupełnie inne granie. Takie sam jak nie wyższy poziom jak z zegarem zewnętrznym. W końcu zapodajemy wtedy sygnał zegara bezpośrednio po magistrali i2s z ominięciem jakichkolwiek układów. Zrobiłem tak w daku tda1541 i zupełnie inne granie.

50 minut temu, RCD napisał:

Czyli gdybyś miał wybrać miedzy Balanced Mark PCM63,  a TDA1541 DAC to wybrałbyś ten drugi ?

42 minuty temu, Delirium77 napisał:

Jeśli ktoś nie ma wersji z wejściem na zegar, proponuję w miejsce karty USB dać odbiornik hdmi i2s i zasilić go bezpośrednio z dobrego źródła i2s. Zapewniam, zupełnie inne granie. Takie sam jak nie wyższy poziom jak z zegarem zewnętrznym. W końcu zapodajemy wtedy sygnał zegara bezpośrednio po magistrali i2s z ominięciem jakichkolwiek układów. Zrobiłem tak w daku tda1541 i zupełnie inne granie.

Widzę,  że chinczycy sprzedają DAC na TDA1541 zachwalając,  że można dokupić AD1865 i przetestować samemu zamieniajac kości.  Do wyboru jeste też ten sam DAC z AD1865 zamiast TDA1541.

Czy w Mark Balanced na PCM63 albo Parasound DAC 1500 można Twoim zdaniem zastąpić w prosty sposób PCM63 przez TDA1541,  czy to taka sama zabawa jak z 1701P zamiast PCM63? Mam nadzieję  że niczego nie pokręciłem, bo chyba 1701P wsadziłeś do Mark Balanced?

2 minuty temu, carlos med napisał:

Czyli gdybyś miał wybrać miedzy Balanced Mark PCM63,  a TDA1541 DAC to wybrałbyś ten drugi ?

Tak, w TDA1541A słychać więcej szczegółów, scena jest lepiej poukładana, jest wielowarstwowa, wokale są czystrze i takie wyodrębnione. Jest bardzo muzykalnie, co nie zmienia faktu że z PCM63 mógłbym żyć 

PCM63 jest mega przyjemny w odbiorze ale nie jest tak precyzyjny i u mnie bas nie był tak dobrze kontrolowany jak w TDA

To są DAC klasy premium, co byśmy nie podpieli będzie bardzo dobrze.

TDA1541 > PCM63 > AD1865. Najlepiej wypada TDA, później PCM63 ze względu na konstrukcję części analogowej. AD1865 można włożyć i tu, i tu. AD1865 gra jednak trochę bardziej syntetycznie. Poza tym jest to dak 18 bitowy, więc w miejsce TDA1541 tracisz i tak 2 bity. Szkoda poświęcać TDA1541 zamiast niego. Jeśli ktoś już chciałby sprawdzić to lepiej dokupić sobie osobno.

14 godzin temu, Delirium77 napisał:

Jeśli ktoś nie ma wersji z wejściem na zegar, proponuję w miejsce karty USB dać odbiornik hdmi i2s i zasilić go bezpośrednio z dobrego źródła i2s

Możesz coś więcej napisać o tym rozwiązaniu. Jakich dokładnie elementów użyłeś? Może jakieś linki co, gdzie kupić?

Kupilem już Mark Balanced PCM63(w drodze). Mam też tego na 4X PCM1701. Myślę jeszcze aby spróbować tego na TDA1541, bo opinie tutaj i w równoległym wątku są bardzo na tak. Zwłaszcza wersja z zastosowaniem zewnątrznego zegara.

Kupujesz taki odbiornik 

Ukryta Zawartość

i wpinasz w miejsce odbiornika USB. Złącza masz identycznie oznakowane. Jedynie zasilanie 5V bierzesz z boku płytki odbiornika w dac a nie 3,3V które jest na złączu do odbiornika USB. 
Musisz mieć dobre źródło i2s i dobry przewód hdmi. Ponieważ zegar jest „wtrzykiwany” bezpośrednio na płytę i zakładając, że masz dobre źródło np na CCHD-957, bez sensu staje się zegar na takim samym lub gorszym oscylatorze. Wtedy sensowne byłoby jedynie podłączenie zegara z jeszcze mniejszym jitterem i szumem (cena już powyżej 2-4 tys zł).

Dzięki takiemu rozwiązaniu omijasz układy nadsjnikow, odbiorników, i bezpośrednio podajesz czysty sygnał i2s do daka.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi